zajednicka kasa?

hanibaI77:
nije mi jasno indigo sta si ZAPRAVO htela da kazes...
kao sto rekoh za zajednicke troskove za koje smo se dogovorili ili koji su neminovni(komunalije ma kako tebi banalno zvucale se ipak placaju svakog meseca i tu su)svi zajednicki troskovi zavise od primanja zar ne?ako imamo dobre plate onda cemo mozda otplacivati kredit za kucu i kredit za firmu u koju ulazemo.ako imamo slabije to ce biti mozda kredit za auto,to je apsolutno nebitno.bitno je to sto se troskovi oko kojih smo se dogovorili ili koji su obavezni dele a svako posle trosi sta mu ostane na svoje male luksuze.a decje cipele ne podrazumevam pod luksuz,i ne znam gde si to nasla?u kom postu? :shock:
moj luksuz je znaci ta tasna jean paul gaultier od 300 jura koju planiram da kupim,a mom muzu oprema za kompjuter.sto se mene tice i najprostiji komp na kojem mogu da proverim mail i dodjem na forum,ponesto kuckam mi je dovoljan.a sto se njega tice i tasna iz supermarketa nije losa za poneti stvari u njoj.da se ne bismo svadjali odvojeni racuni su zakon.

vidi, prvo - najcesce mislim bas ono sto qckam, mrzi me da se igram igara (kad se igram, to izgleda SASVIM drugacije, veruj meni), te nema potrebe da trazis skrivena znacenja.

drugo - da uprostim na ociglednom primeru: vi bi sticali ma sta, kupili stan, zidali kucu, itd. - AKO ima dovoljno novaca, jer niste nikako spremni da se odreknete necega "svoga" da bi imali krov nad glavom, ili da bi vase dete/deca imala svoj stan, npr.
dakle, iz ovog tvog posta proizilazi da ako vi nemate dovoljno visoka primanja, da bi zadovoljavali i svoje (ma koje) licne teznje - bicete ceo zivot podstanari?
ili - ako vase dete treba za godinu dana da ide na skolovanje u USA, bi li se odrekli igrackica za narednih 5 ili 10 godina?
i jos jednom: sta se dogadja kad zivot stavi pred vas neke stvari koje ZAISTA zahtevaju maksimum... svega?

to te pitam.

Ovde, na ovom forumu aktuelna je, koliko znam tema o tome da li bi dali zivot za voljenu osobu, a sa druge strane tu je i tema o tome bitno je to da li ce partneri platiti po pola racuna za komunalije...paradoksalno...
Moj odgovor - ne treba da imaju zajednicku kasu, nego bi trebalo da onaj bogat jede biftek, a siromasan pasulj, i da gleda ceznjivo u biftek. :lol:

Meni je prica o odvojenim racunima, u tom smislu da svako ima pravo da trosi samo svoj novac i da mu partner ne pomaze u tom smislu odvratna i nazalost, imala sam je u kuci. Zena pozajmljuje pare od muza i onda kao mora da ih vrati...mislim odvratno... Te svadje oko novca iako ga ima da bi se zadovoljile elementarne ljudske potrebe takodje zaista ne razumem...gde je ljubav kada je situacija takva...btw, ne pada mi na pamet da budem sa egoistom koji ce samo ono sto njemu treba smatrati bitnim i potrebnim...

I na kraju, ne mislim da je nuzno da imamo bas zajednicku kasu, ali da mozemo da se finansijski oslonimo jedno na drugo u apsolutno svakom trenutku, da jednostavno nije bitno ko sta placa, i da se ne kalkulise ko je koliko novca dao, to mi je da tako kazem, pa ko me razume razumeo me je - conditio sine qua non. To za mene (naglasavam ovo za mene) nije brak. Da ne pominjem da je zakonom predvidjena bezuslovna obaveza bracnih partnera da izdrzavaju jedno drugo!

