Wing Chun

Paaa to vazi ali samo u istom gradu, ipak, onaj iz Nisa ili neznam gde ce uvek imati svoje goste a onaj iz Beograda svoje. Oni nikako nece moci jedni drugima da konkurisu a sto kaze Kain, pljuju se bespotrebno hm.

Pa i u istom gradu ljudi kada se zasite nekog trenera odu kod drugog. Ljudi nisu roba i ovo nije fudbal pa da se ljudi kupuju. Ljudi su slobodno umni stvorovi koji sami odlucuju gde ce da idu i tako gde ce da treniraju. Ne moze mene niti moju decu iko naterati da negde idemo a da mi to svojevoljno necemo! Moze neko da ti sugerise ali zadnja je moja tj.covekova rec.

Odlican seminar u Hrvatskoj ovog leta, koji je vodio majstor Filip Bajer.
Philipp Bayer & Nenad Koviljac - Croatia,Krk 27.06.2012..jpg

Pozdrav Si Fu. Cuo sam da Ste nedavno poceli da radite Bajerov sistem i zanima me da pocnem sa treniranjem u Dragonu u Beogradu. Ono sto me interesuje je koliko cesto (i da li uopste) dolazite u Beograd da odrzite trening? Ne znam koliko je Vas ucenik koji vodi treninge u Beogradu dobar (ne sumnjam da je odlican i da stalno napreduje), ali za Vas znam iz prve ruke :) Jos me zanima da li se na treninzima radi samo taj sistem ili se radi i Ceungov koji mi deluje neprimenjivo, a i smatram Ceunga za obicnog prevaranta, ali to je neka druga i sira prica... Inace se ne smatram nesto merodavnim, posto sam pocetnik :) Pozdrav, sto bi rekli, Tai! :)

Evo da se nadovezem na svoj prethodni post. Bio sam danas u beogradskoj sekciji Nenadovog kluba "Dragon", koju vodi njegov ucenik Nikola i uverio se sta je pravi trening wing chuna (ja ovu vestinu zovem ovako,koja god da je linija u pitanju,da ne bude zabune). Oni rade Wongov/Bayerov sistem, u prethodnom klubu sam trenirao Ceungov.Trenira se mnogo zesce i sadrzajnije nego u klubu u kome sam trenirao 4 meseca, gde nisam naucio prakticno nista. Ovime ne zelim da pokrenem prozivanje (koga je bilo poprilicno, citao sam poslednjih 50 strana teme), samo iznosim svoja zapazanja i govorim sa stanovista pocetnika.
Jos nesto, citao sam post WTPREDATOR-a vezano za Filipa Bajera, napisao je da ce uskoro (kada se desi) postaviti klip kako neko lema Bajera, ili ga dobija u Chi Sao, nisam siguran, ne mogu sad da trazim, neka me decko ispravi ako gresim. Zanima me sta je bilo sa tim, nisam uspeo nista da nadjem na youtube-u. A poslacu ti Aleksandre i request na fejsu, posto mi cesto "iskaces" sa strane, a i citao sam neke tvoje postove i vezano za MMA (pre svega Kaizen Akademiju) i vidim da se dosta razumes u tematiku,a mene i MMA zanima, mozda krenem i na to kad mi finansijske mogucnosti dozvole.
Jos jednom da napomenem, pocetnik sam u treniranju BV, mada sam malo mator (25 godina), ali sta da se radi. Zanimaju me BV generalno i otvorenog sam uma i spreman za ucenje.
I naravno da se predstavim, Nikola Maric, Novi Beograd

Ocekivao sam da naucim bar nesto osnovno, sto je ujedno i primenjivo. Ja sam za 1 trening kod Nenadovog predstavnika naucio vise nego za 4 meseca vamo. Kada kazem "naucio", mislim "pokazano mi je". Posle ta 4 meseca, trenirao sam sa drugarom koji je neke 3 godine trenirao u Kragujevcu, i sa njim sam za mesec dana neredovnog treniranja naucio vise nego u klubu.

