Zabranjena istorija Srba - prof. dr. Jovan Deretic

Само бих додао, није реч ни о каквој "забрањеној" историји... Реч је о идејама, књигама и публикацијама које се слободно објављују и које су широко доступне. То што се тим теоријама и књигама углавном баве лаици, који им узгред буди речено ни не прилазе због жеље за сазнањем истине, већ због жеље за националним самопотврђивањем и вођени националном мегаломанијом, а озбиљна јавност их одбацује, говори само да је реч о неозбиљној историји, а не "забрањеној".

Ако је претпоставимо да је "подметнута", онда ту имамо нешто веома чудно... Како то да ту "праву" историју не заступа ниједан угледни историчар, или макар једно име из САНУ, него је сви листом одбацују као бесмислицу, а једини који је пропагирају су они којима историја није струка?

Није тачно. Најстручнији археолог за Словене, доцент Ђорђе Јанковић је прогоњен како на универзитету, тако и у жутој штампи.
http://forum.srpskinacionalisti.com/viewtopic.php?f=1&t=18004
http://www.*******************/srp/clanak.php?br=159&clanak=18

Немам намеру да браним неуког Деретића, али је истина да се још од Илариона Руварца на универзитету негује инквизиторски однос према свакој алтернативној теорији, чак се врши идеолошка припрема студената за суочавање са новим теоријама, како треба надмено исмејати све што није владајуће мишљење.

Ако је претпоставимо да је "подметнута", онда ту имамо нешто веома чудно... Како то да ту "праву" историју не заступа ниједан угледни историчар, или макар једно име из САНУ, него је сви листом одбацују као бесмислицу, а једини који је пропагирају су они којима историја није струка?

Ima jedno. :mrgreen: Đorđe Janković.

Ђорђе Јанковић Прича о Сербону, Нину Беловом, Сорбеју, Сербираминидим висећим вртовима, Александру III Карановићу и о томе да је Српска империја два пута (или три пута) владала целим цивилизованим светом?

Али тврди да је пронашао српске громиле из 4. века на Балкану, што обара званичну теорију о сеоби у 7. веку.

И нико од "универзитетске елите" није био спреман да у стручним часописима полемише са Јанковићем.

Заправо те деретићевске теорије служе као муниција разним византолозима типа Радивоја Радића да у старту сасеку свако истраживање српског порекла.

Али тврди да је пронашао српске громиле из 4. века на Балкану, што обара званичну теорију о сеоби у 7. веку.

И нико од "универзитетске елите" није био спреман да у стручним часописима полемише са Јанковићем.

Јанковића бих заиста изузео из ове приче. Нисам претерано упућен у његов рад, али он је име од угледа, и ако неко и може да направи неке измене или корекције на "званичним тезама", то су људи попут њега. Међутим, он ми, опет као лаику, такође делује и као неко ко одмерава своје речи и не излеће се са претераним закључцима, типа да од пронађеног једног слова С на другом крају света, пише томове и томове о "славним Србима" који су и тамо живели.

Заправо те деретићевске теорије служе као муниција разним византолозима типа Радивоја Радића да у старту сасеку свако истраживање српског порекла.

Сасвим је могуће. Један квалитетан дискутант са овог форума је и пар пута указао на катастрофалне грешке које праве "историчари" тог калибра, где чак, говорећи о "српској ери" у контексту византијског рачунања времена, не умеју тачно ни да израчунају у којој смо години тренутно, а фрљају се 7-хиљада и неким бројевима.

Ово још само да коментаришем. Евентуално постојање словенских/српских громила у 4. или 5. веку не обара теорију о сеоби у 7, већ само даје нове моменте. Као што, на пример, постојање српских насеља у Војводини у 12. и 13. веку не обара чињеницу да су та подручја била насељавана Србима у 15. Као што ни чињеница да је било Срба у Сентандреји и пре 1690. не обара чињеницу да су се Срби тада (опет) тамо доселили.

У сваком случају, нешто веома интересантно, а о чему се не би требало расправљати у контексту Српске Африке, Сербона или Лехсандра Србљанина.

