Wing Chun

Izvinite ako se ponavljam, ali udarac u koleno, mooda, brid u grlo je daleko "humanije" nego udarac s palicom, flasom, ubod nozem... Sve je stvar procene, ako si fizicki jaci nema se potrebe za necim od gore navedenim stvari, a ako je obrnuto... opstanak :)

I pitanje za Bru Zlija, ako si vec iz Krusevca, i vezbao si Wing Chun pred dosta godina. Da li si ikad vezbao s Grujom, jako mi se dopada kako covek radi?

Pa dobro naravno da je bolje i to nego flasama i nozevima, to je tek pa.....Mada opet, sut izmedju nogu moze nekom biti prevelika kazna - nemogucnost da ima porodicu, znaci zatro si mu DNK materijal da se dalje nikad vise ne siri, i to je mozda gore cak i da neko ima neki oziljak od uboda ili udarca flasom koji ostavlja samo oziljak.....

Ako si jaci- ok, a ako je obrnuto- "opstanak" ? A zasto se onda ne koriste "tehnike protiv jaceg protivnika" koje bas i propagiraju takve vrste vestina, i koje u svom marketingu bas to i reklamiraju (na svakom letku bas ta recenica stoji - "odbranite se od jaceg i veceg protivnika veoma lako, malom silom i tehnikjom savladajte mnogo vecu silu, i jos stoji - bez obzira kog ste pola, koliko godina imate i koje ste fizicke spreme :mrgreen::lol::lol: ).

Na tvoje zadnje pitanje odgovor je - nazalost nisam, ali sam upoznat sa radom coveka....Njegov rad hajde da kazem dosta i cenim uz Koviljce (jedino ne cenim kada su sa Ceungom). Karakteristicno za njega kao i Koviljce je realan pristup i teznja da se nadogradjuje, menja, siri, izbacuje lose ubacuje dobro pa je tako i nastao SCS sistem koji se prosirio i van nase zemlje sto je za svaku pohvalu i respekt. Dopada se i meni kako radi, sada valjda radi i MMA (mozda gresim mozda se zove drugacije to nesto) i to je jos jedan + .

Cao
Znam da pitanje nije meni upuceno ali evo ja sam odradio jedan trening sa Grujom u KS-u, pitao sam ga da mi pokaze rad sa palicama, super je bilo, covek zna i ume da pokaze, zapravo je on i probudio tu svest da treba barem umeti malo da se barata sa palicama ili nozevima, barem koliko toliko da bi se znao snaci ako se i docepas necega sto bi moglo da ti posluzi kao palica ili noz/bodez...dakle kisobran, boca jaka keramicna piksla (ako pukn dobra je za ubadanje itd). Nakon tog susreta sam krenuo na Escrimu/Kali.
to je bilo pre 4 godine, evo da mu se zahvalim ovim putem jos jednom za taj uvod u svet oruzija. Inace se ucitelj meri po ucenicima, sudeci po Video nimcima mogu samor eci da su Igorovi ucenici strava, brzi, jaki, tehnicki izuzetno podkrepljeni i moze vrlo ponosan na njih biti.
Pozdrav

Pa tebi ako obezbedjenju i treba rad sa palicama i odbrane od nozeva i sl..... Ili sam te pomesao sa nekim , je l bese radis/radio security? I ako jesi, reci mi molim te da li si imao neku takvu opasnu situaciju i da li si upotrebio tehnike za odbranu od noza i kako si prosao...Ti ili tvoje kolege? Tj koliki procenat moze da se upotrebi u stresnoj situaciji....

Udarci u testise,vrat ili oci...Su koristeni oduvek.
To su samo romanticne price o junaku i junackim
potezima u borbi,ili filmski prikazi ,kao ciste borbe ili tuce.
Borbe,tuce su realni deo zivota onih ,koji su prezivljavali ili
izvlacili zivu glavu.Pa,zaboga ,u tucama su mnogi izgubili zivote
,jer se mozda nisu umeli snaci.
I,zasto bi bio problem udariti budalu u testise i pobeci ili ga zakucati nogom u rebra?
Borci MMA,Aikidoke,Wcunovci,Bokseri,itd ....Pa,ko nama garantuje da ne bi ubutali jedni drugima testise
od udaranja ili povadili oci,da nema pravila??

