VOLVO I SAAB

To sto mu curi ulje kod srafa trebalo bi da bude samo dihtung. Nekad se cak desava da ode dihtung na cepu za ulje pa ga odatle baca. Dakle pogledaj prvo cep.

E sad ta prica sa plinom govori da ne bi trebalo uopste da razmatras kupovinu tog automobila.

Zasto kazes da ne kupujem? Mislis da je doslo do njekog tezeg i skupljeg kvara, ili samo zbog zezancije sa plinom ( meni nije problem da ga demontiram, sa tim se pomirih..)

Plin je verovatno lose ugradjen i tu nema spasa. Moguce je da falsira na ploci, moguce je da crevo do filtera vazduha ima rupu, a moguce je da je i kutija filtera vazduha od detonacija otisla u pm pa ti stalno vuce vazduh. U principu bi trebalo prvo sve to da se zadihtuje pa da se onda lepo usteluje plin. Nadam se da je grana citava.
Tom automobilu bi najbolje legao sekvencijalni plin, ali takva investicija ti nije isplativa. Za atest stvarno ne znam. Ako se odlucis da ga kupis, skini plinsku instalaciju i teraj na benzin.
Sto se tice ostecenja ne mora da znaci da je bio udaran. Zavisi kakvo je ostecenje, moze da ga napravi i udarac kamena, moze da nastane na parkingu, ljubomorna zena :rotf: . Ako vec nema drugih primetnih ostecenja ne verujem da bi neko sve ostalo ispeglao a ostavio samo ostecen far.

Sve u svemu, da li je taj plin mogao da dovede do takvih ostecenja motora da je on za bacanje, ili su mogli da stradaju samo manji delovi cija opravka kosta manje, to me interesuje? (moze li to curenje ulja odozgo da bude povezano sa nekim vecim 'przenjem' u motoru (tako nesto mi neko rece..? :o

Nudi mi se Volvo 850 T5 iz 1994, najskuplji model iz te godine, za 1300 eura.
Slovenacke tablice, registrovao bih ga u EU (ceska).

Moje pitanje i dilema su sledeci:

1. curi mu ulje (skluplja se gore oko srafa na motoru). Prodavac tvrdi da je u pitanju samo los duhtung, ali da li moze da bude i neki tezi kvar?

2. Ugradjen mu je plin u Sloveniji ali bez atesta, i ima problema sa njim. Prodavac kaze da mu nedavno nije hteo da upali pa je to sredio, ali da se zna cuti povremeno kao neka mala eksplozija, i kaze da je u pitanju takodje los duhtung i da ulazi previse vazduha.
Da li je u pitanju mozda neki tezi kvar zbog lose ugradnje?

E da, covek rece da zna da 'eksplodira' iznad odredjenog broja obrtaja. Da li to moze da dovede do ostecenja na katalizatoru ili slicno, i da li bi pomogla ugradnja "lazne" lambda sonde ili se to ne isplati popravljati?

Auto sa takvim plinskim problemom i bez plinskog atesta ne mogu da registrujem u Ceskoj, pa je moje pitanje da li je u pitanju veliki kvar i koliko bi kostala popravka.
Drugo, zna li ko moze li atest da se uradi u Srbiji a da ga priznaju u Sloveniji i uvedu u njihovu servisnu knjizicu?

Trece, ako bi popravka bila neisplativa, da li je ok da demontiram plinsku instalaciju a ostavim samo toroidni rezervoar?

Jos nesto: auto ima samo 1 airbag za vozaca, a vidljivo je malo ostecenje na prednjem svetlu na strani suvozaca; da li to znaci da je bio udaran sa suvozaceve strane?

Thx!

Moja preporuka ti je da se manes corava posla, jer bez obzira sto je sam auto jeftin, moze biti da je spreman za generalnu, pogotovu zbog lose ugradjenog plina!

Pricam ti ovo iz licnog iskustva (vozim 850 2,5) koji je nastradao zbog nestrucno ugradjenog plina, pa sam morao da radim polugeneralnu koja je kostala oko 1000€, a takodje znam da je cena pune generalne za moj motor (bez turbine) oko 3000€. Ja sam jos i dobro prosao, jer nisam menjao klipove i radilicu, nego mi je majstor hilznovao blok motora i zemenio karike i letece lezajeve, i to je ispalo oko hiljadarke!

p.s. Posto je u pitanju T5, moras uzeti u obzir da se ta verzija motora ne kupuje za laganu voznju, a svako forsiranje motora dovodi do brzeg habanja!

