zagrobni život

• Začetnik teme Začetnik teme sbmb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
конструктивна порука као и увек.. зар на овом форуму није забрањен спам? или постанеш повлашћен кад пређеш 15000 спамова..

Meni nešto kažeš? :)

Upravo si izjavio da mišljenje nema veze sa mozgom. To mi daje pravo da kažem bilo šta pod uslovom da to što kažem bude manja besmislica od onoga što si izjavio ti.
Kao što vidiš, nije bilo teško. :D

Upravo si izjavio da mišljenje nema veze sa mozgom.
не, него си ти управо наставио са својом вербалном дијарејом и спрдањем.

josh jedan koji tvrdi da mi ne mislimo mozgom.
а ти знаш да ми мислимо мозгом, шта, ти знаш како фунционише човеков мозак?
да, не мислимо мозгом, мислимо душом која је повезана са мозгом.
мозак не може да мисли. да мозак може да мисли, мислио би и мозак мртвог човека, или и мозак који је одстрањен од остатка човековог тела. дакле, не мисли мозак, него нешто друго. а то је душа.

да, не мислимо мозгом, мислимо душом која је повезана са мозгом.
мозак не може да мисли. да мозак може да мисли, мислио би и мозак мртвог човека, или и мозак који је одстрањен од остатка човековог тела. дакле, не мисли мозак, него нешто друго. а то је душа.

Onda ti nemas ni srca ni duse :mrgreen:

Onda ti nemas ni srca ni duse
конструктивна порука ала зазијавало.

мозак не може да размишља. мозак је само гомила ткива, способна да се у њој десе неки физичко-хемијски процеси. они се не могу десити сами од себе, већ само ако их изазове душа.

мозак је парче материје, а човек је свесно биће, које има слободну вољу, и идеју о својој слободи и смислу.

не, него си ти управо наставио са својом вербалном дијарејом и спрдањем.
Pa kako da se ne sprdam? :D
Gledaj šta pišeš. Mozak nema veze sa mišljenjem. Nego duša koja ne postoji, a još je i zatvorena u "perispiritu", koji je impermeabilan na misli. :mrgreen:

Dođeš ovamo, nalupaš kojekakve gluposti i onda se uvrediš kad ti neko kaže da su gluposti.
Uopšte mi nije jasno kako se ljudi poput tebe, bez elementarnih saznanja o bilo čemu, usuđuju da uopšte beknu o stvarima o kojima pojma nemaju, a kamoli da još "podučavaju" o svojim ... intelektualnim izdrkotinama. :confused:

конструктивна порука ала зазијавало.

мозак не може да размишља. мозак је само гомила ткива, способна да се у њој десе неки физичко-хемијски процеси. они се не могу десити сами од себе, већ само ако их изазове душа.

мозак је парче материје, а човек је свесно биће, које има слободну вољу, и идеју о својој слободи и смислу.

Evo ti primera... "Mozak je parče materije". Pa naravno da je parče materije. :D
I sona kiselina je samo parče materije. I kolko je sonoj kiselini potrebna duša da nagrize metal, tolko je i mozgu potrebna duša da misli.

Šahovski program na kompjuteru kad se lepo podesi me redovno pobeđuje. Da li pri tom on nesto "misli" ili samo glumi da "misli"?

:eek:

Mnoge anegdote iz Biblije ukazuju na to da je Isus bio veoma raspoložen da dokazuje svoje božansko poreklo raznim materijalnim trikovima. Međutim, čuda su se u poslednje vreme nešto razredila. Pitam se otkud taj gubitak interesovanja za dokazivanje - tako iznenada...

