Zamena vozacke dozvole u Nemackoj

zozi123

Početnik
Poruka
5
Pozdrav,
moguce da postoji vec tema sa slicnom tematikom ali posto sam dobio informacije da se u nekim evropskim zemljama donesene odluke o medjusobnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Srbijom (konkretno Spanija) interesuje me da li neko ima nove informacije kakvo je stanje u Nemackoj i postoje li indicije da ce se uskoro nesto promeniti. Trenutno da bi zamenili srpsku dozvolu za nemacku morate da polozite teorijski i prakticni test.

Mrka kapa prijatelju. Neće se Nemci tako lako odreći tvojih 500-700€.
Nego ti lepo knjigu u šake i polaži, što pre to ti je bolje.

zasto polagati.stranci koji borave u srbiji imaju pravo na zamenu dozvole ,zasto to pravo ne bi ostvarili i nasi gradani sirom evrope,smesno je da mi svima dozvoljavamo tako nesto anama niko ne,pa sta su ostali bolji od nas.moje misljenje.

]zasto polagati.[/B]stranci koji borave u srbiji imaju pravo na zamenu dozvole ,zasto to pravo ne bi ostvarili i nasi gradani sirom evrope,smesno je da mi svima dozvoljavamo tako nesto anama niko ne,pa sta su ostali bolji od nas.moje misljenje.

Postavi ti to pitanje nemackim zakonodavcima i objasni im lepo da oni nisu nista bolji od nas i da zato treba da odobre zamenu dozvole bez ponovnog polaganja i naravno besplatno ( da ne bili i dalje u zabludi...);)

Do sada je razlog bio ne uskladjen zakon o saobracaju sa evropskim zakonom ali posto se to sada(od sledece godine) menja trebalo bi da su ispunjeni svi uslovi za priznavanje. Ako se pri tome uzme u obzir da bi od sledece godine trebali da dobijemo i status kandidata u EU onda mislim da je to sasvim izvesno. Naravno sve su ovo predpostavke i niko od nas verovatno nema odgovor ali ponekad mi se cini da nasi ljudi u inostranstvu(u Nemackoj sigurno) odisu neki pesimizmom i kompleksom nize vrednosti. Ja sam tu sad vec godinu dana i jos uvek ne kontam to. Oni valjda ne veruju ni da ce nam vize da ukinu i ponekad pomislim da ni ne zele da se sta promeni jer su oni prosli taj pakao pa zasto ne i ostali i cemu sta sad menjati. Bez ljutnje samo ja sam stekao takav utisak.

Za sada se ništa nije promenilo. I dalje važi da je potrebno polaganje praktičnog i teorijskog dela ispita kao i kurs za prvu pomoć. Konkretno za Frankfurt na primer:

http://www.frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=703665&_ffmpar[_id_inhalt]=4970070

Ovo važi za tzv. "treće zemlje" u koju Srbija, na žalost, još uvek spadamo. Osim "trećih zemalja" postoje još i članice EU čije dozvole uopšte ne moraju da se prevode kao i tzv. "privilegovane zemlje" za koje važe posebna pravila (uglavnom se prevođenje/konverzija dozvole vrši bez dodatnih ispita). Evo tabele tih zemalja:

http://www.verkehrsportal.de/fev/anl_11_sonstige.php

Pozdrav.

http://blog.udarnik.net

Postavi ti to pitanje nemackim zakonodavcima i objasni im lepo da oni nisu nista bolji od nas i da zato treba da odobre zamenu dozvole bez ponovnog polaganja i naravno besplatno ( da ne bili i dalje u zabludi...);)

blago majci srbiji sa tobom zalosno je da ne shvatas sta znaci diskriminacija,pa steta je da imas takvo shvatanje ali si sigurno rodena u nemackoj ili si se dobro asimilirala u njihovo drustvo te razmisljas kao oni.steta je da se nasi ljudi tako lako prodaju za par evra i odustaju od borbe za svoja prava.zasto je nasa dozvola nevazeca da li se to kod nas kupuje ili dobija za rodendan pa zato ne treba da vazi u evropi

Pozdrav,
moguce da postoji vec tema sa slicnom tematikom ali posto sam dobio informacije da se u nekim evropskim zemljama donesene odluke o medjusobnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Srbijom (konkretno Spanija) interesuje me da li neko ima nove informacije kakvo je stanje u Nemackoj i postoje li indicije da ce se uskoro nesto promeniti. Trenutno da bi zamenili srpsku dozvolu za nemacku morate da polozite teorijski i prakticni test.
odakle ti ovaj ovo za spaniju? ako zna neko nesto, potrebna mi je informacija. kako funkcionise medjunarodna dozvola u tom slucaju?