Moja preporuka ti je da se manes corava posla, jer bez obzira sto je sam auto jeftin, moze biti da je spreman za generalnu, pogotovu zbog lose ugradjenog plina!

Pricam ti ovo iz licnog iskustva (vozim 850 2,5) koji je nastradao zbog nestrucno ugradjenog plina, pa sam morao da radim polugeneralnu koja je kostala oko 1000€, a takodje znam da je cena pune generalne za moj motor (bez turbine) oko 3000€. Ja sam jos i dobro prosao, jer nisam menjao klipove i radilicu, nego mi je majstor hilznovao blok motora i zemenio karike i letece lezajeve, i to je ispalo oko hiljadarke!

Koliko dugo si ga bio vozio na plin do generalke i koliko je bio presao kilometara do tada?

Najbolje bi bilo da preskocis taj auto i nadjes neki drugi T5, ako si vec naumio da kupis takav automobil. Ne mora da znaci da mu je motor u ofsajdu. Naprotiv, ako ide dobro na benzin, onda skini plin i teraj ga na benzin. Ako imas mogucnosti trebalo bi da ga proveris u nekom servisu, izmeris kompresiju, uradis neki osnovni pregled na osnovu kojeg bi sa pouzdanoscu mogao da utvrdis da li je motor ok ili ne. Plin je mozda mogao da prouzrokuje neku stetu, ali ne verujem takvu da bi doterao motor do generalne. Pre moze da vrisne usisna ili izduvna grana, mogu da zacepe dizne ako se stalno tera na plin. Nisi nam rekao koliko je presao auto. Kao sto rece Alaman, to je automobil koji te mami da stisnes gas, ako ga je vozio neki ludak mogao je da ga unisti i na benzinu. Ako se odlucis za taj auto imaj na umu da ces morati sigurno dosta da ulazes dok ga ne dovedes u dobro stanje (pod uslovom da je ovo sa motorom ozbiljniji problem). Imas li neki link, slike, bilo sta?

Pošto vidim da ovde ima dosta dobrih poznavalaca Volvoa, evo i mog problema:
imam 740 '87 sa D24TIC motorom i prešao sam 450.000km do sada i troši mi puno ulja, otprilike 1 litar ulja na rezervoar goriva :dash:. Urađen mu je remont turbine na oko 300.000km u jednom od naših najpoznatijih servisa jer je i tada trošio dosta ulja, i oni su preporučili da ako se potrošnja nastavi, da se odradi generalka motora. Ja sam odradio generalku i bilo je sve O.K., ali je u zadnje vreme ponovo počeo da troši mnogo ulja. Merena je kompresija motora, i ona je odlična (ne secam se tačno podataka, negde sam zaturio taj papir iz servisa). Lokalni servis koji važi za malo bolji smatra da je problem u turbini i da ona usisava ulje iz motora. Inače, ulje vlaži oko "iberlaufa" na poklopcu motora, i na crevu ispod turbine. Tako da sam i ja stekao neko mišljenje da ti "jaki" servisi koji rade turbine lepo uzmu 250 evra za jedan remont turbine, a verovatno urade površno i onda se mora ponovo kod njih. Inače, nije mnogo prošlo od tog remonta, a on je ponovo počeo da troši ulje po malo, a onda sve više i više. Pa, ima li neko iskustva sa ovim? Šta uraditi: da li ponovo servisirati turbinu, da li tražiti dobru turbinu sa nekog stranca, ili pokušati nešto treće?:???:

To ti je golfov motor produzen za dva cilindra. Ako si presao 450.000, a na 300.000 si radio remont, vrlo je moguce da je nakon tih 150.000 ponovo cuknula turbina. Mozda ti je i motor opet los, nista neobicno ako ti je ugradio lose delove, mada ti kazes da je on OK. Gde si radio generalnu, u VW servisu? Dobro remontovana turbina je po pravilu bolja nego neka polovna sa stranca. Nemam iskustva sa losim turbinama, tako da ne znam ni koji servis da ti preporucim. Mozda ne bi bilo lose da odes u neki Volvo servis da ti malo pregledaju motor.