S_K_V_O:
Ovde, na ovom forumu aktuelna je, koliko znam tema o tome da li bi dali zivot za voljenu osobu, a sa druge strane tu je i tema o tome bitno je to da li ce partneri platiti po pola racuna za komunalije...paradoksalno...
Moj odgovor - ne treba da imaju zajednicku kasu, nego bi trebalo da onaj bogat jede biftek, a siromasan pasulj, i da gleda ceznjivo u biftek. :lol:

ROFLMAO :):)

S_K_V_O:
I na kraju, ne mislim da je nuzno da imamo bas zajednicku kasu, ali da mozemo da se finansijski oslonimo jedno na drugo u apsolutno svakom trenutku, da jednostavno nije bitno ko sta placa, i da se ne kalkulise ko je koliko novca dao,

Ako je kasa odvojena, kalkulacija ko je koliko dao dolazi sama po sebi. U cemu je smisao odvojene kase ako nije vazno sta ko placa ;) Otud i citav besmisao tog odvajanja. Odvojene kase sa jednakim ucescem u obavezama su ORTAKLUK, tj poslovno partnerstvo.

Brak bi trebalo da podrazumeva ljubav i spremnost na odricanje (ne volim rec zrtva) u ime tudjih potreba, pa i zelja u nekoj meri (naravno uzajamno)

Pa ne mislim bas da je tako. Ima tu i prelaznih oblika. :D

Rekoh vec, moja majka je pozajmljivala pare od oca, i redovno ih vracala, to je sistem potpuno odvojenih racuna. Sta reci o tome.

Sa druge strane znam parove koji nemaju zajednicku kasu, imaju odvojene racune, ali svaki od partnera ima ovlascenje da se koristi tudjim novcem koliko hoce i kad hoce, i naravno ovlasceno je lice i u banci kod koje se ti racuni vode. Naravno, da ce prvenstveno da se koristi svojim novcem, ali ako mu zafali nece se ustrucavati da plati karticom supruznika, podigne novac sa njegovog racuna ili uzme novac iz novcanika. Racune placa ko stigne i nije nikakva frka da se zatrazi novac ako onaj ko svraca do poste recimo "nema dinara". Licno, nisam primetila da kalkulacija dolazi do izrazaja kada su takvi aranzmani u pitanju.

Treci sistem je sistem zajednickih kasa.

Sistematizacija successfuly finished. :D

gurmanci:
Ako je kasa odvojena, kalkulacija ko je koliko dao dolazi sama po sebi. U cemu je smisao odvojene kase ako nije vazno sta ko placa ;) Otud i citav besmisao tog odvajanja. Odvojene kase sa jednakim ucescem u obavezama su ORTAKLUK, tj poslovno partnerstvo.

Brak bi trebalo da podrazumeva ljubav i spremnost na odricanje (ne volim rec zrtva) u ime tudjih potreba, pa i zelja u nekoj meri (naravno uzajamno)

a sta mislis, odakle dolazi ta... "nevoljnost" da se neko odrekne ma cega za neki "visi (zajednicki) cilj"? mislim, sama ljubav kao takva mi se ne cini da ima mnogo veze sa ovom pricom.

odvojene, naravno...
potpuno mi je nezamislivo da on recimo zaradjuje duplo vise od mene, oboje stavljamo pare na racun i onda ja sa tog racuna sebi kupim skupe cipele...
a hocu skupe cipele :)
dakle, ako hocu da kupim nesto sto ne spada u zajednicke troskove, platicu to od svojih para...
mi sve sto spada u zajednicke troskove placamo po pola sa odvojenih racuna i mislim da je to najednostavnije....
u braku nisam i nemam decu...moguce je da je tad jedan zajednicki racun neophodan ali za decu, kucu i slicno...i to nema nikakve veze sa bliskoscu i ne znam cime....otkad bliskost odredjuje deljenje para? mislim da to ne treba da se mesa uopste...
moje zaradjene pare su moje i ja njima zelim da raspolazem onako kako ja mislim da treba...isto se tako odnosim i prema njegovim parama...

random_cloud_form:
Sustina je da zelim da i dalje imam svoje pare...
" Hocu svoj deo, necete da me prevarite " :razz:

