VOLVO I SAAB

Pre neki dan sam resio da registrujem mog starog 760 GLE iz 1987-me i posto se auto nije vodio na moje ime a treba mi zbog mesecne karte za parking u Beogradu, overim kupoprodajni ugovor u sudu i odem do poreske uprave radi regulisanja poreza na apsolutna prava, i tamo dozivim šok. Minimalna kataloska vrednost za matorog dresa iz 1987-me godine iznosi 325.643,60 dinara tj. moram da platim min porez od 8.142 dinara! Odmah sam predložio da ga otkupe za pola te cene, na sta sam dobio samo kiseo osmeh s druge strane saltera.
Posto imam i S80 iz 1999 sa full opremom zamolim "ljubaznu" sluzbenicu poreske uprave da mi proveri kolika je kataloska vrednost za taj auto i žena mi reče 384.902,00 dinara. Ja je pitam kako je moguce da skoro 13 godina mladji auto procenjuju samo 59000 dinara skuplje? Odgovor je bio da katalog pravi auto moto savez i da se obratim njima. Nakon toga iskopam na internetu te famozne kataloge i uverim se da nisu azurirani bar zadnjih 7 godina.

Ko ne veruje nek ode na sajt: http://www.registracija-vozila.rs/i...ocontact&chronoformname=amss_procena&lang=sr#

Pre neki dan sam resio da registrujem mog starog 760 GLE iz 1987-me i posto se auto nije vodio na moje ime a treba mi zbog mesecne karte za parking u Beogradu, overim kupoprodajni ugovor u sudu i odem do poreske uprave radi regulisanja poreza na apsolutna prava, i tamo dozivim šok. Minimalna kataloska vrednost za matorog dresa iz 1987-me godine iznosi 325.643,60 dinara tj. moram da platim min porez od 8.142 dinara! Odmah sam predložio da ga otkupe za pola te cene, na sta sam dobio samo kiseo osmeh s druge strane saltera.
Posto imam i S80 iz 1999 sa full opremom zamolim "ljubaznu" sluzbenicu poreske uprave da mi proveri kolika je kataloska vrednost za taj auto i žena mi reče 384.902,00 dinara. Ja je pitam kako je moguce da skoro 13 godina mladji auto procenjuju samo 59000 dinara skuplje? Odgovor je bio da katalog pravi auto moto savez i da se obratim njima. Nakon toga iskopam na internetu te famozne kataloge i uverim se da nisu azurirani bar zadnjih 7 godina.

Ko ne veruje nek ode na sajt: http://www.registracija-vozila.rs/i...ocontact&chronoformname=amss_procena&lang=sr#

u pitanju je klasicna pljacka i otimacina novca od naroda. gde pocinje pljacka budzetskih lopova iz aktuelnog rezima tu logika prestaje.

Mislim da nije problem u katalozima, Probaj da iskopas po internetu koliko je kostao nov taj 760 iz 1987, a koliko s80 iz 1999 i sve ce ti onda biti jasno ;)

Drzava ti ga racuna da vredi 3.200 €, a da ti neko napravi totalnu stetu na autu osiguranje ti nikada nece isplatiti 3.200 €. Njihovi katalozi su nastelovani da donose prihod drzavi, tu nema realnosti.
Ja sam krajem 2008. platio prenos za moj auto nekih 20.000 dinara, sto je bilo ca. 230 €. I to sam imao srecu da se u saobracajnoj vodi kao obican V70, pa mi tupaca u poreskoj upravi nasla neki auto slabijih karakteristika nego sto je moj i jos sam bio kao super zadovoljan sto sam tako prosao. Banana drzava, bila, ostala i uvek ce biti.

U vezi serije 40 iz 2001, radi se o kombinaciji Mitsubishi- Reno konstrukcije sklopljenoj u Holandiji u periodu kada je Volvo vec naveliko bio u dugovima. Ima nesto i Volvo konstrukcije, tj sveukupno mix.
Ipak, pokazao se u praksi taj model kao sasvim izdrzljiv mehanicki i osim nekih relativno sitnih tipicnih elektricnih kvarova (sistem osvetljenja, alternator) moze da otrpi prilicne kilometraze za vozila tog doba.

