Autor: M. Kostić
Ideju da od ovakvog materijala pravi umetnička dela pronašla je u niskoj svesti o ekologiji,
pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine
Starim računarskim komponentama, procesorima, kablovima, dotrajalim grafičkim karticama, polomljenim tastaturama,
umetnica iz Niša Danica Maksimović (29), dala je novu svrhu.
Od ukupno 20 kilograma elektronskog otpada, ova mlada devojka napravila je fotografiju na kojoj
je prikazana čitava istorija grada Niša. Tvrđava, Ćele-kula, Čegar, Trg kralja Milana, spomen-park Bubanj, portreti cara Konstantina Velikog i vile Naise, neki su od motiva koji krase mozaik od elektronskog otpada. Ideju da od ovakvog materijala pravi umetnost pronašla je u niskoj svesti o ekologiji, pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine.
Danica Maksimović je rodom iz Gračanice, a od svoje 15 godine živi u Nišu, gde je završila srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.
- Najpre sam napravila skicu, zamisao, a onda krenula da seckam i lepim sve što imam od komponenti. Sve sam izvukla na sto, mnogo toga iz starih računara, ali kako je bilo potrebno još, krenula sam da prikupljam i sve ono što su imali, a nisu upotrebljavali, moji prijatelji. Na kraju je trebalo smisliti kako da sve te komponente ostanu trajno tu, pa je rad finiširan epoksidnom smolom. To je nešto nalik staklu kada se osuši, vrlo popularan materijal danas - priča za naš portal ova umetnica.
https://24sedam.rs/kultura/