Najbolje bi bilo da preskocis taj auto i nadjes neki drugi T5, ako si vec naumio da kupis takav automobil. Ne mora da znaci da mu je motor u ofsajdu. Naprotiv, ako ide dobro na benzin, onda skini plin i teraj ga na benzin. Ako imas mogucnosti trebalo bi da ga proveris u nekom servisu, izmeris kompresiju, uradis neki osnovni pregled na osnovu kojeg bi sa pouzdanoscu mogao da utvrdis da li je motor ok ili ne. Plin je mozda mogao da prouzrokuje neku stetu, ali ne verujem takvu da bi doterao motor do generalne. Pre moze da vrisne usisna ili izduvna grana, mogu da zacepe dizne ako se stalno tera na plin. Nisi nam rekao koliko je presao auto. Kao sto rece Alaman, to je automobil koji te mami da stisnes gas, ako ga je vozio neki ludak mogao je da ga unisti i na benzinu. Ako se odlucis za taj auto imaj na umu da ces morati sigurno dosta da ulazes dok ga ne dovedes u dobro stanje (pod uslovom da je ovo sa motorom ozbiljniji problem). Imas li neki link, slike, bilo sta?

Nemam slike, ali auto pristojno izgleda za to godiste, nema korozije..

Sad ponovo proverih, eksplozije se cuju povremeno na 2000 obrtaja, posle ide ok?..
U autu se oseca neprijatan miris, kao od plina ili ulja...

Presao je sluzbeno 188000, ali vlasnik kaze verovatno vise (on je 2. vlasnik), ja racunam da ima sigurno 300000 km...

@Alaman, koliko si presao km do te polugeneralke i koliko si ga dotle vozio na plin? Ne mora obavezno biti da je motor stradao od plina, mozda bi i bez njega morao na generalnu? (retoricko pitanje, ustvari nemam pojma.. :) )

Koroziju ces tesko naci na njemu, nemoj da ti to predstavlja reper za kupovinu. Ako si ti zadovoljan autom, ako si spreman da ga vozis na benzin, i ako na benzinu ne pravi nikakve brljotine, onda se casti brate mili pa sta ti bog da. Cim vlasnik kaze da je verovatno vise presao, onda znaj da je vise presao, jer on sigurno zna nesto sto zeli da ti precuti. Turbo mora da vuce malo ulja, ali ako je u granicama normale, pa i malo iznad, onda to nije problem.
Imao sam 850 2.5 20V koji je u trenutku prodaje imao 325.000 i isao kao podmazan. Sa kvalitetnim uljem trosio je do 1 litra na preko 10.000 km sto je u granicama normalnog. Nisam ni pomisljao na ugradnju plina. Njemu kilometraza nije predstavljala problem jer je bio redovno i kvalitetno odrzavan.
Sada vozim isti takav samo 10V, sa 163.000 km i plinom. I cini mi se da nije to ista prica kao sa onim starim.
Preracunaj se pa vidi sta ti se isplati, taj T5 sa plinom koji ne radi ili neki drugi.

To ti je golfov motor produzen za dva cilindra. Ako si presao 450.000, a na 300.000 si radio remont, vrlo je moguce da je nakon tih 150.000 ponovo cuknula turbina. Mozda ti je i motor opet los, nista neobicno ako ti je ugradio lose delove, mada ti kazes da je on OK. Gde si radio generalnu, u VW servisu? Dobro remontovana turbina je po pravilu bolja nego neka polovna sa stranca. Nemam iskustva sa losim turbinama, tako da ne znam ni koji servis da ti preporucim. Mozda ne bi bilo lose da odes u neki Volvo servis da ti malo pregledaju motor.

