Zajebali su nas...

Zdravo Ender71,

Prvo da kazem da nisam vernik ( u smislu vernika da ide u crkvu svake nedelje da redovno posti petkon i velike postove ...da se pricescuje itd. ) ....ali me odusevljava sama ideja i prica...

Nego da te pitam ...kazes da si nevernik .... jel to znaci da si ateista.... jel to znaci da ne verujes u nadprirodne pojave.... jel to znaci da samo verujes u ono sto mozes da opazis svojim culima ...jel to znaci da verujes samo u naucno dokazane cinjenice ....

Zaista izvini ako se osecas kao da te nesto ispitujem... ali vidim da poznajes problematiku nejednakosti razlicitih religija a kazes da te je odbila njihova dogmaticnos ...pa me interesuje u sta zaista verujes...?

pozdrav

diabloki:
endre71 hvala na odgovoru.
U potpunosti se slazem sa tobom ne poznajem ni jednog vernika koji nije prekrsio neku od 10 bozjih zapovesti ili da ne pocini neku od 7smrtnih grehova.
Zapitam se ko onda ide u raj? Jer vecina vernika pocini neke od smrtnih grehova.
Sto se pravoslavlja tice mnogi ljudi to shvataju kao dodatni trosak i zbog toga mnogi ljudi koje poznajem ne obeleze taj dan. Krsna slava se obelezava i u najvecoj bedi i najvaznije je:Slavska sveca,krsnica,tamjan,pogaca.

Iz prethodne analize bi sledilo da u raj stizu oni vernici koji se iskreno pred bogom pokaju za svoje grehove i mole za oprostaj.
Problem je u onome iskreno.

Slazem se sa tobom diabloki, za slavu kao deo srpske tradicije i duhovnosti jesu dovoljne samo sveca, krsnica, tamjan i pogaca.

A sve ostalo je samo >sminka<.
Na to bih samo dodao da mislim da je religioznost i hriscanska duhovnost kod u Srbiji u mnogo vecoj opasnosti od novopecenih vernika koji su petokraku po kratkom postupku zamenili krstom, nego od nas nevernika.
Ali to je vec neka druga tema.

@Wilkołak
Ne sudim ni ja ali vidim nacio problem... Bez obzira. On je probudjena svest. Ne razmisljaj politicki, vec citaj njegova dela, mozda dotaknes sustinu... Npr. zar Djindic nije rekao da nas treba bombardovati. Da li je bio u pravu??? ;-) O ovakvim i slicnim stvarima stvarno ne zelim da raspravljam...
@ender71
"no to je sa druge strane u znatnoj kontradiktornosti sa 10 zapovesti."
Na sta si mislio?
"Kazi molim te u kom delu Biblije je ta izjava o savesti voleo bih da se malo podsetim na to."
Bio sam na jednom predavanju i bilo je upuceno to pitanje a odgovor znas. Nisam 100% suguran ali mislim da se predavac zvao Otac Porfirije. Kad je to rekao jednostavno sam duboko unutar sebe prepoznao to kao istinito (intuicija)...
"No ne bih se mogao sloziti sa tvojim analogijama.
Traziti poredjenje izmedju fizickih i duhovnih manifestacija sveta nije bas zgodno."
TO JE NAJBITNIJE. Verovatno si zaboravio sledece (ili ne znas):
Materija se sastoji od energije, a energija se sastoji od vibracija, vibracije se sastoje od SVESTI tj. SVEST IZAZIVA VIBRACIJE i na taj povratni nacin uzrokuje menjanje vibracije-energije-materije. Na neki nacin SVEST je prva i poslednja tj. jos tacnije ne postoji prva i poslednja vec na neki nacin kruzan proces gde ne mozes zobici svest tj. najtacnije sve je to jedno, medjuzavisno i neodvojivo samo u razlicitim dimenzijama posmatranja (spoznaje) dajemo razlicita imena (svest,vibracije,energije,materije a u stvari su prozete jedno drugim tj. JEDNO :) ) Oni koji su to prepoznali znali su da svescu mozes uticati na sve (ali ne na nacin kako to zamislja mali perica ;-) )...

Da ne citiram dalje ali daljem tekstu sam shvatio da ti ne znas da je u procesu uvodjenje pored IQ (klasicna racionalna inteligencija) i EQ (emotivna inteligencija) i SQ (spiritualna inteligencija) Najnovija naucna dostignuca i najveci umovi danasnjice polako pocinju da priznaju da njihova naucna otkrica (atomska fizika, astronomija...) upucuju na ono sto se hiljadama godina govorilo kroz duhovnjastvo. U najmanjoj meri je IQ zasluzan, u vecoj meri EQ a narocito SQ su kljucni talenti u "shvatanju" kompletnog postojanja i njegove povezanosti. Pa ti ljudi od pre nisu imali kojekakve sprave i tehnicka dostignuca ali je su talenti bili razvijeni, sva tri a narocito SQ...
Toliko od mene, pozdrav!

Wilkołak:
Nisam ja ovde da dosao da sudim, ali....Ivu mozes slobodno da izbacis sa spiska da ne kalja Teslu i Savu! Obavesti se malo sta je taj Ivo radio dok je bio u izaslanstvu kraljevine SHS u Nemackoj i zasto nije predao obavestenje o tome da ce Beograd biti bombardovan 06.04.1941. Dobio je Nobela i zbog toga je on nesto posebno? Sumnjam!

A šta bi Beograd dobio njegovim izveštajem ,dan pre bombardovanja? I ovako i onako bi bio bombardovan....A Ivo tu ništa nije mogao da promeni.......

