Vožnja starog benzinca manje šteti životnoj sredini nego kupovina novog strujaša? Netačno!

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam prošle nedelje bio u Italiji na odmoru, rentirali Yaris Hybrid, iznenadjen koliko to sve glatko i lepo radi…
Nisam zavirivao koji motor ima, ali bi bez problema (da mi treba), kupio takav auto za grad

Pogledajte prilog 1765240
upravo taj yaris ima. ne cita niko link https://en.wikipedia.org/wiki/Straight-three_engine

2020–presentToyota G16EPetrolTurbocharged, debuted in the Toyota GR Yaris

to je jedan super autic, pre bih ga kupio od abarta, i plus imaju vec i na vodonik, negde ga pomenusmo
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_GR_Yaris
The production car is powered by a Gazoo Racing-built, turbocharged and direct/port-injected 1.6-litre G16E-GTS three-cylinder engine that produces 192–200 kW (257–268 hp; 261–272 PS) and 360–370 N⋅m (266–273 lb⋅ft) of torque, varying due to emissions regulations in certain markets. The engine is mated to a 6-speed V16-series intelligent manual transmission ("iMT") and "GR-Four" permanent four-wheel drive system. It has a claimed 0–100 km/h (0–62 mph) acceleration in 5.2–5.5 seconds and an electronically limited top speed of 230 km/h (143 mph).
Da ima i toga ali treba biti oprezan gledao sam test vrele gume, kaže moraš stalno da nabijaš gas do poda kod te trocilindrične korole. To je najava da ukidaju 4 cilindra.
nema korola, vec yaris, a auto je za reli, zabalavio bi da ga provozas

ups., ima i gr corolla isto za relije
wow
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_GR_Corolla
samo ja nisam ovo nigde video ovde
1754220877741.png
The version of the engine found in the GR Yaris makes up to 200 kW (268 hp; 272 PS), but the version for the GR Corolla generates 221–224 kW (296–300 hp; 300–304 PS) and 370–400 N⋅m (273–295 lbf⋅ft) of torque. Among other strategies to achieve this increased power output, the GR Corolla has three tailpipes for reduced backpressure.[10][11] A six-speed manual transmission is standard in the GR Corolla.[12] :balavi:

3 cilindra, ali 300 konja, @mario80

Poslednja izmena:
Ako si lud ovde svi koji prodaju trocilindrične jarise napominju da motori troše ulje :kafa:
pa vama ih uvaljuju, ali vidis da kod nas njih nema osim sportske gr verzije sa 300 konja halo?!
hibridi smo rekli idu do 190-200 konja, nema vise, i oni su svi sa 4 cyl.

a ovo ti je za reli, halo, taj gr yaris cak i nema ovde,a bas me zanim,a cena gr corolle:
The GR Corolla is built mainly for the North American market as Europe received the GR Yaris (which is not sold in Canada and the United States).

The 2025 Toyota GR Corolla has a starting sticker price of $39,995, with the range-topping GR Corolla Premium Plus kicking off at $46,650.

pa ti sad vidi, zasto nas zahebavas, ovaj GR je san snova
evo ti pari oci malo

Poslednja izmena:
….cak i Toyota Srbija nudi 10 god garancije uz program održavanja, ne vidim razloga zašto tako nešto ne bi vozio ( za grad)
oni kupuju kante pa onda ugradjuju plin, i to samo ako imaju dovoljno veliki gepek,a posle koliko godina im se isplati?
i onda odustanu i kupe nekog polovnog dizela, i to je to, cadjave okolinu

Vozio sam ja nov c3 na 3 cilindra i stalno sipao ulje. Vozi iti slobodno mene to ne zanima.
Koliko sam razumeo, ti di se vozio u nekom od zenine firme, citroenu ili tako nešto (ispravi me ako grešim), koji je tada bio poznat po odredjenim problemima..
Ovi novi modeli, bukvalno svi proizvodjaci ih prave, ne vidim razlog zašto ga ne bi kupio…
5 godina da služi, puna kapa…

Ovi novi modeli, bukvalno svi proizvodjaci ih prave, ne vidim razlog zašto ga ne bi kupio…
u americi su prestali da se prodaju yarisi, jer ameri vole veca cak i od corolle, preferiraju svi koje znam camry, rav itd
a to sto on kaze za 3 cilindra ima tu osnova, samo sto se ni yarisi nikad nisu ovde prodavali sa 3, vec sa 4

sad ovaj sportski gr ako iz 3 cilindra daje 300 konja, toyota je dokazala da je najbolja, od sad samo toyote gledam, i shvatam zasto to neki isto rade, ali eto treba da prodje 20 godina u americi da se to shvati, zasto tojota ima takvu reputaciju
5, ili 6 godina samo da se isplati., mora da sluzi 10

Omasovice se sigurno.

