Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
celistkinja:
Cao Milane, nemoj da nam vredjas Loengrina on se lepo trudi ovde :) nego ja sledece god idem u Berlin jupiiiiiii :) mozda se i sretnemo, puno pozdrava!

Hvala dragoj Čelistkinji na podrški koju pruža u naporima na afirmaciji klasične muzike.Nego,prati li neko pored ostalog i tradicionalni Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije.Od 30.decembra 2004. do 1.januara 2005.godine(ovo poslednje prenosi ''Evrovizija''),po jedanaesti put u karijeri,Koncertom diriguje Lorin Mazel.Iduće godine mu je 75 rođendan.

Pozdrav, :D

celistkinja:
Nisam u toku pa i ne znam sta je bilo 11og a jel ide neko u subotu da slusa Repina & Golana ;)

Sve mi se čini da je tog 11.decembra u Sava Centu bila Orfova muzičko.scenska kantata ''Karmina Burana''. I takođe imam predodžbu da je izvedena i scenski,uz učešće baletskih umetnika,pored uobičajenih trija solista(sopran,tenor i bariton),mešovitog i dečjeg hora i orkestra.

I jesam li pogodio? :? Nisam neposredno bio na priredbi,ali sam dosta informacija dobijao o tome.
dakle,da vidim... :)

Loengrin:
celistkinja:
Cao Milane, nemoj da nam vredjas Loengrina on se lepo trudi ovde :) nego ja sledece god idem u Berlin jupiiiiiii :) mozda se i sretnemo, puno pozdrava!

Hvala dragoj Čelistkinji na podrški koju pruža u naporima na afirmaciji klasične muzike.Nego,prati li neko pored ostalog i tradicionalni Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije.Od 30.decembra 2004. do 1.januara 2005.godine(ovo poslednje prenosi ''Evrovizija''),po jedanaesti put u karijeri,Koncertom diriguje Lorin Mazel.Iduće godine mu je 75 rođendan.

Pozdrav, :D

Pored trdicionalnog Bečkog Koncerta,tu su i drugi Novogodišnji i Silvesterkoncerti,pored ostalog u Berlinu,Bambergu,Rimu,Milanu(tradicionalni ''Božićni Koncert'' Hora i Orkestra Milanske ''Skale''),pa i u Srbiji,pre svega,u Beogradu. 8) A ima koncerata i u gradovima u unutrašnjosti Srbije.Traba ih samo bolje pratiti i o njima više pisati.

Dakle... :) Pozdrav za Ketyy,novu sagovornicu na forumu o muzičkoj klasici :D

Dana 28.decembra 1937.godine,umro je veliki francusko-španski kompozitor i uz Kloda Debisija drugi veliki predstavnik muzičkog impresionizma,Moris Ravel.Rođen je 7.marta 1875.godine.

Bio je izrazito nadahnut stvaralac,stvarajući dela na brojnim muzičkim područjima i danas veoma popularna.

Najpre je stvarao na polju klavirske muzike,a bio je i istaknuti pijanista.Brojna dela koja je kasnije orkestrirao,prvobitno su mu bila pisana za klavir. Iz njegove autentično klavirske muzike,ostao je veliki broj klavirkih komada i svita,među kojima je najpoznatija zbirka pod nazivom ''Ogledala''.

Na polju kamerne muzike,Ravel je iza sebe ostavio izvestan broj kamernih dela,nejednake umetničke vrednosti.Ipak,svojom lepotom i melodijskom invencijom,izdvaja se Gudački Kvartet u F-Duru.

Na polju koncertantne muzike,Ravel je ostavio dva veoma uspela klavirska koncerta.Prvi u G-duru,za pijaniste veoma zahvalno delo,stalno je prisutno na programima koncerata.Između živahnog prvog i trećeg stava,svojom lepotom se posebno ističe drugi stav,Adagio.Posebno je zanimljiv Drugi Klavirski Koncert,pisan samo za levu ruku,koja efektno zahvatava velike melodijske raspone.Njega je Ravel pisao za svog velikog prijatelja,pijanistu Paula Vitgenštajna,koji je u prvom svetskom ratu,na ratištu izgubio desnu ruku(uzgred,i sam Ravel je bio mobilisan,ali je oslobođen ratnog rasporeda 1917.godine).

Jedan od velikih stvaralačkih vrhunaca,Ravel dostiže na polju operske i baletske muzike.Iza sebe je ostavio dve kratke,ali veoma popularne opere:''Dete i čarolije'',dvočina bajka o detetu koje nestašno lomi stvari,a one mu zauzvrat u snu smišljaju osvetu.Na sceni je zapravo odrasli čovek,a utisak da je to dete,stvara gigantski nameštaj.Druga je opera ''Španski sat''.jednočina priča o životu u malom španskom gradu,u kome je centar zbivanja jedan časovničar.
Na polju baletske muzike,najpoznatije je Ravelovo delo balet ''Dafnis i Hloja'',impresionistička priča sa sižeom iz antičke mitologije,o ljubavi kozara Dafnisa i pastirice Hloja.Iz ovog baleta,ukupnog trajanja oko 55 minuta,Ravel je sačinio dve orkestarske svite u kojima se pojavljuje i hor sa mrmljanjem(bez teksta),koji se ponekad zamenjuje orguljama.Najpoznatija je Druga Svita sa stavovima ''Svitanje'',''Pantomima'' i veoma živom ''Zajedničkom igrom''.Od ostalih dela,ističe se baletska svita ''Moja mama guska'',prvobitno pisana za klavir četvororučno,a zatim orkestrirana.U pet stavova obrađuje motive iz starih dečjih bajki koje je u istoimenoj zbirci sakupio Šarl Pero.

