raspustena_banda
Aktivan član
- Poruka
- 1.347
Ahaaaa znaci trazio pa nisi nasao?Ма само нека си ти "линковала" чувеног психолога (или психолошкињу)

I ne odgovori mi na drugo pitanje

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ahaaaa znaci trazio pa nisi nasao?Ма само нека си ти "линковала" чувеног психолога (или психолошкињу)
Зар психолог није реч страног порекла?Ahaaaa znaci trazio pa nisi nasao?
I ne odgovori mi na drugo pitanje![]()
Ti si taj kome smeta upliv stranih reci u srpski jezik. Meni ne smeta, a opet se jasnije izrazavam od tebe.Зар психолог није реч страног порекла?
А иначе, знаш ли како раде у нормалним земљама, нпр Француској?
Мени смета што нам је језик као у Цигана, али ја нисам ни лектор ни цензор.Ti si taj kome smeta upliv stranih reci u srpski jezik. Meni ne smeta, a opet se jasnije izrazavam od tebe.
Meni smeta to sto izneses svoj stav a onda ga ne branis argumentovano.
Ali imam ja vremena... cekacu da porastem.![]()
Uopste necu da prosirujem temu i idem dalje dok mi ne odgovoris na vec postavljena pitanja.Боље се распитај зашто је у нормалним земљама све за децу, а богами и велики део за одрасле синхронизован.
Јесу ли они будале то то раде?
da je ljudski mozak toliko razvijen ja bih da se odmah uci 5 jezika...mislim da nista nije vaznije u zivotu od stranih jezika...neka ga samo uce najbolje ce ga upamtiti u tom uzrastu...treba da vidite ovde jedno dete u vrticu ciji su roditelji stranci pa deca pricaju i maternji i nemacki..ja se jadna matora koka ubih dok nisam savladala taj jezik (daleko sam od perfekcije) a deca parlaju li prlaju...kolko muke vidi onaj ko je stariji poceo da uci a ko savlada jos kao dete taj je car...Ne znas gde ce ga put navesti...strani jezici su vrata za sve...ovde mozes biti i doktor nauka ako ne znas da zines nisi niko...
Deca u tom uzrastu novi jezik usvajaju kroz igru, ne osećaju to kao neki pritisak.
Ako je ta školica dobro osmišljena, ako se detetu sviđa, treba ga upisati, od toga može samo da ima koristi. U moje vremezavideli smo deci iz mešovitih brakova koja su u startu, bez x godina škole i nastavnog programa i lekcija i kontrolnih i svega ostalog, tečno govorila dva jezika. Oni su uglavnom i "školske" strane jezike mnogo lakše savladavali, jer su već bili naviknuti na drukčije zvuke, na postojanje drukčijih gramatika, ritmike govora, izgovora, rečeničnih konstrukcija....
A to što su današnji klinci nepismeni ili polupismeni na srpskom nema nikakve veze sa ranim učenjem stranog jezika, nego sa nekim drugim stvarima. Takvi klinci su nepismeni ili polupismeni na svakom jeziku, kamo lepe sreće da ti što lajkuju i hejtuju makar i taj engleski govore, kad već na maternjem ne mogu da se izraze, nego im je i engleski podjednako škrbav![]()
Povezivati to dvoje je kao kad bi rekli "neću da ga upišem na plivanje da ne zaboravi da hoda", pa ebt, ako ga ne učiš da hoda, ako ne hoda svakodnevno nego samo sedi ispred tv-a ili monitora, zaboraviće da hoda, plivao-ne plivao.
A i ne sećam se nešto da su mlade poliglote mog detinjstva imali problema sa srpskim jezikom.
Deca u tom uzrastu novi jezik usvajaju kroz igru, ne osećaju to kao neki pritisak.
Ako je ta školica dobro osmišljena, ako se detetu sviđa, treba ga upisati, od toga može samo da ima koristi. U moje vremezavideli smo deci iz mešovitih brakova koja su u startu, bez x godina škole i nastavnog programa i lekcija i kontrolnih i svega ostalog, tečno govorila dva jezika. Oni su uglavnom i "školske" strane jezike mnogo lakše savladavali, jer su već bili naviknuti na drukčije zvuke, na postojanje drukčijih gramatika, ritmike govora, izgovora, rečeničnih konstrukcija....
