VOLVO I SAAB

Vise mi se svidja ovo:

Ili neki Godzila...

164gojit5rrear1cp2.jpg

Danas nesto gledam oglase u Sloveniji. Jel zna neko jel oni cene izrazavaju sa ili bez poreza? Imaju lepo ocuvanih S60 i dobre su im cene ako su sa porezom. Najjace mi je ono:"Pokličite za ceno":hahaha:, odma se se setim Zmaga iz Crnog Gruje :rotf:.

Za Nemce znam i za povracaj Mehrwertsteuer-a, ali ne znam kako je kod Slovenaca. Mozda je kod njih sistem drugaciji. Koliko znam povracaj poreza ima veze sa medjudrzavnim sporazumom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Kod nas se takodje cene izrazavaju sa porezom i kad kupujes auto jedino jos placas prenos apsolutnih prava (2,5% od kataloske vrednosti). Gledao sam na avto.net

Sad pogledah onu epizodu Top Gear-a od pre 5 godina kad su predstavljali S60R. Meni se mnogo dopada ta emisija jer dosta realno prikazuju automobile i sve je puno engleskog humora :D. S60R su predstavili kao direktnog konkurenta BMW M3 i, za one koji nisu gledali oni na kraju odvoze par krugova na stazi, i rangiraju brzinu. Na zalost i pored toga sto su ga extra nahvalili (sto inace nije slucaj kod njih da u emisiji hvale mnogo automobile) ipak je bio sporiji od BMW M3 :(. Naravno vozen je u advance modu bez pomoci sistema za proklizavanje. Najbolji mi je bio komentar na kraju da i pored toga sto je sporiji on ipak manje kosta i duplo je manje blam voziti njega nego BMW :hahaha:

Pa to ti je engleski smisao za humor. U osnovi se misli na to da kada budes imao dovoljno novca da kupis sportski auto kao sto je BMW M3 tada ces vec biti u takvom dobu da ti to ne pristaje, a posto Volvo S60R odise stilom i elegancijom niko osim poznavaoca Volva nece ni primetiiti da je to ustvari sportski auto.

Danas nesto gledam oglase u Sloveniji.

Nudi mi se Volvo 850 T5 iz 1994, najskuplji model iz te godine, za 1300 eura.
Slovenacke tablice, registrovao bih ga u EU (ceska).

Moje pitanje i dilema su sledeci:

1. curi mu ulje (skluplja se gore oko srafa na motoru). Prodavac tvrdi da je u pitanju samo los duhtung, ali da li moze da bude i neki tezi kvar?

2. Ugradjen mu je plin u Sloveniji ali bez atesta, i ima problema sa njim. Prodavac kaze da mu nedavno nije hteo da upali pa je to sredio, ali da se zna cuti povremeno kao neka mala eksplozija, i kaze da je u pitanju takodje los duhtung i da ulazi previse vazduha.
Da li je u pitanju mozda neki tezi kvar zbog lose ugradnje?

E da, covek rece da zna da 'eksplodira' iznad odredjenog broja obrtaja. Da li to moze da dovede do ostecenja na katalizatoru ili slicno, i da li bi pomogla ugradnja "lazne" lambda sonde ili se to ne isplati popravljati?

Auto sa takvim plinskim problemom i bez plinskog atesta ne mogu da registrujem u Ceskoj, pa je moje pitanje da li je u pitanju veliki kvar i koliko bi kostala popravka.
Drugo, zna li ko moze li atest da se uradi u Srbiji a da ga priznaju u Sloveniji i uvedu u njihovu servisnu knjizicu?

Trece, ako bi popravka bila neisplativa, da li je ok da demontiram plinsku instalaciju a ostavim samo toroidni rezervoar?

Jos nesto: auto ima samo 1 airbag za vozaca, a vidljivo je malo ostecenje na prednjem svetlu na strani suvozaca; da li to znaci da je bio udaran sa suvozaceve strane?

Thx!

Poslednja izmena:
Nudi mi se Volvo 850 T5 iz 1994, najskuplji model iz te godine, za 1300 eura.
Slovenacke tablice, registrovao bih ga u EU (ceska).

Moje pitanje i dilema su sledeci:

1. curi mu ulje (skluplja se gore oko srafa na motoru). Prodavac tvrdi da je u pitanju samo los duhtung, ali da li moze da bude i neki tezi kvar?

