Wing Chun

JKD nije samoodbrana već borilačka veština dok Wing Chung jeste. Zašto zato što WC nema teoriju niti tehnike napada pa se ne možeš sa njom boriti već braniti dok JKD je jedina veština pored još nekih, koja ima razvijenu teoriju napada a samim time i borbene tehnike da bolje poznaješ JKD znao bi to. Osnovno što sam naučio iz JKD jeste:
Bruce Lee:"Opasno je napadati kako god vam pada napamet". :rtfm: NAPAD: Primarni i sekundarni napad. Priprema napada. Jednostavni napad. Složeni napad. Protunapad. Ripost. Jednostavni složeni ripost. Jednostavni ili složeni ripost koji završavaju na niskoj liniji. Obnovljeni napad. Pet Načina Napada. Jednostavni napad pod uglom. Napad Imobilizacijom. Progresivni indirektni napad. Napad Kombinacijama. Napad Privlačenjem. NAPAD je ono što jednu veštinu čini borilačkom ili samoodbrambenom. Jer bez tehnika napada nema ni borbe osim rečima.:mrgreen:
Lično ja volim tradicionalne životinjske stilove kung fua (wu shua) u kojima se može ugraditi koncept JKDoa pogotovo teorija o napadu a bogami i ostalo ali sa zadržavanjem i elementima karakterističnim za životinjski stil. A moji omiljeni su Tigrov (ne Hung Gar on je samoodbrana i ne može se kombinovati) i Petlov stil koji se dobro slažu sa Lijevim konceptom bar za mene, jer ih ja mogu kombinovati tj ugraditi u stil tj način borbe. Ali takva mi je bila karma da nikada nisam mogao time da se ozbiljnije bavim samo kik box i tekwondo a i onda sam koristio samo JKD koncept i nikada nisam usvojio njihov način "borbe". Zvali su me kontraš jer sam imao desni stav gard, a ne levi kao oni. Brus Lee je napisao rekao kako god:"jaču stranu tela držite napred jer desna ruka mora obaviti više posla......".
I za kraj Lee je napisao:"JKD se ne sme svoditi na tehnike borbe, već je to visoko razvijeni osobni telesni i duševni sistem".

Poslednja izmena:
@Mord
Cao
Kao prvo gresis sa izjavom da su metodi koji imaju napad bor vestine...JKD je samoodbrana, jer zelis da se odbranis na sto brzi i jednostavan nacin, dakle koristim svakojake udarce bez ogranicenja, moraju biti ekonomicni i delotvorni i to odmah sada...Dobar i jak napad je najbolja odbrana-

Aikido je vestina gde nemaju napade, Karate pocinje uvek sa blokadom "Karate ni sente nashi" = "Karate nikada ne napada" znam ja vise o JKD nego ti, jer sam kao prvo vec trenirao sa original ucenicima Brus Li-a, Ted Wong, Jesse Glover a j ucitelj kod kojeg trenutno vezbam je mozda najpoznatiji i natrazeniji ucitelj JKD-a u svetu.

To sto si citirao iz Tao-a je sve lepo, ali decko nisi shvatio da tu knjigu uopste Brus nije izdao, vec je ona izasla skoro 3 god nakon njegove smrti.
Niko ne zna sta je sta bilo, gde je trebalo sta da se stavi, neki crtezi su bili vise od 6 godina stari, dakle Brus je umro 1973 a ako su crtezi iz 1966-67 godine, to je jos ta faze kada je JKD bio vise nalik WC-a...Brus je u poslednje 2 godine sasvim drugacije stvari poducavao.
5 nacina napada, 5 uglova udaranja i 5 uglova sutiranja su znatno promenjena od strane Brus Lia u poslednje 2 godine njegovog zivota.

Drzi se ti zivotinja, vidim siris poluznanja i o WIng Chun-u i o JKD-u. Ako hoces dobar Wing Chun idi kod Srbe Cvijetica ili kod Nenada Koviljca. A ako hoces da upoznas pravi JKD dodji na seminar 23 decembra u BG pa ces upoznati pravi JKD.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Cao
Juce sam po prvi put imao uvod i uvid u Wan Kam Leung Practical Wing Chun Kuen. Wan Kam Leung je ucenik pokojnog Wong Shung Leung-a i jedini je koji je poducavao u Hong Kong-u dok je Wong isao po svetu da drzi seminare.
Wan Kam Leung-ov predstavnik za Dansku Martin Broogard je juce drzao 4 casovni seminar, vrlo se jako i zustro radi, tehnike su vrlo uske uz telo a sam Martin ima vrlo jake udarce sto sam mozda kod 2-3 osobe dosada doziveo.
Jednostavno je fascinantno kako su svi koji poticu od Wong Shung Leunga slicni i vrlo prakticni. Wong je imao dosta ucenika ali su u svetu najtrazeniji Wan Kam Leung, Phillipp Bayer, Gary Lam, David Peterson i Barry Lee....moje pohvale za WKL Wing Chun a ko zna mozda se i u Srbiji pojavi i taj ogranak..
Pozdrav

Za sta? Za lagano neko igranje?

E al znate sta mi nije jasno. Ok nemam oko za WC...kratko sam se igrao sa njim...ali stalno stavljate ovako neke demonstracije...gde majstor nekog ucenika bacaka levo desno. Ja ne vidim nista ovde...covek prebi nekog mucenika i to je to. Ispravka..debeli covek prebi nekog mrsavog mucenika. Daj bre da vidimo kakvu ovo realnu primenu ima. Ili vam je ovo supstitut za sparing?

]

MA jok nema uopste....Nego ti nisi provalio da je Wing Chun= savrsenstvno, i da bi te svako ali svako od milion ispitanika u eksperimentu izuo iz cipela wingom, makar ti bio i Majk Tajson hahahhahahahha

JAo kada se setim,,,,Ovako sam se ja nekada tripovao.... Ali sam bio, kako bese, 6. 7. razred....I to u ono doba kada nije bilo interneta i informisanja....

Poslednja izmena od moderatora:
O Dg nemoj javno da pričaš kad svi znaju tvoju i ona nije F, već WING CHUN JE NAJBOLJI!!!! :D

"wing chun je najbolji" whatever sta to znacilo.....

E , ja bih tebi placao da me svako vece ovako uveseljavas na forumu.....Ovo je odlicno.... Ono, ja mislio da napljuvavam Wing Chun, kad ono dodje ti, i ja ne treba da radim nista, samo se zavalim, uzmem kokice, citam i uzivam......

Poslednja izmena od moderatora:

Back