Шта знам, спадам у обичне кориснике рачунара (интернет, филмови, музика, канцеларијски програми, по нека игра с времена на време) и сви рачунари код куће су ми на линуксу (пре неку годину скрасих се на Дебиан тестинг). Супруга која осим интернета и канцелариских алата који јој требају на послу друго не користи и дете које рачунаре осим за наведено рачунар користи и за потребе учења на даљину, приступу разним е-уџбеницима, израду домаћих задатака такође без проблема користе рачунаре на којима нема виндовса...
Једини разлог што на виртуелној машини још увек имам и Виндовс јесте приступ е-управи односно услед одлуке да приступ порталима е-управе омогуће само са виндовса (кад је у питању елетронски потпис са личне карте).
Занимљиво је да сам по потпуном преласку са виндовса на линукс престао да играм и игре (иако сам у то време још увек имао више оперативних система на рачунару (линукс и виндовс) - просто ме почело да мрзи да прелазим на виндовс само зато да би одиграо неку игру (COD; PES...).
Наравно да линукс није савршен и да уме да изнервира, нпр кад треба наћи неки алат за који ни не знаш где га потражити или пак оно што је понуђено преко званичне подршке тог алатаодбија да ради, да би се потом потребни пакети нашли у складишту пакета дистрибуције (нпр драјвери за wifi рутере)...
Има ту и других "проблема", нпр корисник који се малко упусти у истраживање и дозволи себи да разуме разлике између виндовса и линукса врло брзо улети у еуфорију праћену скакањем са једне на другу дистрибуцију под паролом "тражим најбољу за мене" да би након неколиког година схватио да су све базиране на истим принципима и да мо од њега зависи колико ће оперативни систем стабилно радити...
Иначе, виндовс сам обрисао са рачунара када се након одређених измена у конфигурацији (матична, процесор и РАМ меморија) више није хтео покренути већ је морала поновна инсталација - тада сам користио убунту који се без проблема покренуо као да није било измена...
Све у свему, Линукс дистрибуције су једнако једноставне за рад као и виндовс при чему велика већина програма која долази у званичним складиштима пакета је бесплатна и потпуно употребљива за коришћење. За високо професионалне алате већ мора да се плати и на линуксу...