Vw genijalnost inženjera ili dupli trošak?

mario80

Stara legenda
Poruka
80.754
Gledam neki audi a2 i sad piše čovek zamenjen lanac i lančanici, mislim se šta priča ovaj taj motor ima zupčasti kaiš. Pogledam malo bolje kad nemac uspeo da napravi motor sa zupčastim kaišem i lancem koji pogoni pumpu za ulje! Nisam mogao da verujem kakva glupost! I to sve ima i protuteg kako se abortus motor od tri cilindra nebi tresao :lol:

https://www.a2oc.net/community/inde...-chain-and-chain-tensioner-replacement.35539/
Kada se skine zupčasti onda se skida karter i deo poklopca ispod koga se krije lanac, lančanici i klizači!

Švaba duplirao trošak održavanja i obesmislio inženjersku struku!

Jel ovo najskuplji veliki servis na svetu ili mi se čini?!??

Kakvi su ovi noviji dizel motorikod vw grupacije? Imaju li ovakve genijalne budalaštine u svom sklopu?

b86lLDF.jpg

Švaba duplirao trošak održavanja i obesmislio inženjersku struku!
Pa nije baš tako, lanac je praktično večan, pogotovu ako pogoni samo uljnu pumpu, nema tu nikakvog opterećenja, čak i kod hladnog motora.
A i gledao sam one slike, to je bre lančuga, verovatno pogon nisu mogli smisleno da reše samo zupčanicima.
Mnogo veći problem je španer, on treba da radi kako treba, a troši se mnoooogo više od lanca.
E sad, koliki je interval za zamenu španera, to je najvažnije pitanje?

Ali u principu se slažemo, to je guranje para u džep ovlašćenim serviserima, štednja razvojnih troškova i prebacivanje na mušterije.

Prevara veka motori trocilindrasi i još takozvani "elastični " motori za kojima treba da vučeš u gepeku
karton ulja a o zagadjenju atmosfere isparenjima nesagorelog ulja da ne govorimo .
Pardon zaboravio sam i budalaštinu od 4 ventila po cilindru , gde svu uštedu u potrošnji će te kad tad platiti kod automehaničara.
Za 4 ventila se baš ne bih složio, ima dosta uspelih i trajnih motora s tom koncepcijom. Ni 3 cilindra nisu kod svih ista.

Za 4 ventila se baš ne bih složio, ima dosta uspelih i trajnih motora s tom koncepcijom. Ni 3 cilindra nisu kod svih ista.
Plin je jeftin i nije za automobile sa 4 ventila , ato koji ima 2000 ccm vozim na 1500 obrtaja , prva brzina je pokvarena i ne pamtim da sam je koristio . Terenske uzbrdice gde moderni automobili idu prvom i slajfaju zbog turaze ja idem treciom i drugom bez jačeg gasa.Benzin nikad nisam nasuo , mislim da je to sve riknulo , a pali redovno na - 20c.
Mislim da manje zagadjuem atmosferu ako pomnožim kubikažu sa prosekom obrtaja nego trocilindrični od 1000 ccm.

Back