Volite li mozgalice?:)

Ajde mala pomoc... 6 x abcdef = defabc ... znaci 6 x neki sestocifren broj daje opet sestocifren broj... sto znaci da "a" ne moz biti nista drugo osim 1.... dalje... 3 x abcdef = bcdefa... da zamenimo a sa 1... 3 x 1bcdef = bcdef1 ... sta se mnozi sa 3 da na kraju bude 1... eto sad znate i "f"... aj zavrsite domaci :)

Ajde mala pomoc... 6 x abcdef = defabc ... znaci 6 x neki sestocifren broj daje opet sestocifren broj... sto znaci da "a" ne moz biti nista drugo osim 1.... dalje... 3 x abcdef = bcdefa... da zamenimo a sa 1... 3 x 1bcdef = bcdef1 ... sta se mnozi sa 3 da na kraju bude 1... eto sad znate i "f"... aj zavrsite domaci :)

f je 7, ali sta dalje

a =1
f=7 posto se uzimaju u obzir brojevi do 9, bez 0.

dalje treba racunati. :lol:

sta je bre ovo?
ti smisljas zadatke za takmicenja za osnovnu skolu? :lol:

Mozda je za osnovnu, ali ako sam dobro primetio, nisi resila... :)

pa ja sam zaboravila da resavam et zadatke....moja logika je postala uvnuta..nije vise tako jednostavna...nego sam ja mislila kako je ovo neki niz po kome se vrse permutacije...kad ono 6 jednacina sa 6 nepoznatih (ako ti kazem d ami je prvo to palo na pamet, ne bi mi verovao, a tu sam ideju odbacvila zato sto je mnogo tesko za racun :lol:)

Pa sta je tesko ako znas da je f=7...
2 x abcdef = cdefab, 2x7=14 znaci b=4
3 x abcdef = bcdefa, a=1
4 x abcdef = efabcd, d=8
5 x abcdef = fabcde, e=5
6 x abcdef = defabc, c=2

znaci abcdef=142857.... a 7 x 142857 = 999999 :)

pa da, svaki broj se pomnozi sa 7 npr 6xabcde7, dobije se 42, i skine se prvi broj. ostaje c=2. ako je to to. isto 5xf tj.7 = 35 zadnja cifra e je onda 5. :D

nije mi bilo jasno da li se trazi broj ili neki od nizova abcdef.

Poslednja izmena:

Back