Zapisano

dadel:
Kompromis - ;) - Da se suprostavio caru mozda bi bio degradiran u isposnike a ovako je postao patrijarh.

- Interesi su večni.[/I]

Principijelni i 100% pravicni su obicno lose
zavrsavali.A mozda mu crkva ne prasta i zbog pregovora sa Papom ?
Ponudom da pokatolici srbe zbog krstaskog rata -?

- Ništa njemu SPC ne zamera.

Bi bilo bi bolje da pokrenemo temu -Srednjovekovni gresnici-
Na nasim prostorima- tu bi imali da zvacemo a ovde se racuna
da je van teme. Recimo ti optuzujes -ja branim, ili obratno.
Ajd u zdravlje ! 8)

- To bi bila tema od par sati ..do zaključavanja. ;)

dadel:
Kompromis - ;) - Da se suprostavio caru mozda bi bio degradiran u isposnike
a ovako je postao patrijarh. Principijelni i 100% pravicni su obicno lose
zavrsavali.A mozda mu crkva ne prasta i zbog pregovora sa Papom ?
Ponudom da pokatolici srbe zbog krstaskog rata -?
Bi bilo bi bolje da pokrenemo temu -Srednjovekovni gresnici-
Na nasim prostorima- tu bi imali da zvacemo a ovde se racuna
da je van teme. Recimo ti optuzujes -ja branim, ili obratno.
Ajd u zdravlje ! 8)

I meni se dopada ta ideja o pokretanju nove teme- ko zna sta bi sve isplivalo iz srednjevekovnog mraka...

dadel:
Bravo Bi ! O Milutinu sam to sve znao ali nacin na koji si ispricala me bacio s nogu.
I mene je...uvek mi se dopadalo drugacije vidjenje opste poznatih stvari...kao na pr. kad Serbedzija izrecituje jednu od, opste prihvacenih najlepsih ljubavnih pesama na temu obicne svaleracije...;)

Bi2:
Al, Dušan je ženu odveo na Hilandar ! E, to Srbi nikako ne mogu da mu oproste!
Znao je Dušan šta je radio kad je Jelenu poveo sa sobom. Kuga je ipak kuga, jel tako? Suvim zlatom je platio taj njen boravak na zabranjenom mestu a iguman manastira, koji je dozvolio njen boravak, na njegov predlog je izabran za narednog patrijarha - Savu IV. Sve ima svoju cenu. ;)
:wink:...
Bi, svaka cast...
Fantasticna tema - nastavite ! :)

Au, ljudi, procitah temu u jednom dahu- odusevljeTa sam...citam vas i dalje......nemojte da stajete bas sad...[/

- Nemoj samo čitati.. ;)

I meni se dopada ta ideja o pokretanju nove teme- ko zna sta bi sve isplivalo iz srednjevekovnog mraka...[/

- Isplivali bi ljudi i njihove psihe. Nije problem,pokrenite je..na istoriji. ;)

I mene je...uvek mi se dopadalo drugacije vidjenje opste poznatih stvari...kao na pr. kad Serbedzija izrecituje jednu od, opste prihvacenih najlepsih ljubavnih pesama na temu obicne svaleracije...

- Hvala. :lol: Pošteno da kažem, mislim da sam upravo to htela.

Bi2:
Vidiš, Dadel, u tekstu koji sam postovala ovde jasno piše da je srpski vladar, despot Stefan, prekinuo dotiranje Hilandara. Niko mu to ne zamera. I grešnicu proglasi za svetiteljku. Niko mu ne zameri.
Al, Dušan je ženu odveo na Hilandar ! E, to Srbi nikako ne mogu da mu oproste!
Znao je Dušan šta je radio kad je Jelenu poveo sa sobom. Kuga je ipak kuga, jel tako? Suvim zlatom je platio taj njen boravak na zabranjenom mestu a iguman manastira, koji je dozvolio njen boravak, na njegov predlog je izabran za narednog patrijarha - Savu IV. Sve ima svoju cenu. ;)

