Wireless - Opsta diskusija.

да, да знам .... бејах ту ... и све је нормално, чак шта више одлично ... Него сам сад дошао на идеју да је могуће чак и да се качи неко други на моју мрежу.
( packet loss: 0% Ping:19 Jitter: 2 % ) јер с времена на време наиђем на pl: 1% Ping преко 300, узгред, остали компови углавном користе интернет за сурф. Елем, сад муку мучим да поставим шифру на конекцију, али ми не успева, кад сам контактирао сервисера рекао ми је да је немогуће то урадити јер 3 рачунара користе 3 различита оперативна система : висту, седмицу и икс пе. Него мени та прича нешто делује сумњива, тј. има ли ту логике ?

nije nemoguće ali nije uvek user frenli, treba tu posao da se odradi za taj wep , wap :roll:
blokiraj po mac adresi ,to je prva i najslabija linija odbrane

Филтрирање на нивоу мак адресе свакако је једно од бољих почетних ствари које треба урадити.
Након тога поставити приступ са лозинком на нивоу неких од алгоритама понуђених попут аес-а.

Da li mogu sa telefonom ili kompom da pristupim bezicnoj nezasticenoj mrezi bez problema tj. da neko na ciju sam se mrezu zakacio ne zna ko mu se nakacio i da li kod tog kacenja neko moze da mi pristupi racumaru ili telefonu, vidi sadrzaj, skine neki podatak ubaci virus ?

Da li mogu sa telefonom ili kompom da pristupim bezicnoj nezasticenoj mrezi bez problema tj. da neko na ciju sam se mrezu zakacio ne zna ko mu se nakacio i da li kod tog kacenja neko moze da mi pristupi racumaru ili telefonu, vidi sadrzaj, skine neki podatak ubaci virus ?
Moze vlasnik ili neki drugi korisnik da ti naskodi. Ako neko od korisnika na toj wi-fi mrezi ima extenziju za FF koja kupi sifre iz http-a, moze videti sve tvoje usernameove i sifre koje bi ti kucao u toku tog surfovanja.

Ma slobodno surfuj kad ti je bog da' :)...kad vec nisu zastitili mrezu oni su krivi,kod mene u gradu ima dosta mjesta dje ima javnih mreza i tako se ja cesto kacim,prvo ulazim na youtube :)

Pozdrav svima! :) Ne znam prave termine, te cu govoriti laicki. xD
Imam laptop već pola godine, i pre nekoliko dana, nabasao sam na jednu nezasticenu mrezu preko wireless-a. Signal je bio jak (maksimalan - 5 stubića). Ipak, nisam se mogao konektovati. Zašto? Da li mi je potreban neki program, drajver ili sl?
Dosada sam se jedino uspeo prikaciti na mrezu "Undefined", a tu je mi je signal bio slab...

Pozdrav svima! :) Ne znam prave termine, te cu govoriti laicki. xD
Imam laptop već pola godine, i pre nekoliko dana, nabasao sam na jednu nezasticenu mrezu preko wireless-a. Signal je bio jak (maksimalan - 5 stubića). Ipak, nisam se mogao konektovati. Zašto? Da li mi je potreban neki program, drajver ili sl?
Dosada sam se jedino uspeo prikaciti na mrezu "Undefined", a tu je mi je signal bio slab...
Imaš slovo ć u "5 stubića" i š u "Zašto" :zcepanje:

Kupio sam pre 3 meseca Orionov bezicni paket 1024kbps, i pre nekoliko dana mi se pojavio problem sa protokom. Obicno mi je brzina downloada bila 30-70kb/s, a rano ujutru i kasno uvece je bila i do 100-120kb/s (max. 128), ali u poslednjih 10ak dana nema sanse da predje preko 50kb/s, bez obzira kada ga upalim. Jutros sam ga upalio u 7h i opet ne moze da predje preko 50, eventualno 55kb/s.Posle 9:00h je pala na 20-25kb/s. Nemam nikakvu zastitu (nisam stavljao sifre i sl.), ali opet ne verujem da mi se neko kaci na moju konekciju kad god se ja ukljucim. Uz to, ne zivim u velikom naselju, pa ne verujem da su u poslednjih par dana primili toliko novih korisnika pa da mi brzina padne za duplo. Zna li neko u cemu je problem?
Drugo, kako da stavim zastitu? Citao sam o tim WEP siframa, MAC adresama, DHCP...., ali nemam pojma gde to sve da nadjem. Jel to u Control Panelu (imam Windows XP)? Ako jeste koja ikonica/ikonice, i sta da radim? Inace,kad sam uzeo ovaj paket, samo sam prikacio ruter na komp, i nikakve instalacije,sifre itd. mi nije trazio(jednostavno sam usao u Firefox, surfovao, i tako i dan danas) , a sad kad udjem u neke ikonice u Control Panelu, traze mi da instaliram internet konekciju(kao da je vec nemam). Sigurno ce neki da se cude kakve gluposti pitam, ali ne zelim sam da prchkam, da ne zeznem nesto.

