Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pogrešno razmišljanje. Upravo oni koji su u životu bili sretni i uživali, teško da im kao svejedno pada to što moraju umrijeti.
Niti jedan čovijek koji uživa u životu, ima sreću i unutrašnji mir, nema nagon i želju da umre. To možemo razumijeti za one koji pate i okruženi su zlom i frustracijama, da više nemaju volje za životom.
Što misliš, kako bi čovijek reagirao na pitanje osobe s pištoljem, dali želiš živjeti ili umrijeti ?
Svakome pada teško što mora umreti. Nije to dilema. Dilema je može li tu neminovnost podneti, ili mora da se teši bajkama.
Postojanje ili nepostojanje nagona za smrću nema nikakve veze sa realnošću zagrobnog života.
No, besmisleni strah od smrti dovodi do tolike želje da se bajka ostvari, da to upropasti ovaj realni, jedini život koji nam je na raspolaganju.
Kako bi reagovao neko kome se preti pištoljem zavisi od mnogo faktora. Recimo, neko bi pokušao da razoruža napadača, neko bi pokušao da ga ubedi da odustane, neko bi krenuo da ga izaziva, neko bi se molio... No, ova ponašanja nemaju veze ni na koji način sa postojanjem ili nepostojanjem zagrobnog života, boga ili spremnosti da se u to veruje čak ni koliko ima veze sa kalibrom pucaljke.![]()
Kako objasnjavas onda velike promene u ponasanju ljudi posle prezivljenog mozdanog udara? Da li je doslo do modifikacije duse?умре тело, човек не умре цео. тело не мисли, човек има мислећу стварност која је другачија од тела. зовимо је душа. шта се дешава са душом после смрти? постоје три опције, као што рекох.
Mnogi se tradicionalno izjavljuju da pripadaju odredjenoj religiji jer jednostavno to osecaju kao obavezu prema roditeljima, mnogi se plase diskriminacije u drustvu ili mozda cak i nasilja, verujem da si mnogo puta procitao izjave kao sto su parafraziram "Ako nisi Pravoslavac onda si mrzitelj Srpskog naroda i antihrist", "Smrt ili Pravoslavlje" i slicne. Poenta izlaganja je da proizvoljne procene ne znace mnogo jer nisu reprezent realnog stanja, a pri tome netacni podaci mogu biti veoma opasni i po samu zajednicu.и опет понављам, хришћанство је религија. 2.1 милијарде људи каже да су хришћани.
http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html
Koji deo ti je problem da shvatiš?Stalno zaobilaziš kontekst napisanog i kroz začkuljice želiš opravdati svoju ateističku misao.
Mi govorimo o želji za životom. I u tom kontekstu pišem da svaki sretan čovijek ima želju da živi, te da mu je smrt jedna vrsta neprijatelja.
Ne bi mi bilo svejedno. Shvatio bih da se godinama lečim kod šarlatana.Misliš da bi ti bilo svejedno kada bi ti liječnik rekao da imaš još mijesec dana života ?
Gle, mislimo isto.Točno, tema je o zagrobnom životu, i ja vjerujem da je osoba kada umre u stanju nepostojanja, ali isto tako vjerujem u postojanje Boga, i logiku da On može vratiti u život koga želi. Isto vijerujemo u vezi stanja smrti, ali razlika je u uvjerenju postojanja ili nepostojanja Boga.
Prilično sam uveren da je pola sata čitanja vrednije od tri sedmice razmišljanja. no dobro, da ti učinim po volji.Međutim, razmisli malo, stanice se konstantno regeneriraju do trenutka kada počinju odumirati. Još se točno ne zna zašto se usporava i zaustavlja regeneracija. Ako uzmemo u obzir meduzu ili amebu, koje imaju regeneriranje bez zaustavljanja, tada dolazimo do mogućnosti vječnoga života kao jedne realnosti.
Koji deo ti je problem da shvatiš?
Svaki zdrav čovek ima želju za životom. Slažem se. Nema razloga da to ponavljaš.
Inače, nema "ateističke misli".
Ne bi mi bilo svejedno. Shvatio bih da se godinama lečim kod šarlatana.![]()
Inače, imao sam trenutke kada sam bio sasvim uveren da mi je na raspolaganju još oko tri minuta. Tako da me tvoji prepisani argumenti ostavljaju dosta hladnim.
Gle, mislimo isto.
Razlike su samo u nekim sitnim pojedinostima. Ja, recimo, verujem da bi bog mogao da kija otvorenih očiju. Kad bi postojao...