Mislim da je istorija nauka , koja iam i pravila i sistematizaciju , a takodje ima i stalni istrazivacki karakter . Smatram da , ako neki istoricar , u sled svog istrazivanja dokopa nekih istoriskkih cinjenica i dokaza koji ruse predhodne istoriske stavove , treba da ih lepo stavi na probu i da ih predstavi na adekvatnom mestu , ( ne TV , you tube , radio emisijima , poselima ) . Pa ce onda tamo, njegovi dokazi , teorije , i rezultati istrazivanja da podlegnu isitivanju drugih istoricara , i procenu naucne javnosti . tek onda moze biti priznat i , ako treba zvanicne verzije ce se promeniti. To se desavalo vise puta .
S druge strane , ako neko smatra da postoji zavera da se neka istina ne sazna , ( sto nije nemoguce , jer je zaver bilo zaista mnogo ) , onda se ide u druge drzave , pa cak i kontinente , pa se pamo to radi . Ovako , ovi ljudi sami sebe diskredituju , to jest , sami se diskfalifikuju , jos pre pocetak trke .

Ево, мислим, погледати само првих минут ипо првог снимка:

Одлична прича за прело или зимске ноћи поред ватре, али ни за шта више. У рангу оних прича како је Милић од Мачве слушао од своје бабе, како је она бабе своје бабе чула како су овде по Балкану некад живели лавови. Лепо и интересантно, али само по себи ништа не доказује.

'Bar dan.

...Сербону...

Pitah vec jednom, ali ne dobih odgovor. Ko je ovo? Nije valjda Sargon od Akada?

...Сорбеју...

Ovo mi zvuchi kao neki grchki junak. Tezej? Persej? Mada ce pre biti da je Odisej.

Ili mozhda, pak, Eneja? Mislim, shta znam, moguce je, a i nekako mi deluje bash ochekivano.

...Сербираминидим...

holy-shit-this-is-awesome-1.jpg

Inache, ceo taj metod kojim ta ekipica dolazi do svojih zakljuchaka se svodi na ono :

Adam ---> Sadam ---> Sabam ---> Saban ---> Sabin ---> Srbin.

Eto, Adam je bio Srbin, samo shto tad josh nisu postojala slova S, R, B, I, N.

Историја није само наука попут других, да се затвара у кабинете и катедре, или да буде привилегија богатијих колекционара, јер заиста није лако и јефтино доћи до квалитетних књига из историје, само за званичну Историју Срба у 10 томова треба ти око 500 евра.

А народ хоће да зна своју историју.

Није крив Деретић што држи трибине и продаје своје књиге, нити је крив народ што их купује.

Крива је лењост професионалних историчара и државе који би требало да пружају одговоре, да држе трибине и да продају (или поклањају) књиге по субвенционисаним ценама. Зар држава није могла уместо петпарачких романа уз Политику и Новости да продаје Историју Срба?

Поменути Јанковић је своју најновију књигу поклонио читаоцима на Пројекту Растку, човек се одрекао зараде на основу ауторских права (зарађује само од продаје у иностранству).
http://www.rastko.org.yu/arheologija/djankovic/djankovic-pomorje-info.html

Зар тако не би могли да поступе и други аутори? И држава?

Треба народу нудити одговоре, бар на нека основна питања. Јер историја и надахњује један народ, чини га поносним, поучава га.... Најлакше је затворити се у свој кабинет и глумити неког зналца елитисту о државном трошку.

Poslednja izmena:
Није прича баш толико блесава. Грци су страшно мењали страна имена и термине које су уводили у грчки... па имамо само пример у Византији, где је "Андрагаст" Радгост, а "Бојсеслабос" Вишеслав. Сорбеј је Орфеј, и ваљда заиста у неком препису стоји његово име записано са С, а у неком другом уместо Ф стоји Б... само што је то хватање за сламку, попут оних "овејаних Хрвата" у Никшићу које милион пута споменуо ЗДС. На пример, ја имам једну мапу из 19. века где је преко целе Војводине и Централне Србије уписано ХРВАТИ

Сербирамиду сам измислио ја, а Сербон је наводно цар по имену Сербо Макеридов који је са Балкана извршио ваљда други српски поход на Индију.

Inache, ceo taj metod kojim ta ekipica dolazi do svojih zakljuchaka se svodi na ono :

Adam ---> Sadam ---> Sabam ---> Saban ---> Sabin ---> Srbin.

Eto, Adam je bio Srbin, samo shto tad josh nisu postojala slova S, R, B, I, N.

Дакле, Адам није само Србин, него је и Шабан. :lol:

Poslednja izmena:
Или Трибал --> Србаљ

Имам код себе ону Деретићеву књигу коју он сматра својим главним делом и у питању је делимичан плагијат, рецимо убацио је у књигу Пешићеве таблице са винчанским писмом и писмо назвао србица.

