Zanat ili fakultet – ko bi trebalo da zarađuje više?

Mala priča: Mi smo elektro i građevinska škola.
Moj drugar Profa mi preporuči svog najboljeg đaka da mi nešto radi - trebaju detetu pare,..
Mali je stavrno (bio) vredno i vešto dete,.. osim moleraja voli i stolariju,.. i to radi solidno.
Taj mali ( završio je pre 7/8 godina kod nas) sada radi u državnoj ustanovi - u bolnici na održavanju i ima minimalac (53,5).
A, dobar je majstor,... Moja poslednja plata je ona gornja granica (107) koju si navela, a i ja radim u državnoj ustanovi ?
Gde smo ?

Jasno je gde smo.
Ni taj decko nije normalno placen, nisi ni ti.

Obojica ste u drzavnim sluzbama.
Vec smo pisali iznad o ceni rada i izopacenom vrednovanju, uplivu politike u sve i potpunoj degradaciji.

Ni meni se o ovome ne pise.

Ipak su zanatlije bolje placene. U 99% sl.

Pitanje je da li je to normalno?
Ja mislim da nije.

Jasno je gde smo.
Ni taj decko nije normalno placen, nisi ni ti.

Obojica ste u drzavnim sluzbama.
Vec smo pisali iznad o ceni rada i izopacenom vrednovanju, uplivu politike u sve i potpunoj degradaciji.

Ni meni se o ovome ne pise.

Ipak su zanatlije bolje placene. U 99% sl.

Pitanje je da li je to normalno?
Ja mislim da nije.
Ne slažem se,.. Ja da nisam bio zadovoljan sa platom i poslom, ne bih radio u školi. Uvek sam radio još nešto pored.
Lekari, koji su dobri i hoće da rade, otvaraju svoje privatne ordinacije ili rade u njima i nemaju manje od 70-100 eura na sat,..

Mali (Atila mu je ime) mi je i prvi komšija - stanuje u kiriju, ali ne plaća, održava kuću vlasniku,..
Kako živi od 53,5 hiljada - pa radi privatno....
Ja u privatnom poslu uzimam oko 100 eura na sat,.. ili nekad bude 70, manje ne.
Njegova gornja granica (u privatnom poslu) je 40.
Gde smo ?
Ti pripadas onoj manjini koja kombinuje zanat (uslovno receno) i fakultetski posao.

Da to ne radis, bilo bi obrnuto.
Vodoinstalater ili moler zaradjivao bi vise bez zavrsenog fakulteta.

Ne slažem se,.. Ja da nisam bio zadovoljan sa platom i poslom, ne bih radio u školi. Uvek sam radio još nešto pored.
Lekari, koji su dobri i hoće da rade, otvaraju svoje privatne ordinacije ili rade u njima i nemaju manje od 70-100 eura na sat,..
Nesto pored-ali van struke.
Lekarski posao, kao i zubarski ima prednosti jer jeste “neka vrsta zanata”.

Po tim višim (privatnim) cenama rada, posla imaš, onoliko koliko vrediš.
To je poenta.
U firmi (državnoj) provedeš 8 sati, ili u boljem slučaju - samo 6 sati,.. manje baš ne može, ali radiš oko 3 sata (u proseku) - kod privatnika moraš puno više,.. ako si saam svoj gazda, radiš koliko možeš i hoćeš i dobro zarađuješ - ako znaš svoj posao.

Po tim višim (privatnim) cenama rada, posla imaš, onoliko koliko vrediš.
To je poenta.
U firmi (državnoj) provedeš 8 sati, ili u boljem slučaju - samo 6 sati,.. manje baš ne može, ali radiš oko 3 sata (u proseku) - kod privatnika moraš puno više,.. ako si saam svoj gazda, radiš koliko možeš i hoćeš i dobro zarađuješ - ako znaš svoj posao.

Ovo zadnje malo ko uspe u Srbiji.
Treba da bude carobnjak skoro.