Prilično sam uveren da je pola sata čitanja vrednije od tri sedmice razmišljanja. no dobro, da ti učinim po volji.
Zapravo, prilično tačno se zna zašto ćelije umiru. Stalno reprodukovanje dovodi do sitnih grešaka u reprodukovanju DNK. Kada se količina tih grešaka vremenom nagomila, ćelija više nije sposobna da stvori funkcionalnu repliku.
Jednoćelijski organizmi zapravo nisu besmrtni. Svaka pojedina bakterija podeli se u dve ćelije i tako se završi njen život. No, zato nastavljaju da žive ćelije kćeri.
E sad... Neke od ćelija potomaka će nestati jer će nagomilati letalnu količinu genetskog otpada. Neke će kroz izmenu genetskog koda uspeti da se izbore sa stvorenim problemima, ali ni jedna ćelija nije besmrtna.
Rekao sam pola sata, a ne tri dana.Nadalje, kažeš da ti je bitnije tri dana čitanja nego tijedan dana razmišljanja. Ovo je TVOJE uvijerenje logike, koje kod drugoga može biti pogrešno.
Ako ti je baš stalo da budeš jednoćelijski organizam, onda se verovatno možeš opredeliti i za takav oblik besmrtnosti.”Ameba je jednostanična praživotinja“, piše časopis Science Digest, ”fizički govoreći, ne ugiba. Njena jedna stanica dijeli se na dvije, i obje polovice su življe nego onda kad su bile samo jedna“. Ameba nije izuzetak među jednostaničnim organizmima. U knjizi The Biology of Aging, dr. Tracy Sonneborn naglašava: ”Mnogi niži oblici života ... ne podliježu prirodnom starenju ili smrti; oni mogu živjeti, rasti i razmnožavati se zauvijek, i to u punoj snazi“. Prema tome, ameba ne umire, nego se transformira u drugi oblik, kod nje u smislu dijeljenja. Kao i kod uskrsnuća, gdje se govori o transformaciji u novi oblik duhovnog tijela, ili novi oblik materijalnog tijela.
Uz izvinjenje zbog ubacivanja - mislim da mogu da odgovorim u Zazijevo ime - da se Jehova pojavi sutra, Zazi bi odma preš'o na vašu stranu. Kao i većina ateista. Međutim, pošto je Jehova izmišljen, vrlo je mala šansa da se to dogodi.Upravo je to dokaz tvojih UNAPRED utvrđenih stavova koji nisu podložni promjeni, bez obzira na bilo kakve dokaze.
Uz izvinjenje zbog ubacivanja - mislim da mogu da odgovorim u Zazijevo ime - da se Jehova pojavi sutra, Zazi bi odma preš'o na vašu stranu. Kao i većina ateista. Međutim, pošto je Jehova izmišljen, vrlo je mala šansa da se to dogodi.
Dakle - tvoja izjava nije tačna.
Rekao sam pola sata, a ne tri dana.
Beše ona rasprava grčkih filozofa o tome koliko magarac ima zuba i zašto bi to moralo biti tako. Raspravu je prekinuo poslužitelj koji je izašao i prebrojao magarcu zube.
Ponekad je jednostavnije pročitati gotov naučni rad nego sedeti i razmišljati zašto bi nešto bilo ovako ili onako i kako se to odražava na mitološka bića.
Ako ti je baš stalo da budeš jednoćelijski organizam, onda se verovatno možeš opredeliti i za takav oblik besmrtnosti.
Želim samo da te upozorim da se mrtva ćelija ne deli. Da bi "besmrtna ameba" ostala večna, ne sme da umre. Tako da možeš očekivati izvesne... tehničke probleme u vezi sa vaskrsnućem nakon smrti.![]()
Uz izvinjenje zbog ubacivanja - mislim da mogu da odgovorim u Zazijevo ime - da se Jehova pojavi sutra, Zazi bi odma preš'o na vašu stranu. Kao i većina ateista. Međutim, pošto je Jehova izmišljen, vrlo je mala šansa da se to dogodi.
Dakle - tvoja izjava nije tačna.
Vidiš, to je upravo pogrešno, kada kaeš da je bolje pročitati naučni rad umijesto razmišljati svojom glavom.
Očekuješ da osobe pišu radove bez prethodno izgrađenog stava o predmetu rada?Taj rad je pisala osoba koja je imala unapred utvrđen stav, i po njemu je iznesla svoj rad. Tu kopiju pogrešnosti primječujem i kod tebe. Upravo je o tome govorio jedan znanstvenik koji je počeo vjerovati u postojanje Boga. Rekao je, da je shvatio postojanje Boga tek onda kada je prestao razmišljati na način kako su ga učili u školama, jer na taj način nije mogao naći odgovor na pitanje nastanka informacije.