missim nemam nameru da polazem ovde opet voznju,ali nikakvu. em sto je tesko poloziti u p.m. (obaraju da bi te terali da uzimas dodatne casove,ljudi uzimaju kredite da bi polozili voznju) em sto je skupo...

edit: e nista nista, upravo sam nasla informaciju na netu, spanija i srbija priznaju vozacke dozvole obostrano :)

Poslednja izmena:
Prosle sedmice sam poslao Email MUP-u sa pitanjem priznavanja vozacke dozvole u Nemackoj i oni su mi poslali odgovor koji sam prilozio uz ovaj post. Moram priznati da sam bio iznenadjen da su mi uopste i odgovorili ali odmah da kazem da nista novo nisu rekli. Sto se njih tice sve je ok a nemci se prave ludi :-).
Mozda neko nadje dovoljno vremena pa upita ministarstvo spoljnih poslova da protumaci ovo pismo.
Ako neko dodje do novih informacija nek post-uje.

Prilozi

• Untitled-44.jpg
    Untitled-44.jpg
    58,5 KB · Pregleda: 46
zozi123,

na sajtu ADAC-a sam procitala da se vozacka moze dobiti polaganjem teorijskog i prakticnog dela i bez pohadjanja nastave. Medjutim, svaka skola u Nemackoj savetuje da se ipak pohadja sve od pocetka, jer ima nekih propisa koji se ne podudaraju sa nasim i bolje je da se te razlike upoznaju na licu mesta. Inace, ja sam u Nemackoj vec dve godine preko firme, nasi su pohadjali nastavu od pocetka, i pored toga su se namucili da poloze testove i voznju .Neki su cak i odustali. Ima jos nesto, sto je vrlo bitno. Ako kazes da imas nasu dozvolu, a polazes za nemacku, onda po zakonu nasu moras da deponujes kod njih, jer ne mozes da imas dve dozvole istovremeno. Oni je ili zadrzavaju kod sebe pa ti je vrate kada napustas Nemacku ili vracaju organu u nasoj zemlji koji je dozvolu izdao. Preporucuje se da kazes da nemas nasu dozvolu. Kod nas za sada to prolazi.
pozdrav

Pozdrav,

blago majci srbiji sa tobom zalosno je da ne shvatas sta znaci diskriminacija,pa steta je da imas takvo shvatanje ali si sigurno rodena u nemackoj ili si se dobro asimilirala u njihovo drustvo te razmisljas kao oni.steta je da se nasi ljudi tako lako prodaju za par evra i odustaju od borbe za svoja prava.zasto je nasa dozvola nevazeca da li se to kod nas kupuje ili dobija za rodendan pa zato ne treba da vazi u evropi

Indijanac, blago majci Srbiji sa tobom tako pametnim!
Ne radi se ovde o diskriminaciji Srba, nego o pravilu koje važi za sve državljane svih zemalja koje nisu u EU, dok se izuzetci utvrdjuju pojedinačno. Ovde na temi ti je postavljen i link ka spisku tih posebno povlašćenih zemalja, pa tu možeš da se uveriš kako je i oko dve trećine SAD takodje diskriminisano.
I ne prodaju se ljudi koji žive u Nemačkoj za par €, niti odustaju od borbe za svoja prava, ovo pitanje treba da rešavaju državni organi dve zemlje - sa naše strane to bi onda bilo MIP ili ministarstvo za dijasporu. A ti ako misliš da treba da se naš narod u Nemačkoj bori za svoja prava, daj nam svetli primer - presavij tabak i potrudi se da se izboriš da se vozačke dozvole iz Srbije priznaju u Nemačkoj, odnosno da se vozačke dozvole onih šest do osam Nemaca koji žive i rade u Srbiji ne priznaju.
I molim te objasni mi na osnovu čega si došao do zaključka da sam dvoličan?

Poslednja izmena:
zasto polagati.stranci koji borave u srbiji imaju pravo na zamenu dozvole ,zasto to pravo ne bi ostvarili i nasi gradani sirom evrope,smesno je da mi svima dozvoljavamo tako nesto anama niko ne,pa sta su ostali bolji od nas.moje misljenje.
Koji su to ostali koji su bolji od nas?
blago srbiji sa vama ovde ste pristojni i postujete svaki zakon akada dodete na odmor u srbiju onda se ponasate kao balkanci i zakoni su nebitni i po njima se pljuje.strasno je golube da si covek koji ima dva lica.
Ne lupetaj.
Prosle sedmice sam poslao Email MUP-u sa pitanjem priznavanja vozacke dozvole u Nemackoj i oni su mi poslali odgovor koji sam prilozio uz ovaj post. Moram priznati da sam bio iznenadjen da su mi uopste i odgovorili ali odmah da kazem da nista novo nisu rekli. Sto se njih tice sve je ok a nemci se prave ludi :-).
Mozda neko nadje dovoljno vremena pa upita ministarstvo spoljnih poslova da protumaci ovo pismo.
Ako neko dodje do novih informacija nek post-uje.