No ipak,Ravel je najveći majstor orkestra.Osim što je orkestrrirao svoja,majstorski je orkestrirao i dela drugih kompozitora(kao na primer klavirsku svitu ''Slike sa izložbe'' Modesta Musorgskog).Na polju orkestarske muzike,Ravel je ostavio svoja najpopularnija dela.Orkestarska svita ''Kuprenov grob'',svojevrstan epitaf svojim prijateljima i kraju jedne epohe,koji je označio prvi svetski rat;kratki komadi,kao što su ''Antički menuet''(sa zanimljivim nazivom,jer menueta nije bilo u antičko vreme) i ''Pavana umrloj infantkinji'',uspavanka jednoj prerano preminuloj španskoj princezi;koreografska poema ''Valcer'',vizija iz sna jedne Bečke balske svetkovine;''Bolero''svakako najpopularnije Ravelovo delo,koje se sastoji samo iz dve teme od 32 takta,koje se ponavljaju devet puta,svaki put u snažnijoj dinamici.''Bolero'' se kreće od natišeg pijanisima do zaglušujućeg fortisima.

No,tu se,kod ''Bolera'',uočavaju i prvi znaci Ravelove bolesti.Poslednjih godina,ostavio je značajna dela samo na polju vokalne lirike.Tu je pre svega reč o ciklusu od tri pesme za sopran i orkestar,pod nazivom ''Šeherezada''.
A onda je neumitna sudbina učinila svoje.

Posle Riharda Vagnera,Nikolaja Rimskog-Korsakova,Gustava Malera i Riharda Štrausa,Ravel je bio još jedan i jedan od poslednjih velikih majstora savremenog simfonijskog orkestra.Trasirao je i put kojim su se kretali veliki majstori muzike u XX veku.

Kao novi clan, moram pre svega izraziti svoje odusevljenje cinjenicom da ne tako mali broj ljudi na ovim prostorima ima interesovanje za oblast klasicne muzike. U startu cu reci (radi licne prezentacije) da su moji klasicni favoriti: Sibelius, Grig, Bah, Vagner, Holst, Elgar, Betoven i vecina kompozitora kasnog romantizma il te nacionalnih skola. Odusevljava me i umetnost Piazzolle koji je na izvrstan nacin spojio argentinski folklor sa klasicarskom formom te ucinio veliki pomak za klasicnu muziku koja je vec vise decenija uglibljena u lavirintima cistog formalizma, manirizma i pseudo elitizma - nema klasike bez dobre sirovine koja je vekovima mogla biti samo folklorne prirode, a opet folklor je nista drugo do sacuvani elementi (narodno imitiranje) nekadasnje dvorske (te aristokratske) muzike. Tako je na pr. flamenko (kao ples) cista narodna stilizacija aristokratskog ponasanja, drzanja, hoda, gestikuliranja...

S tim u vezi imam cast da vas pozovem na jedan
zanimljiv koncert:

U nedelju 16. Januara 2005. u 11h u Velikoj sali Zaduzbine Ilije M. Kolarca (Studentski trg 5).

Quintecho

Sonja Kalajic – violina
Milica Bajic – flauta
Lidija Pavlovic – klavir
Nebojsa Jankovic – violoncelo
Srdjan Grujicic - gitara

PROGRAM:
tradicionalni tango
Campo Afuera (milonga) - Rudolfo A. Biagi
Guardia Vieja (tango) - Jose de Caro
Palomita Blanca *) (vals criollo) – Anselmo Aieta

tango nuevo
Tanguillo (tango vals) – Roberto Di Marino
Milonga al Sur (milonga) - Alfonso Montes
Suite II - Roberto di Marino
1.Tango
2. Milonga
3.Tanguillo
The Nightfall (tango vals) - Roberto di Marino
Las Ciudades **) (tango) – Astor Piazzolla
Fuga y misterio *)(tango)- Astor Piazzolla
Libertango *) – Astor Piazzolla

*) Misa Jovanovic – perkusije
**) Mina Nikolic – meco sopran

ULAZ SLOBODAN!

S postovanjem
Red violin

U potpunosti se slažem sa Tobom,kada su u pitanju Betoven i Sibelijus.Oni su,pored Berlioza,Bruknera i Malera,moji muzički favoriti.Upravo zato što su,kao i druga trojica,znameniti simfoničari.

