Zarada na netu - GRAFICKI DIZAJN

preporuka je d savladas i adobe illustrator, jer ako pobedois na nekom konkursu trebace ti

PS - savet za crtanje - izbegavaj outline i previse efekata - svetla, senke i slicno, jos deluje kao da si pocetnik treba da se uhodas dok ne pocnes da ih koristis. Na 99 pogledaj stranicu "recent winners" da vidis kako radovi treba da izgledaju, uvek ravnaj elemente dizajna, izbegavaj mnogo razlicitih boja, pogotovo drecavih... Nesto ti radovi deluju kao da su rucno crtani, u najbolju ruku Photoshop?

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Vec skoro godinu dana se zanimam crtanjem logotipa na "99" i jos uvek nisam nista osvojio. Ali uporan sam i radim i dalje-ucim, pa ce jednom doci i pobeda.. Procitao sam sve sto ste ovde pisali i dosta mi je pomoglo. Ali nije mi jasno sledece: kada uradim logo u illustratoru i dodam mu neki od efekata tipa blur, feather i sl. oni dodaju piksele u delu gde je efekat postavljen. Taj deo vise nije vektor? A logo mora biti u potpunosti vektor. Da li to znaci da ne smem koristiti takve efekte (koji rasterizuju sliku) ili smem?
Xitman, negde na pocetku si rekao da se moze koristiti photoshop za dodavanje efekata (a to su upravo rasterski efekti). Molim te pojasni mi ovu nedoumicu, ti ili bilo ko drugi ko me razumeo. Hvala i sve najbolje!

Sto se tice contesta za logo, jedna je stvar kako ces ti prezentovati logo, a skroz druga sta isporucujes. Za prezentaciju logoa se koriste razni efekti, pa i mockupovi koji podrazumevaju koriscenje rasterskog PS. No zato se i zove prezentacija - da se iz odredjenih uglova sagleda ako bi to izgledalo. Oo sto vi stavljate na konkurs je samo JPG ili PNG preview.
Skroz je druga stvar ako pobedite - duzni ste da logo dostavite bez pozadine ili na beloj pozadini ne secam se tacno (pisace vam na handover strani) i bez ikakvih rasterskih elemenata - bitmapa i slicno.
Znaci dozvoljeno je koriscenje rasterskih efekata za prezentaciju logoa, ali kad predajete samo dajete vektor.
Nadam se da sam ti malo pojasnio. Pozz

Pozdrav svima,
Moze li mi neko reći da li se public domain fotografije mogu normalno koristiti na 99 dizajnu, bez neke posebne naznake? Ja izvor navedem samo kad su u pitanju RF slike, ali negde pročitah da je neko banovan zbog fotografija, pa sam se zabrinula :) Naravno, pitanje se ne odnosi na konkurse na kojima je generalno zabranjeno korišćenje fotografija (logo, ilustracije...).

Besplatni resursi su za diskusiju. U sustini, velika je rrazlika izmedju "free for personal use" ili "free for commercial use": u prvom slucaju daju ti da skines i koristis za sebe, za svoj dizajn (covers na YT,FB i slicno); ako zelis da nesto sto si skinula kao "besplatno" da prodajes drugima, moras imati iskljucivu licencu (dozvolu) da to i prodajes.
Znaci nemojte brkati besplatno da koristis sa pravom da tudje prodajes kao svoje. Zato, kao sto je rekao kolega - mozes kao preview koristiti mockupove, slike i slicno, ali kad potpises ugovor o prenosu autorskih prava (transfer copyrights) u slucaju pobede na konkursu, ti mozes da preneses (prodas) samo ono sto si sama uradila ili imas izricitu dozvolu da prodas.

Poslednja izmena:
Pa public domain slike nemaju vlasnika, one su za javnu upotrebu. Zasto bi onda bio problem da se pojave na nekom sajtu, recimo? Zapravo, to se i inace čini, budući da je zakonski dozvoljeno. Naravno da ne mislim da treba da prodajemo slike u javnom vlasnistvu kao sopstveni dizajn, ali mi je logicno da imamo pravo da ih upotrebimo u dizajnu, jer isto pravo ima i krajnji korisnik.
Po toj logici trebalo bi da kreiramo i poseban font za svaki dizajn, jer oni koje primenjujemo takođe nisu nase delo, vec su javnom vlasnistvu...

Poslednja izmena:
E svasta, pa kako koristite besplatne resurse u dizajnu onda?

