Volite li svoju državu?

• Začetnik teme Začetnik teme lapsi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Volite li svoju državu?

• da

glasova: 22 64,7%
  • ne

glasova: 14 41,2%

• Ukupno glasova
    34
FSvako normalan voli I cuva svoju drzavu Od raznoraznih zlikovaca I kleptomana.Ne potkrada je I ne prodaje za saku pirinca ili sendvic.Svestan je da je njegova drzava njegova kuca jer ima drzavotvornu svest.Skorojevici Pak spremni su da je prodaju za flasu piva ili rakije.Prosvetljeni su svesni znacaja svoje drzave,gramzivi je buse Gde stignu.
Rodoljub sluzi svojoj drzavi I svome narodu,jajara je potkrada jer nije svesna da ne moze da se nakrade koliko zdrava drzava moze da mu pruzi.

Poslednja izmena:
Volite li svoju državu?

Komplikovano pitanje, svakako nisam emotivno indiferentna jer sam najveći deo života provela u Srbiji i svakakve veze tu izgradila.

Snalazite li se u njoj ili lutate kao stranac?

Snalazila sam se dok sam mogla, kad više nisam mogla - otišla sam.

Koliko vam je pružila ili uskratila?

Pružila mi je dosta - skoro pa besplatno visoko školovanje (otplatila sam joj kredit), radila sam čak godinama u struci, itd. Uskratila mi je adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i nekim bliskim ljudima (otac mi je umro sa svega 64, a nije zaista morao, nije kao da je bolovao od neizlečive bolesti već obične upale pluća koja se nažalost iskomplikovala).

A stanovnike?

Da li volim? Neke da, prijatelje, rodbinu.

Da li ste je voljeli i bili ponosni što ste stanovnik te države, a ako ne kada ste se odvojili od identifikovanja sa njom?

Vrlo rano sam prestala da se identifikujem sa državnom politikom, još na faksu jer mislim da za dobrog pravnika zapravo neophodno da to uradi a ne da gudi u nacionalističke gusle. Mora se ostati objektivan.

Šta bi mijenjali u svojoj zemlji?

Politiku. Generalno. U svakoj oblasti društva.

Jeste li spremni braniti je srčano od neprijatelja?

Da. Vratila bih se ako bi do toga došla pa makar mogu da budem bolničarka iako rat smatram najvećim besmislom na svetu.

Možda bi je rado napustili?

Već napustila.

Koje su prednosti biti stanovnik zemlje koju smatrate svojom državom?

Ne mogu više da odgovaram. 😄

Da li je osjećate kao svoju?

Poslednja izmena:
Pa šta jeste? Mene to baš zanima. Ja sam odmalena bio izrod i nisam to kapirao. Ni u osnovnoj školi nisam razumeo tu frazu "ljubav prema otadžbini". Ni kada je rat počeo nisam kapirao to loženje na nacionalnost. Možda zato što sam genetski izmućkan ili zato što ne vidim stvaran smisao u svemu tome...
Npr. ja se 10x prijatnije osećam na u GR na moru i kao kod kuće nego u gradu gde živim. Volim neke ljude i u Srbiji, ali i u ostalim zemljama.
To je tesko ukratko objasniti ukoliko do sada nisi stekao taj osecaj ali geografija svakako nije.
Osecaj pripadanju necemu, obicaji, navike, ljudi, mentalitet, kultura, vera, istorija, umetnost, gastronomija...Sve to zajedno, ljubav prema svemu tome a ta ljubav ukljucuje i kritiku prema losim stvarima .
Zaista i premalo mesta i premalo vremena za iole ozbiljniju raspravu.

Poslednja izmena:
To Englezi samo piju po pabovima. Sve u svemu ne odgovara mi sve to i pobegao sam od svega toga na svu sreću. Nekome se rodi dete ja moram ići 300 km "da ga ispoštujem". Pa prvi rođendan takođe. Sve to mene guši, ja volim slobodu, da ja raspolažem svojim vremenom.
Nr samo Englezi....Ameri, Australijanci, Kanadjani, Juzboafrikanci, Japanci, Munezi, Koreanci, Rusi, Finci, Nemci (u nezto manjoj meri), Francuzi (na malo drugaciji nacin).
A ispostovati nekoga samo moze da sluzi na cast..
Po meni je to najveci problem zapada - otudjenost, odsustvo empatije i prenaglaseni individuizam.
Ok... nekome to prija....i postujem tudju volju.

Nr samo Englezi....Ameri, Australijanci, Kanadjani, Juzboafrikanci, Japanci, Munezi, Koreanci, Rusi, Finci, Nemci (u nezto manjoj meri), Francuzi (na malo drugaciji nacin).
A ispostovati nekoga samo moze da sluzi na cast..
Po meni je to najveci problem zapada - otudjenost, odsustvo empatije i prenaglaseni individuizam.
Ok... nekome to prija....i postujem tudju volju.
Nemam ja sto života pa da me voza kome se kako prohte. Nije to ko ranije da je sva familija u jednom gradu ili selu, to sad raštrkano na sve strane.

Sve ok.

To je upravo ta vrsta otudjenosti o kojoj sam pisao.
Tebi to prija.
Meni ne.

Sve ok
Volim ja naše običaje ali ne mogu se cimam 300 km kome se kako prohte. Volim vikend samo za sebe, uživam u svom slobodnom vremenu i izluđuje me kako mi to neko pokvari. Proslavi prvi rođendan ili slavi u užem krugu porodice, uvek se mislim kad ovaj narod stigne nešto da poradi od silnih terevenki.

Volite li svoju državu? Snalazite li se u njoj ili lutate kao stranac? Koliko vam je pružila ili uskratila?
A stanovnike? Da li ste je voljeli i bili ponosni što ste stanovnik te države, a ako ne kada ste se odvojili od identifikovanja sa njom?
Šta bi mijenjali u svojoj zemlji?
Jeste li spremni braniti je srčano od neprijatelja?
Možda bi je rado napustili?
Koje su prednosti biti stanovnik zemlje koju smatrate svojom državom?
Da li je osjećate kao svoju?
Волим је,али умерено,у смислу да нисам спреман да је браним од непријатеља.

Volim ja naše običaje ali ne mogu se cimam 300 km kome se kako prohte. Volim vikend samo za sebe, uživam u svom slobodnom vremenu i izluđuje me kako mi to neko pokvari. Proslavi prvi rođendan ili slavi u užem krugu porodice, uvek se mislim kad ovaj narod stigne nešto da poradi od silnih terevenki.
Zakljucili smo da su terevenke gotovo svuda u svetu.

I ok sto tebe mrzi da se cimas da bi nekoga video.
Ja sam drugaciji. Nije mi problem da predjem hiljade kilometara bez pravog povoda samo da bih video neke drage ljude. X puta sam potezao sa Tajlanda za Srbiju na svega par dana samo zbog nekih meni dragih ljudi.

Najpre treba znati cemu sluzi drzava?
Da ti omoguci socijalan zivot,zdravstveno,skolsko obrazovanje,pravo na rad,zastitu od bezakonja,pravo na slobodu I razvoj itd.
Da bi ona tebi pomogla,treba da pomazes I ti njoj. Ako je budes potkradao ili samo ne mario za nju,ona ce biti slaba i nece moci da ispunjava svoju ulogu a za to i ti svojim delom snosis odgovornost.
Ucini ono sto je do tebe ,sto si duzan,da bi i ona tebi mogla da cini.Ako joj ostajes duzan,kako mozes traziti od nje?

Back