Nije retko da dozivi i 300.000km do potrebe za popravkama.

Sto se V40 kao upotrebe karavana tice treba znati da je prilicno nezan auto koji uz to ima i malu nosivost, svega ukupno 435kg.
U praksi to znaci da uz 5 odraslih osoba ima ukupno 60tak kg svih mogucih opterecenja teretom tj zbirno.

Ili jednostavnije gepek kao i krov i kuka treba da budu prazni.

Ista je nosivost i S40.

Sto se tice troskova odrzavanja serija 40 je slicno drugim vozilima tog doba dosta skup po pitanju malih i velikih servisa poredeci u odnosu na tradicionalni tipicne svedske modele Volvoa.

V40 je svojevremeno bio proglasen ikonom estetskih karavana i jako je popularan u Italiji.

Ako je auto presao kako se navodi ukupno 120.000km onda bi trebao da bude kao iz fabrike bukvalno na oko ali je to malo verovatno s obzirom na tip motora i zemlju porekla.

Kao i svaki moderni dizel troskovi reparacija su ekstremno visoki a dizel se obicno prodaje bas kada nailazi neki vid generalne popravke pa to treba imati u vidu u smislu onih 120.000km.

Sam motor je bez urodjenih mana ali je prevashodno bitno stanje konkretnog primerka i kako (i narocito kada tj intervali) je odrzavan.

Nisam bio vlasnik serije 40 ali dugo pratim specijalizovane strane forume pa smatram da je navedeno korektno preneto na osnovu tudjih iskustava.

Ljudi imam Volvo 760GLE 88. godište sa D24T motorom, kolima sam prezadovoljan, kupio sam ga pre oko godinu i po, jedini problem koji sam do sad imao sa njim je kad je ćale na autoputu BG-NS produvao motor kad je "iskočio iz overdrive", rađena je generalka, motor je k'o nov, kasnije sam sređivao neke sitnice, ali budući da ima više od 350000 pređenih kilometara, trebao bi da zamenim, par delova, prednji trap, amortizere itd... Sto se eksterijera tiče trebao bi zameniti levi prednji žmigavac... Eh sad, pošto vidim da ima prilično informisanih ljudi ovde na forumu, zanima me koji servis je po vašem mišljenju najbolji (cena/kvalitet) i gde mogu naručiti ove delove... Neki servis u okolini NS-a ili BG-a bi bio savršen :D
Eh, da, zamalo da zaboravim, zadnjih par dana sam primetio da gubim snagu na turbini, znate li kakvi su naši majstori sa reparacijom turbina (konkretno AiResearch- stari model Garret turbine je u pitanju), ili ako je neko radio zamenu, koja je dobra turbina za ovaj motor (najbolje što sam uspeo je da na otpadu nađem uništenu turbinu :/)
Unapred hvala :D

.. Eh sad, pošto vidim da ima prilično informisanih ljudi ovde na forumu, zanima me koji servis je po vašem mišljenju najbolji (cena/kvalitet) i gde mogu naručiti ove delove... Neki servis u okolini NS-a ili BG-a bi bio savršen :D
Eh, da, zamalo da zaboravim, zadnjih par dana sam primetio da gubim snagu na turbini, znate li kakvi su naši majstori sa reparacijom turbina (konkretno AiResearch- stari model Garret turbine je u pitanju), ili ako je neko radio zamenu, koja je dobra turbina za ovaj motor (najbolje što sam uspeo je da na otpadu nađem uništenu turbinu :/)
Unapred hvala :D

Posle 350.000km treba zaboraviti na reparacije turbine, puno je skuplje SVE popravljati na njoj nego kupiti novu.

Sto se servisa tice, na dobrom glasu je servis Dumida, Maribor, Slovenija. Ima dobrih servisa i u Italiji (poznat je onaj u Bolonji) i Austriji (Bec).

To je otprilike najblize. U BG po mojim saznanjima nema na tom nivou servisa. Za sam motor pre treba potraziti servisere Audija (i ne traziti VW servisere).
Za NS ne znam stanje servisa, ali nesto nisam cuo da se u okolnim zemljama neko poziva na iskustva iz NS ili daje preporuke.

