Windows XP, USB instalacija

smart*exe

Aktivan član
Poruka
1.363
Prva stvar koja vam treba jeste USB, minimum velicine 4GB, nakon toga trebate da odete na ovaj sajt:

http://www.prime-expert.com/flashboot/

I skinete program sa njega koji se zove "FlashBoot", program se koristi kao demo verzija ali moze se naci na netu i kao cela.

Nakon toga, instalirajte program i pokrenite ga!

1) U ovom prozoru samo kliknite Next

sshot1.png

2) Odaberite CD->USB

sshot2.png

3) U ovom prozoru imate opciju da izabarete odakle cete kopirati instalaciju Windowsa, mozete da odaberete sa diska ili ako imate Image file na racunaru, odaberite jednu opciju koja vam odgovara

sshot3.png

4) U sledecoj stavci, odaberite "Convert Windows XP/2000 installation CD", a opciju u dnu prozora "Ignore CD/DVD autodetection resluts (show all options)", ostavite prazno tj. nemojte da obelezite tu opciju

sshot4.png

5) Nakon toga, u sledecem prozoru odaberite USB flash na koji cete instalirati Windows

sshot5.png

6) Nakon sto ste pritisnuli next, dobicete opciju gde pise "Volume label", tu unesite ime, kako ce vam se zvati USB instalacija npr. "Windows Instalacija"

sshot6.png

7) Na kraju, program ce vam izbaciti celokupan izgled sistema i opcija koji ste izabrali kao sto je na sledecoj slici

sshot7.png

8) Nakon klika na dugme "Format Now", pokrenucete formataciju i kopiranje Windowsa na USB

sshot8.png

Kada se to zavrsi samo kliknite na ok, i zavrsili ste kopiranjem windowsa na vas USB!

Hteo bih da se zahvalim clanu fox_87 na korisnom dodatku koji mi je poslao mejlom.

Ako hoces dodaj komentar da ljudi koji budu koristili ovaj program skidaju uvek poslednju verziju pa makar ona bila i demo,jer sam ja skinuo ver. 2.1e i u koraku 6 mi je izbacio error unallocated space at the end of formatted disk, a bas taj bag bi trebalo da je ispravljen u toj verziji sto ocigledno u mom slucaju nije bilo.
Trenutno je poslednja verzija 2.1m i sa njom je sve proteklo ok.

Prilikom instalacije XP-a prvo ce se ponuditi sredjivanje particija preko fdiska (stara skola kao preko win98 start up diskete) i ona ce biti fat32,prekopirace podatke sa flesh-a na hard disk a zatim se pri restartu on vadi i krece dobro poznata instalaciaj xp-a gde ce imati mogucnost da se particija konvertuje u NTFS sto je inace pozeljno (samo konvertovanje bez formata,jer format bi obrisao prekopirane podatke)

Cak sam ovim programom i 2 razlicita linux-a iz .iso formata prebacio na flesh (2GB) i nije bilo nikakvih problema,eksta stvar

Instalacija je prošla, koristio sam demo versiju flashboot-2.1m. Ali kad je trebalo da se Windows XP podigne sa USB-a, javila se poruka

Starting cmain()... No PXE stack

sacekaj malo,kako mislis instalacija je prosla a kad je trebao da se xp podigne sa usb-a,on se ne dize sa usb- a nakon instalacije vec sa harda,posto ga na hard i instaliras,znaci nakon instalacije usb se vadi i dize se sa harda (onda se on namesta kao first boot device u biosu)

sacekaj malo,kako mislis instalacija je prosla a kad je trebao da se xp podigne sa usb-a,on se ne dize sa usb- a nakon instalacije vec sa harda,posto ga na hard i instaliras,znaci nakon instalacije usb se vadi i dize se sa harda (onda se on namesta kao first boot device u biosu)
OK! Izvinjavam se, trazio sam naćin da na USB instaliram ceo operativni sistem (Windows XP) i naletio sam na ovaj topik. Znaći ne treba mi butabilni USB sa koga bi kasnije instalirao Windows, za to mogu da koristim i CD ROM. Hoću da USB koristim kako primarni hard disk, sa koga se pokreće Windows XP.