Poslednja izmena:
Kupio sam pre 3 meseca Orionov bezicni paket 1024kbps, i pre nekoliko dana mi se pojavio problem sa protokom. Obicno mi je brzina downloada bila 30-70kb/s, a rano ujutru i kasno uvece je bila i do 100-120kb/s (max. 128), ali u poslednjih 10ak dana nema sanse da predje preko 50kb/s, bez obzira kada ga upalim. Jutros sam ga upalio u 7h i opet ne moze da predje preko 50, eventualno 55kb/s.Posle 9:00h je pala na 20-25kb/s. Nemam nikakvu zastitu (nisam stavljao sifre i sl.), ali opet ne verujem da mi se neko kaci na moju konekciju kad god se ja ukljucim. Uz to, ne zivim u velikom naselju, pa ne verujem da su u poslednjih par dana primili toliko novih korisnika pa da mi brzina padne za duplo. Zna li neko u cemu je problem?
Drugo, kako da stavim zastitu? Citao sam o tim WEP siframa, MAC adresama, DHCP...., ali nemam pojma gde to sve da nadjem. Jel to u Control Panelu (imam Windows XP)? Ako jeste koja ikonica/ikonice, i sta da radim? Inace,kad sam uzeo ovaj paket, samo sam prikacio ruter na komp, i nikakve instalacije,sifre itd. mi nije trazio(jednostavno sam usao u Firefox, surfovao, i tako i dan danas) , a sad kad udjem u neke ikonice u Control Panelu, traze mi da instaliram internet konekciju(kao da je vec nemam). Sigurno ce neki da se cude kakve gluposti pitam, ali ne zelim sam da prchkam, da ne zeznem nesto.

Netreba ti nikakva dotatna zastita,ona vec postoji od strane Oriona.
Najveci problem se desava kod servera, a ne do konekcije,sto se i kod mene desavalo proslih dana,vecinom preko vikenda.
Jedino sto treba da cinis je to da dobro odrzavas sistem koji imas (XP,Win 7).
Problemi hoce da se jave ako imas XP OS na jacoj masini (64bitni procesor), mada to nije do toga,vec sto Microsoft ne daje podrsku za XP uvek kako bi trebalo.
U svakom slucaju za bilo kakav problem nazoves dezurne u Orionu, i resice ti problem ako postoji :)
Jedino sto sam zapazio, to ti je slab paket,gaze te svi. Preporucujem ti najmanje paket preko 2Mbit.:)

Poslednja izmena:
Hvala!:)
Jedino sto treba da cinis je to da dobro odrzavas sistem koji imas (XP,Win 7)
. Koji ti program koristis za to? Meni se dize kosa na glavi zbog tih repova sto ostaju od raznoraznih programa, pa izbegavam da instaliram kojesta.
Problemi hoce da se jave ako imas XP OS na jacoj masini (64bitni procesor), mada to nije do toga,vec sto Microsoft ne daje podrsku za XP uvek kako bi trebalo.
Imam AMD Athlon II x2 240, mislim da je 64-bitni, a automatic updates sam iskljucio za XP, zato sto mi je drug rekao da ce mi kad-tad doci neki update koji ce mi blokirati sistem ako nemam legalan OS, pa cu morati da reinstaliram sistem.

Jedino sto sam zapazio, to ti je slab paket,gaze te svi. Preporucujem ti najmanje paket preko 2Mbit.:)
Onda neka gaze!:D Koliko para toliko i muzike. Samo da mi se ne nakace ovi likovi koji na fin i kulturan nacin pitaju kako nekom da se navale na grbacu (tj. konekciju). Video sam sad da Orion daje i jeftinije pakete od mog sa vecim protokom, ali moracu da se strpim 9 meseci dok ne istekne ugovor. Ne verujem da bi mi dali da zamenim moj paket za neki drugi.

Hvala!:)
. Koji ti program koristis za to? Meni se dize kosa na glavi zbog tih repova sto ostaju od raznoraznih programa, pa izbegavam da instaliram kojesta.
Imam AMD Athlon II x2 240, mislim da je 64-bitni, a automatic updates sam iskljucio za XP, zato sto mi je drug rekao da ce mi kad-tad doci neki update koji ce mi blokirati sistem ako nemam legalan OS, pa cu morati da reinstaliram sistem.

Onda neka gaze!:D Koliko para toliko i muzike. Samo da mi se ne nakace ovi likovi koji na fin i kulturan nacin pitaju kako nekom da se navale na grbacu (tj. konekciju). Video sam sad da Orion daje i jeftinije pakete od mog sa vecim protokom, ali moracu da se strpim 9 meseci dok ne istekne ugovor. Ne verujem da bi mi dali da zamenim moj paket za neki drugi.

Nema na cemu :)

Za odrzavanje sistema koristim CCleaner,a doskora sam koristio i TuneUp,koji vise ne koristim,nema potrebe.
Imam instaliran Win7-64.
Pored svega uvek ostaju repovi i kad odrzavas,ali bolje ikako no nikako :)
Greska je sto ne apdejtujes sistem (azuriras) redovno. Pozeljno je da stalno bude azuriran, znaci uvek ukljucen automatski update. :)
Od antivirusa koristim Avast,besplatnu verziju, koji se najbolje pokazao do sada.Ne ometa sistem niti mene u radu. Mogu te jedino upozoriti na Aviru koja jako negativno utice na internet konekciju,sto znaci da usporava internet mnogo i cesto blokira konekciju.
Od Firevala korisitim samo Windovsov,i nema problema,vec vise godina.

Nema znacaja velicina paketa na osnovu ugovora,sto se tice povecanja, ali ima ogranicinje na nizi paket.Sto znaci da mozes uvek uzeti veci paket,a ne manji,ako si pod ugovorom. :)

Imas na njihovom sajtu sve sto se tice paketa i mogucnosti koje pruzaju,a najbolje da pitas telefonom :)
Ja koristim paket od 6Mbit zadnjih nekoliko meseci.Evo sad sam proverio konekciju, i ovo je najnize do sad merenje,kao i ping koji je mnogo manji vecinom,inace krece oko 6-7.

1427852833.png

Poslednja izmena:

Back