Izvinjavam se što sam upala u temu ,raspravom o Ivi Andriću....heh
Nego....sto se tiče teme,,,,
Crkva je institucija koja nije ni dobra ni zla .......
Crkva kao institucija religije ,nema veze sa verom ,već sa tradicijom......Tradicijom koja je nametnuta kroz vekove.....Nametnuta radi vlasti pojedinaca ili grupa....svejedno....tu je da bi vladala..Crkva je napravila svoje zakone ,nezavisno od svetih knjiga....Zakone vladavine nad narodnom mišlju.....I nije samo pravoslavna religija sklona vladavini ,već sve moguće religije sveta.
Cela koncepcija crkve u principu nije loša,samo iz tog razloga što svest pojedinca nije toliko probudjena ,pa mu je potreban odredjeni zakon o moralu ,propisan izvesnim pravilikom ,odredjene religije. Da pojedinac (čitaj čovečanstvo) nije primitivno ,ne bi mu bio potreban moralni zakon koji bi mu rekao *ne ubi*,on bi sam imao svest o tome koliko je besmisleno oduzeti nečiji život.
Čovečanstvo je toliko neosvešćeno i toliko *na ivici* da mu je potrebno nešto što će ga držati pod kontrolom.....Kontrola je neophodna...na žalost,
Ljudima je neophodan strah od nekog tamo pakla da nebi na Zemlji vladao još veći pakao..Zamislite samo da strah od pakla ne postoji? Zamislite da ne postoje nikakvi zakoni? To bi inteligentnom čoveku bilo normalno,ali primitivan čovek (koji je na žalost u većini) bi brže ,bolje isoristio priliku da učini nešto u stilu *da komšiji crkne krava*....Na žalost ......tako je ....
Da ne postoje religije kao kontrolori misli ,postojali bi partije ,udruženja ili zajednice takvog tipa....Čovek je društveno biće,čovek teži zajednici ,......,a ne može u njoj....Čovek želi u zajednicu zato što ne može sam sa sobom da se svadja ,bije i proklinje.....Čovek će uvek biti *narod*....uvek deo nečega...nekoga....Sve dok ne pronadje sebe.....A i kada pronadje sebe ,moraće naći i nit koja ga drži u sebi....Moraće biti toliko svestan ,da ne iskače iz sopstvenosti......Moraće zaustaviti svoj ego i uništiti svoje ciljeve.....A to je sve vrlo teško i traži odvajanje od institucije zajendištva.
E ,sad ....to što kažeš *zajebali su nas*......pa ko ne podlegne besmislu ,shvatiće smisao.....

simple_things:
Crkva kao institucija religije ,nema veze sa verom ,već sa tradicijom......Tradicijom koja je nametnuta kroz vekove.....Nametnuta radi vlasti pojedinaca ili grupa....svejedno....tu je da bi vladala..Crkva je napravila svoje zakone ,nezavisno od svetih knjiga....Zakone vladavine nad narodnom mišlju.....I nije samo pravoslavna religija sklona vladavini ,već sve moguće religije sveta.
Cela koncepcija crkve u principu nije loša,samo iz tog razloga što svest pojedinca nije toliko probudjena ,pa mu je potreban odredjeni zakon o moralu ,propisan izvesnim pravilikom ,odredjene religije. Da pojedinac (čitaj čovečanstvo) nije primitivno ,ne bi mu bio potreban moralni zakon koji bi mu rekao *ne ubi*,on bi sam imao svest o tome koliko je besmisleno oduzeti nečiji život.
Čovečanstvo je toliko neosvešćeno i toliko *na ivici* da mu je potrebno nešto što će ga držati pod kontrolom.....Kontrola je neophodna...na žalost,
Ljudima je neophodan strah od nekog tamo pakla da nebi na Zemlji vladao još veći pakao..Zamislite samo da strah od pakla ne postoji? Zamislite da ne postoje nikakvi zakoni? To bi inteligentnom čoveku bilo normalno,ali primitivan čovek (koji je na žalost u većini) bi brže ,bolje isoristio priliku da učini nešto u stilu *da komšiji crkne krava*....Na žalost ......tako je ....
Da ne postoje religije kao kontrolori misli ,postojali bi partije ,udruženja ili zajednice takvog tipa....Čovek je društveno biće,čovek teži zajednici ,......,a ne može u njoj....Čovek želi u zajednicu zato što ne može sam sa sobom da se svadja ,bije i proklinje.....Čovek će uvek biti *narod*....uvek deo nečega...nekoga....Sve dok ne pronadje sebe.....A i kada pronadje sebe ,moraće naći i nit koja ga drži u sebi....Moraće biti toliko svestan ,da ne iskače iz sopstvenosti......Moraće zaustaviti svoj ego i uništiti svoje ciljeve.....A to je sve vrlo teško i traži odvajanje od institucije zajendištva.
E ,sad ....to što kažeš *zajebali su nas*......pa ko ne podlegne besmislu ,shvatiće smisao.....

Svaka cast!!!Mislim da je komentar suvisan!