Pošto je danas sve moguće, moguće je i to da je i motor loš, mada sam lično nabavio delove od firme iz Beograda, koja je uvoznik originalnih delova za generalke morora ("prva ruka"), a inače mi je vlasnik firme dobar prijatelj. Generalnu sam radio u jednom od najboljih lokalnih servisa. Mada si u pravu, sve to ne mora da znači da je odrađeno kako treba. Meni je opet ova turbina sumnjiva. Eto npr. ti nisi imao iskustva sa lošim turbinama, a ja sam video pored svoje, još par auta sa istim problemom. Jedno je bio Golf 2, a drugo Audi 80 kome se javio taj problem već na 70.000, a čovek je penzioner i dovezao je auto iz Švajcarske. Hvala ti za predlog za Volvo servis, to je možda i najbolje, o tome nisam razmišljao. Jel' ima neko još neki predlog ili da ima sličnih problema?

...nema korozije..

Presao je sluzbeno 188000, ali vlasnik kaze verovatno vise (on je 2. vlasnik), ja racunam da ima sigurno 300000 km...

@Alaman, koliko si presao km do te polugeneralke i koliko si ga dotle vozio na plin? Ne mora obavezno biti da je motor stradao od plina, mozda bi i bez njega morao na generalnu? (retoricko pitanje, ustvari nemam pojma.. :) )

Moj auto je presao oko 350 000 km (naravno na satu pise 170 000), a plin mu je ugradjen neposredno pre nego sto sam ga ja kupio (bilo je sve novo, sto se videlo iz aviona, bez obzira sto je vlasnik tvrdio da se na plin vozio duze od godinu dana).

Znaci: Recimo da je predhodni vlasnik presao max 10 000 sa tim plinom (sto nije tacno al' ajde nek bude i tako) i ja sam presao oko 15 000 kad je vec bio zreo za popravku (znatno opala kompresija, sto se osecalo u voznji), i posle toga sam vozio jos par hiljada i to bi bilo to.

Imao sam 850 2.5 20V ...

Sada vozim isti takav samo 10V, sa 163.000 km i plinom. I cini mi se da nije to ista prica kao sa onim starim.

Isti kao moj, zna se sta valja:ok:

Moj auto je presao oko 350 000 km (naravno na satu pise 170 000), a plin mu je ugradjen neposredno pre nego sto sam ga ja kupio (bilo je sve novo, sto se videlo iz aviona, bez obzira sto je vlasnik tvrdio da se na plin vozio duze od godinu dana).

Znaci: Recimo da je predhodni vlasnik presao max 10 000 sa tim plinom (sto nije tacno al' ajde nek bude i tako) i ja sam presao oko 15 000 kad je vec bio zreo za popravku (znatno opala kompresija, sto se osecalo u voznji), i posle toga sam vozio jos par hiljada i to bi bilo to.

Isti kao moj, zna se sta valja:ok:

Znaci ti si zadovoljan svojim i nije ti zao sto si morao uskoro nakon kupovine davati 1000 evrica za popravku, toliko je generalno dobar?
A koliko si ga bio platio pri kupovini ako nije tajna? :)

p.s. Covek je odustao od prethodno dogovorenog pregleda u servisu sutra uz slabasan izgovor plus pricu da jos neki gledaju auto, pa je dogovoreno da me zovne ako bude nasao vremena za servis... :o

Usudio bih se da kazem da je 850 najkvalitetnije sto je Volvo ikada proizveo. Da se razumemo, svaki auto mora da se odrzava da bi trajao. Video sam 850-ice u katastrofalno jadnom stanju, ali u njih nije bilo ulozeno ni dinara. Ako se iole redovno odrzava, taj automobil je neunistiv.
Sve zavisi kako je taj T5 odrzavan. Cim taj tip nece u servis verovatno zna i zasto nece. Nemoj da ga kupis za 1.300 pa da ulozis jos 1.300. Bolje onda iskesiraj 2.500 ili 3.000 za perfektan auto i miran si.

lemi u kom servisu je radjena turbina,naravno odakle su stigle hilzne za taj blok...

Turbina je rađena u Turbo Servisu u Užicu, a hilzne su iz Autopromm-a Beograd, uvoz iz Nemačke, ne sećam se tačno koja je marka, ali sve te jače marke koje rade delove za generalke motora sada spadaju pod ime Federal Mogul (možeš da vidiš detaljno na http://www.federal-mogul.com/en). Možda bi ponovo trebalo izmeriti kompresiju, ako to najbolje pokazuje u kakvom je stanju motor. Radio sam to prošle godine i serviser je bio oduševljen rezultatom, ali ja sam taj papir negde zagubio... Čini mi se da je neko na ovom forumu rekao da kompresija treba da bude 23:01... Imaš li ti neki predlog?

