Zanimljivosti iz sveta umetnosti

:eek::dash: Fotografija "Golo telo", 1925, prodata je za 1,6 miliona dolara. Fotograf - Edvard Veston
FDDECIbXIAYoT0d

Реконструисани лик велике кнегиње Јелене Глинске чија је мајка била Ана Јакшић, а син Иван IV Грозни, руски цар. После њене смрти 1538. године бригу о васпитању великог кнеза каснијег цара преузела је Ана. Иван Грозни је помагао манастире у Србији и био је ктитор Хиландара.
FE5zGxfXoAUZAAv

Umetnici vizuelizacije Šarlot Tejlor i Nikolas Pre su kreirali NFT umetničko delo zasnovano na skulpturi koju je dizajnirao OMA i koja će činiti deo podvodnog parka u blizini Majami Biča.
Tejlorova i Preoova video umetnička dela su fokusirana na skulpturu po imenu Coral Areant
koju je dizajnirao Shohei Shigematsu, koji vodi kancelariju arhitektonskog studija OMA u Njujorku. Komad je prodat kao NFT da bi pomogao u promociji parka skulptura ReefLine, koji bi trebalo da bude izgrađen na obali Majami Biča i koji je takođe dizajnirao OMA. Fizička verzija skulpture biće
deo podvodnog parka.

https://www.dezeen.com/2021/12/01/charlotte-taylor-nft-oma-underwater-sculpture-park-miami/

Неидентификована жена коју је фотографисао амерички фотограф Ц.М. Белл у Вашингтону, ДЦ. Датум непознат. Колекција атељеа К.М. Белл-а тренутно броји преко 30.000 портрета снимљених између 1873. и 1916. године.
FFnn2QZXEBMBVo9

Руска уметница Алиса Лариушкина

користи ваздушно суву глину да направи прелепе усковитлане скулптуре које изгледају као пејзажне слике.

"Ја сам самоуки уметник који ради са ваздушно сувом глином.
Правим урамљене пејзаже од висококвалитетне јапанске глине у свом стилу ."
Alisa-Lariushkina0x768@2x-800x640.jpg

Alisa-Lariushkina2x-800x638.jpg

Autor: M. Kostić
Ideju da od ovakvog materijala pravi umetnička dela pronašla je u niskoj svesti o ekologiji,
pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine

193889_viber-image-2021-10-11-18-04-15-733_f.webp

Starim računarskim komponentama, procesorima, kablovima, dotrajalim grafičkim karticama, polomljenim tastaturama, umetnica iz Niša Danica Maksimović (29), dala je novu svrhu.

Od ukupno 20 kilograma elektronskog otpada, ova mlada devojka napravila je fotografiju na kojoj
je prikazana čitava istorija grada Niša. Tvrđava, Ćele-kula, Čegar, Trg kralja Milana, spomen-park Bubanj, portreti cara Konstantina Velikog i vile Naise, neki su od motiva koji krase mozaik od elektronskog otpada. Ideju da od ovakvog materijala pravi umetnost pronašla je u niskoj svesti o ekologiji, pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine.

193890_viber-image-2021-10-11-18-04-16-162_iff.jpg

Danica Maksimović je rodom iz Gračanice, a od svoje 15 godine živi u Nišu, gde je završila srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.

- Najpre sam napravila skicu, zamisao, a onda krenula da seckam i lepim sve što imam od komponenti. Sve sam izvukla na sto, mnogo toga iz starih računara, ali kako je bilo potrebno još, krenula sam da prikupljam i sve ono što su imali, a nisu upotrebljavali, moji prijatelji. Na kraju je trebalo smisliti kako da sve te komponente ostanu trajno tu, pa je rad finiširan epoksidnom smolom. To je nešto nalik staklu kada se osuši, vrlo popularan materijal danas - priča za naš portal ova umetnica.
https://24sedam.rs/kultura/

Севан Бицакци је један од најпознатијих и признатих златара нашег времена у свету и један од најпознатијих златара у Турској. Називају га иконом савременог света накита, па чак и "Господаром прстенова".
FF1GQcvXwAUh9wZ
FF1GQpWXEAMRJPo

Плава круна древних египатских краљева је "хепреш", покривало за главу коришћено отприлике из КСВИИИ династије Новог краљевства (КСВИ век пре нове ере).
FF0-pNOWQAAW0Ec
КСВИИИ династије Новог краљевства (КСВИ век пре нове ере).
To je XVIII dinastija,ako je original,onda na Stare civilizacije

Back