simple_things:
Moram i ja da se umešam... Dakle, ja, mislim da su nas ipak prevarili!! Sve religije, na svetu, manje više suštinski govore jedno te isto.. da ne objašnjavam, to svi znate.. Dakle.. religija je smišljena od strane bogatih da bi sprečila sirotinju da diže bune protiv iste, dakle, bogate vlastele.. Nema tu više šta da se priča... Čovek se nije promenio, kroz vekove( mislim na njegovu svest) i nikada neće.. Dakle, isti ti, bogati se nikada nisu upravljali po božijim zakonima, što se da videti iz bliže i dalje istorije.. Pretposavljam da se, na našim prostorima mi to zovemo crkva, u jednom momentu otrgla od kontrole vlastele, kako je njen uticaj vremenom rastao.. što se dalo za očekivati, jer i crkveni velikodostojnici su samo ljudi.. koji su isto tako skloni vladavini nad drugim ljudima i teritorijama.. Uzmimo za primer katoličku crkvu... Koliko je samo zla nanela svojim sopstvenim vernicima, pa ne može je oprati ni sva voda na ovom svetu.. U kojeg boga to veruje sveta stolica ili u kojeg je verovala, kada je pacovskim kanalima švercovala naciste i ustaše, posle drugog rata, svuda po svetu.. Znači svi ti nacisti i dakako ustaše su svoj oprost platili opljačkanim zlatom!? Da ne kažem koliko njih je iskopano po franjevačkim samostanima, širom francuske i frankove španije... posle svih tih zločina?? gde je tu bog?? Da ne kažem kako su poljaci prodali najviše jevreja nacistima, pa je ipak sve vreme papa bio poljak!! Koji je to bog, koji dozvoljava nešto tako.. Da ne kažem da se na našim prostorima upravo završio jedan krstaški rat, rat za teritoriju..a vatikan je kroz vekove pokrštavao ognjem i mačem( čitaj u daljem tekstu- pljačkom)... Ma mrzi me više da pišem... i kome, uopšte ja pišem!? Pa ljudska svest se nije promenila, ni malo, kroz vekove.. u genima je čoveku želja da vlada drugim ljudima, nihovim životima i teritorijama.. i to se nikada neće promeniti. AMIN :-|
Ah, da moram da vas pitam: ko se, još, boji pakla???

Pozdrav Fantome,

Kontradiktornost izjave o "sudjenju po savesti" za ateiste i nehriscane se izrazava u tome sto obara prvih tri bozjih zapovesti kao uslov za ulazak u raj.
Logicki bi iz te izjave sledilo da niko i ne mora biti hriscanin da bio primljen u raj, jer po cemu se i hriscanima sudi, ako ne po savesti, ili mozda imaju neke olaksavajuce okolnosti zato sto su hriscani ?

Znas mi bismo sada mogli da prodjemo Bibliju rec po rec pocev od onog "I bi bezdan..."
i ja cu moci upotrebom proste logike i naucnih cinjenica da dokazem da je najveci deo hriscanskih koncepata nelogican, nedosledan ili nastao kao obrada motiva iz nekih starijih religija od hriscanstva (npr. uporedi temu vaskrsnuce i sveto trojstvo sa legendom o Ozirisu, Izidi i Horusu iz staro egipatske mitologije).
Problem religije je sto se mora prihvatiti sve ili nista, ako istrgnes jedan koncept iz konteksta rusis sve da se ne ponavljam, pogledaj moju analizu price o Adamu i Evi na temi "Da li je Bog stvorio zemlju", kao i razmisljanje zasto su ljudi skloniji religiji pre nego nauci.

Da se osvrnem malo na ovu tvoju izjavu.....
"Materija se sastoji od energije, a energija se sastoji od vibracija, vibracije se sastoje od SVESTI tj. SVEST IZAZIVA VIBRACIJE....."
Sa prvim delom se moram sloziti materija = energija, jer "materija i energija ne mogu biti stvoreni ili unisteni, vec samo prelaze iz jednog oblika u drugi".
A sve ovo ostalo je ono sto se zove "pseudo - nauka".
Kakve vibracije, da li mislis na talasno - cesticnu prirodu univerzuma iz fizike, da li mislis na Kastanedino "svetlosno bice" ili nesto trece ?
Sa ovim delom o svesti ukoliko pod time podrazumevas neku vrstu kosmickog fenomena nacelno bih mogao da se slozim, ali ne i sa nacinom na koji pokusavas da povezes nerazdvojivost materije, energije i svesti.
Iz toga bi logicki sledilo da i organska i neorganska materija poseduju svest, pa cak i fotoni zraka svetlosti...
Ukoliko je to ono u sta ti verujes, ja cu to apsolutno pozdraviti, ali kada to zelis nama da predstavis daj to malo razradi, daj nam logiku tog procesa, iz kojih premisa se doslo do tih zakljucaka.
Iskreno mene taj nacin tvog razmisljanja najvise podseca na Kastanedu.
IQ, EQ i SQ.... sa time se mogu sloziti. Inace procitao sam knjigu "Emocionalna inteligencija", a o spiritualnoj inteligenciji samo neke clanke za sada.
Ali se ne mogu sloziti u tvrdnji da je bilo koja od tih inteligencija vaznija od drugih. Ukoliko smatramo da smo dosli do nekih saznanja o postojanju pomocu SQ, ta saznanja ne vrede nicemu ako ih ne mozemo dokazati koriscenjem IQ, tada su samo nagadjanja i pretpostavke.
Sa druge strane mogu da prihvatim da su za napredak covecanstva zasluzne sve tri inteligencije recimo ovako:
IQ = veliki naucni umovi
EQ = veliki umetnici
SQ = mislioci i filozofi
NO OPET SE VRACAMO NA POCETAK JER SE SVE TO I DALJE NISTA NE ZNACI KADA GOVORIMO O ISTINOSTI ILI NE RELIGIOZNIH KONCEPATA.

Za Simple things
sa tvojom porukom se mogu apsolutno sloziti.
1. Eksperimentalno je dokazano da emotivni i misaoni procesi, motivacije i iz njih preduzete akcije vrste Homo Sapiens se sustinski uopste ne razlikuju od nasih najblizih rodjaka simpanza i drugih covekolikoj majmuna, te shodno tome ni od nasih primitivnih predaka.
I simpanze i drugi majmuni takodje raspolazu razlicitim mehanizmima ogranicavanja drustveno neprihvatljivog poznasanja.

Razlika se odrazava samo u stepenu, u nivou ispoljavanja.

