Književnost Zanimljivosti i anegdote o piscima i knjigama

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posle dodele Nobelove nagrade, Ivo Andrić je gostovao na nekom radiju i pita ga voditelj pošto je sad poznat književnik širom sveta kako mu prija ta popularnost, a Andrić odgovara:
- "Ma dobro mi prija, ljudi me zaustavljaju na ulici i traže autograme.Samo mi je malo neprijatno kad dođem u Sarajevo i kad me prepoznaju na ulici, obavezno me prozovu: Allooo pisaaaac!"

Vilijam Fokner je bio veliki radnik. Pisao je satima i satima i čak je imao i normu – tri hiljade reči, četiri, pet hiljada reči.
Majci se u pismu jednom hvalio da je od deset sati do ponoći uspeo da dostigne čak maksimum 10 hiljada.
- Pišem sve dok me inspiracija pokreće, a pokreće me svakog dana – pisao je majci u nastavku.

Devojčica Alisa Lidel je bila ta koja je podstakla Kerola da napiše svoja najpoznatija dela.. Na putu od Foli Bridža do Godstoua, Alis je pitala Kerola da zabavi nju i njene sestre pričom. To nije bio neuobičajen zahtev, ali je ona ovog puta, nakon što je Kerol ispričao priču o devojčici Alis koja upada u zečiju rupu, zamolila Kerola da tu priču za nju i zapiše.Tako je nastao prvi rukopis onoga što će kasnije postati ”Alisa u Zemlji Čuda”, a što je Kerol prvo nazvao ”Alisine avanture pod zemljom”.

Tokom dvadesetih godina prošlog veka, poznati industrijalac Hauard Hjuz bio je jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Međutim, nakon što je mentalno oboleo, potpuno se izolovao od sveta, a pedesetih se potpuno povukao iz javnog života. Godine 1970. pisac Kliford Irving i njegov prijatelj osmislili su plan da napišu lažnu autobiografiju slavnog avijatičara i filmskog producenta, pretpostavljajući da Hjuz neće reagovati ne želeći da privlači pažnju javnosti. Irving je za tu priliku falsifikovao Hjuzova pisma, izmislio intervjue i priče. Postao je poznat u javnosti kada je knjiga objavljena. Gostovao je u TV emisijama i pričao o svom odnosu sa Hjuzom, koji je, na njegovo iznenađenje, sazvao konferenciju za štampu i izjavio da ga uopšte ne poznaje. Irving i njegov saradnik s kojim je radio na knjizi proveli su neko vreme u zatvoru zbog ove prevare, jedne od najvećih u svetu literature.

Betoven, Prust, Sartr delili su ljubav prema kafi, ali ih je, po ekscentričnosti i neumerenosti, nadmašio Balzak. Slavni francuski pisac išao je u krajnosti
Balzak je odlazio u krevet u šest popodne, a ustajao u jedan iza ponoći. Onda bi usledio neprekidni sedmočasovni rad, zaliven desetinama šoljica kafe. Njegovi prijatelji tvrdili su da je pio i do 50 dnevno. Ovakvo preterivanje je, verovatno, uticalo na Balzakove brojne zdravstene probleme i preranu smrt u 51. godini.

I dok su se neki umetnici zadovoljavali kafom, drugi su tragali za jačim stimulansima - amfetaminima. Kada je 1939. započeo rad na knjizi "Moć i slava", za koju je verovao da će biti njegov najznačajniji roman, Grejem Grin je rešio da istovremeno napiše jednu popularnu knjigu, koja će mu doneti novac. Tako je pre podne pisao triler "Poverljivi agent", a popodne "Moć i slavu". Da bi izdržao takav tempo, uzimao je amfetamine dva puta dnevno. Kao rezultat, pisao je 2.000 reči dnevno, umesto uobičajenih 500. Ali, Grin je ubrzo shvatio opasnosti uzimanja veštačkih droga, pa je naredne romane pisao bez stimulansa.

Čudni izvori inspiracije književnika:

Demosten
Najveći orator antičke Grčke Demosten imao je vrlo čudnu taktiku koja ga je tjerala na neumorni rad. Obrijao bi pola glave kako od sramote ne bi napuštao kuću te bi u tom periodu bez prestanka radio.

Franz Kafka
Kafka je vježbao potpuno nag ispred prozora kako bi održavao svoj um svježim.

Oscar Wild
Oscar Wild nije previše držao do pravila te ga nisu pogađala tuđa mišljenja. Postoji priča da je jednom prilikom prošetao ulicom rodne Engleske s jastogom na povodcu.

