Закони и погрешке у логичкој аргументацији

Вера ни под каквим околностима не спада у начине сазнања.

Da li verujes svojim culima (culu vida, sluha...)?

U snovima, u stanju hipnoze/sugestije, pijanstva itd. cula nas VARAJU. Malo ko moze bas uvek da prepozna da sanja, pa stoga u tom trenutku VERUJE culima.

Pa opet VERUJEMO da je zemlja okrugla (niko od nas je nije video "uzivo" vec preko snimaka i logicki). To je onaj trip o neodredjenosti stanja macke u dzaku. U smislu da objekat postaje objekat samo ako ima svog subjekta, a bez subjekta njegovo stanje izmice logickim definicijama.

Drugim recima da li ZNAS da su te rodili roditelji ili im VERUJES, a VERUJES i svom rasudjivanju na osnovu datih informacija.

Mada nisam pristalica definicije "Cogito ergo sum" jer je, najblaze receno, nepotpuna, ipak za jedino logicko saznanje mozemo uzeti saznanje o stvarnosti. Dozivljaj ostalih stvari zavisi ne od logike nego od "datosti" nasih cula. Vidimo odredjeni spektar boja, ograniceni smo u zapazanju oblika i velicina (mozemo videti samo pola lopte, ne vidimo atome). Ako "unapredimo" cula mikroskopima i infracrvenim kamerama, dozivljaj realnosti se drasticno menja, sto znaci da u kombinaciji datih cula i logickih kapaciteta (ne postoji "apsolutna logika" vec samo logicki sistemi) imamo REALNO saznanje o postojanju "stvarnosti" ali kako nas um direktno ne prozima tu stvarnost vec komunicira sa njom preko cula, prinudjeni smo da VERUJEMO u nase definicije stvarnosti.

Malo sam banalizovao stvari jer pretpostavljam da pomenuti prijatelj pod verom podrazumeva iskljucivo religijske sadrzaje, ali u stvari stvari su mnogo bliske. Neko moze da ima jak dozivljaj Bozijeg prisustva, pa onda bude UVEREN da Bog postoji, i to postavlja kao jedan od elemenata duhovnog saZNANJA. Neko "zna" da je E=mc2 dok se ne pojave "fluktuacije vakuuma" oko "ivica" Crnih rupa, i tu zatim uskacu drugi logicki sistemi koji nisu sputani Zakonima odrzanja, ali ocigledno imaju svoje "zakonitosti".

Posto vidim da sam u ovoj temi pocastvovan izuzetno bistrim ljudima, molio bih da mi neko protumaci sledece "slucajeve" u okviru "logickih pogresaka", a tice se odnosa fizika/matematika.

1) Zivimo u cetvorodimenzionalnom svetu (ne govorim o mogucim "paralelnim" svetovima). Matematika "'ladno" barata mnogodimenzionalnim koordinatnim sistemima, jednostavno sabira vektore i nema nelogicosti. Jednodimenzionalni sistemi, dvo-, tro- i cetvorodimenzionalni mogu da se pretoce u realnost, medjutim, petodimenzionalni sistemi koji su "savrseno" logicni nemaju svoj odraz u realnosti niti ga mozemo pojmiti jer prevazilazinase osnovno dozivljavanje stvarnosti. U cemu je ovde problem? (nemojte mi samo reci: "matematika nema veze sa zivotom!" ;) )

2) Vreme i brzina svetlosti. Svaka prostorna koordinata moze postati relativisticki centar sopstvenog koordinatnog sistema. U matematici nema razlike izmedju prostorne i vremenske koordinate - barata sa njima na potpuno isti nacin. I dok u matematici mozemo uzeti koordinatu sadasnjeg trenutka da bi smo izracunali koordinatu proslog trenutka (posto smo u vremenskoj liniji uzeli da je sadasnji trenutak centar koordinatnog sistema) u realnosti to tako ne biva! Tj. mozemo se po volji kretati gore/dole, levo/desno ali ne i NAPRED/NAZAD KROZ VREME sto je u matematici savrseno "logicno" (ili je "deja vu" fenomen upravo taj "odraz" vremenskog pokreta, ali on se odnosi vise na pamcenje nego na znanje - mada se ove stvari ovde pomalo i "dodiruju"). Ovde mi nesto izmice shvatanju ;)

2,5) Brzina svetlosti. Matematicki (i Fizicki!) je moguce imati elementarne cestice koje se krecu brzinama vecim od svetlosti (cini mi se da sam negde procitao i .logicki dokaz o postojanju tzv. tahiona). One vrse veoma slabu interakciju sa "normalnim" cesticama, prosto zato sto dolaze iz buducnosti! Ovo se ne protivi Zakonima odrzanja vec je jedan njihov poseban vid, a on glasi: "jedan sistem moze imati kolicinski poremecaj u vremenu samo ako se posle odredjenog vremena taj poremecaj ponisti".