2. Slazem se sa tobom i kao sto sam vec rekao religija kao drustveni i civilizacijska pojava u smislu tradicije i moralne osnove je jos uvek neophodna covecanstvu na ovom nivou naseg razvoja.

Pozdrav DEJANE V.,

i ja mislim da je Biblija izvanredna prica, ali samo to, prica.

Vrlo dobro si uocio da tvrdim da za sebe da sam nevernik, ali ne i ateista.

Kao nevernik ja samo tvrdim da ne verujem u iskljucivo pravo na objasnjenje celokupnog postojanja koje religije sebi prisvajaju, ne pruzajuci nam dokaze za to.

Ali nisam ateista jer sam ubedjen da univerzum cini kako materijalna oblast postojanja, tako i duhovna, spiritualna, ali ne na onaj nacin na koji nam to religije opisuju.

Nauka nam je vrlo uspesno do sada dala odgovore na vecinu pitanja koja se ticu fizickog postojanja, a kada je rec o pitanjima duhovnosti i svega onogo sto zovemo natprirodno ili paranormalno nauka je tek u zadnjih dvadesetak pocela da se time sistematicno bavi i verujem da ce vremenom i tu doci da pravih proverenih odgovora.

BILO KOJI RELIUGIJSKI SISTEM KOJI NIJE U STANJU DA U SVOJU FILOZOFIJU UKLOPI DO SADA DOKAZANE NAUCNE CINJENICE NE MOZE POLAGATI PRAVO NA ISKLJUCIVU ISTINITOST.

Zao mi je sto sada nemam vise vremena, ali nastojacu da ti sutra odgovorim na pitanje u sta ja licno verujem.

@simple_things
Da ne citiram i ne tupim... DA.
@Guru 42
"Dakle.. religija je smišljena od strane bogatih da bi sprečila sirotinju da diže bune protiv iste, dakle, bogate vlastele.. Nema tu više šta da se priča..."
Ovo sam morao da citiram (ponovim) . DA
@Hauptsturmfuhrer
"Ili kao sto neko rece bio bi raj na zemlji kada bi ljudi prestali da govore JA i MOJE."
I ovo. Ti i "Guru 42" pricate o istoj stvari... DA

Smatram da je kapitalizam samo sofisticiran robovlasnicki sistem. Kao sto nauka i tehnika napreduju tako je i robovlasnicki sistem evoluirao u kapitalizam ali je i dalje u osnovi robovlasnicki (samo se ima privid slobode) On je najagresivniji i najaci i samom tim unistava ostale jer on je prakticno zivotinjski sistem (podela
dobara i odluka sprem snage i moci pripadnika). On je sveobuhvatan i agresivan pa se i institucije u okviru njega kao crkva ponasaju isto. Kljucno je izneo Hauptsturmfuhrer sa "JA i MOJE" odnosno najveci problem coveka je SVOJINSKI NACIN RAZMISLJANJA. Oni koji su procitali Froma znaju sta govorim...
Kada bi PRAVI duhovni ljudi uredjivali sisteme (neki ce se zacuditi) to bi bio komunizam. ALI PRAVI KOMUNIZAM (ne sranja koja smo videli).
Medjutim... Ljudska svest jos nije dovoljno sazrela (izvinjenje malom procentu ljudi). Jos mnogo toga zivotinjskog nosimo u sebi i tako se ponasamo. Sujeta, sledjenje vodje, alavost (uzimamo i vise nego sto nam treba da bi se dokazali-opet sujeta), zeleti tudje... Zivotinjske odlike na sofisticiraniji nacin.
Odgovor na pitanje da li ljude treba plasiti paklom je dvojak. NE ako su na visem nivou svesti ali ako nisu (kao sto je sada stanje ogromne vecine) odgovor je DA jer bi u suprotnom bili jos gori. ALI se namece pitanje kako podici nivo svesti? Ne moze bez promene sistema i institucija. Krajnje pitanje je da li ste za evoluciju ili revoluciju. Moje misljenje je da nas kapitalizam sprecava u sazrevanju svesti jer je materijalan, sebican, agresivan, namecuci, provocirajuci naspram duhovan, nesebican, opustajuci, tolerantan, razumevajuci...
Pozdrav.

diabloki:
zasto ovakav naslov,evo zasto:kad naprimer hriscanin umre on ode u raj,jel tako?tako je...
to jest pod uslovom da je bio dobar veci deo zivota,bog voli sve dobre ljude jel tako?tako je...
ali sta sa npr. dobirm budistima sta bre snjima da ih stavimo na "hold" ili nesto tako jel tako?tako je...
mislim tako je najverovatnije ali je*i ga sta cemo...
isti slucaj i sa npr. hindusi i njih ima dobrih a opet idu u pakao kad umru jer nisu verovali u boga,jel tako?tako je...
Zamislite da vi odete tamo kao budist i mislite u sebi "wow,videcu budu,jedva cekam?"
kad ono iza saltera sveti petar vas pita u cega verujes,ti kazes budu naravno a ko ste vi? a sveti petar ce je*bi ga druze idi liftom "DOLE" (hi,hi,hi)
sta vi mislite o ovome? :grin:

Bitjesh tamo gde ON odredi.Imash svog boga tako i budsti imaju svog.Ovo shto se
ti pitash pitaju se i oni..
Samo verovanje u razlichitog boga dovoljan je znak da savako ide u svom verovanju
svom bogu...