Anketaru R, pa ko ti brani ? Radi onako kako ti mislis da treba i kako tebi odgovara i kako se dogovoris sa devojkom/zenom....ako je imas / kada je budes imao. :razz:

Larra:
U mojoj kuci ovo je NO WAY. Kakva punomocja, koliko zaradim toliko mogu da trosim. Finansiraju mi magistarske, avio karte isl, a za ostalo - izvoli devojcice, go for it!

da; mislim, meni su dali punomoc, u nacelu, "za svaki slucaj i ne daj boze", odmah kad sam dobila licnu kartu - u smislu da ja mogu da dignem (njima) pare ako su bolesni ili sta znam. no - ja mogu i da trosim, i to mi cesto kazu, iako to nisam nikad cinila.
imam generalnu punomoc za raspolaganje svom ostalom njihovom imovinom, isto jako dugo. jednom sam je iskoristila da im prodam stan, LOL.

Citajuci neke od postova sa poslednje dve strane u glavi mi se javila slika Paje patka iz crtaca sa blagom iz pecine, i poslednje scene gde on vice " To je moje, samo moje,moje,moje,......!!!!! :lol:
Sto ljudi sto cudi, tako je to.
Nego stalno namicem ove moje cvikice Vogue od 150 eur koje nikad ne bih kupila samo od svoje plate, imam jos takvih stvarcica za koje nemam ni najmanju grizu savesti sto prevazilaze platu koju ja primam i zadiru u ono sto moj muz zaradi, niti je on ikad sta prigovorio, jos me i grdio sto ga pitam da li ima nesto protiv, od tada to vise i ne pomisljam da ga pitam. 8)

Pa oboje. :D
Meni samo majka ima racun u banci i imam ovlascenje, sad vecinski zaradjujem za sebe, mada moram da priznajem da me me pomalo pomognu i roditelji imajuci u vidu visinu pripravnickih plata, podignem sama koliko mi treba, i uvek je to neka minimalna suma koja mi fali, recimo 3000-4000 hiljade mesecno, sad ni toliko posto sam imala povisicu. :D Ranije sam uvek dogovarala koliko mogu mesecno da podignem, takodje sam se dogovarala oko podizanja novca za vanredne svrhe i to mi zvuci ok. Takodje, za magistarske otac mi uplacuje novac na majcin racun, posto ga on nema.
Moje prijateljice recimo, imaju punomocje samo na jednom racunu od nekoliko koje ima njihova orodica,ko ji se vodi na njihovog oca, a koji je samo njima namenjen i na kome je relativno mali mesecni priliv novca, ne veci od onog koji bi smele da potrose. I to je ok varijanta.
Ili recimo varijanta da punomocja imaju na racunu koji ima mnogo veci priliv sredstava, ako je takav slucaj.
Cini mi se da odluka oko punomocja zavisi i od okolnosti, mada o ovome vise natucam nego li imam jasan stav, prica sa decom mi je daleko, i u zivotu i u glavi. :D Odoh zato u noc.

E ova tema me je stvarno zainteresovala.
Apsolutno sam za zajednicki budzet.
Kada smo se vencali, moja zena nije radila, bila je student. Ja sam imao pristojnu platu. Od samog pocetka, sve pare koje se po bilo kom osnovu zarade, su oboma na raspolaganju. Bez obzira sta kome treba. Sada ja zaradjujem mnogo vise od supruge, mada ni ona nije bas lose, ali mi i dalje na pamet ne pada da se bilo sta deli. Pozajmljivanje jedno drugom - sto se mene tice je totalna budalastina. Pa ako bih zeleo tako, sta ce mi zivotni drugar, nasao bih cimerku, pa teraj dok moze i ima para...
Gluposti Ne mogu da zamislim da mi redovno vraca rate.... I odmah da kazem, ne znam za sta bi mi to trebao neki MOJ budzet? Kada mi bilo sta zatreba, a ima para, to i utrosim ako zelim, ne pitam nikoga. Isto vazi za moju suprugu. Ne mogu da zamislim da me pita za svaku bluzu, obucu, izlazak sa drugaricama, tank benzina - sta god....

