Hajdemo o Tan sao-u da razmisljamo ovako, preko prve forme Sil Lim Tao jer je ona seme, mala ideja!!!
Udjes u osnovni stav, koji ima za poducavanje jako mnogo o unutrasnjoj strukturi tela, ulinjensoti i tezistu, oslobadjanju nogu, treningu kuka, misica kuka, postavljanju stopala i spustanju tezista i potapanju tela, kao osnovnim elementima za generisanje unutrasnje moci, Ching-a, sto je neminovno za Wing Chun kao stil Kung Fu-a koji ne forsira sirovu snagu. Potom imamo postavljanje Centralne linije i Linije centra. Onda dolazi direkt, koji uci da je prava linija najkraci put do dve tacke, da napadi idu mahom kroz Centralnu liniju , da u Wing Chunu ramena miruju i da se snaga generise van ekstremne upotrebe grube sile, da lakat ako nije dobro postavljen nema generisanja unutrasnje moci koja proistice iz skeleta i tetiva a ne iz misica. Potom prvi porket koji ide jeste Tan sao – izvucen kroz centralnu liniju. Zasto je bas on prvi a ne recimo Bon sao ili Bil sao??? Zato sto on uci upravo to da Centralna linija i Tan sao moraju biti u odnosu gde je lakat koren sake, pravilno postavljeno rame koren laktu, pravilno postavljena ledja I struk koren ramenu, pavilno postavljene butane koren struku, a pravilno postavljena stopala koren kolenima i butinama, kao i da nema ispadanja ramena unapred ili na gore, dole u odnosu na telo. Ja sam kod svog ucitelja (Branimria Segvica) ucio da vrhovi prstiju dolaze do visine cela, vrha glave. Tako podlaktica biva mesto susreta sa oponentovom rukom. Tan sao mora imati carobni lepljivi ugao od 45 stepeni, jer to je jedini ugao koji prima silu oponenta i ume da je odnese u strukturu tekla na najbolji nacin, to jest da telo ostane stabilno a da kroen od stopala do vrha prstiju Tan saoa bude stabilna, sto se uz koorinaciju primene rotacije Centralne linije i premestanja tela u prostoru pokazuje kao sredstvo koje preusmerava silu oponenta , ne boreci se sa njom grubo
Tan sao je blok za udarac u glavu. Cim udarci krenu od ramena na dole Tan sao nece biti najbolji!!! Isto je i za udarce koji idu previse visoko a na njih se reaguje naglasenim podizanjem lakta u odnosu na potrebni polozaj prema istostranom ramenu – onda ce tan biti bez cvrstine i ruka ce se naci na nasu glavu nabijena silom krosea.
Problem kod Tan sao-a posebno za krose, jeste taj sto se kod loseg kretanja, pre svega sporog i nedovoljnog na stranu gubi tajming odnosa Centralne Linije i tacke kontakta kod blokiranja, kao i pravilnog pozicioniranja u odnsu na drugu ruku oponeta kao i tacke gde njegov krose, manifestuje najvise generisanje snage udarca. Tan sao prima silu oponenta, jer krose ide ka nama, i mora biti pravovremo izveden, sa pravilnim pokretom izvlacenja iz Centra ako se zeli uhvatiti oponentova sila.Dugotrajna praksa treniranja moze dovesti do toga da se postigne velika razvijenost prostornih, vremenskih i telesnih percepcija koje sa mentalnog plana koordinisu bolje biomotoriku kod izvodjenja Tan saoa, pa se prakticno moze ostvariti koordinacija oponentovog vremena napada i nase reakcije Tan sao-om na napad.
Postoji velika greska gde se Tan sao-om na krose postavimo tako da nas Wu sao ne igra ulogu Stituce ruke, to jest ne odrzava Liniju centra i adekvatno uglovanje na oponentovu drugu ruku koja naravno uvek dolazi iza krosea. Druga jos veca greska je prevelika rotacija tela da bi se Tan sao-om uhvatio krose, sto odmah stvara preveliki slepi ugao koji se periferiskim pogledom ne moze pokriti, tako da kros drugom rukom oponenta uvek dolazi u potiljak ili u glavu sa strane.
Bil sao je recimo dobar za krose, ali kada je veca distance, a sa te distance samo amateri udaraju krose. Pravi udaraci koriste krose kako i treba , na polusrednjoj distance, sa jako ostrom putanjom dolaska cela pesnice ka nama, a ne plivajucim udarcem sa zamahom, cepom. Tu se mroa koristiti Tan sao, jer se na toj distance Bil sao nece razviti u stabilnu strukturu pre svega u odnosu na nase telo a i na liniju kretanja Sile oponentovog udarca. No mora se biti naucen i vest kako koordinisati vreme izvodjenja Tan sao-a sa postavljanjem ramena, Centralne linije, Linije Centra i premestanje tela korakom, jer ruka od 5-6 kg mnogo brze putuje nego nase telo od 60,70, ili vise kilograma.
Ja licno Tan sao koristim i za blokiranje vecine udaraca, za guranje oponenta, bacanje, stvaranje poluge, potiskivanje, oslobadjanje od hvata za ruku ( kao jedinacni ili dupli tan sao), ubadanje prstima , trening Chi-a ili Jinga, Zhan Zhuan-vezbe, …
Ah, nekada je Cheung poducavao kako se duplim Tan sao-om izvodi poluga na oponentovom laktu dok zadaje direkt. Neznam da li i danas ima te slobode i sirine srca jednog Ucitelja kao kada se pojavio!!!???
Ostajte mi u zdravlju svi vi ljubitelji Wing Chuna i neka ovaj moj mali prilog ( a moglo bi se jos mnogo pisati o Tan sao-u) bude neka vrsta izvinjenja sto me dugo nije bilo na forumu !!!
P.S. Razmislimo jos malo: zasto Tan sao-a nema toliko u drugoj formi, u trecoj u kombinaciji sa Bon sao-om, a u Drvenoj Lutki puno kao elemenat dolaska na Slepu stranu, i u kombinacijama blokiranja sa obe ruke jednovremeno !???
P.S.
Kada pijes vodu, misli na izvor!!!
Nije dobro za coveka da se proslavi, niti za svince da se ugoji !!!!
Ovo su dve kineske poslovice, koje nam mnogo toga otkrivaju o mentalitetu drustva i samog coveka.
I za kraj jedna derviska : neznam ni jednog ucenika koga sam naucio da gadja iz luka i strele, a da mu posle nisam postao meta !!!