Ti pripadas onoj manjini koja kombinuje zanat (uslovno receno) i fakultetski posao.
I stručnost i odgovornost - licenca za odgovornog izvođača radova.
Da to ne radis, bilo bi obrnuto.
Vodoinstalater ili moler zaradjivao bi vise bez zavrsenog fakulteta.
?? pa za to ne treba fakultet, treba umešnost i da se vredan

Zanat ili fakultet? Da li je to uopšte dilema? Zarada zanatlija u Srbiji, utisak je, prestigla je ono što ostvare visokobrazovani poput lekara ili nastavnika.
Rekao bih da zavisi od prirode samog posla na koji neko cilja.
Takođe da li će raditi državno, za privatnika, kao privatnik, kao zanatlija i sl.

Tipa ako neko planira da završi faks kod nas i zaposli se u državnim institucijama (što većina studenata i gleda) mala je verovatnoća da će imati neko visoko primanje iz razloga što nam je državni aparat već pretrpan ljudima, što su neki u njemu jednakiji od drugih pa dobiju više, a takođe je država samu sebe opteretila sa kreditima i sličnim glupostima, čudo je da se i sada sve nije urušilo, bez zaduživanja bi verovatno ceo sistem u zemlji otišao u tri lepe.
Ako neko gleda da završi faks pa da počne neki svoj biznis kontam da može iznad proseka da zaradi ako baš ovlada materijom, mada i ne baš u svakoj branši. Sa druge strane ovo isto važi i za ljude bez faksa koji su ovladali nekom materijom.

Što se zanata tiče - cena varira od prirode posla, umeća, tržišta i sl.
Npr. ove nedelje sam za dan reinstalirao 6 laptopova za 6k, a to sam radio jer je ovog lika smaralo a ima para za bacanje.
Kada radim zanatski sa kožom marže mi se kreću materijal puta 3 do 6 u zavisnosti od kvaliteta i keša koji neko može da mi ponudi.

Tako da ono - zantalije će kod nas najčešće tražiti/zarađivati više od prosečne fakultetski obrazovane osobe.
Takođe ono što sam primetio, nisu ni zanatilije toliko skupe kod nas kada se poredi neki EU prosek, nego mi nemamo toliko keša ili pak nemilo trošimo keš na zanatske usluge.

Rekao bih da zavisi od prirode samog posla na koji neko cilja.
Takođe da li će raditi državno, za privatnika, kao privatnik, kao zanatlija i sl.

Tipa ako neko planira da završi faks kod nas i zaposli se u državnim institucijama (što većina studenata i gleda) mala je verovatnoća da će imati neko visoko primanje iz razloga što nam je državni aparat već pretrpan ljudima, što su neki u njemu jednakiji od drugih pa dobiju više, a takođe je država samu sebe opteretila sa kreditima i sličnim glupostima, čudo je da se i sada sve nije urušilo, bez zaduživanja bi verovatno ceo sistem u zemlji otišao u tri lepe.
Ako neko gleda da završi faks pa da počne neki svoj biznis kontam da može iznad proseka da zaradi ako baš ovlada materijom, mada i ne baš u svakoj branši. Sa druge strane ovo isto važi i za ljude bez faksa koji su ovladali nekom materijom.

Što se zanata tiče - cena varira od prirode posla, umeća, tržišta i sl.
Npr. ove nedelje sam za dan reinstalirao 6 laptopova za 6k, a to sam radio jer je ovog lika smaralo a ima para za bacanje.
Kada radim zanatski sa kožom marže mi se kreću materijal puta 3 do 6 u zavisnosti od kvaliteta i keša koji neko može da mi ponudi.

Tako da ono - zantalije će kod nas najčešće tražiti/zarađivati više od prosečne fakultetski obrazovane osobe.
Takođe ono što sam primetio, nisu ni zanatilije toliko skupe kod nas kada se poredi neki EU prosek, nego mi nemamo toliko keša ili pak nemilo trošimo keš na zanatske usluge.

Jos uvek su IT poslovi ovde najplaceniji.
Sta je sa drugim zanimanjima?
Treba li i oni da zive?

Imao bi ovdje svašta nešto upisati ali osvrnuće na prvi/drugi post : ljekari,psiholozi i nastavnici jedno sa drugim i trećim ne veže.
Skidam kapu doktorima i IT sektoru.
Psihologiju upisuje 90% ljudi koji ne znaju šta će od sebe i svoje dosade. Možda 5% ima tu neko interesovanje.

Nakon završene psihologije čija je prolaznost 99,9% ide ubacivanje u budzet preko raznih veza i vezica i stranke. Ko misli da se moze sa psihologijom ubaciti negdje bez štele taj je za psihijatrije.

