Zanat ili fakultet – ko bi trebalo da zarađuje više?

Mislim da je to u suštini nebitno i da bi svaki čovek bez obzira na nivo stručne spreme, znanja, radnih sposobnosti i ostalog trebalo da živi normalno i da živi život dostojan čoveka i da ne oskudeva ni u čemu, barem kad su te neke elementarne stvari u pitanju, znači da svako ima krov nad glavom, struju, grejanje, da nije gladan,žedan, da ima pristup zdravoj hrani, zdravoj vodi, prirodi, pristup zdravstvenoj zaštiti ukoliko mu zatreba, pristup obrazovanju, nekakvom kulturnom sadržaju,itd.

A gde ti živiš ?
Саја и даље живи у СФРЈ. :lol: Односно у некој његовој верзији те утопије.
Али је добар лик, зато што је против кукАВице.

Mislim da je to u suštini nebitno i da bi svaki čovek bez obzira na nivo stručne spreme, znanja, radnih sposobnosti i ostalog trebalo da živi normalno i da živi život dostojan čoveka i da ne oskudeva ni u čemu, barem kad su te neke elementarne stvari u pitanju, znači da svako ima krov nad glavom, struju, grejanje, da nije gladan,žedan, da ima pristup zdravoj hrani, zdravoj vodi, prirodi, pristup zdravstvenoj zaštiti ukoliko mu zatreba, pristup obrazovanju, nekakvom kulturnom sadržaju,itd.
А нас које не занима културни садржај, већ инвестирање, шпекулација, волатилност, крипто, берза, злато, фондови ?

Што би Биги рекао ''The more money you make, the more problems you get. And jealousy. And envy is the something that comes with the territory.''.

Ko u Evropi majstoriše?Magistri,doktori?Ili i tamo ima ljudi od zanata?

Naravno da ima ljudi od zanata, ali je tamo sve lepo podeljeno.

Pa ljudi sa fakultetom i znanjem rade stručne i intelektualne poslove, doprinose razvoju društva.
A ljudi sa zanatom rade zanatske poslove.

U Srbiji ne postoje intelektualni poslovi. Nemamo sopstvenu proizvodnju, nemamo institute, nemamo razvoj... prosto smo banana kolonija. Postoji samo državna služba gde je bitna partijska knjižica i kupljena diploma, postoje koruptivni poslovi koji su za odabrane i postoje zanatski poslovi. Završavanje fakulteta je nepotrebno. I tek će da bude nepotrebno u budućnosti jer uskoro i zvanično postajemo rudarska kolonija i koji će ti fakultet da bi radio u rudniku. Stručni ljudi će svakako biti stranci a naši ljudi samo robovska radna snaga.

Sve ovo nije trenutno moguce stanovnistvu Srbije (sa izuzetkom onih mozda najvise 10% koji mogu).

Naravno da ima ljudi od zanata, ali je tamo sve lepo podeljeno.

Pa ljudi sa fakultetom i znanjem rade stručne i intelektualne poslove, doprinose razvoju društva.
A ljudi sa zanatom rade zanatske poslove.

U Srbiji ne postoje intelektualni poslovi. Nemamo sopstvenu proizvodnju, nemamo institute, nemamo razvoj... prosto smo banana kolonija. Postoji samo državna služba gde je bitna partijska knjižica i kupljena diploma, postoje koruptivni poslovi koji su za odabrane i postoje zanatski poslovi. Završavanje fakulteta je nepotrebno. I tek će da bude nepotrebno u budućnosti jer uskoro i zvanično postajemo rudarska kolonija i koji će ti fakultet da bi radio u rudniku. Stručni ljudi će svakako biti stranci a naši ljudi samo robovska radna snaga.
To da, mada imam još jedan dodatak na to.
Nismo deo EU pa naše zanatlije crafteri nemaju pristup (ili bar nisu imali pristup) etsyju i sličnim platformama za oglašavanje i prodaju. U EU sada dobar procenat zanatlija radi baš zato jer su vidljiviji online i postojo zdrava konkurencija + može da se vidi ko koliko kvalitetno radi. Do pre nekoliko godina sam tako morao da šaljem stvari koje sam pravio preko ortaka za Zagreb i Budimpeštu pa onda dalje.

Znas li mozda (verovatno ne kad ovo pises) da pojedina mesta DANAS u 21. veku nemaju vode pet vezanih dana?

