Zanat ili fakultet? Da li je to uopšte dilema? Zarada zanatlija u Srbiji, utisak je, prestigla je ono što ostvare visokobrazovani poput lekara ili nastavnika.
Rekao bih da zavisi od prirode samog posla na koji neko cilja.
Takođe da li će raditi državno, za privatnika, kao privatnik, kao zanatlija i sl.
Tipa ako neko planira da završi faks kod nas i zaposli se u državnim institucijama (što većina studenata i gleda) mala je verovatnoća da će imati neko visoko primanje iz razloga što nam je državni aparat već pretrpan ljudima, što su neki u njemu jednakiji od drugih pa dobiju više, a takođe je država samu sebe opteretila sa kreditima i sličnim glupostima, čudo je da se i sada sve nije urušilo, bez zaduživanja bi verovatno ceo sistem u zemlji otišao u tri lepe.
Ako neko gleda da završi faks pa da počne neki svoj biznis kontam da može iznad proseka da zaradi ako baš ovlada materijom, mada i ne baš u svakoj branši. Sa druge strane ovo isto važi i za ljude bez faksa koji su ovladali nekom materijom.
Što se zanata tiče - cena varira od prirode posla, umeća, tržišta i sl.
Npr. ove nedelje sam za dan reinstalirao 6 laptopova za 6k, a to sam radio jer je ovog lika smaralo a ima para za bacanje.
Kada radim zanatski sa kožom marže mi se kreću materijal puta 3 do 6 u zavisnosti od kvaliteta i keša koji neko može da mi ponudi.
Tako da ono - zantalije će kod nas najčešće tražiti/zarađivati više od prosečne fakultetski obrazovane osobe.
Takođe ono što sam primetio, nisu ni zanatilije toliko skupe kod nas kada se poredi neki EU prosek, nego mi nemamo toliko keša ili pak nemilo trošimo keš na zanatske usluge.