Caos
Preporucujem WIng Chun po WSL ogranku, a to su predstavnici Nenada Koviljca koji prate WSL-ovog ucenika Filip Bajera i njegovog PhillippBayer Ving Tsun-a. Ili ima jos i predstavnici Milenka Kozlica (MIKO) Ving Tsun ili MIKO Kung Fu. Milenko je bivsi ucenik Filipa Bajera i stvorio je svoj Wing koji je uglavnom vrlo slican Filipovom ali ima jos i neke dodatke iz drugih Kung Fu sitema pa cak i iz Jeet Kune Do-a. Predstavnik Milenka u Srbiji je Srboljub Cvijetic i ima ga i na fejsu.
Pozdrav

Caos
Preporucujem WIng Chun po WSL ogranku, a to su predstavnici Nenada Koviljca koji prate WSL-ovog ucenika Filip Bajera i njegovog PhillippBayer Ving Tsun-a. Ili ima jos i predstavnici Milenka Kozlica (MIKO) Ving Tsun ili MIKO Kung Fu. Milenko je bivsi ucenik Filipa Bajera i stvorio je svoj Wing koji je uglavnom vrlo slican Filipovom ali ima jos i neke dodatke iz drugih Kung Fu sitema pa cak i iz Jeet Kune Do-a. Predstavnik Milenka u Srbiji je Srboljub Cvijetic i ima ga i na fejsu.
Pozdrav

Ovde se vise ne zna ko pije ko placa i sta je ciji sistem i ko je sta ubacio izbacio.....Da te glava zaboli......

Najbolje bre ispadne da se ode da se trenira kick-box.... Zna se sve jasno kao dan sta ima, nema mistike i vezbas bre rasterecene glave, i sve ti je jasno.

ovo ovaj izbacio ovo, ubacio ono....Sada...A pre mesec, dva, godinu, 5 godina trenirao "ono" . E sad iz tadasnjeg ugla je kao to bilo najbolje, a ovo danasnje sranje, a iz danasnjeg ugla je ovo sadasnje najbolje a ono staro - "uh bio sam naivan" . Pa takav se utisak stice.... I kako ja sad da budem siguran da ti i sad nisi naivan????

Tolika prica u Ceungu a sad ispade Filip Bajer baja.... A da je tad neko pominjao BAjera, bilo bi, aaaaaaaaa ne dirajte naseg Ceunga ! Sutra ce mozda doci novi kurta murta, koji ce poklopiti Bajera.....

Meni sve to smrdi da treneri koji uzimaju pare od uceniak i tako zive , HVALE TRENUTNOG TRENERA POD KOJIM TRENIRAJU, A ZA SVOJE PROSLE kazu "bili smonaivni" . I tako se opravdavaju za to sto su uradili.... Mislim to je i svojevrstan samar svim vezbacima kojisu vezbali po djednim sistemom.....

Sta to znaci sad ne treniramo vise po njegovom nego po ovom....Zasto? Je l to znaci da sve ono sto smo se mucili i trenirali ne valja nista??? E pa prijatelju samo si uradio antireklamu sam sebi i svima koji se bave WC....

MA WC zasluzuje da nestane....Ne zbog ljudi nezgo bas zbog sebe samog, kad je takav da se toliko moze mistifikovati i praviti sve i svasta od njega.....Zato nece evolucijom da opstane......

Mnogo se bre izmislja topla voda...Te misticni pokreti, te udarci koji skamenjuju protivnika, te tradicionalni, te moderni, te moderno moderni, te moderno -primenljiv, te explozivan, te extreman, te efikasan...... Puno bre reci a MALO DOKAZA! Malo bre dokaza ljudi, WC nije ni prismrdeo u oktagonu, a 5-6 vestina su se ustalile debelo tamo......Zasto nije WC?

Gde je one inch punch u MMA? Gde je tan sao u mma? Zasot mma borci da rade glupe eskivaze i da primaju dzabe udarce kada postoji toliko lepih i "realnih" blokada WC-a?

