totsi
Ističe se
- Poruka
- 2.781
postoji taj stereotip da su majstori mišićavi, zgodni, kurati...a ovi sa tri fakulteta sušta suprotnost i još nose očale kao dno od pivske boce
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A gde ti živiš ?Srbija je kolonija i deponija Evrope, tako da:
Ko želi da ide u inostranstvo - fakultet
Ko ostaje - zanat
Саја и даље живи у СФРЈ.A gde ti živiš ?
А нас које не занима културни садржај, већ инвестирање, шпекулација, волатилност, крипто, берза, злато, фондови ?Mislim da je to u suštini nebitno i da bi svaki čovek bez obzira na nivo stručne spreme, znanja, radnih sposobnosti i ostalog trebalo da živi normalno i da živi život dostojan čoveka i da ne oskudeva ni u čemu, barem kad su te neke elementarne stvari u pitanju, znači da svako ima krov nad glavom, struju, grejanje, da nije gladan,žedan, da ima pristup zdravoj hrani, zdravoj vodi, prirodi, pristup zdravstvenoj zaštiti ukoliko mu zatreba, pristup obrazovanju, nekakvom kulturnom sadržaju,itd.
SNS-ovci nemaju ni zanat, ni fakultet, pa opet imaju najvise kinte.
Sta je to urgentnije od popravke vode u Jedan ujutru. Samo srcani udar i zato ljekari koji rade urgentne stvari trebaju biti placeni vise.
Apsolutno obrnutoSrbija je kolonija i deponija Evrope, tako da:
Ko želi da ide u inostranstvo - fakultet
Ko ostaje - zanat
Fakultetski je obrazovan a to što bira narodni jezik kada se obraća narodu ne znači da je nepismen.Jedan nepismen Tramp, koji ne zna dve reci da sastavi,
Ko u Evropi majstoriše?Magistri,doktori?Ili i tamo ima ljudi od zanata?
Mislim da je to u suštini nebitno i da bi svaki čovek bez obzira na nivo stručne spreme, znanja, radnih sposobnosti i ostalog trebalo da živi normalno i da živi život dostojan čoveka i da ne oskudeva ni u čemu, barem kad su te neke elementarne stvari u pitanju, znači da svako ima krov nad glavom, struju, grejanje, da nije gladan,žedan, da ima pristup zdravoj hrani, zdravoj vodi, prirodi, pristup zdravstvenoj zaštiti ukoliko mu zatreba, pristup obrazovanju, nekakvom kulturnom sadržaju,itd.
To da, mada imam još jedan dodatak na to.Naravno da ima ljudi od zanata, ali je tamo sve lepo podeljeno.
Pa ljudi sa fakultetom i znanjem rade stručne i intelektualne poslove, doprinose razvoju društva.
A ljudi sa zanatom rade zanatske poslove.
U Srbiji ne postoje intelektualni poslovi. Nemamo sopstvenu proizvodnju, nemamo institute, nemamo razvoj... prosto smo banana kolonija. Postoji samo državna služba gde je bitna partijska knjižica i kupljena diploma, postoje koruptivni poslovi koji su za odabrane i postoje zanatski poslovi. Završavanje fakulteta je nepotrebno. I tek će da bude nepotrebno u budućnosti jer uskoro i zvanično postajemo rudarska kolonija i koji će ti fakultet da bi radio u rudniku. Stručni ljudi će svakako biti stranci a naši ljudi samo robovska radna snaga.
Svakako bolje od tebe znam koja mjesta u 21 Vijeku nemaju vodu a jos bolje od tebe poznajem zemlje gdje ne mozes da pijes vodu sa cesme. U jednoj takvoj i zivim dio godine Ali Sta je bitnije ja sam odrastao bez tekuce vode u kuci tako da znam sta pricamZnas li mozda (verovatno ne kad ovo pises) da pojedina mesta DANAS u 21. veku nemaju vode pet vezanih dana?
I opet zive.
Svakako bolje od tebe znam koja mjesta u 21 Vijeku nemaju vodu a jos bolje od tebe poznajem zemlje gdje ne mozes da pijes vodu sa cesme. U jednoj takvoj i zivim dio godine Ali Sta je bitnije ja sam odrastao bez tekuce vode u kuci tako da znam sta pricam
Ne zestim se Ali kako da ti odgovorim ako mi kazes da ne znam da u 21 vijeku ne znam za probleme sa vodom. Nijesam bez veze naveo primjer vode. Sokiram se kad znam da je u nekim zemljama jeftinije da kupis koka kolu od vodeBez tehnicke vode. Ljudi u Srbiji danas u nekim krajevima nemaju bas nikakvu vodu.
Ne moras se zestiti.
Pa nekad da Ali bogami cesto zimi ne, pukne ti cijev od vode a grijanje ti parno.Začepljena kanalizacija u stanu ispod tebe u 6 ujutro.
Naravno da se placa jer zanatlija sam svoj Novac zaradi. Ne mogu prezaliti sto nijesam isao na faks umjesto na zanat. Ali Eto to je zivotЉуди, па ето бар у нечему смо постали запад. На западу је слично и тамо су занатлије често боље плаћене него наставници и други људи са дипломом факултета. Другачије у Русији и Кини, где занатлије и даље нису плаћеније.
Presudno bi trebalo i biti upravo ovo "Ako želiš".Ako želis da budes fizicki radnik,manuelac,onda majstor
Ako želis da se baviš intelektualnim radom onda fakultet
Možeš da budeš samouk.Naravno da se placa jer zanatlija sam svoj Novac zaradi. Ne mogu prezaliti sto nijesam isao na faks umjesto na zanat. Ali Eto to je zivot
Normalno fakultet.i to je neka vrsta zanata ali specijalizovanih stručnjaka.Zanat ili fakultet? Da li je to uopšte dilema? Zarada zanatlija u Srbiji, utisak je, prestigla je ono što ostvare visokobrazovani poput lekara ili nastavnika.
Društvene nauke i naučni metod…Podaci Infostuda pokazuju da poslednjih godina mladi u Srbiji najčešće upisuju studije psihologije, medicine, stomatologije, farmacije i IT. Pre svega zbog kombinacije prestiža, statusa i sigurnosti zapošljavanja. Psihologija se sve više doživljava kao savremena, uticajna profesija sa širokom primenom. Medicina i IT ostaju visoko kotirani zbog mogućnosti rada i u zemlji i u inostranstvu.
Istovremeno, raste interesovanje i za društvene nauke poput prava, ekonomije, političkih nauka i PR-a. Oni se vide kao “široki” smerovi sa potencijalom za različite karijerne puteve, pokazala je analiza sajta Infostud.
Sa druge strane, najmanje interesovanja vlada za nastavničke smerove – fizika, hemija, istorija, srpski jezik, poljoprivredne fakultete i teorijske nauke poput filozofije ili etnologije. Razlozi leže u niskim platama, lošem statusu prosvetnih radnika i percepciji da te studije ne vode ka održivoj karijeri.
Тржиште треба да одређује примања.
Код нас је тржиште још увек неразвијено, па мајстори који појма немају, наплаћују силне паре.