@ender71
Ti izgleda imas naucno-tunelsku analiticku viziju (problem). Ono sto vec nije potvrdjeno i sto ti ne mozes da shvatis u svom logickom sistemu i proveris ti u to ne i verujes. To jeste sigurna osobina (nepoverljiv dok se ne dokaze) ali koci procese kreativnosti, iskustva i sazrevanje svesti. Lici na ono da ti od drveta (kojeg si stvarno pametno, oprezno i sigurno izanalizirao) ne vidis sumu...
Materija je sastavljena od atoma koji nisu nista drugo do energija (kad ga pocepamo dobijemo nuklearku-energiju), energija je vibratornog oblika, bez vibracija nema energije (apsolutna nula), SVEST proizvodi vibracije ALI i vibracije uticu na SVEST. Sve je to NEODVOJIVO iliti JEDNO.
Bog, Stvaraoc, univerzum... je SVEST koja se ispoljava vibracijama, stvara energiju i samim tim materiju i nas... Standardni naziv je meditacija. Naucni (koji ce se tebi vise svideti :) ) je spustanje frekvencije mozga. Hriscanski, tihovanje (zapocinje se sa molitvama Bogu a zatim se zapada u totalnu tisinu do samozaborava (utrnjava racionalni um). Psiholoski "flow" stanje kada nesto radimo u apsolutnoj prepustenosti i postajemo proces radnje umesto JA ego stanje...
Odaberi... Opusti um, prepusti se... Nemoj da budes gledalac koji gleda gledano (postani gledanje), nemoj da budes slusalac koji slusa slusano (postani zvukj)... Posmatraj svoj sopstveni um (vezujuce JA ego stanje) i ne vezuj se i videces da ima nesto vece od njega (ako istrajes spoznaces da si otelotvorenje boga, univerzuma tj. svesti)...

simple_things:
Prosečan zemljanin
Pa da.. zato i nema ratova, ubistava i ostalih vidova kriminala, sodomije, incesta, animalizma... Ti mora da živiš na nekoj drugoj planeti!?
Samo da spomenem da vatikan trenutno vodi rat, krstaški, za odvajanje Crne Gore od Srbije.. što je njegova vekovna težnja..
Ko razume shvatiće..
$$$ IN GOD WE TRUST!!! $$$

simple_things:
A šta bi Beograd dobio njegovim izveštajem ,dan pre bombardovanja? I ovako i onako bi bio bombardovan....A Ivo tu ništa nije mogao da promeni.......

...aaaaa....ljut...ljut...ljut......aaaaa

ne znam da li je tacno za Ivu Andrica to sto pricate, jer prvi put cujem to....

ALI....pa KAKO sta bi dobio Beograd.... dobili bi ljudi koji su ziveli tamo.....sklonilo bi se stotine hiljada.... (radi poredjenja 40.000 ljudi staje na marakanu) ....neduzno poginulih ljudi u tom bombardovanju....

moj deda (koji je jedini preziveo od svoje porodice) ...tog 6.4.1941...bio na njega red da ide na pijacu....otisao je....i kako on kaze "ostao sam samo sa bermudama i majicom".....srusena mu je kuca...u kojoj je bilo 11-oro dece ( brace i sestara) majka i otac..............imao je 21 godinu

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Pozdrav svima, a posebno Fantomu78

Deluje mi kao da je ova nasa diskusija pocela da se razdvaja u dva smera, o pitanjima kosmicke prirode i o pitanjima drustvenog uredjenja covecanstva.

Jasnoce i konciznosti radi sada u ovom odgovoru cu se baviti samo tzv. "kosmickim" pitanjima.

Fantome, moram da te razocaram sto se tice moje "naucno - tunelske vizije".

Moj licni duhovni i intelektualni razvoj je proces koji traje vec neko vreme i sigurno se nece ni uskoro zavrsiti, pa sam sve o cemu govoris vec imao prilike da proucim i prodjem pre nego sto sam formirao sopstveni pogled na svet.

Pre nekih 20 godina sam pod uticajem porodice i okoline smatrao da je hriscanska religija pravi odgovor (necu da duzim objasnjavajuci na sta odgovor, to svi znate), onda sam poceo da se zanimam za okultna i magijska pitanja, pa sam se toga drzao nekoliko godina, posle toga sam otkrio Kastanedu pa sam i tu stekao utisak da je to konacno resenje tzv. "velikih" pitanja, sto me je pak dalje odvelo u naucno razmatranje paranormalnih i natprirodnih pojava, a odatle u proucavanje cisto naucnih odgovora.
A uz to sam i sve vreme bio pasionirani SF & fantasy citalac.

Tako da bukvalizujem sve vreme sam citao kako i "Trece oko" i "Tajne", tako i "Galaksiju" i "Astronomiju", verujem da razumes sta hocu da kazem.

Tako da bez obzira sto zastupam racionalnost naucnog pogleda na svet, to ne znaci na nisam upoznat sa drugim konceptima.

Transcedetalna meditacija, astralna projekcija, spiritizam, misterije kabale, vizuelizacija, kontrola snova..... navedi sta god hoces, verovatno sam to manje ili vise probao.

O temi meditacije, unutrasnje tisine, treceg oka, bozanske epifanije... nazovi to kako god zelis mogu reci sledece, i to cu se truditi da budem sto kraci.

Sve pojave i fenomeni koji prate pokusaje usmerenog duhovnog razvoja kao sto je meditacija i slicno jesu dokaz da je covek duhovno i fizicki sposoban za mnogo vise od onoga sto ispoljava u normalnom, svakodnevnom zivotu, te da ima jos mnogo toga u vezi sa covekom na sta nam nauka nije dala definitivne odgovore, sto ne znaci i da nece u buducnosti.

Ali te pojave sa druge strane nisu dokaz o postojanju bilo kakve kosmicke svesti ili bozanskog uticaja na covecanstvo, jer se one odvijaju samo na nivou pojedinacnog coveka te se isto tako mogu objasniti delovanjem aktivnosti razlicitih hormona, aktiviranjem nekoriscenih oblasti mozga, prodiranjem u nepoznata podrucja svesti ....
A sa cime se slazem da je to visi oblik pojedinacne duhovnosti u odnosu na prosecnog coveka.

