Volt Dizni i skrivene ezoterijske poente

adeptus

Iskusan
Poruka
5.093
Ova tema će se baviti analizom misterija, i ezoteričnih momenata koji su impregnirani u crtanim filmovima Volt Diznija, jednog od najpoznatijih masona.
Već je poznato njegovo suptilno delovanje putem subliminarnih poruka, dosta rasprava se vodilo po tom pitanju. Pošto je bio mason, nije tajna da je mnoga skrivena i ezoterična znanja upakovao u naizgled potpuno naivne i spontane crtane filmove.
No, ko je upoznat sa tematikom, čak i u najosnovnijim crtanim filmovima može da prepozna nasleđe zapadne hermetičke prakse, i mnoge druge ezoterične tehnike.

Hajde sada da analiziramo crtani po crtani, da vidimo kakve zaključke možemo izvući.

Prvo bismo analizirali crtani Thru the Mirror sa Miki Mausom.

Poslednja izmena:
Miki se nadalje i dalje poigrava sa kartama (Elementima). U Tarotu su prisutna četiri elementa od kojih je sazdan kosmos: Vatra, Voda, Vazduh i Zemlja. Miki meša karte (meša Elemente, manipuliše Elementima - a to su metode svakog magijskog šegrta). Miki na kraju deli karte na četiri gomile, i kada se karte podižu i otvaraju, vidi se da su podeljene po elementima (četiri garniture) a napred su Asovi (najizvorniji vid svakog Elementa, to je jedna od osnovnih definicija u Tarotu). Miki na kraju podiže "u lepezu" jedan deo karti u sredini kao "peti član". On predstavlja taj peti element koji kontroliše preostala četiri, što je još jedan od bazičnih principa ritualistike.

Karte plešu, dele se u dva kruga... ta dva kruga predstavljaju makrokosmos i mikrosmos. Vrte se u krug i tu je oličena suština životnog ciklusa. Kako se večito kreće naš mikrosmos, tako je i makrokosmos u večitom kretanju. I onda se formira simbol Sunca, svastika, koja u mnogim drevnim religijama predstavlja Boga Sunca.

Scena se menja i Miki igra sa Kraljicom. Kraljica predstavlja univerzalni ženski princip, ili Boginju. Miki pleše s njom, flertuje s njom, ponaša se ko da je i sam na nivou božanstva (a to je krajnji cilj magusa - postati bogočovek).
Gore, na piramidi, Kralj cupka, Luda žonglira na bicikli. Kralj sedi na tronu od Srca (Herc, to je predstavljeno Peharima u Tarotu i oslikava sferu emocija).

Dok smo imali na početku crtanog filma Štap (element Vatre), sada ovde dolazimo do Vode. Znači, događaji u crtanom slede prirodni poredak... Vatra, Voda, Vazduh, Zemlja. Još jedna hermetička tajna.

Luda upozorava Kralja da Miki igra sa Kraljicom. Luda je ta koja uvek maše autoritetu ispred očiju, jedina koja se usudi da Kralju kaže lošu vest, što takođe nije slučajno. Kralj otima biciklu, spušta se niz piramidu, i napada Mikija.
Tu vidimo jedan ljubomorni ispad, koji je takođe povezan sa sferom emocija (odnosno Peharima tj. Srcima).

Kralj vadi mač.
Mač postoji kao garnitura i u Tarotu i predstavlja element Vazduha. Znači, sad dolazimo do Vazduha. Postaje dinamično, borbeno...
Miki je našao iglu i konac, i dugme i koristi tu iglu kao mač takođe. Koristi oštricu svoje Volje da zaustavi Kralja koji pokušava da uspostavi kontrolu nad makrokosmosom i drskog maga postavi tamo gde mu je i mesto. Mačevi predstavljaju snagu uma, tako da se njihova borba u stvari svodi na borbu umova, borbu intelekta.

Miki baca kralja u tintu. Upijač za mastilo ga vadi i upija višak mastila. Tu se pravi kraljevo Tamno Ogledalo.
Tamno Ogledalo je još jedna ezoterična tehnika gde inicijant postaje svestan svojih loših osobina (samoanalizom) i to mu pomaže da ih prevaziđe i da postane besprekoran. Kralj se oslobađa svoje tamne senke, i odjednom ima dovoljno energije da prizove karte. On zapravo sprovodi uobičajeni magijski ritual priziva elemenata, gde ih usmerava svojom voljom, odnosno, u ovom slučaju, napada Mikija. To može da bude i akt crne magije.

Miki beži i naleće na knjigu. Tresne u nju, i dok je ne zaobiđe, ne može da nastavi da beži.
Tu takođe imamo važnu poruku. Materijalna znanja su nam u sferi suptilnog samo ograničenje. Ne mogu nam pomoći.