Ali kako i da je, ova sa Flashboot-om mi nije uspelo. Skinuo sam program sa neta, instalirao i startoavao, kako je i objaŠnjeno. Nakon formatiranja i kopiranja Windowsa na USB, napravio sam restart, u BIOS-u izabrao USB za first boot device i pojavila se poruka:

Starting cmain()... No PXE stack

ok,malo si pisao nepovezano tako da te nisam razumeo najbolje,ti si uspeo da prebacis xp na usb-to si mislio pod "instalacijom",dok sam ja mislio da si instalirao windows
ova poruka sto ti je izbacio mi nije poznata,mozda pri postupku prebacivanja xp-a na usb nesto nije uspelo :think:
ono sto ti hoces a to je da instaliras OS na usb disk,mislim da moze bez ikakvih problema,ali usb je znatno sporiji od harda tako da ces imati pad performansi prilikom upisa i citanja podataka

ako ti bas treba neki os da ga pokrenes sa flesha uzmi linux,ubuntu ili neki drugi,to ti se zove live os

Fin tutorijal ali mislim da je mnogo jednostavnije da koristis ISO to USB.

Program mozes skinuti ovde
http://www.isotousb.com/

Znaci svaki Windows mozes sa ovim programom da nabacis na flash drive i da kreiras da bude bootabilan...jedino sta ti treba je ISO image od Windows-a koji planiras da nabacis na USB...Ako imas CD mozes da odradis copy CD u ISO fajl preko Nero ili nekog drugog programa za convertovanje CD/DVD.
Veoma je lagan nacin upotrebe programa i program sam je freeware.

Znaci prvi korak mountujes ISO image
Drugi korak izaberes USB drive
Treci korak checkiras da bude bootabile
Cetvrti korak pritisnes Burn i sacekas da se prekopira ISO na USB i to je to.

I kad kreiras butabilan USB sa OS koji planiras da instaliras moras da u BIOS podesis da boot prvo ide na USB drive koji da bi bio detektovan od strane BIOS mora da bude pluged in u compu. I to je to...

http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

YUMI - na USB flash stavio Hiren, Windows XP, Linux Mint, Fedoru... plus neke ISO-e za koje ćutim ko zaliven

http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

Za razliku od YUMI-ja, ovde je filozofija rada da USB flash "izigrava HD" kada se podigne Live OS tako da se izmene pamte dok kod YUMI-ja nema izmena....

Tek stavite Hiren zbog dva razloga - prvi je priprema particija
a drugi - a šta ako pukne instalacija, kako ćete da pokrenete računar ako je netbook 10.1"?

Poslednja izmena:
Konacno nadjoh temu,malo zastarela ali nadam se da ce mi neko odgovoriti.Hard mi je riknuo,a imam jedan eksterni na usb,pokusao sam malopre da instaliram xp na njega,mislio sam da je to isto ko nad instaliras na obican hard.Nisam uspeo Moze li pomoc?Da li mogu sa programom iz prve poruke,mislim ako moze sistem da se instalira na usb sto ne bi mogao na eksterni...i to je neki usb :)

Konacno nadjoh temu,malo zastarela ali nadam se da ce mi neko odgovoriti.Hard mi je riknuo,a imam jedan eksterni na usb,pokusao sam malopre da instaliram xp na njega,mislio sam da je to isto ko nad instaliras na obican hard.Nisam uspeo Moze li pomoc?Da li mogu sa programom iz prve poruke,mislim ako moze sistem da se instalira na usb sto ne bi mogao na eksterni...i to je neki usb :)
Može svaki OS na externi HDD. Pa izaberi externi za instalaciju, kad instaliraš, a posle instalacije u biosu podesi da se diže sistem sa externog HDD-a.

Back