Pa ako neko trenira SPORT a posebno vestinu (koja bi trebala donekle da ga izgradi i kao licnost) trebalo bi valjda da se kloni toga.....

Ok odbrani se , ali zar je moranje da nekom prekines sirenje DNK lanca, tako sto ces da ga sutnes? I da mu se zatre DNK materijal svih predaka koji su godinama prenosili.....Meni je to bas surovo.....Bolje mu izlomi obe ruke, nego ovo....

Koleno ej ok, i sut u rebra je ok, nisam ni ja rekao da nekog bas treba milkiti i udarati samo po dupencetu jer tu najmanje boli....

Jbg, i Tajson je odgrizao deo uva Holifildu u zaru borbe, ili iz inata, ko zna....A pro je.... To se desava, ali pamti se kao los primer i kao los uzor, i to bi trebalo da se iskorenjuje a tu odgovornost imaju bas upravo pro borci pa i rekreativci a i "ulicni borci" jer svi su oni primer klincima koji uce ucenjem po modelu i trebalo bi napraviti sistem vrednosti takav da bukvalno nekada u buducnosti niko nece pomisliti na prljavu igru jer ce ga osuditi ta subkultura i drustvo odbaciti.....

Ja to pricam a neki od vas se smeju i pricaju da sam zanesenjak, idealista itd....

Kao sto rece Kristijan - Prvo su radili bicepsi i tricepsi, pa onda nzoevi, pa pistolji, pa bombe, a sada je mix svega, jer je ludo vreme i ne znas ko sta ima.....

e hajde da vratimo cast borenju i da opet vladaju samo "bicepsi i tricepsi" bez ostalog.

Pa ako neko trenira SPORT a posebno vestinu (koja bi trebala donekle da ga izgradi i kao licnost) trebalo bi valjda da se kloni toga.....

Ok odbrani se , ali zar je moranje da nekom prekines sirenje DNK lanca, tako sto ces da ga sutnes? I da mu se zatre DNK materijal svih predaka koji su godinama prenosili.....Meni je to bas surovo.....Bolje mu izlomi obe ruke, nego ovo....

Koleno ej ok, i sut u rebra je ok, nisam ni ja rekao da nekog bas treba milkiti i udarati samo po dupencetu jer tu najmanje boli....

Jbg, i Tajson je odgrizao deo uva Holifildu u zaru borbe, ili iz inata, ko zna....A pro je.... To se desava, ali pamti se kao los primer i kao los uzor, i to bi trebalo da se iskorenjuje a tu odgovornost imaju bas upravo pro borci pa i rekreativci a i "ulicni borci" jer svi su oni primer klincima koji uce ucenjem po modelu i trebalo bi napraviti sistem vrednosti takav da bukvalno nekada u buducnosti niko nece pomisliti na prljavu igru jer ce ga osuditi ta subkultura i drustvo odbaciti.....

Ja to pricam a neki od vas se smeju i pricaju da sam zanesenjak, idealista itd....

Kao sto rece Kristijan - Prvo su radili bicepsi i tricepsi, pa onda nzoevi, pa pistolji, pa bombe, a sada je mix svega, jer je ludo vreme i ne znas ko sta ima.....

e hajde da vratimo cast borenju i da opet vladaju samo "bicepsi i tricepsi" bez ostalog.

