Zanimljivo o Beogradu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Beogradjanka 1881
beogradjanka.jpg

Hotel Moskva, nekadašnja Palata Rosija u kojoj je bio smešten prvi luksuzni hotel sa 5* u Beogradu, kafana, restoran, stanovi za izdavanje i kancelarije beogradske filijale osiguravajućeg društva Rosija, bila je velika ruska privredna, ali i politička investicija u Kraljevini Srbiji. Uskoro po otvaranju kome je lično prisustvovao Kralj Petar I Karađorđević, januara 1908. godine, palata Rosija postaje nezaobilazna znamenitost Beograda, jedan od najznačajnijih arhitektonskih dragulja srpske prestonice, začetnik stila ruske secesije. Ovaj hotel su posećivale mnoge značajne ličnosti: Albert Ajnštajn, Ana Pavlova, Maksim Gorki, Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Rej Čarls, Robert De Niro, Bred Pit, Kirk Daglas, Majkl Daglasa, Mila Jovovič i mnogi drugi, ali je neslavne dane doživeo tokom II svetskog rata, kada je u njemu bilo sedište Gestapoa

Turci 18. aprila 1867. godine definitivno napuštaju Beograd, koji postaje slobodan simboličnom predajom ključeva knezu Mihailu Obrenoviću, pri čemu su turske vojničke straže zamenjene srpskim vojnicima, a pored osmanlijske zastave podignuta je zastava Srbije. Knez Mihailo tada preseljeva prestonicu iz Kragujevca u Beograd. Od 273 džamije koje su postojale u Beogradu sredinom XVII veka, preostalo ih je jedva petnaestak u to vreme. Danas postoji samo jedna, Barjakli džamija na Dorćolu

Šalitrena (ili Tašmajdanska) pećina nalazi se na Tašmajdanu, ispod crkve Svetog Marka. Procenjuje se da je pećina stara između 6 i 8 miliona godina, a koristili su je još stari Rimljana za iskopavanje kamena koji su koristili za izradu sarkofaga koje su arheolozi kasnije pronašli u raznim delovima Beograda. Tokom Drugog svetskog rata, Nemci su koristili pećinu za skladištenje strujnih generatora, vodosnabdevanje i čak su ugradili su i lift, ali tokom povlačenja iz Beograda uništili su većinu tih prostorija.

Svi Beograđani znaju gde je Novo groblje u Ruzveltovoj ulici. A gde je onda to “staro groblje”? Po njemu šetate skoro svaki dan,
a nalazilo se na mestu sadašnjeg Tašmajdana. Ne bojte se, preseljeno je u celosti, barem su tako svi tvrdili.

Svi Beograđani znaju gde je Novo groblje u Ruzveltovoj ulici. A gde je onda to “staro groblje”? Po njemu šetate skoro svaki dan,
a nalazilo se na mestu sadašnjeg Tašmajdana. Ne bojte se, preseljeno je u celosti, barem su tako svi tvrdili.
На почетку беше гробље на месту пијаце Зелени венац... Које је 1826. премештено "на крај града" покрај старе цркве Свегог Марка, што такође није потрајало, него је поново измештено 1886. на садашње место.
Сасвим у нашем неуређеном стилу, гробље се зове "ново" иако је и старо и централно.

Beograd je konačno prešao u srpske ruke kao deo Srema 1284. godine. Prvi srpski kralj koji je vladao Beogradom bio je Stefan Dragutin (1276—1282), a dobio ga je u miraz od svog tasta, ugarskog kralja Ladislava IV. Nakon njegove smrti grad se vraća pod Ugarsku kontrolu, ali će početkom XV veka biti ponovno nakratko vraćen Srbiji, kada ga srpski despot Stefan Lazarević dobija od svetog rimskog cara Žigmunda Luksemburškog, nakon što se pridružio viteškom redu Zmaja, godine 1405. Stefan Lazarević je proglasio Beograd svojom prestonicom i na platou gde se danas uzdiže statua Pobednika izgradio palatu. Nažalost, grad će nakon njegove smrti 1427. godine ponovno pripasti Ugarskoj.

O Beogradusu ispevane mnoge pesme, jer – „On ima čudesnu moć da svetlom ispuni noć, belinom osmeha svog razgoni tugu,
on ljubav svakome da i vrata otvara sva, ko stari voljeni drug uvek je on, Beograde, Beograde…“

Prvi telefonski razgovor u Srbiji obavljen je 14. marta 1883. godine između vojnog ministra koji se nalazio u zgradi
u ulici Miloša Velikog i jednog kapetana koji je bio u zgradi 300 metara udaljenoj.

Prvi dvoboj pištoljima se odigrao u Beogradu 1905. godine. Boško Čolak Antić, maršal Dvora,
izazvao je na dvoboj urednika lista ’’Opozicionar’’ zbog povrede časti. Dvoboj se odigrao na proplanku Banovog brda.