Ne znam o čemu se zapravo radi. Despot Stefan je zaista bio veliki čovek. U svakom smislu te reči. Glupo bi bilo nabrajati njegove vrline, to valjda znamo. Čak i ovo što je uradio, "progurao" kanonizaciju grešne Jefimije, grešne po sopstvenom priznanju, ne možemo mu zameriti.Čovek je bio pre svega lepo vaspitan sin,voleo i poštovao svoju majku,koju očito nije hteo da povredi. Na stranu što je on njene brljotine morao sam krvavo ispravljati. Ali, u Dušanu je čudo. Pa, ni ovo što je Dušan uradio, unapredio igumana u patrijarha, nije ni čudo, a nije se ni dogodilo prvi put u hrišćanskom svetu.Isto to je uradio, pade mi sad na pamet taj primer, Karlo Veliki. Katolički sveštenik koji mu je pomagao prilikom gnusnih stvari, pokrštavanja zarobljenika,kao i ubijanje istih, unapredjen je od strane pomenutog Cara u biskupa! Nije to Dušan uradio zato što je bio hirovit, pun sebe...Naprotiv, već zato što je iz ranijih primera znao da se to radilo,i da je stalno postajao rivalitet izmedju svetovnih i crkvenih vladara. Ko će se kojem privoleti carstvu...Ako je za mnogo veći greh Karlo Veliki mogao da se novcem iskupi kod crkve, i bude priznat od nje za cara Svetog Rimskog carstva, što to ne bi mogao i Dušan ?
E sad, odoh u drugu priču.. :lol:

Nego, vratimo se temi.. ;)

.."ni gnevom tvojim kazni mene
u dan dolaska tvoga,
jer pre suda tvoga, gospode,
osuđena sam svešću mojom;
nijedna nadežda nije u meni
za spasenje moje, ako milosrđe tvoje ne pobedi množinu bezakonja mojih.

Tema o Isidori Bjelici podsetila me je na njenu nedoumicu u vezi ovih stihova:

"Da li je ovo samo konvencija samoosudjivanja i skromnosti u molitvi ili iza toga stoji Jefimijina istinska zagledanost u svoju dušu. Da li je bila tako slatkorečiva zbog svog literarnog dara, religioznog žara ili prosto konvencionalna za vek u kom se nalazi. Ili iza toga ima nešto više, želja da se zaista oproste počinjeni gresi, sramota zbog okretanja majke protiv kćeri i zeta. Želja da se opere greh prema Mari i Vuku Brankoviću. Ali ovde smo sasvim daleko od tačke da ponovo pravim greške i pravim crno-bele slike naše istorije, jer koliko je Jefimija zgrešila prema Mari i Vuku toliko je dobroga učinila prema Stefanu, sinu Lazarevom."
Iz knjige "Najveće misterije Srbske istorije".

Bi, opet i opet citam ovu Jefimijinu Molitvu, al nikako da vidim odakle si izvukla zakljucak da su njena
"bezakonja" gresi nastali od kako se zamonasila? Ako sam te dobro razumela, ti si to, tzv. priznanje njeno procitala u nekim njenim redovima?

Cupavka:
Bi, opet i opet citam ovu Jefimijinu Molitvu, al nikako da vidim odakle si izvukla zakljucak da su njena
"bezakonja" gresi nastali od kako se zamonasila? Ako sam te dobro razumela, ti si to, tzv. priznanje njeno procitala u nekim njenim redovima?

Čekaj, ne razumem šta te buni? Vreme od kad čini grehe?
A samopriznanje o počinjenim grehovima pročitala si i ti sama, zar ne?

Što se tiče vremena od kad počinje da čini grehe, ok.Nalaziš ih u istorijskim činjenicama.