WC je zasluzio da propadne jer je takav sistem da svako moze da ga poducava i da to progura pod svojim individualnim pristupom!

U drugim vestinama se to radi - ma treniraj ti kako hoces ali udji u kaFez i dokazi. Postoji mali milion boks skola da ne objasnjavam sad.....Ali kada se udje u ring, mi vidimo samo boks, 1 vestinu a ne sve i svasta ako kod WC-a..... Jedan drzi ovako stav i blok a neko skroz drugacije....A u boksu je aperkat aperkat, krose krose i svi pale i rade svoje posao....... A u WC-u svaka 17-a linija pali a ostale su "leprsave" .

Ovo ne govorim tebi WTpredatore nego uopsteno ovako, ali zadnji si napisao pa sam citirao, jer kad sam poceo da citam totalno sam se pogubio , ovaj trenirao kod onoga, ovaj se odcepio , ali zadrzao isto + dodao malo svoje, onaj iskopirao onog i dodao tudje, onaj se spojio sa onim itd.....

Da te glava zaboli.......

Sto rece jedna moj prijatelj, ma sta sve meni ovo treba......

bRu zLi, poslusaj sta Jovan Manojlovic Kameni kaze za MMA i pojedinacne borilacke sportove/vestine. http://www.b92.fm/_player/flash/B92FMPlayer.php?uid=null&playlist_id=86870&playlist_type=1

Inace, ako ne znas, covek je majstor wing chuna (imas i na youtube-u snimak kako radi inch punch), a ujedno je i najbolji nas MMA trener, stvorio je borce poput Peleta, Rodje, Gagija, Lajhnera, Dzakica... Ni kik boks u MMA vise nije kik boks, nego je prilagodjen konceptu MMA, jer nije isto kad preko puta tebe stoji isto kik bokser koji se bori po kik boks pravilima i kad stoji borac koji radi i parter po pravilima koje dozvoljavaju parter. Isto vazi za sve druge, ne mozes pojedinacno raditi sve te vestine koje su u MMA, mora da se napravi miks. Sto se tice toga da ljudi prelaze sa jednog sistema na drugi, pa sta si mislio kako se drugacije unapredjuju vestine/sportovi? Tako sto kao Ljuba Vracarevic izmislis pokrete i kazes da je to dobro, a nikad nisi proverio?

U MMA npr. Dzon Dzons trenira poptuno novu vestinu koju je izmislio njegov trener i zove se Gaidojutsu, jel to sad ne valja? Valja jer je napravljena za MMA

Bas Ruten u svojim instrukcionalima za ulicnu samoodbranu savetuje da se nikad ne ide u parter i vecinu stvari koje radi su iz Krav Mage, mada tu ima dosta slicnosti i elemenata iz WC-a

I sta ti mislis, da se svuda boks dobro trenira i da su svi koji ga treniraju dobri bokseri? BJJ koja je skoro pola MMA ima problem jer su pojasevi po svetu krenuli da se dele i sakom i kapom, tako je i u svakom drugom sportu, vecina gleda samo zaradu. Stoga, ne treba WC da propadne, nego treneri koji skrnave tu vestinu, kao i sve druge.

Sta ti treniras?

Pozdrav

P.S. Zaboravih ovo... Moje vidjenje (kao laika) zasto konkretno Wing Chun "ne prolazi" u MMA - Ving Cun je, koliko sam ja shvatio, pre svega za klinc i kratku distancu. Vecina ulicnih tuca se odvija tako, "borci" ne stoje na distanci i ne odmeravaju se kao u sportskim mecevima, nego odma krece fajt i to traje svega par sekundi. U MMA se iz klinca borba jako brzo (uglavnom) prevede u parter,a tu ni boks ne pomaze, kao ni Wing Chun. Inace, mislim da ce u buducnosti MMA jos napredovati i menjati se, pa cemo mozda gledati i za nijansu drugacije borbe (nesto poput stila Dzon Dzonsa), a sto se tice tih distanci i promena istih, bolje da objasni neko strucan.

