Zanimljivosti iz sveta umetnosti

FGSqJWhUYAA-i7k
Mislim da ovoj fotografiji nije ovde mesto.

Ватрогасно возило са специјал место за службеног пса. 1930-их, Њујорк
FGakpHZWUAASyCa

Најстарија боца вина на свету, пронађена у Шпајеру у Немачкој. Боца је датована у 325. годину нове ере.
FGakZ3lWYAIs_BX
Boca je u redu , no opet vatrogasnim kolima nije ovde mesto.

0e500140bf54e5cca5e1ec61a07a2069--crazy-costumes-halloween-costumes.jpg

Čini se da se ovaj tamnoljubičasti ogrtač previja i izvija u svakom trenutku, kao da ga neprestano hvata nestalan povetarac. Ako se pogleda izbliza, može se videti iskrivljena, ljudska lica skrivena u osnovi i potci tkanine. Svako ko nosi ogrtač u svakom trenutku vidi nekoliko trodimenzionalnih lica koja vire iz tkanine — kao da je neko iza ogrtača i pritišće lice uz njega. Haljina sadrži fragmente duša ili taktilnih uspomena brojnih ubijenih pojedinaca. Po želji, nosilac ogrtača može narediti da ga preobrazi u sličnost bilo kog od tih bića. Transformacija traje pun minut, a za to vreme kovitlajuća masa lica ispod ogrtača je vidljiva svima koji gledaju nosioca.

Na taj način inače deluje kao čarolija Alter Self, i traje sve dok nosilac ne želi da ga vrati u prirodno stanje ili poprimi novi oblik, ili dok se ogrtač ne skine.
Nosilac ogrtača može dodati novo lice ogrtaču dodirujući telo humanoidnog stvorenja koje je umrlo u poslednjem satu. Lice leša mora biti relativno netaknuto, jer će sve rane ili oštećenja u trenutku smrti biti uključeni u masku koju daje ogrtač.

https://ruins-of-adventure.obsidianportal.com/items/robe-of-many-faces

Meni je ovo užasnoooo!:huh:

Ovo nisam znala..

Preterivanje gostoprimstva i gostinska obljuba
2857113_obicaji-3_ff.jpg

U gostoprimstvu se u nekim narodima i preterivalo. Kao što je običaj gostinske obljube. Kada se gostu podvodila i neka od žena iz domaćinstva. Takva je legenda o rođenju Sibinjanin Janka, odnosno Janjoša Hunjadija - sinu Despota Stefana Lazarevića.

Naime, običaj se zadržao do 20. veka u pirotskom i dimitrovgradskom kraju do 20. veka. U bizarnom poštovanju događaja žena se ustupala gostu na telesno uživanje, neretko i predstavnicima vlasti. :huh::zeek::ljutka:
Žena nije smela da se buni, a kada bi se pobunila niko joj ne bi verovao.

https://www.kurir.rs/zabava/zanimljivosti/3843795/gostinska-obljuba-najjeziviji-obicaj

267761670_446946080348893_2635425828929694956_n.jpg

Nakon smrti slikara Vladimira Semenoviča Visotskog, ostali su njegovi dugovi
(38 hiljada rubalja) prijateljima, drugovima i poznanicima. Prodavši oba automobila Volodji,
isplatio sam ih, kaže slikarev sin..a svi moji prijatelji, drugovi i poznanici - uključujući
E. Volodarskog - prihvatili su ove uplate. Jedan prijatelj, ne samo da sam mu platio ono
što mu je Volodja dugovao - 5.000, po mom mišljenju - pa je poslao svog ađutanta:
"Arture Sergejeviču, Vadim je zaboravio da je jednom Volodji dao 700 rubalja."
Samo je vajar Zurab Tsereteli odbio da primi dug od pet hiljada rubalja (rekao je:
neka mu sinovi ostanu), uz napomenu da u Gruziji, ako prijatelj umre, novac se
donosi njegovoj porodici, a ne iznosi.
Artur Makarov

Back