Dalje nailazi na penkalo.Uzima ga i koristi ga kao oružje.
Tu imamo poentu - koliko pisana reč može da ima težinu. Nije ni čudo što je i to uneseno u crtani, kad imamo u vidu koliko ručno pisanje i slikanje ima veliku ulogu u talismantici recimo.

Dok dalje Miki beži, karte ga gađaju elementima svoje garniture... Vatrom, Vodom, Vazduhom i Zemljom.. gađaju ga svojim elementarnim moćima.
Ovde vidimo da se Miki u stvari sukobio sa samim vladarom kosmosa koji ima uticaja nad svim elementarnim sferama.

Miki pali ventilator i odbija karte... Ventilator stvara vetar (element Vazduha) što znači da Miki svojom koncentracijom i snagom uma uspeva da odbije napad.

Telefon se buni, zvoni, i to je signal da će uskoro doći do spajanja tačaka svetova. Materijalnog i suptilnog.
Miki se hvata za svetlo, gasi svetlo, i ponovo ga pali, i skače na globus (Zemlju, materiju).. i to je poslednji element, tj. Zemlja. Konkretno i materijalno.
Sada je Miki već na rubu sna, san samo što se nije završio, i to je takođe odlika zemljanog elementa (bliskost sa "ovozemaljskim").

Miki je zavrteo globus, pokrenuo element Zemlje i na kraju upao u vodu, jer nije naišao na dovoljno čvrsto tlo.
To je poruka za inicijante magove - koliko god bili istrenirani, i upoznati sa magijskim tehnikama, i dejstvom Elemenata, na kraju sve može da padne u Vodu (nekontrolisan uticaj emocija).

Izranja podboden Neptunom (vladarom najdubljih vodenih tj. emotivnih predela)... znači, da bi izronili, moramo da prvo dođemo do dna.
On tu iskače, otrese se od vode (posledica prethodnog iskustva), i ponovo mu se pomera skupna tačka i menja mu percepciju.
Kroz ogledalo, on se iz suptilnog sveta vraća u materijalni svet.

Uskače u svoje telo i shvata da ga je sat probudio. Sat - u materijalnom svetu vlada vreme, i ono je bitno, dok u suptilnom svetu pojam vremena je vrlo rastegljiv, praktično i ne postoji. Zato se Miki na kraju i smeje na taj sat.
Sat baca u fijoku i okreće mu leđa - odbija autoritet vremena i odbija prolaznost uopšte i krute obrasce materijalnog sveta.

Nastavlja da spava (nastavlja svoje magijsko putovanje).

Sada kada smo ovo izanalizirali, shvatamo da u samo JEDNOM JEDINOM crtanom filmu Diznija mogu da se nađu skoro sve bitnije poente osnovog učenja zapadnog hermetizma!

Autori: adeptus i Valeria

Izvor: http://forum.krstarica.com/entry.php/30200-Volt-Dizni-i-skrivene-ezoterijske-poente-2-deo

lepa tema...preizvesnog vremena sam gledala sa sinom crtani mac u kamenu gde se takodje pojavljuju 4 elementa. mali artur se uz pomoc carolije merlina pretvara u ribu, pticu, vevericu a na kraju je borba merlina i stare vestice koja se pretvara u zmaja. merlin se pretvara u bacila (nesto sto ne vidimo golim okom ali moze da nam naudi?) i time pobedjuje vesticu, koja dobije boginje, i kao terapiju merlin joj busi rupu na krovu kako bi je grejalo sunce (koje ona mrzi)...ako mozete neku dublju analizu?
verujem da isto tako crtani obiluje simbolima ali nisam bas nesto obratila paznju...

Dosta bi mi značilo i da vidim klip, možeš li ga naći?
To pretvaranje u bacil me podseća na delovanje na molekularnom nivou; u ezoteriji se neke tehnike samoisceljenja zasnivaju na tome.
Ako je veštica bolest, a sunce život, eto odgovora šta je Merlin uradio...

Inače, ovo je tek početak, stalno ćemo pisati ovde analize :), inspirisani smo već danima.

Poslednja izmena:
A sigurna sam da nije slučajnost ništa kod Diznija :).
Super, hvala na linku, pa ćemo da pregledamo klip po klip, da proanaliziramo (neke delove)...ono što već može da se nađe na youtube-u.
Skroz je drugačija analiza samo kad se samo prepričava i analiza kad se vidi.
Adepto i ja smo danima pričali o okultizmu u crtanim filmovima.. ali tek kad smo seli da pišemo, i da puštamo scene 5 po 5 sekundi, počele su da isplivavaju informacije...

