Zapadno-škotski beli terijer

• Začetnik teme Začetnik teme Ivana_tj._Ja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uh.......po ovome kako si napisao,svakako ogrlica......

E sad,zavisi u koju svrhu se koristi jer Frontline i svi ostali preparati tog tipa se aplikuju na kozu i dejstvo im je od 15 dana do 3 meseca (mada sve to treba uzeti sa rezervom,mislim duzunu trajanja),a ogrlice obicno imaju duzinu trajanja oko 6 meseci....

Dakle ako je u pitanju nesto sto je kraceg karaktera -Frontline,a ako je dugotrajnija zastita u pitanju-ogrlica.

I jos nesto kod Westika treba biti obazriv sa svim tim preparatima jer koza ume da bude malo osetljivija.......;)

Ako ga redovno cesljate i cetkate....ne bi trebalo da se umrsi (uceba )dlaka....;)

Redovno, mislim bilo bi dobro svaki dan (5 min) ili barem tri puta nedeljno (svaki drugi dan)
Ima vise vrsata cesljeva i cetki koje se mogu koristiti,a ima ih i za bas ''cupanje'' cvorova(ucebane dlake)......
Ako Vas zanima koje i kakve javite mi se na pp pa cu poslati link ka sajtu gde ima svega i svacega.......da ne pravim ovde reklamu...:D

Evo dva koji se mogu koristiti...

prva fotografija je cesalj, a drugi cetka to su alati koji se najcesce koriste i za pocetak vam i ne treba nista vise a za malo ''ozbiljnije'' sredjivanje bih vam preporucio nekog profesionalaca (odgajivaca ili groomera)......

Prilozi

• pribor_cesalj230mm.jpg
    pribor_cesalj230mm.jpg
    33,8 KB · Pregleda: 10
  • slik_plast_drskom.jpg
    slik_plast_drskom.jpg
    1,5 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Kad smo kod dlake.....kod svih rasa kojima se dlaka trimuje odnosno sisa postoje dva nacina ''obrade''

Jedan je tzv. higijenski nacin-koji podrazumeva uredjivanje dlake masinicom i makazama i on se obicno primenjuje kod pasa koji nisu izlozbenog karaktera ili su zavrsili izlozbenu karijeru...;)

Drugi je kombinovani nacin- trimovanja(cupanja,dlake i poddlake),masinice(i to sam na odredjenim mestima) i makaza i to se obicno primenjuje kod pasa izlozbenog karaktera...

Sisanje dlake masinicom kod odredjenih rasa(snauceri,neke vrste teriera itd)menja kvalitet , strukturu dlake i boju pa se zbog toga ne preporucuje za izlozbene nego samo za kucne pse.....:D

Zanimljiva tema. Znam da se žena koja je imala škotsku terijerku žalila kako je na prvoj izložbi, u bebi-razredu, ocenjena kao izuzetno persektivno štene, samo su imali zamerku da je Došen ošišao-šnaucerski i onda je odgajivač (Jovanović kako-beše iz Zova) poslao kod drugog odgajivača-frizera (Gladića) i sa njim je imala odličnu saradnju sve dok kerušici sa nekih 12 godina benigni tumor na mozgu nije pokrenuo epilepsiju i putovanje više nije dolazilo u obzir. Takođe sam videla i mužjaka klasično ošišanog, mašinicom, sa stravičnom kožnom infekcijom, i sredila mu se i dlaka i koža posle terapije i nekoliko tretmana kod iskusnog groomera.

Tema jeste jako zanimljiva i podlozna raznim diskusijama...;)

Kao prvo ja se zalazem za to da se napravi jasna razlika izmedju pasa koji su samo kucni ljubimci i onih koji su izlozbenog karaktera-bez obzira na poreklo.....

E sad kad to znamo jel...;) mozemo dalje....

Razlike postoje u skoro svim segmentima i tako ih treba i gledati naravno po mom misljenju.Sad dolazimo do sisanja tj.pripreme i obrade dlake.Ja svakako svim ''pocetnicima'' savetujem da psa u pocetku samo cesljaju i kupaju a sve drugo prepuste odgajivacu(najbolje onom od kog su nabavili psa)il iskusnom groomeru.Neke osnovne stvari se lako mogu nauciti i kasnije i sam vlasnik psa moze svog ljubimaca sasvim lepo ''odrzavati'' ovo se sve naravno odnosi na pse koji su samo kucni ljubimci....