Poslednja izmena:
Caos
Slazem se i saglasan sam u svemu o cemu je Jovan govorio. MMA je jedno a Samoodbrana drugo. Dali je to Krav Maga Kajukenbo ili JKD nije bitno, to su koncepti brze samoodbrane i kao takvi se i treba tretirati i vezbati. E sad je u Wing Chunu sledece problem. Wing Chun je borilacka vestina nije ni sport niti Samoodbrana. A sada cu vam obrazloziti zasto nije samoodbrana.
Ako zelite samoodbranu vi ne mozete nekoga uciti katama/formama uciti ga nekoliko godina nekim abstraktnim neistinitinim situacijema i reci mu da je to sammodbrana. Naravno da dobri prakticari Winga mogu da se brane (ali su sigurno proveli vise od 5-6 godina na treningu) a eto Krav Maga je stvorena za sto brzu primenu, kao nesto sto vojnik (nastala je za vojnu primenu) treba brzo nauciti jer mora biti sto pre osposobljen za goloruku borbu u slucaju da ostane bez oruzija itd....E sada dolazimo do toga gde Wing ima svoje probleme.

William Cheung i Leung Ting su zeleli i jare i pare, prodati Wing kao cistu samoodbranbenu vestinu...lajk koji nema pojma o bor vestinama ne zna o cemu je rec kada se korise nazivi poput borilacke vestine, borilacki sporto, samoodbrana itd...njemu je to sve jedno te isto. E sada Bruce Lee je na primer ostavio vestine iza sebe i stvorio samoodbranbeni koncept, gde vise nema forme niti nekih tradicija itd...cista primenjivost mu je bila cilj. Takodje je i Krav Maga stvorena na taj nacin.

Takodje za mene vazi da je MMA formula 1 kako je to Kameni nazvao sto se tice bor sportova. Definitivno je nesto izvanredno i ja sam dosta treniram MMA. kao borilaci sport takodje cenim i volim BJJ i Muay Thai (koji treniram sada punih 16 godina). Ali kada se radi o samoodbrani ja sam okrenuti JKD-u ali takodje cenim vrlo Krav Magu. Moja sreca je sto vodim veliki cenrar za borilacke vestine i sportove sa drugarom koji je MMA-ovac i BJJ-ovac. Od njega ucim te dve stvari. Toliko od mene za danas.

Veliki pozdrav svima

P.S da se nadovezem na bRuZli-a

Sto se Wing-a u Srbiji tice i toga da se govori o tome da je ovo bolje sada od ovog itd, yepika zadesilo je SFRJ sta je zadesilo, pre rata postojao je samo LT WT na ovim prostorima i Cheung WC, Wing Chun je taman krenuo u pohod po evropi i za vreme ratova je osvojio Srbiju, sad je igra sudbine sto su samo ta dva ogranka opstali na ovim prostorima a recimo PhBVT nije uspeo da se probije.
Sada kada su ljudi uvideli da je je PhB VT bolji jer je zustriji, jer se mnogo vise rade osnovne i jednostavne stvari umesto leprsavih tehnika, to je drugo, neki ljudi iz Wing Chun sveta u Srbiji su sagledali da je bolje trenirati bas na takav nacin na koji se vezbao citav Wong Shung Leung Ving Tsun nego na LT ili Cheung nacin, gde se uzima ogromna svota novca da bi dobio neko umece (a nekima je zvanje bitnije od umeca) itd.

Recicu jos nesto sto se PhB VT-a tice, kod njega nema nikakvih zvanja ili stepenovanja, dakle ima samo ucenik i ucitelj, nema Sifu niti koji bakraci. Nekima je to i dalje bitno, pa su ostali pri LTWT-u ili TWC-u itd...kako kome, nekome je titula/zvanje vazno a nekome vestina i umece.
Samog Phillippa njegovi ucenici imenuju a ne oslovljavaju ga Sifu-om itd. Dakle platis mesecnu clanarinu i pici, treniraj i to je to. Kao u boksu ili Muay Thai-u, nema Sifu,Sensei,Guro,Khru,Arjarn itd....