Nemačka vodi takvu politiku iz vrlo jasnog (i po meni vrlo opravdanog razloga): U Nemačkoj živi oko 15 miliona stranaca. Ukoliko bi na osnovu gore pomenute konvencije priznavala vozačke dozvole stranih zemalja, morala bi priznati dozvole svima, bez razlike - Arapima, afrikancima, azijatima, čak i Šiptarima, a svako ko je nekad bio na bliskom istoku zna kakvi su vozači tamo.
Zamisli šta bi se desilo kad bi nekoliko desetina hiljada takvih vozača koji kupe dozvolu za sitne pare bez polaganja i koji su navikli da ne poštuju nikakva pravila saobraćaja selo u dobre švapske automobile i izašlo na auto-put na kome nema ograničenja brzine.
Zato su Nemci odlučili - dozvole svih koji nisu iz EU važe dok su na proputovanju, ili privremeno. Ko živi u Nemačkoj mora da polaže. Van EU priznaje samo dozvole onih zemalja sa kojima potpiše posebni bilateralni sporazum o medjusobnom priznavanju dozvola.

Poslednja izmena:
Nemojte da se bavite raznoraznim pricama i kalkulacijama sa Srpskom vozackom kao jedan od stranaca koji zive u Nemackoj mozete da vozite najvise 6.meseci!
Da bi polozili i dobili morate:
1.prevod srpske vozacke na nemacki kod ovlascenih prevodioca savetujem ADAC oko 40eur
2.polozite prvu pomoc i uradite test za vid 20 +6 eur
3.upisete se u auto skolu
4. Sa svim papirima iz auto skole, prevodom, testom za vid i prva pomoc idete u strasseverkehrsamt i predate tamo i tamo imate da platite taksu u zavisnosti koja je vozacka dozvola koja kategorija ali najmanje 45eur otprilike
5.cekate da vam stigne pismo da mozete da polazete teoriju ( theoretische Prüfung) kad to polozite onda vozite mozda jedan a mozda vise casova i tek onda polazete voznju! TÜV placate 80+24 eur
5. Tek onda mozete da dobijete Nemacku vozacku dozvolu koja normalno vazi svugde u EU
6. Kao sto su ovde mnogi napisali to sve kosta i otprilike od 500-700eur ako sve uradite iz prvog puta :)

Sent from my GT-I9305 using Forum mobile app

Hitno mi je potrebna knjiga testova ( a ne CD) na srpskom ili hrvatskom jeziku za polaganje vozacke dozvole ovdje u Njemackoj, ili da mi neko kaze kako i gdje da je nabavim. Unaprijed svima hvala. Dortmund.
meni su nudili u auto-skoli knjigu ali nisam sigran da su imali izdnje na srpskom/hrvatskom a cena je bila oko 75€, a online priprema je valjda 35€. nisam se previse za knjigu interesovao jer sam u svakom slučaju hteo online.

Poslednja izmena:
Ja sam skoro polagao, toplo preporucujem testove Fahrschulecard, ima android aplikacija na google play,kosta oko 33e otpilike kod za pristup u auto skoli. To su 1000 pitanja i na hrvatskom jeziku koje cete imati na testu,tj i samo polaganje je na tabletu u toj aplikaciji. Aplikacija prati vas napredak,itd. Ne trazite bolje od tog jer ne postoji.

Čuo sam,nisam proveravao, da je moguce već 4 meseca zameniti vozačku dozvolu iz BiH za nemačku i to bez polagnja. Samo taksa od 60e.
Ima li iko informaciju o tome? Pitam se, ako je tako, da li je onda moguće zameniti i srpsku?

Trenutno je situacija ovakva - BiH dozvole se još uvek zvanično ne priznaju, što bi značilo da se bi se morale polagati i teorija i vožnja. Međutim, od skora se za BiH dozvole A1, A i B klase u praksi ne traži više polaganje ni teorije ni vožnje, tako da se može pretpostaviti da će vrlo uskoro i Bosna biti stavljena na "pozitivnu" listu.

Srpske dozvole se još uvek uopšte ne priznaju u EU, ni zvanično ni nezvanično, tako da je i dalje je potrebno polagati i teoriju i vožnju, na žalost.

Back