Ajaja....Gde ti ode sa logikom o DNK lancu i zatiranju,precima,i godine prenosa punoglavaca...
Pa,jbga...Taj sto je napao,nasilnik,budala, kur-ceviti baja pred drustvom ili ribom,i sl...Pa,ko mu je kriv
sto je napao i dobio po plivadonima?
Taj koji se branio ne moze nekome polomiti ruke,kako tvrdis,niti moze da ga nokautira,jer covek
nije imao iskustva u tucama,onaj pribrani bez iskustva u tucama,moze nekako da se izvuce udarcima
u ''Zabranjene zone'',i vec ga vadi iz problema.
Takvi udarci vade devojke ,zene ,i neiskusne u opasnim situacijama,e sad ako pricamo o profi borcima
i Tajsonu ...To je vec druga prica i o njoj se moze nasiroko diskutovati o Tajsonovim mracnim potrebama
da napakosti zbog pocetka propasti drustvenom,ekonomskog,moroalnog i sportskog okruzenja ,koje ga je
okruzivalo,iz toga se moze izneti zakljucak da je u njemu izaslo na povrsinu bes,i zbog cinjenice da vise
nije medju najboljima+problemi zbog droge ,koja ga je ujedno i najvise kostala...Uvo je bio i srecan ishod ,sta je moglo da se desi.
Pa,ipak sada zamisli da u njegovoj glavi nije radila kazaljka koja bi alarmiriala zvono i da nije bilo pravila ,na
koje je godinama navikao u ringu...Sta mislis kako bi tek bez pravila Tajson odreagovao?
Onda bi radili udarci u vrat i testise.
Niko ti se ne smeje ,vec su mnogi pupmali obraze vazduhom ,kad pocnu citati tvoje filozofije,uz
obavezno izbacivanje vazduha ,jer si u mnogim stvarima preterivao i bio nerealan,al dobro...
Sto se mene tice realno (To nije vredjanje) jesi zanesenjak ,i pomalo idealista,samo jos nemoj postati Robin:cool:
E,a kad si vec kod Kristijana....Tu se ne slazem ,po mom misljenju uvek je bilo nozeva ,kvarnih udaraca,lanaca
palica itd....Zasto to pricam ,jer sam i sam nekad u bivskoj Jugoslaviji sa Grobarima proputovao za Partizanom
i tu i tamo ucestvovao u tucama,naravno kao tinejdzer ,kasnije u periodu dvadesetih godina,to ne pisem da bi sebe tu isticao,vec sam se naglledao
masovnih ,a i pojedinacnih sorki....Sve se koristilo u sorkama tada ,osim pistolja ,to je jedina bila razlika.
Cinjenica je da je danas mix svega,ali svega je bilo i tada samo sto se nije pridavalo paznji u tolikoj meri.
Jer ljudi nisu stradali,bar se ja ne secam..

Ti ,jbga toliko patis od toga da tuca bude cista da cete neki klinac roknuti
medju noge ko od sale i tek onda (Mozda) ti se upali lampica da si pogresio u teoriji
o cistoj borbi 21 veka.
Negde sam gledao slike mislm da je rec o refljefu ili slicno tome,negde na Tajlandu
Vijetnamu,ne mogu da se setim ,gde su prikazivali borbe,na nekim slikama se jasno vidi
kako ratnik udara suparnika u vrat sa rukom ...Autor reljefa je mislim iz
16 veka.
Sad ,naravno bez dokaza ispada da farbam,ali na moju zalost ne mogu da se setim gde sam to video.
Ako nadjem kacim sliku.

Poslednja izmena:
Laktom u vrat...
Relief_Angko_Tom.jpg

Cao
Da ja radim u obezbedjenju vec dugo, nisam sa nozem imao posla ali jdnom sa bezbol palicom, ishod, on nokautiran ja sa palicom u ruci vidjen od strane pandura koji nije znao sta se desilo misleci da sam ga ja udario bezbolkom i 2 casa u panduraciju. Posle se sve razjasnilo jer je snimljeno na nadzornoj kameri.
Moj dobar prijatelj koji inace nas covek pa cak iz KS-a kao i ti je nazalost uboden u podlakticu na poslu, shiptar je hteo da ga ubode od pozadi, u tom trenu se decko nas okrenuo i mahinalno digao ruku gde mu je ovaj i zabio noz, ishod, (nas je fino istreniran a i kikbokser) odvalio ga je od batina sa sve nozem u podlaktici.
Dakle skoro da ga je ubio, po momo misljenju steta sto ga nije ubio trebao je....polomio mu je obe ruke/podlaktice sutiranjem u iste, vilicu, nos, obe jagodicne kost nekiloko rebara dakle ojadio ga je za sva vremena....
Pozdrav

mole se korisnici da se vrate na temu...
lično prepucavanje neka premeste na pp...