Do smrti muža, znači septembar 1371.g.bila je obična žena,koja je tugovala za sinom.
Po tadašnjem običaju kao i sve druge udovice, nakon Marice Jelena se zamonašuje i odlazi u Visoke Dečane. Tu je bila svega dva, tri meseca, dok nije postala maloshimnica i dobila monaško ime Jefimija.
Razlog zbog kog napušta Manastir ne znam. Ljudi greše kad kažu da je izašla iz Manastira da bi pomagala Milici oko vodjenja države! 1371.g. knez Lazar je bio živ i politički vrlo živahan, u usponu karijere. Despot Stefan je bio bebac od godinu dana, Vuk se još uvek nije rodio, Mara udata za Vuka. Kralj Srbije je bio Marko Mrnjavčević. Tek osamnaest godina kasnije njih dve vladaju državom. Bilo kako bilo,ona tada "izlazi" iz manastira i seli se u Kruševac. Lazarevići su joj dali kuću, iako je praktično živela sa njima. Znači neki presek u njenom životu dogodio se po dolasku u Kruševac, odnosno povratku u svetovni život.
Interesantno je da nikome ne pada u oči činjenica da se žena svetovno zvala Jelena, da joj je monaško ime Jefimija a da je kanonizovana pod trećim imenom- Jevpraksija?U narodu je poznata pod monaškim imenom, kao da joj je to svetovno, zar ne?

Ok, ja mislila da se to vidi negde u stihovima, al sad mi je jasno odakle zakljucak...Jbg., mozda zena nije bila za manastir, pa se zato spakovala i otisla, uprkos obicajima. Neko rece ovde da se i u manastiru znalo ko je od "plemenitog roda" a ko nije, pa take se, verovatno i njoj , prosto moglo da tako nesto uradi bez posledica. Mada se i u u stihovima videlo da nije bila bas obicna zena onog vremena, ako ni po cemu drugom , a ono bar po javnom iskazivanju emocija, tako retkom u ono vreme na ovim prostorima...ma, to ja sad samo nagadjam, jer ste me povukli vasim idejama, a ne znam te detalje tako kao vi, pa bih vas samo posmatrala sa strane dalje...

Eh Bi, Katolici su mogli da kupe oprostaj grehova sa papinom
oprostajnicom, kod nas to nije islo ali...
Moglo je za mnoge stvari da se progleda kroz prste, naravno smrtnici
bez sredstava su teze prolazili.
Mozda je "troimena" Jefimija postala da bi se narod zbunio
da se ne pita - Zar ona Jelena svetica ?
Sigurno neko ima bolje objasnjenje, ovo je samo moje razmisljanje.

dadel:
HTML:
Katolici su mogli da kupe oprostaj grehova sa papinom oproštajnicom,
[B]kod nas to nije išlo [/B] ali ..

Samo sam čekala... ;) Kako se Srbi odmah hvataju za katolike.. :lol: Zar kralj Milutin ne posta svetitelj? Kao i Nemanjići pre njega ? Pogledaj malo u crkveni kalendar.

HTML:
Mozda je "troimena" Jefimija postala da bi se narod zbunio
da se ne pita - Zar ona Jelena svetica ?

Sigurno neko ima bolje objasnjenje, ovo je samo moje razmisljanje.

To tvoje razmišljanje je izgleda najbolje objašnjenje za njenu "troimenost".

Tacno cupavka istog smo misljenja vec sam u nekim postovima naveo
raskos plemickinje i skromnost manastira ali nisam se usudio da kazem
da je mozda imala i udvarace jer u ono vreme je bilo viteski imati
damu svog srca. Nije mi uopste namera da je blatim ali vecini dama je
to inponovalo.Ona je navikla na raskos i skromnost joj je bila
strana zato prvi kratki boravak u manastiru.
Mozda je i ona molila Milicu da je izvuce iz manastira Tu mogucnost
do sada nismo uzimali u obzir(mislim). Naravno Milici je dobro dosla
jedna obrazovana druga da joj krati dane dok se Lazar bije sa komsijama
ili ide u lov.

Ma, neće. Neće samo snaći u postovima.Vidi šta ih je...Moramo se udaljiti na čas od umetnosti samo iz jednog razloga- da bismo je bolje razumeli. Ništa više. Zna to Jane, ne boj se. ;)

Vidi, Dadel, ako ce ti biti lakse, podesticu te da je jedan od prvih oblika umetnosti i nastao zahvaljujuci alapacama- sta bismo imali od epske poezije, recimo, da nije bilo njene gradnje i nadgradnje, nastajale prenosenjem od usta do usta ;)

Back