3761mi0.jpg

Losmi legenda :lol:

Odustadoh od one 850-ke i juce gledah u Ceskoj Volvo V70, 2000. godiste, pa da pitam za savet..Uvezen je u Cesku iz Nemacke, uvezao ga momak iz autoservisa gde stoji i gde ga i prodaju (ladno su ga digli gore i ponudili da ga pogledamo odozdo, gledali smo ga nakon voznje i odozdo deluje super, guma napred skroz cela, itd, osim male rdje oko auspuha..;
nigde nista nakon voznje nije curilo..) Amortizeri odlicni..

Po papirima izgleda a i oni pricaju, da je u Nemackoj bio samo 1 vlasnik, ali auto nema servisnu knizicu, sto mi je cudno ako je u pitanju nemac, gresim li, ili serv. knizica nije toliko bitna?..
Deklarisanih ima predjenih 165000 km. Motor je benzinac 2.4, na njemu pise 'made in France', znaci li to obavezno da je motor Renaultov?

Sad konkretno: vozili smo auto 20-ak minuta po gradu i po autoputu (bez problema smo ga dogurali do 180 km/h), pri voznji se ponasa dobro, malo sporo ubrzava ali ravnomerno, kocnice su najbolje koje smo u zivotu isprobali, u skretanjima levo-desno se ok ponasa (doduse nismo skretali bas ludacki, ali jesmo malo naglo..)

Unutrasnjost je ok za auto od 8 godina, izvana ima ogrebotina.. Gume su prilicno nove, model za brzu voznju..
U stanje ispod haube se ne razumem (u motor i te stvari tamo), ali kada je podigao haubu videli smo da tkanina koja stoji na limariji sa unutrasnje strane (oko motora) ima rupa i da je izderana na par mesta - zasto to moze da bude? Prodavac tvrdi da su to izgrizli misevi (? ), ali moze li biti da je eksplodiralo nesto oko motora pa da se zato tkanina unistila?

Sledece, klima je dvozonska, radi super kada se prebaci sasvim na kraj na 'crveno', a izmedju krajeva (u zoni gradacije temperature) ne radi (tj duva samo hladno)..

Zadnji levi tocak je na dva mesta na rubu ostecen (metalni rub je na tim mestima koji milimetar odlomljen, da li je to od loseg parkiranja, tipa zakacio rub troroara, ili je moglo biti od sudara?)

Na prednjem staklu koje je original Volvo ima malu naprslinu koja je zalepljena. Znaci li to siguran sudar, ili..? Deklarisano je 6 airbagova (vozac i suvozac napred i bocno + vazdusne zavese), ali kako mogu da znam da li oni svi stvarno funkcionisu a da auto ne vozim u ovlasceni servis (je li to moguce videti odoka, ili ispravnost bagova samo ovl. servis moze da iskontrolise?

Auto u Ceskoj ima nesto nizu cenu (oko 7000 evra) nego sto je za ovakve aute tamo uobicajeno, pa se pitam jesu li majstori iz servisa nesto malo vise na njemu peglali (jeftino ga dobili iz nemacke, sredili mu par najbitnijih stvari, pa ga jeftino a kao u dobrom stanju prodaju)..?
Molim savet, kupovati ovo ili ne?