Da li si siguran?Pogledaj malo rezultate prodaje EV.
Sve ih se manje kupuje, da i kod Kineza je primecen pad prodaje.To su cinjenice, EV nisu buducnost, i nece se odrzati.Pa VW i Mercedes su njavise pretrpjeli jer su ulagali novac u EV, pa ispusili.
Kina se pita ..Sankcije tarife i sl gluposti od strane Amera neće zaustaviti razvoj..Može ga malo usporiti u procentima koje imaš dole
Bloomberg
NEF’s Electric Vehicles Outlook expects almost 22 million global passenger EV sales this year, a jump of 25% from 2024, as the cost of lithium-ion batteries falls and production of more affordable EV models ramps up.
China accounts for nearly two-thirds of global EV sales, followed by Europe at 17% of sales and the US at 7%. Emerging markets, meanwhile, are growing rapidly due to sales from Chinese automakers.
China’s annual EV sales are set to surpass total US new vehicle sales of any type in the next year

u americi su prestali da se prodaju yarisi, jer ameri vole veca cak i od corolle, preferiraju svi koje znam camry, rav itd
a to sto on kaze za 3 cilindra ima tu osnova, samo sto se ni yarisi nikad nisu ovde prodavali sa 3, vec sa 4

sad ovaj sportski gr ako iz 3 cilindra daje 300 konja, toyota je dokazala da je najbolja, od sad samo toyote gledam, i shvatam zasto to neki isto rade, ali eto treba da prodje 20 godina u americi da se to shvati, zasto tojota ima takvu reputaciju

5, ili 6 godina samo da se isplati., mora da sluzi 10

Yaris je svakako za Srb i tome pričamo…Da mi treba, a na osnovu 7 dana sto sam ga vozio, glatko bi ga kupio…

Kina se pita ..Sankcije tarife i sl gluposti od strane Amera neće zaustaviti razvoj..Može ga malo usporiti u procentima koje imaš dole
Bloomberg
NEF’s Electric Vehicles Outlook expects almost 22 million global passenger EV sales this year, a jump of 25% from 2024, as the cost of lithium-ion batteries falls and production of more affordable EV models ramps up.
China accounts for nearly two-thirds of global EV sales, followed by Europe at 17% of sales and the US at 7%. Emerging markets, meanwhile, are growing rapidly due to sales from Chinese automakers.
China’s annual EV sales are set to surpass total US new vehicle sales of any type in the next year

..uz napomenu, da daleko najveća prodaja EV je na njihovom tržištu, a svet za sada zaostaje. Svet i dalje želi tradiciju i ime kad kupuje automobil, dok se mladi kinezi ne identifikuju sa imenom, nego sa softverom i sličnim stvarima ugradjenum u nove automobile…

Bloomberg
I u Kini je opala prodaja EV.Cak i Tesla hoce da predje na vodonik

..uz napomenu, da daleko najveća prodaja EV je na njihovom tržištu, a svet za sada zaostaje. Svet i dalje želi tradiciju i ime kad kupuje automobil, dok se mladi kinezi ne identifikuju sa imenom, nego sa softverom i sličnim stvarima ugradjenum u nove automobile…
Ne zaostaju ovi u Skandinaviji su dosta napred što se tiče infrastrukture ali potrošače nisu još uvek dovoljno ubedili ;) Osim Norvežana oni su ja mislim na 97% ..Kod Kineza su cene 50% povoljnije što će tice cene EV a i krediti su im povoljniji ..

Koliko sam razumeo, ti di se vozio u nekom od zenine firme, citroenu ili tako nešto (ispravi me ako grešim), koji je tada bio poznat po odredjenim problemima..
Pa kupi slobodno nemam ništa protiv samo to gowno u moju kuću više ne ulazi. Litar ekstra devičanskog motornog ulja na 3kkm.

nisi u pravu, jer i u kineski sednes i probas, imas neka ocekivanja, pa ako se ona cak i nadmase, onda hoces cenu - svet hoce nisku cenu, a eu ni usa ne mogu da pariraju kinezima
Nema ništa od toga skupo a i nema infrastrukture ..U EV je već uloženo hiljade milijardi neće sad sve to baciti jel eto BMW se setio da moze i vidonik kao da ga Toyota i Hyundai nisu gurali 20g..Sve te pumpe su zatvorene pre 5-6godina
znaci ti si se pomirio sa cinjenicom da ce kinezi da vladaju svetom?
Ma džabe se palinjaš ev je plasiran da bi se duplirale cene automobila i nafte na svetskom tržištu. Pošto nije isplativo može da se vuče ko egzotika.
kako nije isplativo, a kineski? oni se polako probijaju, vodonik nam je poslednja nada, ili da se predamo kinezima

Nek plate inženjere i naprave automobile od kompozitnih materijala a ne ove karabudževine od 2 tone na tri cilindra i bateriju. Drugar kupio nov reno u salonu akumulator poluispravan od prvog dana.
napravili su vec, smanji dozivljaj, pa eto vidis, kineski ce da budu bolji od zapadnjackih
samo nas vodonik spasava najezde malih zutih, da ne damo svabi litijum, preko nase grbace da se bori sa kinezima, a ne moze da pobedi, je su se kinezi vec probili, osvojili tehnologiju

nisi u pravu, jer i u kineski sednes i probas, imas neka ocekivanja, pa ako se ona cak i nadmase, onda hoces cenu - svet hoce nisku cenu, a eu ni usa ne mogu da pariraju kinezima

znaci ti si se pomirio sa cinjenicom da ce kinezi da vladaju svetom?

kako nije isplativo, a kineski? oni se polako probijaju, vodonik nam je poslednja nada, ili da se predamo kinezima
Šta kinesko može da ti izgleda jel ona kartonska koža od koje se prave cipele za pokojnike?!??

Šta kinesko može da ti izgleda jel ona kartonska koža od koje se prave cipele za pokojnike?!??
covece, shvati vama daju poslednju klasu, najnizi kvalitet svega kineskog, a na zapad izvoze ostalo sto vredi, alternator us$85 on-line, gde je logika da ga ja kupim u radnji za 300? neko je taj sto sam ja stavio jeftin, opet testirao, i kaze ispravan,a stari kaze neispravan, ja nisam ni znao, vec bio spreman da menjam akumulator

Back