Victor Hugo
Kad god bi se osjećao ometen ili bez koncentracije, Victor Hugo bi sa sebe skinuo svu odjeću kako bi bio posve sam s olovkom i papirom

Kada je Stendal preminuo pronašli su jedan kovčeg pun ispisanih paipra neuredno nabacanih, pošto nisu znali šta će sa njim poslali su je u njegovo rodno mesto u arhivno biblioteku gde je godinama stajala u nekom uglu. Kasnije je jedan studnet pronašao i utvrdio da su prapiri ispisani lepim stilom, sredio ih je i utvrđeno je da je tu, između ostalog, i rkuopis Crveno i cerno.

Đura Daničić rođen je pod imenom Đorđe Popović.Svoje prezime zamenio je 1847. prezimenom Daničić, kojim se potpisao na prvom svom naučno-polemičkom radu Rat za srpski jezik i pravopis, i pri tom prezimenu je posle stalno ostao. Razlog je bio jednostavan; samo da se izbegne državna cenzura te knjige.Kasnije je našao da novo prezime ima itekako smisla, jer je govorilo "o sinu Vukovih "Danica" (kalendara).
Bio je tada star samo 22 godine, i sa tim radom se uz novo prezime u kulturnom svetu istakao.

Koliko je bio svestran čovek Lav Tolstoj svedoči i činjenica da je govorio 14 jezika i predavao 3 potpuno različita predmeta u školi koju je sam otvorio. Tečno je govorio engleski, francuski, nemački, italijanski, poljski, češki, srpski, grčki, latinski, ukrajinski, tatarski, crkveno-slovenski, turski i bugarski jezik, a izučavao drevnogrčki i mnoge druge jezike. Škola za seljačku decu koju je u Jasnoj Poljani otvorio Tolstoj 1859. godine postala je događaj od opštedruštvenog značaja u životu Rusije. Narodna škola, smatrao je Tolstoj, dužna je da decu nauči da pišu, računaju, zakonu Božjem… U detetu je on video stvaraoca, prizivao je i budio je misli deci. Tolstoj je predavao matematiku, fiziku i istoriju

-Ernest Hemingvej, američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade, volio je da pije mohito (mojito), koktel koji predstavlja tradicionalno kubansko piće
napravljeno od bijelog ruma, soka limete, šećernog sirupa, svježih listova mente, gazirane vode i izlomljenog leda.

-Mint džulep u čiji sastav ulaze burbon, šećerni sirup, nana i voda bio je omiljeni koktel takođe nobelovca, Vilijama Foknera, koji je jednom prilikom rekao:
- Civilizacija počinje sa destilacijom.

-Oskar Vajld volio je da pije apsint, liker koji se proizvodi od anisa, pelina i šećera. Čarls Bukovski je pio mješavinu piva i burbona (boilermaker).

-Dilan Tomas uživao je ispijajući viski, a Tenesi Vilijams, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca XX vijeka, rado je pio ramos fiz, koktel koji se sastoji od džina, limunovog soka, bjelanceta, slatke pavlake i gazirane vode.

-Koktel margarita, koji u osnovi sadrži tekilu ili vermut, često su pili Džek London, Džek Keruak, En Sekston, Doroti Parker

Francuski pesnik Artur Rembo, koji je preminuo pre 127 godina, i dalje dobija pisma koja mu ubacuju obožavaoci u požutelo poštansko sanduče
na ulazu u groblje Šarlvil-Mezijer gde je pesnik sahranjen.

Grobar Bernar Kolen održava Remboov grob 37 godina, i kako je rekao najmanje tri pisma nedeljno budu ubačena u poštansko sanduče sa imenom pesnika.Kolen je u izjavi Frans presu pročitao neka od pisama u kojima se pored velikog poštovanja prema pesniku navode i svakodnevne aktivnosti,
čak i neprilike kroz koje ljudi prolaze.
„Pronalazio sam pisma koja su me malo uplašila. Ljudi se poveravaju Rembou, govore mu o patnji i obraćaju mu se kao da je živ“, rekao je grobar.
Kolen je rekao da od poznatih umetnika, američka pevačica Peti Smit redovno posećuje grob kada je u prolazu.
Grobar u starim kutijama za cipele čuva sve što ostave posetioci, od medalja, bižuterije, do paklica cigareta i boca alkohola.

Rembo (1854-1891) bio je predstavnik pokreta dekadencije i imao je jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umetnost.
Autor je pesme „Pijani brod“ i sve njegove pesme koje su ušle u antologiju francuske književnosti, napisane za vreme tinejdžerskog doba pesnika.
Izvor: Danas.rs

Marsel Prust sam sebe je zatvarao u spavaću sobu obloženu plutom, kako bi neutralisao zvuke bučnog pariskog života.
Poslednje tri godine života spavao bi danju a pisao noću, imao samo jedan obrok dnevno i insistirao na besprekornoj čistoći sobe u kojoj je boravio.
Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je ličio na kakvog pustinjaka koji nije planirao da napusti svoju pećinu.

Back