Poslednja izmena:
A sigurna sam da nije slučajnost ništa kod Diznija :).
Super, hvala na linku, pa ćemo da pregledamo klip po klip, da proanaliziramo (neke delove)...ono što već može da se nađe na youtube-u.
Skroz je drugačija analiza samo kad se samo prepričava i analiza kad se vidi.
Adepto i ja smo danima pričali o okultizmu u crtanim filmovima.. ali tek kad smo seli da pišemo, i da puštamo scene 5 po 5 sekundi, počele su da isplivavaju informacije...
isti je slucaj i sa muzickim spotovima (ponekim) gde sesimboli uglavnom pojave tako brzo da ih ne tesko moes uociti ukoliko ne pustas tako deo po deo :)
naravno ima i onih koji eksploatisu simbole pa su nacickani trouglovima, pentagramima i sl. i takvi po pravilu stavljaju te simbole u prvi plan takoda su lako uocljivi, sto meni jako smeta jer stvaraju pogresnu sliku.

znam da je FANTASIA remek delo sto se toga tice.
FriZ sPRINGMEJER lepo objasnio u svojoj knjizi 13 Illuminati bloodlines
images

znam da je FANTASIA remek delo sto se toga tice.
FriZ sPRINGMEJER lepo objasnio u svojoj knjizi 13 Illuminati bloodlines
images
Sta ovim hoces reci u vezi sa ovom temom?

Inace super tema.
Jedno pitanje za autore:
Da li masone(ne illuminate nego masone) smatrate zlim satanistima, koji izvode krvave rituale i obozavaju Sotonu i ostale vragove, ili kao ljude koji zele da "da sazidaju svoj hram(zivot)" i nauce okultna i gnosticka znjanja skrivena u masonskom simbolizmu i steknu prijateljastva?
Cisto da znam, ako ih smatrate satanistima da dzabe ne ulazim u raspravu jer sam vec na jednoj temi proveo i utrosio dosta vremena ubedjivajuci "plitke ljude" da to nisu.Hvala.

Poslednja izmena:
Ma kakav satanizam... nismo mi od onih koji svuda vide "pu-pu-sotonu" :lol: .
Neke od najvećih misterija su utkane u raznim društvima, grupama.. nema tu "crno - belo".. na nama je da diskutujemo o tome sa zdravorazumske tačke gledišta, a ne deleći sujeverne etikete :).
Uskoro sledi i nastavak analiza :)

Ma kakav satanizam... nismo mi od onih koji svuda vide "pu-pu-sotonu" :lol: .
Neke od najvećih misterija su utkane u raznim društvima, grupama.. nema tu "crno - belo".. na nama je da diskutujemo o tome sa zdravorazumske tačke gledišta, a ne deleći sujeverne etikete :).
Uskoro sledi i nastavak analiza :)

Tako i ja mislim.Hvala na odgovoru.
Imam nekih ideja i tekstova o ovome, postavicu ih sutra, a mozda i veceras ako stignem. z:)

Inace super tema.
Jedno pitanje za autore:
Da li masone(ne illuminate nego maone) smatrate zlim satanistima, koji izvode krvave rituale i obozavaju Sotonu i ostale vragove, ili kao ljude koji zele da "da sazidaju svoj hram(zivot)" i nauce okultna i gnosticka znjanja skrivena u masonskom simbolizmu i steknu prijateljastva?
Cisto da znam, ako ih smatrate satanistima da dzabe ne ulazim u raspravu jer sam vec na jednoj temi proveo i utrosio dosta vremena ubedjivajuci "plitke ljude" da to nisu.Hvala.

Nisu svi masoni satanisti,ali neki masoni po svojim programima imaju satanisticke rituale .
Vecina ljudi koji udju u masone ne znaju koja je namera masona. Znaju oni koji treba da znaju.

Inace super tema.
Jedno pitanje za autore:
Da li masone(ne illuminate nego masone) smatrate zlim satanistima, koji izvode krvave rituale i obozavaju Sotonu i ostale vragove, ili kao ljude koji zele da "da sazidaju svoj hram(zivot)" .

Tvoj veliki problem je sto poistovecujes Lucifera i Sotonu. (bar nameces tu pretpostavku)
evo da ti kazem moje misljenje: Necastivi ne postoji, Lucifer itekako postoji.
Masoni iznad 33 stepena su Illuminati, a zajedno su 'ruka u rukavici'.
Illuminati upoznaju Lucifera kada dodje vreme.
Cika Disney je Illuminat glavom i bradom i 99.999999999% ljudi nema ni najmanjeg pojma o njegovom zivotu.

interesantna je ta prica o Disney evim crtacima i kako udaraju na nasu podsvest (o cemu mozemo samo da nagadjamo).
Neka mi neko objasni sta je patak Daca zgresio pa ga stalno podjebavaju Chip & Dale? Ili Disney govori kako je u redu biti neposlusan, ignorisati autoritet roditelja i podjebavati druge bez ikakvog povoda samo zato 'sto im se moze'...