Ne, nego Bog ne želi da ljudi vjeruju kroz materijalne dokaze....
Veoma interesantna diskusija! Problem je verovati da postoji mudro i inteligentno biće koje je odgovorno za sve što vidimo ali nije nikakav problem verovati da smo postali ni iz čega-klimava logika. I povrh svega da se Darvin nije pojavio sa svojom teorijom i prosvetlio nas, još bismo bili u dubokom neznanju od kuda smo došli i kako smo postali. Temeljito objašnjenje nema šta, fasciniran sam. Bog ne postoji teorija bi trebala u potpunosti da odgovori na sva pitanja koja muče čovečanstvo!
Nešizofrenim ljudima uvek je problem verovati da postoji ono što ne postoji.![]()
Ne plači, ne plači, osetljiv sam na ženske suze.
Evo, za utehu, daće ti čiko lažnu nadu: ako u ovom životu budeš dobra, prilažeš mi pare i sarađuješ i budeš poslušna, čim umreš očekuju te cvetna zelena polja, široki nemački autoputevi i kabriolet po tvom izboru, u kom možeš večno da se voziš. Moći ćeš da biraš muškarca koji će da ti bude suvozač - Bred Pit, Džoni Dep, Marlon Brando (kad je bio mlad), knock yourself out.
Nisam znao da se baviš psihoanalizom! Gubiš vreme na forumu, život ti izmiče vodeći uzaludne i neplodne razgovore, umesto da radiš nešto interesantnije, obzirom da ne veruješ u večnii život. I to malo života što imaš ne koristiš svrsishodno u skladu sa svojim verovanjem. Nama šizofreničarima je, dakle, lakše od vas nešizofreničara, imamo i imaćemo vremena na pretek.
Ne ide ti od ruke psihoanaliza, već sam ti to naglasio, ne volim da se ponavljam! Ja ne razmišljam o ispraznosti života i smrti i nije mi problem da o tome govorim tako da ti zaključak ne pije vodu. Mani se psihologije, nemaš talenta za to.Imaćete vremena kad umrete.
Moje učestvovanje na forumu nije uzaludno niti neplodno. Vidi se po tome koliko je tebi neudobno što sam ja ovde.![]()
Između tebe i mene postoji ta razlika što ja ne upadam ljudima u kuće da bih im drobio o svom imaginarnom prijatelju. Svako kome se ne sviđa šta pišem jednostavno to može da zaobiđe. Problem je skloniti se od tvoje družine.![]()
....Problem je verovati da postoji mudro i inteligentno biće koje je odgovorno za sve što vidimo ali nije nikakav problem verovati da smo postali ni iz čega-klimava logika.
Postoje dva problema koja ti ne vidiš - prvo, da zaista postoji neko "biće" koje je stvorilo Univerzum, to ni u kom slučaju ne bi moralo biti ono "biće" koje ti misliš da jeste, čak i da je neko sasvim drugo biće, možda nije samo jedno. Hipotetički gledano, Univerzum može biti rezultat nekakvog timskog rada. Međutim, to opet otvara pitanje odakle ta ekipa, jer ni ona nije mogla nastati "ni iz čega".
Drugo, to da smo "nastali ni iz čega" je totalna besmislica, koju uglavnom upotrebljavaju oni koji su bežali sa časova prirodnih nauka. Ta odvala me uvek razveseli... (singularitet = ništa!)
Ako zaista tako misliš, onda očekujem da nam svima objasniš gde je Ajnštajn pogrešio kad je rekao
![]()
Oćeš da kažeš da nisi Jehovin svedok i da nemaš imaginarnog prijatelja koji će da te oživi kad rikneš?Ne ide ti od ruke psihoanaliza, već sam ti to naglasio, ne volim da se ponavljam! Ja ne razmišljam o ispraznosti života i smrti i nije mi problem da o tome govorim tako da ti zaključak ne pije vodu. Mani se psihologije, nemaš talenta za to.
Nema potrebe da naglašavaš očiglednu razliku između života i smrti! Ja znam na čijoj sam ja strani a znam i za koga ti navijaš. Opet si izveo pogrešan zaključak, ne upadam ni u čije kuće, mani se šerlokovanja, uozbilji se čoveče.
то је модификација везе душе са телом.Kako objasnjavas onda velike promene u ponasanju ljudi posle prezivljenog mozdanog udara? Da li je doslo do modifikacije duse?