Poslednja izmena:
Jedna ispravka Jeet Kuno Do je borilačka veština sa elementima samoodbrane a ne samoodbrambena veština. JKD je stvoren za borbu protiv svih stilova borbi, koristi sve stilove i nije ograničen ni jednim stilom. Inače Wing Chung jeste samoodbrambena veština koju je stvorila Nq Mui ako se ne varam da bi se odbranila od otpadnika i zato nema razvijenu teoriju i tehnike napada a JKD itekako ima. MMA je ipak sport i na njega treba tako gledati jer ima određena pravila koja treba poštovati a JKD ima pravilo da nema pravila. Koristi svaki put i nije ograničen ni jednim putem. Još se sećam '85 i Yu kung fu ratova između modifikacije i originalnog Wing Tsuna tj Wing Chuna ili beše lepo proleće ne sećam se već.

Cao
JKD je samoodbrana, nije bor vestina jer nema niti kate niti tradicionalnih svojina. Nije kompilacija mnogih vestina nego je princip brze i efektivne samoodbrane.
Pozdrav

A sto se knjige Tao Dzit kun doa tice, nju nije Brus izdao, nego njegova zena nakon njegove smrti. Dala je jednom prijatelju porodice Brusove zapise i on ih je sastavio kako je on mislio da treba, samo sto je i stavio stvari u knjigu koje je Brus mnogo ranije smatrao ispravnim pa ih kasnije pobacio iz JKD-a. Tako de je ta knjiga ok, ali nine merodavna za JKD. A mnogi bas to ne shvataju.

Imam knjigu na engleskom, nikako da je procitam... Kad smo vec kod toga, mogao bi neko da preporuci neke knjige vezane za WC, kung fu, JKD... Citao sam od Vilijema Ceunga "Moj zivot sa Ving Cunom", nista posebno :) Imam i jednu Brus Lijevu koja je deo zbirke "Metoda borbe" (Fighting Method), treca knjiga od ukupno 4 - Napredna tehnika. Inace cela zbirka ima da se nadje na netu da se kupi, preporucujem svima, veoma korisno i prakticno stivo.

Imam ja sve te knjige, ok su. Ali iskreno knjige ne mogu da zamene ucitelja. Preporucujem da se fino pojavite sledece godine kada budem doveo Sifu Tommy Carrutheresa u Srbiju pa fino vidite,vezbate a i na kraj krajeva pitate sta vas zanima. Njegovi glavni ucitelji su bili Ted Wong i Jesse Glover, ali je bio kod bukvalno svakog Brusovog ucenika ali je kod njih redovno vezbao i redovno ih dovodio u Skotsku i ostatak Britanije.

Tommy je munja i super chova. Komunicira sa svima,ne prodaje maglu,itd. Bice mi zadovoljstvo da prisustvujem ako dodje u Srbiju.

Philipp Bayer Ving Tsun - Klasa, Kod Nenada Koviljca u Srbiji. Tassos Dynamic Ving Tshun - Klasa. Kod Vladimira Urosevica u Srbiji. Ima jako dobrih sistema,treba biti uporan,traziti i otici i videti sam. Bataliti kerefeke i "misticne price"..

Poz svima.

Ne razumem se u Phillip Bajerov wing chun ali vidim na klipovima da cova cepa i stvarno razbija brz je i spretan strasno ali hocu da kazem da je Nesa Koviljac bio odlican i pre nego sto je poceo da uci od tog nemca. Verovatno sad radi jos bolje. Tassosov wing chun mi se uvek svidjao, brzo majstor radi kao munja i jak, ali nepoznajem tog predstavnika Vladimira. Mora da kida!

Back