Nisu svi masoni satanisti,ali neki masoni po svojim programima imaju satanisticke rituale .
Vecina ljudi koji udju u masone ne znaju koja je namera masona. Znaju oni koji treba da znaju.

O ovome iznad pricam Valeria.
Niko ovde ne moze shvatiti da netreba nesto sto je nepoznato uzimati kao zlo i pogresno i sta vec.
Primer:
Kada bi neki Budista sa tibeta CUO za Hriscanstvo i kako pogaca i vino predstavljaju telo i krv Isusa i kako to mi jedemo.
Mozes zamisliti sta bi pomislili sve? Kada bi im objasnio oni verovatno ne bi verovali jos uvek da tu nema zla.
Tek kada bi se sami uverili da nema zla poverovali bi da je to dobro i ispravno.
Ali posto misle da ima zla niko nece da se sam uveri, jer se plasi i misli da je zlo.
Ovde nastaje zacarani krug i tako ce smatrati hriscanstvo zlom.
Naravno samo primer navodim.
Kada zamenimo Budistu sa obisnim covekom i Hriscanstvo sa masonerijom dobijamo isto.
Dalje raspravu voditi o ovome necu jer ovo nije bas tema za to.

Primer ti je truba.
Budista bi prihvatio i nastavio dalje...
Dobra dela se rade na svetlu dana a ne na nekim budzacima.
Zamisli kako dobrog Jehoshuu neko zamoli da ga izleci a ovaj mu kaze: 'e ovde me ubi sunce, nisam pon'o moje raybanovke, ajmo mi lepo u neki mrak gde nas niko ne vidi i ne cuje pa cu tamo da te lecim..' ;)

Može jedno pitanjce?
Ako je tačno da su critaći čika Diznija sadržali subliminarne poruke koje su uticale na psihu dece koja su ih gledala, zašto se ljudi danas sećaju tih crtaća kao veoma lepu uspomenu iz njihovog detinjstva, dok ne osećaju nikakvu naklonost ka okultnim i satanističkim stvarima? I kako te skrivene ezoterijske poente uopšte mogu da utiču na decu i njihovo razmišljanje ?

Poslednja izmena od moderatora:
Može jedno pitanjce?
Ako je tačno da su critaći čika Diznija sadržali subliminarne poruke koje su uticale na psihu dece koja su ih gledala, zašto se ljudi danas sećaju tih crtaća kao veoma lepu uspomenu iz njihovog detinjstva, dok ne osećaju nikakvu naklonost ka okultnim i satanističkim stvarima? I kako te skrivene ezoterijske poente uopšte mogu da utiču na decu i njihovo razmišljanje ?

A odakle ti to da je ovde reč o satanističkim stvarima i suptilnim uticajima na psihu dece?
Tema je o ezoterijskim poentama, ne satanističkim subliminarnim porukama.

Zašto misliš da su ovi crtani filmovi namenjeni deci? Zar to ne bi bila sjajna maska?
Maska za koga??? Deca vole te crtane. A i odrasli. Pa???
Ja ceo zivot gledam i volim Diznija pa nisam primetila da je nesto uticao na mene. A i nisam primetila ni da je na druge. To moze samo na takve poput vas koji u svemu traze neke znakove. I ja kad gledam dugo u oblake dobiju upravo onu formu koju pozelim. Sve su to gluposti.

Ja ceo zivot gledam i volim Diznija pa nisam primetila da je nesto uticao na mene. A i nisam primetila ni da je na druge. To moze samo na takve poput vas koji u svemu traze neke znakove. I ja kad gledam dugo u oblake dobiju upravo onu formu koju pozelim. Sve su to gluposti.

Pa i treba da ih vole, lepota je u slojevitosti. :) Vratimo se na temu sad. ;)

hahahahahahhaha
ovo je klasican argument.
ljudi ne shvataju moc podsvesti.
ali dobro, ima onih koji su je itekako svesni....(pri tom ne mislim na sebe)

hahahahahahhaha
ovo je klasican argument.
ljudi ne shvataju moc podsvesti.
ali dobro, ima onih koji su je itekako svesni....(pri tom ne mislim na sebe)

Skrivene poruke su i skrivene zato da ih ne bi na prvu primeto neko ko ne zna šta treba da vidi.
Koliko sam ja razumeo ovu temu, postavljači hoće da nama koji ne vidimo, ukažu na to što nismo videli

Back