Zanat ili fakultet – ko bi trebalo da zarađuje više?

A sta je vrednuje tvoj rad? Kvalitet.
Kako nema veze sa skolovanjem?

Koji to fakulteti “vrede” koji ne?
Ja sam u zabludi izgleda jer mislim da svi vrede?

Isto i sa zanatima. Koji vrede a koji ne?
Rad vrednuje trziste rada.

Sad, sta je trziste to je i komplikovano objasniti, to nije neka objektivno data stvar. To je rezultanta svih subjektivnih utiska ucesnika na trzistu rada, kako radnika, tako i poslodavaca.

Svaka cena je subjektivna stvar, pa tako i cena rada. Trziste je samo skup svih tih subjektivnih utisaka.

Postoji masa subjektivnih utisaka gde se razlikuje cena rada neke konkretne osobe npr., varijacije u odnosu na generalno ustaljeno misljenje, i sl.

To ti je najlakse seljacko objasnjenje ekonomije.

Rad vrednuje trziste rada.

Sad, sta je trziste to je i komplikovano objasniti, to nije neka objektivno data stvar. To je rezultanta svih subjektivnih utiska ucesnika na trzistu rada, kako radnika, tako i poslodavaca.

Svaka cena je subjektivna stvar, pa tako i cena rada. Trziste je samo skup svih tih subjektivnih utisaka.

Postoji masa subjektivnih utisaka gde se razlikuje cena rada neke konkretne osobe npr., varijacije u odnosu na generalno ustaljeno misljenje, i sl.

To ti je najlakse seljacko objasnjenje ekonomije.

Zar ne mislis da su u Srbiji sve te stvari malo “drugacije” :mrgreen:

Mislis da trziste rada (sluzba NSZZ radi nesto?)
NSZZ su besmisleni paraziti, koji su besmisleni i ne uticu na nista.

Drzava utice na trziste rada na mnogo nacina.

Jedno od njih je ovo Vucicevo povecavanje minimalca.

Drugo su razne besmislene regulacije na trzistu rada, kojih ima vise nego na bilo kom drugom trzistu.

Trece, sto je srpska specificnost, je udbasko reketiranje skoro svih srpskih privatnika, cime se onemogucava radnicima i poslodavcima da prave dilove kakve oni hoce.

Itd.

Piše mi se, pa ću biti malo i dosadan, jer nije mi cilj da iznesem svoj stav (mišljenje) već da te naučim da misliš. Ako ne pobegneš od mojih tirada :).

Zanat ili fakultet? Da li je to uopšte dilema? Zarada zanatlija u Srbiji, utisak je, prestigla je ono što ostvare visokobrazovani poput lekara ili nastavnika.
Koje dokaze nudiš za ovo ? Tog N1 novinara? Pa novinari su glupi.

NSZZ su besmisleni paraziti, koji su besmisleni i ne uticu na nista.

Drzava utice na trziste rada na mnogo nacina.

Jedno od njih je ovo Vucicevo povecavanje minimalca.

Drugo su razne besmislene regulacije na trzistu rada, kojih ima vise nego na bilo kom drugom trzistu.

Trece, sto je srpska specificnost, je udbasko reketiranje skoro svih srpskih privatnika, cime se onemogucava radnicima i poslodavcima da prave dilove kakve oni hoce.

Itd.

Slazemo se oko toga da je trziste ozbiljno bolesno i u krizi?
Sluzba NSZZ predstavlja trziste. Paraziti. Slazem se.

Piše mi se, pa ću biti malo i dosadan, jer nije mi cilj da iznesem svoj stav (mišljenje) već da te naučim da misliš. Ako ne pobegneš od mojih tirada :).

Koje dokaze nudiš za ovo ? Tog N1 novinara? Pa novinari su glupi.

Mozemo reci da je svako glup i nicemu ne verovati.
Pitanje mi je na mestu.
Za sta danasnja deca da se skoluju?
Sta ce biti bolje placeno da bi ziveli bolje?

Mozemo reci da je svako glup i nicemu ne verovati.
ali nećemo :)
Pitanje mi je na mestu.
Jeste :tick: - nisam čitao celu temu,.. glupost me nervira,..
Za sta danasnja deca da se skoluju?
Za onu delatnost koja je dobro plaćena i ima budućnost.
Sta ce biti bolje placeno da bi ziveli bolje?
Ono u čemu si najbolji...
Mala priča: Mi smo elektro i građevinska škola.
Moj drugar Profa mi preporuči svog najboljeg đaka da mi nešto radi - trebaju detetu pare,..
Mali je stavrno (bio) vredno i vešto dete,.. osim moleraja voli i stolariju,.. i to radi solidno.
Taj mali ( završio je pre 7/8 godina kod nas) sada radi u državnoj ustanovi - u bolnici na održavanju i ima minimalac (53,5).
A, dobar je majstor,... Moja poslednja plata je ona gornja granica (107) koju si navela, a i ja radim u državnoj ustanovi ?
Gde smo ?

Zanat ili fakultet? Da li je to uopšte dilema? Zarada zanatlija u Srbiji, utisak je, prestigla je ono što ostvare visokobrazovani poput lekara ili nastavnika.

Nedavno se oko toga povela velika i interesantna rasprava na društvenoj mreži X. Povod je bila objava u kojoj se jedna korisnica mreže požalila da joj je vodoinstalater za 15 minuta poslao naplatio 1.500 dinara. Drugi korisnik izneo je još drastičniji primer, da je platio 12.000 za desetominutni rad majstora.

Nadovezali su se brojni komentari. Dobar deo njih odnosio se na pitanja da li je to pravedno imajući u vidu da visokoobrazovani rade za manje.

Bilo je i onih koji su stali na stranu majstora. Isticali su da zanati odnosno znanje koje majstor ima i alat ipak koštaju, kao i vreme i fizički rad.

Podaci sajta Infostud pokazuju da zanatlije u Srbiji zarađuju značajne iznose. Ipak, zarada varira u zavisnosti od struke i iskustva.

Pogledajte prilog 1757427

https://forbes.n1info.rs/biznis/zanat-ili-fakultet-ko-bi-trebalo-da-zaradjuje-vise/
Људи, па ето бар у нечему смо постали запад. На западу је слично и тамо су занатлије често боље плаћене него наставници и други људи са дипломом факултета. Другачије у Русији и Кини, где занатлије и даље нису плаћеније.

Back