Ne radi se o stvaranju materije ni iz cega vec o kvantnoj prirodi vakuuma iz koga se mogu izvuci "negativne cestice" (ne anti-cestice), tako da dobijamo cesticu i "rupu" u vakuumu u energetskoj srazmeri dobijene cestice. Ovo je zapravo i registrovano upravo u "granicama opazaja" Crnih rupa tj Crne rupe zrace energiju koju ne poseduju! a objasnjava se time da vakuum nie statican vec da vibrira pa moze ili se stalno deli na cesticu i "rupu".

I opet, u matamatici (a i u fizici poseban slucaj) je sasvim prihvatljivo da dobijamo materiju "ni iz cega" (iz buducnosti), prosto zato sto postoje cestice koje dolaze iz proslosti i popunjavaju broj ovih iz buducnosti! Medjutim, cestice NE MOGU da idu brzinom svetlosti jer dolazi do poremecaja mase u smislu da im se masa povecava do beskonacnosti.

Zato, brzina svetlosti je UVEK nulta koordinata u relativistickim odredjivanjima brzina. Odnosno, "obrnuta nulta koordinata" jer u odnosu na foton, sve oko njega se krece brzinom svetlosti sto je logicki paradoks! A foton nije teorijka postavka, vec je EKSPERIMENTALNO DOKAZANA kvantna priroda svetlosti, i postojanja "cestice bez mase" tj. fotona. Odnosno, foton nosi energiju (kao i elektron) ali je on NEPREVODIV u smislu mase.

U kvantnim reakcijama foton se ne pretvara u elektron nego NESTAJE, a umesto njega NASTAJE elektron koji nosi istu energiju. Ludo zvuci, ali stvarno je tako (zato su i definisani kvarkovi kao imaginarne cestice (u smislu koren iz -1) koje postoje samo u zajednici sa drugim kvarkovima jer im je energija manja od fizicki najmanje moguce (energija nije beskonacno deljiva).

E sad, gde je ovde pitanje?! Zbog cega kvanti svetlosti ne mogu da se uzimaju kao tacka u odnosu na koju ostale tacke ubrzavaju/usporavaju? Jer kad svetlost uspori ("zakrivi se") pod dejstvom jake gravitacije (opet Crne rupe), dolazi do zakrivljenja vremena, dok ostale cestice zakrivljuju vreme samo kada se priblizavaju brzinama svetlosti. Drugim recima, priroda fotona je vezana za prirodu vremena dok ostale cestice ne uticu direkto na vreme u svom "uobicajenom" stanju.

Da redefinisem pitanje: Vreme je po prirodi isto sa prostorom medjutim KAKO OVO SHVATITI? Da li se vreme krece brzinom svetlosti?

Znam da su pitanja mozda "zrela za ludaru" ali bi mi znacilo da neko da svoje (logicko) vidjenje ovih problema ili da ih bar uopsti i da paralelne primere "logickih pogresaka".

Zahvaljujem sto ste procitali ovaj post ;)

...logicki je grijesiti jer nijedna logika ne bi ni bila rodjena da nije se desio "prasak" medju argumentima.Protivurecnost tj.kontrdikcija u velikim filosofskim sistemima ili samim sistemom jednog autora je uvijek moguca , cak i logicna. Unamuno u Tragicnom osjecanju...daje primjer u samom svom djelu, i nanosi vrijednost svoje argumentacije za neophodnost sazrijevanja u hodu djela , kao sto je to naveo Romen Rolan za Gandija u "Dnevniku" tj. za njegovo prihvatanje nekog misljenja koje je vec u kratkoj proslosti oponirao ...samo sljedece mora biti valjano i zivotno ...

Zahvaljujem sto ste procitali ovaj post
I ja tebi sto si ga napisao.:p Odakle ti toliko koncentracije da vodis paralelno nekoliko teza a da se u tome ne izgubis? :D Ja sam se izgubio! :sad2:
No, duboko si zasao u sfere moga poimanja postojanja i verovanja, stvaranja i unistenja.

Zato, brzina svetlosti je UVEK nulta koordinata u relativistickim odredjivanjima brzina. Odnosno, "obrnuta nulta koordinata" jer u odnosu na foton, sve oko njega se krece brzinom svetlosti sto je logicki paradoks! A foton nije teorijka postavka, vec je EKSPERIMENTALNO DOKAZANA kvantna priroda svetlosti, i postojanja "cestice bez mase" tj. fotona. Odnosno, foton nosi energiju (kao i elektron) ali je on NEPREVODIV u smislu mase.

Crveno boldovano je (vecni) pocetak, plavo boldovano je (trajni) dogadjaj. Oba zajedno su svetlost nad svetloscu!

Crveno i plavo su premise, ljubicasto konkluzija ali zakljucak nije deduktivan (da bi bio sigurno istinit) jer su premise koje sam postavio ipak samo pretpostavke ( verovanje )

PS: Ne bih voleo da se sada povede polemika oko ovih teza jer tema ima neki drugi naslov. Ako je neko u stanju da primeni logicke zakone (ukljucujuci i greske) neka nastavi.