Prije dva stoljeća škotski filozof David Hume imao je problem vjerovanja u čuda. Jedan od prigovora bio je sažet riječima da se ”takvi protuprirodni događaji nikada ne zbivaju u našim danima“. Hume nije nikada vidio čudo i stoga je odbijao vjerovati da se čuda mogu događati.Međutim, ovaj način zaključivanja je nedosljedan. Svaki misaoni čovjek mora priznati da su se prije života ovog škotskog filozofa događali ”čudnovati događaji“ koji se za vrijeme njegova života nisu ponovili. Kakvi događaji? Primjerice, započeo je život na Zemlji. Potom su nastupili izvjesni oblici svjesnoga života. Konačno se pojavio čovjek, obdaren mudrošću, maštom, sposobnošću da voli i darom savjesti. Nijedan znanstvenik ne može na temelju danas djelujućih prirodnih zakona objasniti odvijanje ovih začuđujućih događaja. Ali, mi imamo žive dokaze da su se dogodili. A kako je sa ”začudnim događajima“ koji su se zbili od vremena Davida Humea? Pretpostavimo da možemo vratiti vrijeme unatrag i pričati mu o današnjem svijetu. Kako bismo mu objasnili da neki poslovni čovjek u Hamburgu može razgovarati s nekim tko se nalazi u Tokiju udaljen tisućama kilometara, a da čak ne mora naprezati svoj glas; da se nogometna utakmica koja se igra u Španjolskoj može uživo gledati u čitavom svijetu; da se letjelice, znatno veće od oceanskih brodova Humeovog vremena, mogu odići s površine Zemlje i satima nositi gotovo 500 putnika kroz zrak tisućama kilometara? Možemo li zamisliti njegov odgovor? ’Nemoguće! Takvi protuprirodni događaji ne zbivaju se u našim danima nikada.‘
Ali, takve ’začudne stvari‘ ipak se zbivaju u našim danima. Zašto? Jer je čovjek primjenom znanstvenih principa, o kojima Hume nije imao predodžbu, naučio konstruirati telefone, televizijske prijemnike i avione. Zar je onda teško vjerovati da je Bog u prošlosti pri određenim prilikama nešto činio na način koji mi još ne razumijemo i stoga označavamo čudom?

Imaćete vremena kad umrete. :hahaha:

Moje učestvovanje na forumu nije uzaludno niti neplodno. Vidi se po tome koliko je tebi neudobno što sam ja ovde. :D

Između tebe i mene postoji ta razlika što ja ne upadam ljudima u kuće da bih im drobio o svom imaginarnom prijatelju. Svako kome se ne sviđa šta pišem jednostavno to može da zaobiđe. Problem je skloniti se od tvoje družine. :confused:

Nikome nije neugodno ili neudobno što si ti na forumu, nego prićaš nelogične stvari misleći da iznosiš logiku, te u tom smislu gubiš vrijeme.

Postoje dva problema koja ti ne vidiš - prvo, da zaista postoji neko "biće" koje je stvorilo Univerzum, to ni u kom slučaju ne bi moralo biti ono "biće" koje ti misliš da jeste, čak i da je neko sasvim drugo biće, možda nije samo jedno. Hipotetički gledano, Univerzum može biti rezultat nekakvog timskog rada. Međutim, to opet otvara pitanje odakle ta ekipa, jer ni ona nije mogla nastati "ni iz čega".

Drugo, to da smo "nastali ni iz čega" je totalna besmislica, koju uglavnom upotrebljavaju oni koji su bežali sa časova prirodnih nauka. Ta odvala me uvek razveseli... (singularitet = ništa!)

Ako zaista tako misliš, onda očekujem da nam svima objasniš gde je Ajnštajn pogrešio kad je rekao

b3f14edb49fd763ec19df7dcf1ff087e.png

Vjerovanje u Boga kod vjernika je isto kao vjerovanje u određenu silu kod ateista. Vjernik vjeruje u Boga kroz sporedne dokaze, isto kao i ateista u vezi neke određene nevidljive i neopipljive sile.

Nadalje, ti kažeš da taj Bog nemora biti onakav kako je opisan u Pismu. No razmisli, zar nije logično da inteligentni i dobri Stvoritelj objavi svojim stvorenjima svoju objavu, kao što je to i učinio kroz univerzalni jezik, Pismo ?

Vjerovanje u Boga kod vjernika je isto kao vjerovanje u određenu silu kod ateista. Vjernik vjeruje u Boga kroz sporedne dokaze, isto kao i ateista u vezi neke određene nevidljive i neopipljive sile.