U to da je covek sposoban da disciplinovanom voljom kontrolise nivoe hormona, frekvenciju mozga i druge nesvesne procese u telu necu da ulazim to je dokazana cinjenica.

To nam samo pokazuje da je evolucija coveka jos daleko od zavrsetka, ali nam ne dokazuje da za svoje postojanje treba da budemo zahvalni bilo kakvoj vrsti bozanske intervencije.
Niti na bilo koji nacin osporava istinitost naucnih odgovora na pitanje KO SMO i KAKO SMO STIGLI DOVDE.

Ono sto pokusavam da vam saopstim je da bez obzira u sta verujemo, a individualnost vere je ono sto zastupam, moramo poceti od proverenih dokazanih cinjenica o fizickom svetu koje nam pruza nauka, pa tek na tome graditi nase verske pretpostavke.
Jasnoca i objektivnost naucnog pogleda na svet su uslov i za razmatranja duhovnih pitanja.

Ne mozemo izvuci neke zakljucke po principu "sto je babi milo to joj se i snilo", pa onda u materijalnom svetu pokusavati da nadjemo potvrde za to.

Pre nego sto me Fantom78 ili neko drugi optuzi da pripadam "ljudima u crnom" (iz Marti Misterije, ne iz filma :-), da iznesem koji je to pogled na ukupno postojanje kojim se ja rukovodim, i kako sam dosao do toga.

To je inace i odgovor na pitanje Dejana V. u sta verujem. Pozdrav Dejane.

Jedna napomena, sve sto cu sledece izneti nije neka vera u koju bilo koga pokusavam da ubedim, vec licna filozofija koju sam gradio godinama.
To je samo moja misaona konstrukcija u kojoj sam sebe nasao, i koju jos uvek usavrsavam u skladu sa novim saznanjima, te cu biti zahvalan za svaku konstruktivnu kritiku.

Pocinjem od premisa da bilo koji sistem verovanja da bi bio iole smislen mora zadovoljiti sledece kriterijume:

1. Mora u sebe uklopiti svih 15 milijardi godina postojanja svemira kao cinjenicu o prostornoj ogromnosti univerzuma.
2. Mora proci na testiranju da nije u suprotnosti sa naucno dokazanim cinjenicama o materijalnoj strani postojanja.
3. Mora pretpostaviti da ljudska rasa nije jedini inteligentan oblik zivota u kosmosu, te da duhovna pravila moraju biti univerzalna na nivou kosmosa u celini, kao i zakoni fizike.
4. Mora pokusati da objasni ne samo materijalno postojanje i duhovno postojanje vec i sve one pojave koje znamo kao natprirodne ili paranormalne.

Nastojacu da se ne zadrzavam previse na logici procesa, inace ce ovo stvarno biti predugo
koga bude interesovalo, odgovoricu na to kasnije.
Samo cu reci da su sam se u celom procesu razmisljanja rukovodio neospornim pravilima kao sto su:
- materija i energija ne mogu biti stvorene niti unistene, one samo prelaze iz jednog oblika u drugi
- svaka akcija ima svoju reakciju
- svi pa i naizgled slucajni procesi imaju svoje unutrasnje zakonitosti.

Da pocnemo iz pocetka.

Pre 15 milijardi godina sva fizicka materija se nalazila u stanju koncetrovanog "kosmickog jajeta"
Onda je to jaje eksplodiralo i nastao je Kosmos (sto inace znaci da je svako od nas star 15 milijardi godina, jer su svi atomi koji nas cine toliko stari, kako se osecate u odnosu na to :-)
To je odgovor na pitanje KAKO je sve nastalo.

E sada imamo problem, ZASTO je sve ovako kako je?
Nauka je dokazala da su svi fizicki zakoni koji su dalje upravljali sudbinom Kosmosa i konsekventno tome nastanku Zemlje i ljudske rase nastali i stupili dejstvo nekoliko delica sekunde nakon Velikog Praska.
Pitanje je zasto su te fizicke zakonitosti bas takve kakve su?
Zasto je gravitaciona konstanta bas tolika, zasto nije jaca ili slabija, zasto elektromagnetizam, zasto je broj PI bas 3,14........?
I sta se desavalo u tih nekoliko prvih delica sekunde ?

Najjednostavniji odgovor je slucajno, ali kao ljudi mi to ne mozemo prihvatiti jer bi onda znacilo da smo i mi proizvod slepe slucajnosti i da manje vise nista nema smisla.

Pretpostavimo da je na pocetku pored fizickog Kosmickog Jajeta postojala i Kosmicka Svest smestena okolo / u / pored Kosmickog Jajeta.
Pod Kosmickom Svesti podrazumevam oblik inteligencije i duhovnosti takvih razmera da mi ne mozemo ni poceti da razmatramo osobine tako necega.

Kosmicka Svest inicira eksploziju Jajeta i u tim prvim delicima sekunde postavlja i ugradjuje u strukturu fizickog postojanja novog Kosmosa pravila po kojima ce se sve dalje odvijati.
MOLIM obratite paznju ne kazem sta ce se desavati, vec po kojim pravilima ce se desavati, to je bitna razlika.

U isto vreme Kosmicka Svest postavlja i pravila desavanja u duhovnoj ravni postojanja Kosmosa, pravila isto tako striktna kao i fizicka, ali koja mi ljudi tek pocinjemo da otkrivamo.

ZNACI I DUHOVNIM I FIZICKIM POSTOJANJEM KOSMOSA UPRAVLJAJU PRAVILA KOJA NE DOPUSTAJU IZUZETKE.