Prema podacim a iz 1900. godine, Beograd je tada imao samo 69.100 stanovnika. Ubrzo, 1905. broj stanovnika se povećava na preko 80.000, a na početku I svetskog rata 1914. godine, grad broji oko 100.000 stanovnika, ako se ne računa Zemun koji je tada pripadao Austrugarskoj. Danas je u ovom delu Evrope Beograd na 4. mestu, iza Atine, Bukurešta i Beča, sa oko 1.750.000 stanovnika.

Ma ja mislim da broj stanovnika ne moze nikako da se utvrdi. Ubedjen sam da broj ljudi prevazilazi brojku od 2 i po miliona. Jer vecina ovih sto su se doselili iz unutrasnjosto ostanu prijavljeni na stare adrese iz svojih mesta, ovi sto odlaze se ne odjavljuju, nemoguce je utvrditi tu brojku.
Može prema popisu
Prvi rezultati popisa koji je sproveden u oktobru prošle godine (2022) pokazali su da Beograd ima 1.685.563 stanovnika, odnosno 26.123 više nego na popisu 2011. godine.

Taj popis nema veze s mozgom....Evo ni mene, a ni jedno 10 mojih najblizih prijatelja niko nije upisao da zivimo u Beogradu.
Буди поштен па се пријави.

Мене искрено нервира то "Београд од 3-4-5" милиона. Што већи Београд, то мања Србија, са нашим садашњим мањком прираштаја становништва.

Иначе, да ли си учествовао у попису становништва 2022. и где?

Буди поштен па се пријави.

Мене искрено нервира то "Београд од 3-4-5" милиона. Што већи Београд, то мања Србија, са нашим садашњим мањком прираштаја становништва.

Иначе, да ли си учествовао у попису становништва 2022. и где?

Ne, niko mi nije dosao. Ocekivao sam popisivaca da ce dodje, ali se nije pojavio....Na popisu 2011. jeste.

Inace, i meni sve teze postaje podnosenje ovoliko ljudi u Beogradu. Bilo bi idealno da se rasele malo....iako kapiram da nece ljudi da zive u svojim mestima, jer nema poslovnih prilika, ali jbg.

Ne, niko mi nije dosao. Ocekivao sam popisivaca da ce dodje, ali se nije pojavio....Na popisu 2011. jeste.

Inace, i meni sve teze postaje podnosenje ovoliko ljudi u Beogradu. Bilo bi idealno da se rasele malo....iako kapiram da nece ljudi da zive u svojim mestima, jer nema poslovnih prilika, ali jbg.
Наравно да их нема тамо негде - јер су се сви слепо натрпали у Београд... као да овде падају паре са неба.

Непријављивањем у Београду се даје лажна слика да тамо неко место има 50 000 становника, а у ствари има 40 или 45 000. По селима је још горе стање. Можда петина свих насељених места у Србији је тренутно празна, а тога ће бити још више.
Која је корист од свега тога? Немам појма. Не разумем, колико год да се трудим.

Наравно да их нема тамо негде - јер су се сви слепо натрпали у Београд... као да овде падају паре са неба.

Непријављивањем у Београду се даје лажна слика да тамо неко место има 50 000 становника, а у ствари има 40 или 45 000. По селима је још горе стање. Можда петина свих насељених места у Србији је тренутно празна, а тога ће бити још више.
Која је корист од свега тога? Немам појма. Не разумем, колико год да се трудим.

Pa ne znam ni zasto se trudis da razumes. Ko uopste misli da tu ima neke koristi....Idu ljudi na random u potrazi za "boljim" zivotom. Svako za sebe odlucuje gde ce da zivi. Biraju Beograd jer ima svega, i ocigledno im je bolje nego u npr. Priboju ili Boru....A da je losa odluka prethodnih vlada da zapuste ostatak Srbije, losa je. Zapravo ne mislim ni da je to neka odluka, vec su samo tako pustili da sve propada, dok se u Beograd ulaze jer im je vazan zbog glasova i politickih poena.

Pa ne znam ni zasto se trudis da razumes. Ko uopste misli da tu ima neke koristi....Idu ljudi na random u potrazi za "boljim" zivotom. Svako za sebe odlucuje gde ce da zivi. Biraju Beograd jer ima svega, i ocigledno im je bolje nego u npr. Priboju ili Boru....A da je losa odluka prethodnih vlada da zapuste ostatak Srbije, losa je. Zapravo ne mislim ni da je to neka odluka, vec su samo tako pustili da sve propada, dok se u Beograd ulaze jer im je vazan zbog glasova i politickih poena.
То је процес који ће уништити самог себе.

Back