Poslednja izmena:
Dobro je što si odustao od onog Frankenštajna.
Ne reče da li je taj V70 koji si gledao stari model (fejslift 850-ice) ili novi (P26)??? I jedni i drugi su se pravili 2000.
Ako je stari model, onda je u principu to 850-ica koja je preležala sve dečije bolesti i gde su ispravili sve što eventualno do tada nije valjalo, tako da bi trebalo da bude dosta pouzdan automobil.
Servisna knjižica kod Nemaca jeste bitan detalj, ali može i da zavara. Ako je automobil redovno održavan u ovlašćenom servisu, onda se za taj auto kaže da je "scheckheftgepflegt". Često se dešava da prvi vlasnik održava automobil u ovlašćenom servisu, ali da sledeće vlasnik ne nastavi sa tom tradicijom, pa samim tim i servisna knjižica postaje nepotrebna. To bi možda moglo ukazati da je automobil imao više od jednog vlasnika, ili da je prvom vlasniku postalo skupo održavanje kod Volvoa, ili da nije mario o automobilu, ili...
Generalno, automobil koji je vožen u Nemačkoj neće mnogo propasti ni sa 300.000 km, a ne sa 165.000 (ako su pravi). Pošto je još Volvo, nemoj da te čudi što nisi našao ništa kapitalno sa donje strane vozila.
Motor je Volvo, Reno s tim nema veze. 2.4 benzinac je prilično pouzdan motor. Ja imam takav u 850, a imao sam takav i u staroj 850 koji je presao 325.000 km (od toga dobar deo eksploatacije u Srbiji) i nisam našao zamerke (naravno uz redovno održavanje). Po meni je dobro što nije turbo (ako sam dobro shvatio), jer sa turbom kad tad kreće zayebancija. Ostaju dve mogućnosti: 10V - 140 KS ili 20V - 170 KS. I jedan i drugi su dovoljni da vuku mrcinu. To što sporije ubrzava ne treba ništa da te čudi, auto je težak a tera ga recimo 140 KS. Kod ovog sa 20 ventila stvari su već malo drugačije i on bolje povlači. Generalno su malo lenji (osim turbaća) i neelastični motori, ali kada se zalete onda je to druga priča.
Sva ta oštećenja kako si ih ti opisao ne bi trebalo da ukazuju na veću štetu. Zaštitni tapacirung na haubi može vremenom da se pohaba (toplo-hladno), gore bi bilo da ga nema, jer bi tada skoro sigurno ukazivao na sudar. Nema tu šta oko motora da eksplodira. Šoferka može da nastrada od kamenčića pa da vremenom naprslina postaje sve veća, dakle ne mora biti sudar.
Što se tiče vazdušnih jastuka, imaš na stubu kod vozačevih vrata ili kod zadnjih levih vrata crnu nalepnicu sa podacima na kojim mestima postoje jastuci, koliko ih ima i kada je predviđeno da se izvrši kontrola ispravnosti. Naravno, ako nema knjižice možda kontrola odavno nije rađena, a jastuci rade. Ovlašćeni servis u svakom slučaju ima načina da proveri ispravnost jastuka.
Sve ovo što napisah važi za stariji V70. Kako se i u novi model ugradjivao isti agregat, trebalo bi da sve to važi i za njega.
Moraš sam da proceniš da li je auto OK ili nije. U Nemačkoj se stare serije prodaju po ceni od 7.000 do 7.500 EUR sa kilometražom od 120.000 do 150.000 km. Ne može ti niko dati savet da kupiš auto ili ne dok ga ne vidi.
Imaš li slike? Jesi li razmišljao da doteraš takav iz Nemačke ili Švajcarske?

Hvala Milose, model je novi iz 2000 godine, ventila ima 20 ali je ipak opet malo sporo povlacio ali kad se zaleteo isao je ok.
Nije turbo.

Auto bi registrovali u Ceskoj pa nam zato zgodnije da ga tamo kupimo..

Poslednja izmena:
Hvala Milose, model je novi iz 2000 godine, ventila ima 20 ali je ipak opet malo sporo povlacio ali kad se zaleteo isao je ok.
Nije turbo.

Auto bi registrovali u Ceskoj pa nam zato zgodnije da ga tamo kupimo..

To je u osnovi isti motor kao u mom bivšem 850 - 2.435 ccm, 170 KS i 20 ventila. Oni jednostavno malo teže povlače, ali boli te uvo. Treba ti velik, udoban, prostran i jak automobil, a V70 to svakako jeste. Da je turbo povlačio bi kao blesav, ali veruj mi da ti u svakodnevnoj normalnoj eksploataciji, pogotovo po Češkoj, to i ne treba.

jos jedno pitanje: na suvozacevoj strani tapacirung na vratima ne stoji cvrsto (nije cvrsto zalepljen, vec se na jednoj strani uginje unutra prilikom pritiska), znaci li to da mu je izasao airbag ili ne mora biti to?

Back