Ovde se izgleda radi o tome da bi neki i da stisnu i da (zna se vec sta).
Neko kaze, "ako zelim nesto skupo, kupicu sebi, da ne moram da zavisim od muza" - pobogu, pa i da imas zajednicki ili odvojen budzet, kupovaces ono sto mozes i sto treba. Nece neko valjda da kupi sebi nesto sto onaj drugi ni u snu ne moze, samo zato jer imas veliku platu a on malu? Ili ces gledati samo da kupis sebi ono sto TVOJ budzet dozvoljava, a za ostatak moljakas muza/zenu.. Katastrofa od braka....!

Ali, ti bizarni detalji su van svake elementarne logike zajednistva, i sot je najvaznije - ljubavi i dvoje drugara na zivtnom putu, kjojom idu ZAJEDNO i savladavaju ZAJEDNO sve teskoce, odgajaju decu ZAJEDNO, jedu iz ZAJENDICKIH tanjira, spavaju u ZAJEDNICKOM krevetu, i raduju se ZAJEDNO svemu lepome - a onda - eeeeee a pare su MOJE bre!

Rekoh, ne zalim se na primanja, ali mi ni na pamet ne pada da zabranim supruzi da sebi kupi ono sto zeli, i sto se naravno moze, prema kucnom budzetu. Ako je nesto od znacaja za celu porodicu, dogovorimo se ocas posla.
Dok sam na putu, raspolaze mojim racunom bez problema, sto mi je tako savrseno normalno, da jednostavno ne razumem o cemu se ovde prica.
E sad, ako ce neki supruznik da, zbog toga sto raspolaze racunima, da spiska sve pare, pa posle nema, to je vec stvar zivota i zajednistva i inteligencije istoga

Nepojmljivo mi je da imamo odvojene racune. Pa to je zena koju obozavam, to je moj najbolji drug, osoba u koj imam neograniceno poverenje, neko sa kim sam dobio dvoje predivne dece, imao zivot kojeg bih iznova ponovio jos milion puta od prvog do zadnjeg dana, ona je neko ko mi je najvazniji na svetu posle dece, za nju bih dao zivot istog sekunda! - i da sa druge strane kazem, ovo je draga, ljubavi MOJE! - a ti draga ljubavi ako ti treba POZAJMICU ti, cak ti ni kamatu necu uzeti.
Pa zar sa njome da kad mi vraca pare, lepo sednem pa ih prebrojim zadovoljno smotam, stavim u dzep i kazem da kad joj treba nova pozajmica, neka mi se slobodno obrati?!!! Neverovatno! Pa radim za decu i nju! I ona isto, a to sto manje zaradjuje, najmanje je vazno, mi smo PORODICA i VOLIMO se. Jos se nije desilo da imamo problema sto se novca tice, sve je zajednicko, od kreveta, preko stana pa do para, i da vidite - nista nam ne fali, mnogo godina.
Sama pomisao da joj ja POZAJMIM novac, je za mene zastrasujuca! Pa time bih je totalno ponizio, nepopvratno joj pokazao da je manje vredna, zgazio sve sto smo godinama gradili? Zamisljam sliku kako se uvece sklupca kod mene a onda me moli da joj POZAJMIM pare? Strahota, nezamislivo! Ponizavajuce!
A kako da joj platim sto na sebe uzima ofroman deo posla, samo da bih ja lakse radio, kako da joj platim sve ono sto je skuvala za mene, sve one sate provedene u rmbanju, dok sam ja cirao strucnu literaturu i pisao programe, kako da joj platim sve sate bez mene kad sam radio ili bio na putu, koje su to pare da joj se oduzim sto mi je pruzala ogromnu podrsku kad je bilo tesko, koju banku da orobim pa daj joj platim sto mi je svaki dan cinila punim vrednosti, vec samim svojim pristvom, kako da se oduzim za sve ono sto mi je pomagala, i za mene uradila? Ako bih to mogao, tek tada bih mogao da pokusam da shvatim nekogfa ko zeli odvojene budzete... Ali ne bih mogao ni tada da razumem...