Nastavnici ? Vidimo kakve nam generacije izbacuje školstvo. Imaju najmanje posla a najviše godišnjeg odmora.

Moj izbor je zanat jer sa njim mogu svugdje u svijetu raditi. Završio državni pravni fakultet odradio pripravnički i na biro od 2018 godine sa tom diplomom. Od 2018 do danas promjenio nekoliko fizikanerskih poslova da bi 2021 godine usavršio i završio jedan zanat sa kojim radim dan danas.
Ne trebaju mi veze i štele sa zanatom da bih radio. Ne treba mi 5 ljudi da ganjam i skupljam glasove za stranku da me ubaci negdje i da dižeem kredit sa kojim ću kupiti radno mjesto. Zanat zlata vrijedi

Jos uvek su IT poslovi ovde najplaceniji.
Pa onako, jesu iznad regularnog proseka, mada ne verujem da su baš tolike kada se porede sa EU prosekom, osim slučaja da neko ima ugovor sa nekom stranom firmom.
Sta je sa drugim zanimanjima?
Od nekih zanimanja (a i poslodavaca) može dobro da se živi kod nas, od nekih ne tj. neisplativo je.
Primera radi batalio sam mašinstvo na drugoj godini jer je tada na birou u KG-u bilo preko 1500 mašinaca, a slabo posla. Počeo sam da radim u nekim zanatskim radnjama, probao da radim po EU i tu sam video koja je razlika ovde i EU. U momentu kada sam radio u Italiji plata mi je bila 2400e, dok se ovde za isti posao kretala oko 500e. Takođe zadesilo se da sam neko vreme radio u mašinskoj struci za jednu veću firmu, kolege su mi bile nekadašnje kolege sa faksa - mašinski inženjeri - razlika u platama između njih i mene je bila nekih 25k.
Napustio sam tu firmu jer je plata bila jadna i nisu hteli da mi daju povećanje koje sam tražio, a sada radim neki početnički zanat za platu koja je za 30k veća u odnosu na plate mojih nekadašnjih kolega u staroj firmu (zarađujem duplo).
Još je zanimljivija situacija mog mlađeg brata, nije upisivao faks, odmah je počeo da izučava zanat, skupio je sve moguće sertifikate, obučavao se u Nemačkoj i sada kod nas prima mesečno preko 350k.
Treba li i oni da zive?
Pa živeće, samo je pitanje kako.

Nastavnici ? Vidimo kakve nam generacije izbacuje školstvo. Imaju najmanje posla a najviše godišnjeg odmora.
Pa evo ovakve "koji neće da uče" :)
Moj izbor je zanat jer sa njim mogu svugdje u svijetu raditi. Završio državni pravni fakultet odradio pripravnički i na biro od 2018 godine sa tom diplomom. Od 2018 do danas promjenio nekoliko fizikanerskih poslova da bi 2021 godine usavršio i završio jedan zanat sa kojim radim dan danas.
Ne trebaju mi veze i štele sa zanatom da bih radio. Ne treba mi 5 ljudi da ganjam i skupljam glasove za stranku da me ubaci negdje i da dižeem kredit sa kojim ću kupiti radno mjesto. Zanat zlata vrijedi
A, advokatura ? Prvo malo pripravnički, pa pravosudni,.. pa tražiš sebi posla,.. kojeg naravno ima puno, ako imaš mooda.

Pa evo ovakve "koji neće da uče" :)

A, advokatura ? Prvo malo pripravnički, pa pravosudni,.. pa tražiš sebi posla,.. kojeg naravno ima puno, ako imaš mooda.
Da radim kod advokata godinu ili dvije za 200KM ? Ne pada mi napamet. Da učim godinu dana po 8 - 10h za pravosudni ? I to mi ne pada napamet. Svaki konkurs u državnoj službi debela štela treba. Završio sam pripravnički davno i položen državni ispit. Za dalje me ne zanima. Za rad čega da trošim energiju ? Ekipa koja je završila privatne fakultete danas je u javnim institucijama. Nemaju položen državni a meni se traži . Posao sam sebi i nalazio kucao od vrata do vrata ko zadnji fizikalac. Radim u privatnom sektoru u kojem se traži znanje,rad i disciplina.

Back