Kod tog motora je najvaznija pedantnost, zahteva izuzetnu preciznost podesavanja i specijalne alate (koje nasi majstori zbog cene i malog broja vozila po pravilu nemaju, a ne mogu se koristiti univerzalni).

Ipak, treba proveriiti radne parametre turbine, uopste ne mora da bude problem u turbini a da se oseti pad snage motora.

recimo dovoljno je da su razdeseni ventili, a sto na ovom motoru treba redovno podesavati (kalibirsanim plocicama).

Imao sam nekih 7 godina atmo verziju, motor d24 pa mi je poznato ponasanje motora na takvoj kilometrazi. Uradio full generalnu i prosao sve faze rasklapanja i sklapanja motora prema fabrickom uputstvu (Volvo green manual).
ta familija motora ne prasta "greske" tj i mala nesavrsenost u popravci (odstupanje od Volvo procedure) povlaci jako skupe kvarove.

Poslednja izmena:
Posle 350.000km treba zaboraviti na reparacije turbine, puno je skuplje SVE popravljati na njoj nego kupiti novu.

Sto se servisa tice, na dobrom glasu je servis Dumida, Maribor, Slovenija. Ima dobrih servisa i u Italiji (poznat je onaj u Bolonji) i Austriji (Bec).

To je otprilike najblize. U BG po mojim saznanjima nema na tom nivou servisa. Za sam motor pre treba potraziti servisere Audija (i ne traziti VW servisere).
Za NS ne znam stanje servisa, ali nesto nisam cuo da se u okolnim zemljama neko poziva na iskustva iz NS ili daje preporuke.

Kod tog motora je najvaznija pedantnost, zahteva izuzetnu preciznost podesavanja i specijalne alate (koje nasi majstori zbog cene i malog broja vozila po pravilu nemaju, a ne mogu se koristiti univerzalni).

Ipak, treba proveriiti radne parametre turbine, uopste ne mora da bude problem u turbini a da se oseti pad snage motora.

recimo dovoljno je da su razdeseni ventili, a sto na ovom motoru treba redovno podesavati (kalibirsanim plocicama).

Imao sam nekih 7 godina atmo verziju, motor d24 pa mi je poznato ponasanje motora na takvoj kilometrazi. Uradio full generalnu i prosao sve faze rasklapanja i sklapanja motora prema fabrickom uputstvu (Volvo green manual).
ta familija motora ne prasta "greske" tj i mala nesavrsenost u popravci (odstupanje od Volvo procedure) povlaci jako skupe kvarove.

Ne znam sta koristis ali bih voleo da i nama das malo :), Posalji ga najbolje u Shvedsku tamo ce sigurno naci naajadekvatniji servis, A sto se tice tvoje teorije o turbini samo da te upitam da li znas koliko kosta nova turbina?? Ja cu ti reci kosta vise nego sto vredi taj auto i gde je tu matematika ? Druga stvar kada se poruci takozvana taus turbina iz nemacke ili austrije ponekad zna da dodje i turbina koja je remontovana u TURBO SERVISU UZICE ;)

Sadrzaj rezerovara goriva vredi vise nego auto, a kamoli nova turbina.
Kod oldtajmera matematika nije pokretacki motiv zasto se ulaze u reparacije.
U svedskoj ne znaju ni kako izgleda taj motor :) Cista egzotika.

383429_10150613681686852_377366401851_9482726_260702104_n.jpg

Potrebno mi je staklo desnog fara, ili ceo far ako nema samo staklo, za 940 model (odgovara i od 760 kao i od 960 do 1994 godista), moze li ko da pomogne da se pronadje u prodavnici ili polovno. Nije mi zgodno da nasumice vrtim telefone iz inostranstva, a i nemam ih kod sebe pa ako nekome nije preveliki trud da okrene neki telefon gde misli da bi moglo da se nadje, ili da javi ovde kontakt broj.
Zeljena informacija je da li ima i koja je cena, i neki kontakt podatak/ lokacija. Nije bitno da li je aftermarket ili originalni posto je samo staklo stradalo a ostalo je netaknuto.

Poslednja izmena:

Back