Nasu energiju nismo utrosili na gledanje ko koliko zaradjuje, vec kako da ucinimo da onom drugom svaki bogovetni dan bude sto lepsi, u tom smislu i pare su trosene kada je trebalo i kome je trebalo i kada ima. Ja sam presretan kad supruga i cerka bazaju po gradu i sebi kupuju sitnice i krupnice, poduboko zdiruci u MOJ (cus - moj?) deo zarade!

Znaci sve moze biti zajendicko, sem para?
Ili sam ja mozda budala, staromodan/novomodan ili uopste nisam nizasta, nikakav (mozda ni muskarac prav)... sta znam, ali mnogo mi je lepo ovako kako jeste.
Kakvi deljeni budzeti pobogu? Pa ne zivim sa poslovnim partnerom, vec sa zenom koju neizmenrno volim - ali pare - nedam?
Znam samo da to ne bih podneo..... Bez moje supruge i dece, nikakve mi pare ne bi bile vazne.....

codemaker, mislim da si preterao...zasto vredjas ljude koji ne razmisljaju kao ti?
da li mene cini toliko losom osobom sto hocu da imam svoje pare i necu da diram partnerove?
bukvalno ste svi stavili znak jednakosti izmedju zelje da se raspolaze sopstvenim parama i postovanju tudjih para i loseg odnosa...
postovanje tudjih para (da, tudje pare...ako ih ja nisam zaradila, nisu moje a ja tako gledam i na pare svojih roditelja) znaci postovanje tudjeg rada i truda...
a i meni nista ne fali i imam potpuno iste mogucnosti da sama zaradim kao i on...
meni je nefer da ja ne radim a da on radi a pritom da mu ja trosim pare na cipele i garderobu...
zasto bih gradila uopste takav odnos? ja to tako necu jer smatram da ljudi treba da budu ravnopravni...a ravnopravnost ne znaci da zeni izraste q a muskarcu sise, nego da se i odgovornost deli ravnopravno...
zasto bi samo on bio odgovoran za budzet i zaradjivanje a ja samo za trosenje?
i upalo mi je u oci da insistiras da nikakvim parama ne mozes da joj se oduzis za paznju, kuvanje i slicno....e pa upravo o tome pricam....da li se ti njoj oduzujes sad zajednickim budzetom i preuzimanjem odgovornosti?
ja necu da mi se neko oduzuje na bilo koji nacin...ne mislim da u ljubavi bilo kakvo "oduzivanje" uopste treba da postoji....ako ja hocu da kuvam svaki dan, da ga pazim i slicno, ja za to ne trazim nagradu....(u vidu zajednickog budzeta? mislim, jesi svestan sta si rekao?)
a u ovom slucaju zajednicki budzet su pare koje je zaradila jedna osoba....

deo za kupovanje skupih stvari nisi shvatio u mom postu ali to jako dobro shvatas kad se radi o tvojoj porodici....mislim da poentu mozes da izvuces sam, mrzi me da objasnjavam....

code,
vec zmo apsolvirali da si ti pravo musko, nemoj da se "bAcas", sto bi rekli klinci :).
a da ti je model arhaican, kako vidis - jeste; imas cele recenice koje kao da je moj matori pisao :):). zivota mi moga.

znas sta mene zanima - odakle to dolazi?
mislim, da li ljudi koji misle "MOJE", koji zele ma kako da kupe sebi sta od 300 (ili 500, 5.000) eur - bez velikog razmisljanja o..."napretku zajednice" :), nisu nekad dovoljno "nabacali" para, onako - za svoju dusu? da li su, mozda, jednostavno, videli taj model u maticnoj porodici? ili - jednostavno - misle na sebe, a za skolovanje dece ili ma sta drugo "veliko" je - "nema veze"?
jer mislim da zaista malo ko zaradjuje dovoljno da moze da izfinansira svoja mala ("mala"?) zadovoljstva......:).