Pretpostavimo onda da je po odredjivanju pravila i Kosmicka Svest eksplodirala / razdvojila se / raspala na bezbroj cestica svesti, koje su pocele da se sire Kosmosom kao i cestice materije.

Sada rez,
milijarde godina prolaze, kosmos se siri i hladi, gradivne cestice materije pocinju da formiraju veca tela sve do nastanka zvezda, planeta, galaksija.....

U jednom trenutku negde na nekoj planeti nastaje prvi jednostavni oblik zivota.

Cestice svesti koje sve do tada lutaju kosmosom bivaju privucene organskom materijom i spajaju se / utapaju / naseljavaju zivot ( da li su na neki nacin privucene ili potpuno slucajno to jos nisam razradio ).

Hajde da pratimo tu jednu cesticu svesti ( ovo je dalje zasnovano na reinkarnaciji kao do sada najbolje dokazanoj mogucnosti zivota posle smrti).

Iz prvih primitivnih oblika zivota ona prelazi u vise oblike, postaje sve svesnija svoje okoline, nalazi se na sve visim nivoima razvoja sve do inteligencije koja je u stanju da postavi pitanja o svetu oko sebe i sebi samoj.
Ovi prelazi iz jednog fizickog tela u drugog se ne moraju nuzno odvijati na istoj planeti.

Sada pretpostavimo da je razvoj cestica svesti na neki nacin uslovljen pravilima postavljenim na samom pocetku Kosmosa.
Pravilima koja odredjuju da cestica svesti u svom fizickom obliku ne sme preduzimati neke akcije koje na neki nacin ostecuju njenu duhovnost (Karmu, karmicko bice ili kako god zelite da nazovete).

Recimo da pocinite ubistvo, kao coveku taj cin se duboko protivi vasoj ugradjenoj savesti i na neki nacin ostecuje vasu karmicku sposobnost za dalji razvoj u sledecem zivotu, ali to na ne mora da vazi i za nekog vanzemaljca kome ubistvo moze biti moralan cin, a greh nesto sasvim drugo, (moralni zakoni covecanstva ne moraju vaziti na nivou univerzuma, ali bilo kakav da je moralni sistem njegov prekrsaj ostecuje sposobnosti cestice svesti).
Po nama nepoznatim duhovnim pravilima i po principu da svaka akcija ima svoju reakciju, cestica svesti sa ostecenom duhovnoscu, moze u sledecem zivotu biti vracena na nizi nivo razvoja ili pak u zivot u kome ce na sebi iskusiti prekrsaj koji je pocinila da bi obe strane jednacine akcija i reakcija bile izjednacene.

Bez obzira na to cestice svesti ce u svom razvoju napredovati iz jednostavnijih u sve slozenije fizicke oblike zivota, jer ako postoje "negativna" pravila moraju postojati i "pozitivna" koja ce omogucavaju da ako cestica svest akcijama u fizickom obliku postaje sve savrsenija u sledecem zivotu bude na visem nivou razvoja.

Da bi u jednom trenutku cestica svesti koja je u svom razvoju dosla do vrhunskog najrazvijenijeg fizickog oblika zivota (sto ne mora nuzno da bude ljudska rasa), po okoncanju boravka u tom fizickom obliku bila oslobodjena fizickog postojanja i postala Svesna Energija koja za razliku od prvobitne cestice svesti koja samo pluta kosmosom ima inteligenciju, secanje, emocije i sve ono sto povezujemo sa razumnim bicem, samo je oslobodjena materijalnog oblika i u stanju je da slobodno plovi Kosmosom.

Mozemo samo pretpostaviti da cak i u obliku Svesne energije mogu postojati razliciti nivoi razvoja koje je potrebno preci.

I tako dalje prolaze milijarde godina Kosmos je vec veoma, veoma star i blizi se svom kraju.

Bezbrojne Svesne energije koje su dosle do kraja svog razvoja kakav god bio, pocinju da se udruzuju / stapaju / spajaju u bica jos vecih moci po nekim zakonitostima postavljenim na pocetku Kosmosa.
Da bi eventualno na kraju ponovo formirale Kosmicku Svest.

I materijalni oblik Kosmosa blizi se svom kraju.

To je kao i na pocetku jedno pitanje na koje nauka jos nije odgovorila, kako ce izgledati kraj Kosmosa, to je pitanje kolicine materije u Kosmosu.

Ukoliko ima dovoljno materije Kosmos ce se siriti do jednog trenutka, a onda zapoceti put nazad sazimanje u novo Kosmicko Jaje.

Ukoliko nema dovoljno materije kosmos ce se siriti sve dok ne potrosi svu svoju energiju, tzv. "entropijska smrt svemira", da ne ulazim u detalje tada bi se svi atomi u kosmosu nalazili na temperaturi apsolutne nule.

Pretpostavimo da svejedno da li se desi jedno ili drugo, na samom kraju Kosmosa tu bi bila Kosmicka Svest koja bi se pobrinula da se formira novo Kosmicko Jaje i da ceo ciklus krene ispocetka.

Eto to je neka misaona igra, kosmicka filozofija do koje sam ja dosao pre par godina i koja mi omogucava da sa radoscu i optimizmom prodjem kroz ovaj zivot koji mi je sada na raspolaganju.
I nadam se da sam uspeo da vam je prenesem bar toliko koliko razumljivo.
Sto apsolutno ne mora znaciti da je bilo sta od toga tacno (osim onih naucno potvrdjenih delova).

Koje sve zakljucke sam uspeo da izvucem iz takvog koncepta.

- Sve pojave duhovne ili fizicke se odvijaju po pravilima koje ne dopustaju izuzetke, s tim sto ne jos uvek ne poznajemo sva pravila.