hvala...:hvala:

i da...svako ima pravo na svoje mišljenje...
ovde nismo da bi bili pametniji od drugih,već da bismo razmenjivali iskustva...:hvala:

Interesantan klip? Ovo je insert iz filma :roll:

Ovde moram da se slozim sa tobom :hahaha::rotf::hahaha:

:super:

Najsmesnije mi je sto su posle ovog filma mnogi WCovci postali samopouzdaniji kada je relacija u pitanju wc-box, wc-mma.

A to sve jer je ovde boxer izgubio. :hahaha:

I nikako da osveste da je ovo FILM a ne realnost...I to KINESKI film, gde KINEZ treba da pobedi :mrgreen:

A cak i oni u filmu su napravili da boxer izgleda 10 puta snaznije, jace, milion puta spremnije i dominantnije, ali eto ipak na kraju pobedjuej manji, slabiji, fizicki nespremniji borac koji u zpomoc misticnih nekih tehnika sve to nadomestava i pobedjuje.

Stara mantra svih tih misticnih vestina...Nista ti ne treba, nauci ti samo ove opasne misticne tehniek i nadvladaces svakog.

Ah, ti filmovi. Neko prestane da ih gleda ozbiljno od osme godine zivota kada krene u drugi razred osnovne skole, a neko nikada. :roll:

Slucajno naidjoh na izvrstan klip.....Sat vremena borenja WCovaca sa svima ostalima i od svih boraca su izgubili. Respect svim WC takmicarima koji su imali petlje da udju u oktagon i ring, ali bolje da nisu...Bilo je mucno gledati.:mrgreen:

Tacno se vidi neka zakonitost kod svih - Svi su lose gradje, svi deluju nekako smotano, svi drze one lose gardove - ispruzena ruka napred, neki pokusavali cak i da drze tradicionalno one X noge i cim krenu u klinc primaju udarce samo tako i odmah se izgube...A klinc je kao specijalnost WC-a, nisu na distanci kao Karateke npr....I opet nista....

Jos nesto se primecuje, da za sportske borbe mnogo lakse se prilagodjavaju svi ostali vezbaci osim wingovaca.....

Ko kaže brate @bru zli da su svi wing čungovci dobili batina. Ja se kladim da ona gore zlatokosa wing čun cica izlupala sve kada bi je izazvali na meč. Inače tvoj video pokazuje samo jedno da se bori čovek, a ne stil. Još ako je stil bušan kao švicarski stil.... A tu brate @PLP ne pomaže ni sančin kata ni udarac u pleksus, ako dobiješ direkt udarac u glavu tehnikom čelična pesnica ili "Crni tigar čupa srce", jer nisi vežbao izmicanje, njihanje, izbegavanje, valjanje.... Rad nogu je ključni kvalitet. Ako si spor na nogama biti ćeš spor i na udaranju. Borba je stvar kretanja u kojoj se traži cilj i izbegava se da postaneš cilj......

Efikasnost se ogleda u jednostavnosti.
To je sva filozofija borilackih sportova.

Da,sto je tehnika jednostavnija ,B.V. Koju ta
osoba trenira bice efikasnija.Pa,cak i u WC
ukoliko se izbace nepotrebne tehnike ,koje
komplikuju i ubace tehnike koje drze vodu sa elementima
ili receno miks npr;Muay Thai ,Boks,Kik-Boks, Judo ili MMA
Onda W.C. Moze doci do izrazaja .
I,opet sto jednostavnije tehnike.