2. Ugradjen mu je plin u Sloveniji ali bez atesta, i ima problema sa njim. Prodavac kaze da mu nedavno nije hteo da upali pa je to sredio, ali da se zna cuti povremeno kao neka mala eksplozija, i kaze da je u pitanju takodje los duhtung i da ulazi previse vazduha.
Da li je u pitanju mozda neki tezi kvar zbog lose ugradnje?

E da, covek rece da zna da 'eksplodira' iznad odredjenog broja obrtaja. Da li to moze da dovede do ostecenja na katalizatoru ili slicno, i da li bi pomogla ugradnja "lazne" lambda sonde ili se to ne isplati popravljati?

Auto sa takvim plinskim problemom i bez plinskog atesta ne mogu da registrujem u Ceskoj, pa je moje pitanje da li je u pitanju veliki kvar i koliko bi kostala popravka.
Drugo, zna li ko moze li atest da se uradi u Srbiji a da ga priznaju u Sloveniji i uvedu u njihovu servisnu knjizicu?

Trece, ako bi popravka bila neisplativa, da li je ok da demontiram plinsku instalaciju a ostavim samo toroidni rezervoar?

Jos nesto: auto ima samo 1 airbag za vozaca, a vidljivo je malo ostecenje na prednjem svetlu na strani suvozaca; da li to znaci da je bio udaran sa suvozaceve strane?

Thx!

To sto mu curi ulje kod srafa trebalo bi da bude samo dihtung. Nekad se cak desava da ode dihtung na cepu za ulje pa ga odatle baca. Dakle pogledaj prvo cep.

E sad ta prica sa plinom govori da ne bi trebalo uopste da razmatras kupovinu tog automobila. Plin je verovatno lose ugradjen i tu nema spasa. Moguce je da falsira na ploci, moguce je da crevo do filtera vazduha ima rupu, a moguce je da je i kutija filtera vazduha od detonacija otisla u pm pa ti stalno vuce vazduh. U principu bi trebalo prvo sve to da se zadihtuje pa da se onda lepo usteluje plin. Nadam se da je grana citava.
Tom automobilu bi najbolje legao sekvencijalni plin, ali takva investicija ti nije isplativa. Za atest stvarno ne znam. Ako se odlucis da ga kupis, skini plinsku instalaciju i teraj na benzin.
Sto se tice ostecenja ne mora da znaci da je bio udaran. Zavisi kakvo je ostecenje, moze da ga napravi i udarac kamena, moze da nastane na parkingu, ljubomorna zena :rotf: . Ako vec nema drugih primetnih ostecenja ne verujem da bi neko sve ostalo ispeglao a ostavio samo ostecen far.

Pošto vidim da ovde ima dosta dobrih poznavalaca Volvoa, evo i mog problema:
imam 740 '87 sa D24TIC motorom i prešao sam 450.000km do sada i troši mi puno ulja, otprilike 1 litar ulja na rezervoar goriva :dash:. Urađen mu je remont turbine na oko 300.000km u jednom od naših najpoznatijih servisa jer je i tada trošio dosta ulja, i oni su preporučili da ako se potrošnja nastavi, da se odradi generalka motora. Ja sam odradio generalku i bilo je sve O.K., ali je u zadnje vreme ponovo počeo da troši mnogo ulja. Merena je kompresija motora, i ona je odlična (ne secam se tačno podataka, negde sam zaturio taj papir iz servisa). Lokalni servis koji važi za malo bolji smatra da je problem u turbini i da ona usisava ulje iz motora. Inače, ulje vlaži oko "iberlaufa" na poklopcu motora, i na crevu ispod turbine. Tako da sam i ja stekao neko mišljenje da ti "jaki" servisi koji rade turbine lepo uzmu 250 evra za jedan remont turbine, a verovatno urade površno i onda se mora ponovo kod njih. Inače, nije mnogo prošlo od tog remonta, a on je ponovo počeo da troši ulje po malo, a onda sve više i više. Pa, ima li neko iskustva sa ovim? Šta uraditi: da li ponovo servisirati turbinu, da li tražiti dobru turbinu sa nekog stranca, ili pokušati nešto treće?:???:

To sa detonacijama moze da bude i losi kablovi, razvodna kapa, razvodna ruka ili svecice. Detonacije se desavaju jer dolazi do paljenja smese vazduha i plina u samoj usisnoj grani, paljenje izaziva varnica koja usled losih delova koje sam naveo i koji ako su stari ili probijaju struju negde, mogu izazvati detonaciju u usisnoj grani.

Back