I opet zive.
Svakako bolje od tebe znam koja mjesta u 21 Vijeku nemaju vodu a jos bolje od tebe poznajem zemlje gdje ne mozes da pijes vodu sa cesme. U jednoj takvoj i zivim dio godine Ali Sta je bitnije ja sam odrastao bez tekuce vode u kuci tako da znam sta pricam

Svakako bolje od tebe znam koja mjesta u 21 Vijeku nemaju vodu a jos bolje od tebe poznajem zemlje gdje ne mozes da pijes vodu sa cesme. U jednoj takvoj i zivim dio godine Ali Sta je bitnije ja sam odrastao bez tekuce vode u kuci tako da znam sta pricam

Bez tehnicke vode. Ljudi u Srbiji danas u nekim krajevima nemaju bas nikakvu vodu.
Ne moras se zestiti.

Људи, па ето бар у нечему смо постали запад. На западу је слично и тамо су занатлије често боље плаћене него наставници и други људи са дипломом факултета. Другачије у Русији и Кини, где занатлије и даље нису плаћеније.
Naravno da se placa jer zanatlija sam svoj Novac zaradi. Ne mogu prezaliti sto nijesam isao na faks umjesto na zanat. Ali Eto to je zivot

Ako želis da budes fizicki radnik,manuelac,onda majstor

Ako želis da se baviš intelektualnim radom onda fakultet
Presudno bi trebalo i biti upravo ovo "Ako želiš".

Nisam čitala prethodne komentare, ja imam stav koji je verovatno drugačiji od ostalih;

Čovek treba da radi ono sto voli, barem koliko - toliko, a to se postiže tako što roditelji treba da uvide šta je to.

Ne treba dete gurati tamo gde ne želi, jednostavno treba ga razumeti, hoću da kažem da ako se dete oduševljava igrom sa automobilčićima i želi da radi sa autima, bez obzira na kapacitet i inteligenciju, ako ga to zanima, neka ga ne sprečavaju da upiše za automehaničara.

Sa druge strane, ako voli i non stop traži recimo klavir, neka ga upišu u muzičku školu.

A šta će biti sa njim kasnije u životu, to ne može niko da predvidi, u svakom slučaju može da se doškoluje i promeni zanimanje ako pare postanu problem.

Moj ujak je recimo bio izuzetno nadaren za muziku, ali su ga poslali u Švajcarsku i tamo je radio sve do penzije, pare je imao ali sreću nikako... možda ne bi postigao ništa da je ostao u Srbiji kao pevač i muzičar, ali ima jedna izreka koja kaže: "Najgora čežnja je za ono što se nije desilo nikad".

Naravno da se placa jer zanatlija sam svoj Novac zaradi. Ne mogu prezaliti sto nijesam isao na faks umjesto na zanat. Ali Eto to je zivot
Možeš da budeš samouk.
Kažem iz iskustva. Nisam studirala filozofiju ali sam počela da se bavim filozofijom evo već preko tri godine, a tri godine su skoro pa fakultet.

Nemam diplomu, ni to više nije bitno, umem da napišem esej studentima i to mi dođe kao dodatni prihod. Isto tako mogu da prihvatim da počnem da radim kod moje frizerke, imam talenat i to mi je ponuđeno.

Sad shvatih dok sam kucala da su bavljenje filozofijom i frizerajem oboje, i umni i fizički rad.
Što da ne?

Zanat ili fakultet? Da li je to uopšte dilema? Zarada zanatlija u Srbiji, utisak je, prestigla je ono što ostvare visokobrazovani poput lekara ili nastavnika.
Normalno fakultet.i to je neka vrsta zanata ali specijalizovanih stručnjaka.
Dobar Programer ili it strucnjak recimo može da zaradi mesecno cifre koje jedan vodovodjija može samo da sanja.
I normalno da su i obične zanatlije dobro plaćene to je isto zahtevan i tezak posao ali ne mogu da se uporede sa vidokoobrazovanim stručnjacima u drugim delatnostima koji imaju jvalitetan fakultet

Podaci Infostuda pokazuju da poslednjih godina mladi u Srbiji najčešće upisuju studije psihologije, medicine, stomatologije, farmacije i IT. Pre svega zbog kombinacije prestiža, statusa i sigurnosti zapošljavanja. Psihologija se sve više doživljava kao savremena, uticajna profesija sa širokom primenom. Medicina i IT ostaju visoko kotirani zbog mogućnosti rada i u zemlji i u inostranstvu.

Istovremeno, raste interesovanje i za društvene nauke poput prava, ekonomije, političkih nauka i PR-a. Oni se vide kao “široki” smerovi sa potencijalom za različite karijerne puteve, pokazala je analiza sajta Infostud.

Sa druge strane, najmanje interesovanja vlada za nastavničke smerove – fizika, hemija, istorija, srpski jezik, poljoprivredne fakultete i teorijske nauke poput filozofije ili etnologije. Razlozi leže u niskim platama, lošem statusu prosvetnih radnika i percepciji da te studije ne vode ka održivoj karijeri.
Društvene nauke i naučni metod…

Back