Nadalje, ti kažeš da taj Bog nemora biti onakav kako je opisan u Pismu. No razmisli, zar nije logično da inteligentni i dobri Stvoritelj objavi svojim stvorenjima svoju objavu, kao što je to i učinio kroz univerzalni jezik, Pismo ?

Ako se samo Bog objavljuje kroz Pismo, zašto tamo ima toliko stradanja...

Nije valjda svo to stradanje samo zbog spoznaje dobra i zla?

Pa Bog bi verovatno pre ili kasnije dao takvu spoznaju čoveku. Ne bi ga ostavio na nivou travke koja leluja levo i desno i ne razume šta se dešava. (Da li?)

Čovek bez razumevanja dobra i zla je čak i niže biće od te travke.

Kako će on upravljati i biti gospodar nad životinjama ako ne zna šta je dobro a šta zlo?

I kuče ima slobodnu volju koliko i čovek - slobodnu volju, ali u skladu sa nagonima koji njime praktično upravljaju. Kao i kod svake životinje, uostalom, uključujući i čoveka. Naravno, svaki vernik se ljutne kad mu kažem da svaka krava ima onoliko duše koliko i on (i obrnuto), s tim da on verovatno piše bolju poeziju.
Pa kako da se ne sprdam? :D
Gledaj šta pišeš. Mozak nema veze sa mišljenjem. Nego duša koja ne postoji, a još je i zatvorena u "perispiritu", koji je impermeabilan na misli. :mrgreen:
Kad čitam te bisere, prosto mi pred očima sevne oštro sečivo Okamove britve.
Šahovski program na kompjuteru kad se lepo podesi me redovno pobeđuje. Da li pri tom on nesto "misli" ili samo glumi da "misli"?
:eek:
Problem je definicija reči "misliti". Ako je sama definicija vezana za proces u mozgu živih bića, onda kompjuter definitivno ne misli. Međutim, ako mišljenje predstaviš kao funkciju koja od nekih manje ili više apstraktnih ulaznih parametara izvuče rezultat određenim procesima, onda svaki kalkulator na neki način misli, pa i kompjuter. Naravno, ovo je samo do bola uprošćeno, o ovom filozofskom problemu se mogu pisati čitave knjige. (a i napisane su već)
Prije dva stoljeća škotski filozof David Hume imao je problem vjerovanja u čuda. Jedan od prigovora bio je sažet riječima da se ”takvi protuprirodni događaji nikada ne zbivaju u našim danima“. Hume nije nikada vidio čudo i stoga je odbijao vjerovati da se čuda mogu događati.
Hjum je bio legenda svog vremena, šta drugo reći.
Svaki misaoni čovjek mora priznati da su se prije života ovog škotskog filozofa događali ”čudnovati događaji“ koji se za vrijeme njegova života nisu ponovili.
Čim su se ti događaji desili u prirodi, znači da nisu "čudnovati". To što nije bilo nikoga da ih dokumentuje iz prve ruke - nama ne daje za pravo da ih objašnjavamo bajkama i mitologijom.
Kako bismo mu objasnili da neki poslovni čovjek u Hamburgu može razgovarati s nekim tko se nalazi u Tokiju udaljen tisućama kilometara
To što is napisao je odličan dokaz da se čak i najčudnije stvari mogu desiti bez ikakvih čuda - prirodnim procesima (kao što je u tvom primeru napredak tehnologije). Međutim, mislim da taj argument ne govori u korist tvog stava da je čudo odgovorno za ono što se desilo pre Hjuma.
Razlika je drastična, te četiri sile u koje ja verujem (ne zato što sam ateista, već zato što priznajem naučni metod) lako se dokazuju, neposrednim eksperimentom, za razliku od Bogova, čije se postojanje teško može dokazati (razlog br. 1 - jer ne postoje)
Nisam 100% siguran da razumem na kakav "unerzalni jezik - Pismo" misliš? Na Bibliju ili na jezik?

Back