Ako je Orfej, onda mi je jasno kojom su trasom ishli dereticevci, obzirom na to da je on, koliko mi je poznato, u grchku mitologiju doshao iz trachke, a postoji ta pricha o Srbima kao "direktnim" potomcima Trachana.

Znam ko je Serbo Makeridov, ali mislio sam da se radi o dvema osobama. No, sama chinjenica da mi, zapravo, gotovo ozbiljno diskutujemo o ovakvim stvarima me je dovela do toga da na : "...који је са Балкана извршио ваљда други српски поход на Индију." - reagujem u stilu :

HolyEffinShit-1.jpg

Мислим да је та прича о походу из Подунавља у Индију тачна само што то нису били Срби него неки пра-пра-пра преци Срба и није био организован поход већ спонтана миграција из пренасељеног у мање насељено подручје.

Бакар се топио на Балкану још пре 7000 година што значи да су ондашњи становници Балкана у односу на остатак Европе и Азије били војно-технолошки супериорни и могли су да се шире где су хтели.

У индијским ведама помиње се реч Србинда у значењу: племић.
-------------------------

У делу Ргведе, у њеној осмој химни (RV 8.32.2), помињу се особна имена SRbinda и KusuRbinda, између других бројних особних имена. Сакскритолози (Ргведа је остала сачувана на сад већ другом по старости раноиндијском писму Санскриту) су међутим овај налаз сматрали значајним, и убрзо се појавило мишљење да назив SRbinda представља заправо титулу а не лично име, и да се ради о титули владара народа Срба. Потребно је ипак истаћи да други део санскритолога (углавном они савремени) повезују име SRbinda са називом демонског бића. Остаје отворено питање која варијанта више одговара истини.
Извод из Ргведа, химна 8.32.2 (латинична транскрипција):

Yah sRbindam anarsanim piprum dasam ahisuvam

Није тачно. Најстручнији археолог за Словене, доцент Ђорђе Јанковић је прогоњен како на универзитету, тако и у жутој штампи.
http://forum.srpskinacionalisti.com/viewtopic.php?f=1&t=18004
http://www.*******************/srp/clanak.php?br=159&clanak=18

Немам намеру да браним неуког Деретића, али је истина да се још од Илариона Руварца на универзитету негује инквизиторски однос према свакој алтернативној теорији, чак се врши идеолошка припрема студената за суочавање са новим теоријама, како треба надмено исмејати све што није владајуће мишљење.

Поздрав
Деретића сам имао прилику да лично упознам и могу ти рећи да је све сем неуког човека , говори десетак језика што живих што мртвих !!!
Шта рећи о Мирковићу, Билбији, Јевђевићу, Јанковићу,Бајићу,Јовићу........ :think:
Или зар сумљаш у дела Птоломеја, Халкокондила ?
Зар сумљаш у племића Ђурђа Бранковића који је утамничем у казамату само да
не би обновио царевину.
Зашто је непобедиви Карађорђе у првом устанку на своју заставу ставио грб трибала ( вепар прободен стрелом).
Поента приче је да се и даље уважавају лажи, или боље речено ПОДМЕТНУТИ фалсификати КОНСТАНТИНА ПОРФИРОГЕНИТА, и та теорија данас је потпуно оборена .

Или Трибал --> Србаљ

Имам код себе ону Деретићеву књигу коју он сматра својим главним делом и у питању је делимичан плагијат, рецимо убацио је у књигу Пешићеве таблице са винчанским писмом и писмо назвао србица.

Antička Srbija? :hahaha:

Ђорђе Јанковић Прича о Сербону, Нину Беловом, Сорбеју, Сербираминидим висећим вртовима, Александру III Карановићу и о томе да је Српска империја два пута (или три пута) владала целим цивилизованим светом?

Не - али јесте припадник српске аутохтонистичке теорије, и има тако пренатегнуте претпоставке у више примера (нпр. одступа од праве историографије о владарима Немањића, већ се ослања између осталог и на митове које преноси Летопис попа Дукљанина, те и подсећа на Деретића по именима српских владара).

Уосталом, имаш његову књигу на Растку, довољно је да прочиташ поједине делове при првој половини средине, да видиш где он нешто муља (док је у неким стварима - заиста за похвалу). :cool:

Back