- Nista ne pocinje i nista se ne zavrsava, duse (cestice svesti) kao i cestice materije (atomi i druga sitnez) su vecne.

- Nema raja i pakla, nema Boga i sve te ljudske mitologije. Postoje samo pravila i beskrajan proces razvoja svesti i materije.

- Ljudska rasa je stvorena slucajno, na mestu nas su isto tako mogli biti i dinosaurusi, samo smo mi izvukli srecniju kartu, ali iako smo slucajno tu ipak imamo svoju vaznost u kosmickoj semi. Mozda smo samo jedna beznacajna vrsta na jednoj zabacenoj planeti ali smo u isto vreme i nosioci cestica svesti i od vaznosti u ukupnom razvoju Kosmicke duhovnosti.

- Na fizickom planu postojanja verujem da je sudbina covecanstva da se rasiri po zvezdama, a ne da zavrsi u nekakvom zamisljenom Sudnjem danu.

Kada mislim o tome kako se sve to odnosi pojedinacno ljudsko bice dosao sam do sledeceg:

- nisu nam potrebne religije, mitologije, svestenici, molitve i ceo taj sistem. Pravila su ustanovljena i ona ne dopustaju izuzetke bez obzira sta mi radili.
Ali opet ponavljam religija nam je potrebna na ovom nivou ukupnog razvoja covecanstva, sto ne mora vaziti i za pojedince.

- mi kao ljudi i nosioci cestica svesti imamo obavezu da svojim svesnim radnjama u ovom fizickom obliku omogucimo nasim cesticama svesti (dusama) da u sledecem zivotu budu na visem nivou, a to jednostavno znaci da radimo na sopstvenom usavrsavanju, da postujemo moralne zakone i vodimo racuna o dobrobiti nasih bliznjih.

- takodje imamo obavezu da iza sebe ostavimo potomstvo da bi smo tako dali doprineli kako daljem usavrsavanju ljudske rase u celini, tako i da omogucimo nekoj drugoj cestici svesti razvoj u fizickom obliku nasih potomaka.

Eto toliko o tome u sta je verujem.
Znam da sam preterao, ali jednostavno nije moglo krace.

U sve ovo ponavljam niko ne mora da veruje, pa cak ni da se slozi sa time to je samo moja licna "religija", kako sam ja dosao do ovoga tako svako treba da nadje sopstvenu veru.

Ali morate priznati da je daleko optimisticnija i obuhvatnije od svega sto nam danas pruzaju zvanicne religije.

Sto se tice zapocete rasprave o drustveno - istorijskom uredjenju covecanstva, sada nemam vremena pa samo kratko za pocetak.

Slazem se sa Fantomom78, drustveno uredjenje je proces je koji se razvija, evoluira.

Mada ima mesta za raspravu.

Kapitalizam je svakako daleko od savrsenstva, ali mislim da u ovom trenutku istorije pruza najbolje mogucnosti za dalje usavrsavanje civilizacije.

Ili drugim recima daleko je od dobrog, ali je najbolje sto sad imamo, pa ga moramo trpeti dok ne dodjemo do neceg boljeg.

Ja idem na casove veronauke i pre nekoliko meseci sam profesoru postavio isto pitanje.Dakle iako vi niste hriscanin vi cete ipak otici u raj ako ste dobar musliman,dobar jevrej,budista i tako dalje tj.ako ste verni svojoj veri ma koja da je vi idete u raj.E sad pitanje je sta sa ateistima i na to pitanje mi nije mogao tacno da odgovori.

PS:Ne posmatrajte raj,pakao i Boga na tako plastican nacin.

zdravo Ender71,

eh, izgleda da su se skoro svi ucutali posle ovog tvog vidjenja u sta verujes.....ostali ljudi bez texta :))....

hm... u ovom tvom izlaganju zakacio si toliko obimnih tema za raspravu da to prevazilazi moje skromne vremenske mogucnosti .
Generalno teroriji velikog praska mogu da dam odredjeni znacaj ali koliko ja poznajem ta teorija nije zasigurno naucno dokazana vec vazi za najpriblizniju pretpostavku i po naucnicima "logican sled stvari ".....
E sad sto se mene tice tu mogu da postavim hiljadu i jedno pitanje pocev od toga ko je stvorio to svemirsko jaje ....( logicnije je da ako je postojalo tako neko svemirsko jaje da je proizaslo iz necega ..mozda iz neke pra pra svemirske koke :)) ). Druga stvar ti pretpostavljas da je pored jajeta postojala i neka svemirska svest u smislu svesti onoga po kojim zakonima funkcionise sve sto danas imamo i kako se svemir razvijao i kako ce se razvijati......( to mu dodje koliko sam ja shvatio kao neki genetski materijal koje je prenesen na citav univerzum prilikom explodiranja i sirenja explozije jajeta...)
Mozda su ove tvoje pretpostavke zaista i istinite ... ali vidis ...po nekom mom misljenju one ne iskljucuju teoriju kreativiteta...uzmi analogiju npr. (Bog) = ( ta pocetna svest ) , ( materija od koje je Bog napravio sve ) = ( svemirsko Jaje ...koje explodira )...

E sad da ne ulazimo dalje u raspravu ... i ja sam citao stari i novi zavet, svetootacke knjige....i kako bih reko ...zaista covek ne sme da ostane bez mozga ako je vec postao vernik ...treba malo mozga da covek i vidi stvarni smisao neke vere i da se pridrzava pametnih, esencijalnih zaveta ali ne i da slepo sleduje pojedine autoritete iz crkve itd. Ne treba sve bas tako uzimati zdravo za gotovo...treba biti open minded i videti gde je istina.

Back