Ko kaže brate @bru zli da su svi wing čungovci dobili batina. Ja se kladim da ona gore zlatokosa wing čun cica izlupala sve kada bi je izazvali na meč. Inače tvoj video pokazuje samo jedno da se bori čovek, a ne stil. Još ako je stil bušan kao švicarski stil.... A tu brate @PLP ne pomaže ni sančin kata ni udarac u pleksus, ako dobiješ direkt udarac u glavu tehnikom čelična pesnica ili "Crni tigar čupa srce", jer nisi vežbao izmicanje, njihanje, izbegavanje, valjanje.... Rad nogu je ključni kvalitet. Ako si spor na nogama biti ćeš spor i na udaranju. Borba je stvar kretanja u kojoj se traži cilj i izbegava se da postaneš cilj......

Donekle se slazem sa tobom, donekle ne....

Pa kaze ovaj stoje napravio klip, haha kakav frik, gori je od mene, pronasao je sve borbe snimljene gde su WC-ovci izgubili i sve je to spakovao u jedan klip od sat vremena i uploadovao ahahahahhaha znaci koji kralj.... A koz na mozda je ovo samo "part1" mozda ima i nastavaka na njegovom kanalu hahahah.

E a pogledaj ovog.....A ljudi misle da sam ja zao hahaha. Ovaj je neki kineski bRu zLi i gori je od mene 20 puta...Kada pogledam kakvi sve ljudi postoje na internetu ja sam jos i dusa od coveka...

Znaci lik me fascinira....Odgledao sam klip za sada jedno 4 puta i planiram sigurno jos 4-5 puta.....Nije sto pljuje WC ali nacin na koji to radi, haha, koliko psihicke energije ulozene u to, izbor reci, inspiracija, kao kada je neko na ivici da dobije nervni napad a ipak smireno i stalozeno prica.... Posebno mi se svidja osvrt kada prica o Bruce Lee-u i navodi kako se WCovci hvale da je i BL trenirao WC haha....

Lik je genijalan....

Donekle se slazem sa tobom, donekle ne....

Pa kaze ovaj stoje napravio klip, haha kakav frik, gori je od mene, pronasao je sve borbe snimljene gde su WC-ovci izgubili i sve je to spakovao u jedan klip od sat vremena i uploadovao ahahahahhaha znaci koji kralj.... A koz na mozda je ovo samo "part1" mozda ima i nastavaka na njegovom kanalu hahahah.

E a pogledaj ovog.....A ljudi misle da sam ja zao hahaha. Ovaj je neki kineski bRu zLi i gori je od mene 20 puta...Kada pogledam kakvi sve ljudi postoje na internetu ja sam jos i dusa od coveka...

Znaci lik me fascinira....Odgledao sam klip za sada jedno 4 puta i planiram sigurno jos 4-5 puta.....Nije sto pljuje WC ali nacin na koji to radi, haha, koliko psihicke energije ulozene u to, izbor reci, inspiracija, kao kada je neko na ivici da dobije nervni napad a ipak smireno i stalozeno prica.... Posebno mi se svidja osvrt kada prica o Bruce Lee-u i navodi kako se WCovci hvale da je i BL trenirao WC haha....

Lik je genijalan....

Ovaj "genijalan" lik ima jos dosta klipova od drugim vestinama, i o sve jednoj govori s nipodastavanjem, blago receno pljuje po svima.

Ali onda to vise nije ving cun

Pa,ako neko zeli trenirati W.C. On uvek moze
da se vrati na tradicionalni ,izvorni,EBMAS,kakav god on bio.
A,ako neko zeli zadrzati W.C.jer voli tu B.V.I,pri tom ubaciti
elemmente drugih B.V. zbog efikasnosti u tuci(Koja je cesto pominjana)
onda ce se morati odreci onoga sto je tradicionalno ucio.
Uzeti najdenostavnije tehnike .

Vremena koja dolaze ....Jednog dana W.C. Vise nece biti isti,kao ni mnoge B.V.
Pa,cak i miks MMA ...Neko ce opet nesto smisliti....

Back