Poslednja izmena:
za mene je pravi argument tj potkrepa samo ona koja se ne moze oboriti, sve ostalo nije argument...

Original postavio:Modruna
Шта је то аргумент?

Аргумент би био скуп повезаних судова који творе неку тврдњу. Постоји много врста аргумената, а овде ћемо показати тзв. дедуктивне аргументе. Дедуктивни аргументи су врло згодни, наиме, они су најпрецизнији, могу се проверити, и могу бити тачни (валидни) или нетачни (инвалидни). Дедуктивни аргумент има три „фазе“: премисе, интерференцију и конклузију.

...Faraonn misli , da je logika stap mocnih koji odredjuju sta im valja a sta ne . Privatne logike su za kucnu upotrebu i samo rabiti ih iza vrata zatvorenih jer moze se -upotrijebiti protiv tebe koji je hranis...zakoni su jedini argumenti koji potvrdjuju otvoreno da je logika kameleon....svako se moze logicki braniti a ako se ne odbrani ,- " sto se brani " .

F. T. M .

Disclaimer: Ja sam laik u svemu, tj niucemu nisam strucan. Jedino sto me sve zivo interesuje i od svega po nesto malo znam. Nemojte mi zameriti na mogucim greskama, vec me ispravite.

@Modruna Hvala da temi.

@P E G A Z:
Sto se tice tacke 1), da li su ljudi stvarno cetvorodimenzionalna bica ako koroz cetvrtu dimenziju mogu da se krecu samo u jednom smeru? Tj, ljudi ne mogu da vide ostale dimenzije zato sto su trodimenzionalna bica. Kao sto bi za dvodimenzionalnog cicaglisu na papiru treca dimenzija bila neshvatljiva(barem sam ja tako cuo:D).

2)Skoro sam odgledao snimak celokupne mapirane galaksije (
). Snimak je sam po sebi mind-boggling. Onda sam se, citajuci tvoj post, zamislio. Ovako, bez razmisljanja, galaksija, onako kako je prikazana na snimku,moze da se zamisli kao trodimenzionalna, suplja lopta, ispunjena gomilom sitnih tackica, sa centralnom tackom-Zemljom. Ako se kao proizvoljna tacka uzme neka zvezda, sto je ta tacka udaljenija od centra, to je devijacija te tacke veca. Ja to sad zamisljam kao loptu, ciji se centar jasno vidi, a da sto se dalje od centra gleda, to je veci blur efekat.

...sad sam se totalno izgubio u mislima. Nesto sam razmisljao o povezanosti prostora i vremena i posmatranja kroz 4 dimenzije. Ne znam ni sta sam hteo da kazem, ni koja je bila poenta... :). Nije bitno, pogledajte clip ako dosad vec niste. Ako sam ovo sve bezveze blebletao, barem sam ostavio nesto korisno (link).

I samo jos nesto. Zamislite sad da je svetlost mnogo mnogostruko sporija. Da karikiram, da se svetlost krece brzinom 1m/min. Stvari udaljene 10 metara od vas videli bi ste sa zakasnjenjem od 10 minuta. Stvari udaljene 100m videli bi ste sa zakasnjenjem od 100min. Kako bi to prakticno izgledalo u zivotu?(posto tako mi svemir vidimo)

I sta bi bilo ako bi se prema nekom predmetu priblizavali brzinom vecom od brzine svetlosti, kako bi izgledao.

izvinjavam se ako je ovo dupli post, doslo je do neke greske prilikom postovanja

Zemlja je okrugla a hebu se na svakom ćošku. Pa gde je tu logika!?:hahaha:
zemlja-10.jpg

Poslednja izmena:
Да, да! Покушавам с Ристом да рашчистим то питање.

За веру је карактеристично оно Томино:
"Credo quia absurdum." (Верујем јер је апсурдно.)

Zamolio bih te da definišeš pojam : verovati .

Amaterski tragam za njim , no bezuspešno . Moja definicija ne odgovara
mojim sagovornicima , zato mi je svaka stručna pomoć potrebna .

Unapred hvala !

Brdo knjiga si pročitala i nisi došla do pravih saznanja. Previše u tu svrhu koristiš racio, jer on tu ne može pomoći samostalno. Mora se (racio) osposobiti za detekciju posebnih impulsa, da bi se moglo stići do prave spoznaje. Don Huan (Kastaneda) priča ono što zna, ne izmišlja i nema fatamorgane. Transcedentno je realnost koja je sa nama u neprekidnom kontaktu ali mi često nismo svesni tih relacija.

Verom (iskrenom) se spoznaje mnogo bolje nego čistom naukom. Svi veliki naučnici bili su, ništa drugo, nego vernici. Oni su verovali da će rešiti zagonetku, da će doći do saznanja. I to je iskrena vera.

Intuitivno saznanje je uslovljeno (zasluženo) verom. Ko nema vere nema ni intuitivne spoznaje.

Zar nije prikladnije rečeno : ko nema istraživačkih moći on nema ni spoznajnih ,
stoga i ne spoznaje objektivne istine .

Back