Izlozbe,specijalke i razne druge prilike tog tipa zahtevaju sasvim drugaciji pristup groomingu....

Ove konkretne primere koje ste naveli ne bih bas komentarisao obzirom da nemam bas puno cinjenica o samim psima,pripremi itd,itd.....ali mogu reci ovo izmedju tog tipa teriera i snaucera kod pripreme za izlozbu nema neke velike razlike...I jedan i drugi se trimuju,odredjeni delovi tela se sisaju masinicom i obradjuju makazama......
I jos nesto ...ja te beby i sl. razrede ne priznajem bas mnogo jer to je sve jos uvek u fazi formiranja i passe menja,no to je moje misljenje.....;)
E sad sta je sudija video ili nije video ili stavio kao primedbu......tja.;)
No, Dosen jeste snauceras i to jako dobar i moguce je da je ''povukao malo na snaucere kod pripreme''.......:D

Keruša je posle, sa Gladićevim frizurama odlično prolazila na izložbama, šteta samo što nije ostavila potomstvo, a probali su bukvalno sve. Tako da je sudija u bebi-razredu ipak pogodio. :lol: I slažem se da neku razliku između eksterijeraca i ljubimaca treba napraviti ali kod ovih konkretnih rasa je, koliko sam videla i shvatila, u pitanju zdravstveno stanje, samo zdravlje psa je ugroženo ako se dlaka i uši ne održavaju kako treba, a vrlo su osetljivi tu. (To im je ujedno i jedina mana, bar po meni, sa aspekta veterine.)

Jel ti to na skotske teriere mislis?

Ne mogu bas sto posto da tvrdim, ali u poredjenju sa westijem, nema bas tako velikih problema ako se sisa masinicom.Naravno, oni inace imaju malo osetljiviju kozu i skloni su alergijama to je tacno i potrebno je voditi racuna.
No nisam cuo za bas takjo drasticne slucajeve izazvane bas losim groomingom......
Mislim i cuo sam i video lose sredjene pse:D ali ne da su imali zdravstvenih problema zbog toga.....

Sad, sto se same frizure tice to je tek specificna tema ali o topm potom....;)

Pa dobro, nekih razlika, osim pigmentacije ipak ima, Škoti su ipak malo duži, sa slabije izraženim stopom, dužom njuškom, užom lobanjom i više nošenim ušima, onda, "frizura" na glavi se razlikuje... Znam da je kod Škota prosek 3 šteneta po leglu, kako je kod vestija?

Skoti su ''snauceri sa kratkim nogama i prirodno podignutim usima i repom'';).....sto se ''frizure'' bas na glavi Westija tice na skoro odrzanom Panonia Terier Show-u primedba sudinice(inace vlasnice cuvene odgajivacnice Alborada)je bila da je preduga a i da je dlaka generalno losijeg kvaliteta......
Sto se stenaca tice to je onako,nema bas pravila ali u principu je prosek isti,znaci tri steneta....

citam, ucim, pitam:ako moye adresa gosp. Gladica koji sisa,trimuje kuce.Moja kuca ima sedam meseci i jednim sam je vodio na sisanjemasinicom u bloku 44 kod gosp. Ljilje i veoma sam zadovoljanjan ali ja ne umem da napravim razliku šta je dobroa a šta ne... zato molim kontakt za majstora bricu... i još nešto, gde se kuca prvi put vodi na ocenjivanje, sa koliko meseci i sl? i da li u Beogradu ili negde u Srbiji postoji fan klub ljubitelja VESTIJA? poydrav luxuzni!

Gorana Gladića možete da kontaktirate preko Kinološkog saveza, ima registrovanu odgajivačnicu škotskih terijera: ttp://www.ksrs.rs/display/odgajivacnice/index.php?naziv=&mesto=&id=5048&submit=Pretraga

Ocenjivanje može i u lokalnom kinološkom udruženju ali u izložbenoj sezoni nema razloga za to, treba samo prema uputstvima popuniti prijavu za izložbu i poslati im zajedno sa dokazom o uplati, sigurna sam da više o tome može da se nađe na: http://www.ksrs.rs/

Poslednja izmena:

Back