a pitala sam da li bi iko od "odvojenih racuna" dao punomoc (pa time rizikovao da da i pare) detetu/deci, jer bi to svakako podrazumevalo odvajanje od "svojih" novaca.... jednog dana.
zato me i zanima kako decu finansiraju - cerka ima jednu drugaricu ciji roditelji imaju odvojene racune, pare joj daje malo majka, malo otac (oboje vrlo solidno zaradjuju).
dete ima i brata (srednjoskolci), i oni su se dogovorili ko ce kojem roditelju ici u slucaju razvoda - za mene ceo sok, jer nisam ni slucajno stekla utisak da su ljudi blizu razvoda, ali - deca su to tako, za svaki slucaj.....

ili - drugo nesto: cerkina dva drugara imaju roditelje koji su oduvek imali odvojene racune; na nesrecu, majka se, pre neki mesec, vrlo ozbiljno razbolela (najteza dijagnoza), a muz...placa racune za kucu, o deci ne briga mnogo ("veliki su"), o njenom lecenju takodje ne briga mnogo, ali jako se sekira sto (mozda) nece moci da kupi onog harley-a kojeg je "naciljao". ne bi covek verovao.... mislim, verbalno je spreman da placa ogromne troskove njenog lecenja, ali svaki dan kuka sta ce sve (finansijski) da propusti..... nije lako.

mislim, da li su ljudi u takvom braku, posle 20 ili 30 godina odvojenih racuna i troskarenja za svoju dusu pretezno, zaista spremni da DAJU i - ne misle?

anakin,
uopste nije stvar u tome da li je iko sposoban da zaradi, da li "iskoriscava" onog drugog, da li postuje tudj (svoj) novac; stvar je u zajednistvu, u poverenju u onog drugog (i njegovom u mene/tebe :)), u toleranciji.
meni je sasvim jasno da je potrebna ogromna hrabrost i poverenje u zdravu pamet onog drugog da bi mu se sve dalo u ruke, a tako je i sa "one" strane. medjutim, ja zaista ne vidim kako, u dugorocnom smislu, napreduje porodica u kojoj svako ima svoje pare, osim ako taj jedan zaradjuje 10.000 eur mesecno.
na kraju krajeva, potrebno je ogromno poverenje i hrabrost da bi dala i dete da ti napravi :), pa posle i da ga cuva, seta, sta znam.....LOL.

indigo:
vidi, prvo - najcesce mislim bas ono sto qckam, mrzi me da se igram igara (kad se igram, to izgleda SASVIM drugacije, veruj meni), te nema potrebe da trazis skrivena znacenja.

drugo - da uprostim na ociglednom primeru: vi bi sticali ma sta, kupili stan, zidali kucu, itd. - AKO ima dovoljno novaca, jer niste nikako spremni da se odreknete necega "svoga" da bi imali krov nad glavom, ili da bi vase dete/deca imala svoj stan, npr.
dakle, iz ovog tvog posta proizilazi da ako vi nemate dovoljno visoka primanja, da bi zadovoljavali i svoje (ma koje) licne teznje - bicete ceo zivot podstanari?
ili - ako vase dete treba za godinu dana da ide na skolovanje u USA, bi li se odrekli igrackica za narednih 5 ili 10 godina?
i jos jednom: sta se dogadja kad zivot stavi pred vas neke stvari koje ZAISTA zahtevaju maksimum... svega?

to te pitam.
jbt ja u klin ti u plocu.o tim velikim troskovima cemo videti da li mozemo da se dogovorimo,da li to odgovara i jednom i drugom.za te velike troskove se stavljaju pare sa sopstvenih na zajednicki racun,po pola.to je bilo jasno od mog prvog posta

hanibaI77:
jbt ja u klin ti u plocu.o tim velikim troskovima cemo videti da li mozemo da se dogovorimo,da li to odgovara i jednom i drugom.za te velike troskove se stavljaju pare sa sopstvenih na zajednicki racun,po pola.to je bilo jasno od mog prvog posta

hahahahahahh :):):)
idi u persun, ukocila sam se od smeha :):)

Back