Ja koristim slike samo kao preview,no kao sto sam rekao ne mogu se sve slike koristit,samo one koje su free for commercial.I takodje je pozeljno kreditiranje izvora slika.A po meni najbezbednije je poslati fajl bez slika i bonus text sa svim linkovima do slika.

Ja stalno vidjam radove sa raznoraznim stvarcicama sa neta (ikonice, teksture, dugmici, cuda)

Jednom na konkursu za media ikonice naletim na svoje ikonice okacene kao delo tamo nekog,lik je brzo bio banovan jer izgleda da nije samo krao mene vec jos nekog pa ga je taj ranije prijavio.
Jednom na logo konkursu pobedi logo sa siluetom jelena sa Jelen Piva :hahaha: svasta se moze naci na 99 Designu.....al svasta,jedan od razloga zasto sam od 99 Designa digao ruke.

Ja sam uradila gomilu sajtova sa besplatnim fotkama. Auuu...

Zavisi koju su licencu imale te "besplatne" fotke.Ako je za komercijalnu upotrebu,nemas puno brige.I zapamti jos jednu stvar.Nista nije potpuno besplatno,i tu fotku je morao neko da uslika pa nema razloga da je tebi da,eto tek tako,barem ce traziti kreditiranje autora,ako nista drugo. :bye:

Pa public domain slike nemaju vlasnika, one su za javnu upotrebu. Zasto bi onda bio problem da se pojave na nekom sajtu, recimo? Zapravo, to se i inace čini, budući da je zakonski dozvoljeno. Naravno da ne mislim da treba da prodajemo slike u javnom vlasnistvu kao sopstveni dizajn, ali mi je logicno da imamo pravo da ih upotrebimo u dizajnu, jer isto pravo ima i krajnji korisnik.
Po toj logici trebalo bi da kreiramo i poseban font za svaki dizajn, jer oni koje primenjujemo takođe nisu nase delo, vec su javnom vlasnistvu...

Public domain mozes da koristis ali retko ko koristi.
Sto se tice fontova, naravno nadam se da znas da se fontovi pretvaraju u krive i samim tim prestaju da budu fontovi, jer pri predaji dizajna ne predajes posebno font, niti u programu

Cao svima, moze mala pomoc???? Kakav laptop je pogodan za korel, fotosop i slicne programe....mislim na procesro, graficku itd??? Hvala:D

Laptop i nije bas pogodan za dizajniranje. Ako planiras da kupis računar iskljucivo zbog dizajna, mislim da je bolje resenje jedan solidan desktop računar sa kvalitetnim monitorom od, recimo 24''. To bi bila i bolja i jeftinija varijanta. Ja, iskreno nikad ne bih mogla da dizajniram na laptopu, niti iko od mojih kolega to radi.
Na samo pitanje si vec dobio odgovor.

koliko moze incscape da zameni corel. imam neverovatnu zelju da lepo pobrisem corel, jer mi ide na zivce.

ko je radio i u jednom i u drugom programu...neko kaze moze, neko ne. inace, meni corel ne treba nesto preterano....samo povremeno, ali ako dodjem u situaciju da mi zatreba vise koliko ga incscape moze zameniti?

ink slaba vajda. Predji na svetski standardu grafickom diajnu sto se tice vektorskog softvera- predji na adobe illustrator, inenadio bi se. Ja se sad slabo vracam na corel posle njega

nije u pitanju bas graficki dizajn ko sto rade dizajneri..bitno mi je dal moze da otvori corelova dokumenta i obradi, jer ja tako dobijem. ne biram ja program.

Poz. narode, naime 'radim' neke projekte na 99design, i volio bih da okačite svoje profile ako imate tamo, da vidim kako vi to radite :)
Počeo sam da dobijam po 2, 3 zvjezdice što nije toliko loše, ljudi tamo imaju strašne radove, i imam želju da stignem na njihov nivo..

https://99designs.com/profiles/1688860

Tu je link od mog profila pa ako imate neke savjete i tako to, pišite.
Također, ako imate neke tutorijale za dizajn postavite, ne bi li šta naučio :)

Nije lose zapocetak ali imas dosta da ucis i vezbas. Moj savet ti je da pogledas "recent winners" u odeljku "DESIGNERS" i da vidis kako treba dizajn da ti izgleda, Da te ne bi terao da listas 100 strana, iako sam ranije ostavio linkove za tutorijale i korisne informacije, ostavicu ih ponovo, a ako neko ima jos nesto nek doda:
Tutorijali - https://www.youtube.com/user/BalkanDezign
Korisne info - http://creativedesignx.blogspot.com/

Back