A to što su današnji klinci nepismeni ili polupismeni na srpskom nema nikakve veze sa ranim učenjem stranog jezika, nego sa nekim drugim stvarima. Takvi klinci su nepismeni ili polupismeni na svakom jeziku, kamo lepe sreće da ti što lajkuju i hejtuju makar i taj engleski govore, kad već na maternjem ne mogu da se izraze, nego im je i engleski podjednako škrbav![]()
Povezivati to dvoje je kao kad bi rekli "neću da ga upišem na plivanje da ne zaboravi da hoda", pa ebt, ako ga ne učiš da hoda, ako ne hoda svakodnevno nego samo sedi ispred tv-a ili monitora, zaboraviće da hoda, plivao-ne plivao.
A i ne sećam se nešto da su mlade poliglote mog detinjstva imali problema sa srpskim jezikom.
Nista od plivanja ! Sto je sigurno - sigurno.Povezivati to dvoje je kao kad bi rekli "neću da ga upišem na plivanje da ne zaboravi da hoda", pa ebt, ako ga ne učiš da hoda, ako ne hoda svakodnevno nego samo sedi ispred tv-a ili monitora, zaboraviće da hoda, plivao-ne plivao.
Ucio sam engleski od pete godine a sada imam dvadeset tri. Dakle, pocelo je u vrticu i to je sjajna stvar. Danas znam engleski kao da mi je maternji (studirao sam u Amsterdamu i kada sam dosao kao brucos vec sam savrseno koristio jezik). Smatram da nema nista lose u tome da dete uci i strani jezik od malena. Ne uz neko naprezanje i teranje, nego polako i u skladu sa godinama.
Danas si bez stranog jezika nepismen.
Evo ovako. Prvo da napomenem da sam profesor engleskog ali radim kao prevodilac. Ja sam ga učila od 5. godine i upisala i moju ćerku na engleski sa 4. Sve dok ona to želi i shvata kao igru OK je.
Deca najbolje usvajaju strane jezike od 2. do 5. godine (barem tako knjige kažu) i u tom periodu bi trebalo da ih upozamo sa još nekim jezikom. Za sada je za njih to igra i kroz igru će ga učiti. Neće tu biti gramatike, pisanja, domaćih- to je jednostavno metodološki prilagođen program deci tog uzrasta.
Ne sekiraj se, neće se preopteretiti, čak će im biti interesantno.
U školi je isto tako u početku. Moja mala je krenula u školu sada i ne rade ništa- samo boje...a u školici (privatnoj) već pišu, čitaju- od ove godine i oduševljeni su svojim malim "moćima"
U svakom slučaju ja sam ZA.
Ja bih detetu ponudila da ide i upisala ga, a ako posle ne bude zelelo da ide (u sta cisto sumnjam), ispisala bih ga.
Na taj nacin izbegavas da napravis i jednu i drugu gresku, niti ces mu uskratiti mogucnost da uci engleski ako to zeli, niti ces ga prisiljavati da radi nesto sto ne zeli i jos uvek ne mora (ako mu je to opterecenje).
Poznavanje maternjeg jezika zavisi od toga kakvog je kvaliteta jezik kome je dete izlozeno od rodjenja, a poznavanje jednog ili vise stranih jezika ne moze da ugrozi poznavanje maternjeg. Ima mnogo ljudi koji uopste ne govore strane jezike, a ni maternji ne govore kako treba.
Ipak, ako na predskolskom uzrastu oseca odbojnost, ne bih insistirala.
Kasnim sa nadovezivanjem na temu, ali moram da kažem. Kao majka tinejdžerki, deci treba što više obaveza, čak i u tom uzrastu, ne gledaju oni na obaveze kao što mi gledamo!! Naravno i engleski i neki sportić, sve je to potrebno detetu, jer kasnije kada prestane da se igra, bolje da ima što više takvih obaveze!!!
Strašno je što ne možemo sve da platimo, ali treba videti šta dete želi i bar neku "obavezu" mu nametnuti...
Uh,pa ne mogu bas da se slozim sa tim da im i u tom uzrastu treba nametati sto vise obaveza...Jednom imas detinjstvo i treba da ga prozivis,barem po meni,kao dete...Da se sto vise igraju,smeju,trce,vesele,da se vrati kuci iz igre kao prase, a ne da ih od malih nogu usancimo u obaveze koje ih cekaju celog zivota...Zasto ih opteretiti od malih nogu?