I u ostalom delu izlaganja,u principu se slažem.Klasična muzika je,više sam puta to istakao,jedno od najdubljih čovekovih stvaralačkih,emotivnih i životnih iskustava.

Primi moj srdačan pozdrav :D

Rasta gal:
Loengrin:
Rođen je 7.marta 1875.godine.
Heh, ni u snu ne bih pomislila da sam rodjena istog datuma kad i jedan od mojih omiljenih kompozitora :)

Da ne zaboravimo:

Ravel je za orkestar napisao još i popularnu ''Špansku rapsodiju'' u četiri stava:''Preludijum noći'',''Malagenja'',''Abanera(Habanera,''h'' je muklo,ne izgovara se)'' i ''Ferija''.Jedan veoma sočan opis španskog ambijenta i folklora,uvek prisutan na programima simfonijskih koncerata.

Draga Čelistkinjo,

Nisam zbog drugih obaveza bio na koncertu koji je,koliko se sećam,održan 24.decembra.

Ali ipak,voleo bih da čujem nešto više o tom koncertu i šta je bilo na programu.I ko je bio izvođač? :wink:

A dali je neko video večerašnji Novogodišnji Koncert Beogradske Filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica? Moram Vam reći da je koncert svojim sadržajem - Štrausove kompozicije za igru - bio najvećim delom mini kopija Bečkog Koncerta. :?

Tek da se pripremimo za Beč.I Zlatni Muzikferajn... :roll:

Pozdrav Čelistkinji,

A sada,dali ste čuli za ovo:
U subotu,8.januara u 19:30 sati po centralnoevropskom vremenu,u Njujorškoj ''Metropoliten'' Operi,izvodi se opera u četiri čina ''Otelo'',Đuzepe Verdija.Specifičnost ovog muzičkog događaja je ta,da ga u celini prenosi Treći program radio-Beograda.Najpre se u prvom delu,izvode prvi i drugi čin,a nakon pauze,u drugom delu,treći i četvrti čin.
Opera je pisana prema Šekspiru,na libreto Ariga Boita.Premijerno je izvedena u Milanskoj ''Skali'' 1887.godine i to je pretposlednja Verdijeva opera.
Predstavom,to jest,horom i orkestrom ''Metropoliten'' Opere,diriguje Džems Livajn.Sudeluju brojni istaknuti operski umetnici.

Pa,izvolite u ''Metropoliten''. 8) Posredstvom Trećeg programa radio-Beograda. :lol:

celistkinja:
Nisam u toku pa i ne znam sta je bilo 11og a jel ide neko u subotu da slusa Repina & Golana ;)

Svaka čast DJ Mare-u na pitanju! :) Bilo je do sada mnogo takvih obrada klasičnih melodija,ali to u velikoj meri umanjuje vrednost i čak skrnavi autentična umetnička ostvarenja.Ne doprinosi boljem upoznavanju velikih muzičkih dela. :!:

A sada,istaknuti violinista Vadim Rjepin,nedavno je gostovao u Beogradu.Da li je nekome poznato da će Rjepin nastupiti na koncertu u Bambergu,u okviru redovne koncertne sezone ''Bamberških Simfoničara'',8.januara u 20 sati u dvorani ''Jozef Kailbert''?Orkestrom ''Bamberških Simfoničara'' diriguje Jakov Krajcberg.Rjepin sudeluje u drugoj tački programa,Koncertu za violinu i orkestar u De-Duru,opus 35,Petra Iljiča Čajkovskog.Pored toga,izvode se još i uvertira ''Ruslan i Ljudmila'',Mihaila Glinke,na početku i muzika za balet ''Petruška'' Igora Stravinskog,komponovana 1947.godine,u finalnom delu koncerta.

Nadam se da Rjepin sa jednakim umetničkim afinitetom tumači ovaj inače zahtevan Koncert Čajkovskog,upravo kakvi su i utisci koje je ostavio na koncertu održanom minulog decembra u Beogradu. :o

Svim profesionalnim muzičarima umetnicima i ostalim ljubiteljima i poštovaocima klasične muzike i vrednih muzičkih dostignuća prošlosti i sadašnjosti,Srećna i uspešna Srpska Nova 2005 Godina,sa željom za još više lepih i uspešnih dela i interpretacija.I još više lepih i zanimljivih tekstova o klasičnoj,umetničkoj muzici.

Vaš Loengrin 8) :wink: :D

advent:
Molio bih za pomoc ljubitelje klasicne muzike, ako znaju bilo kakav domaci site o klasicnoj muzici sa forumom

unapred zahvalan :D

Naravno da postoji jedan domaći sajt koji se bavi klasičnom muzikom i klasičnim koncertima.Ukoliko za njega još niste čuli ili ga niste posetili,to je: www.jugokoncert.co.yu i sadrži obiman program klasičnih koncerata i stranice za kontakt. Toplo se preporučuje.Takođe,pogledajte i domaći sajt www.kolarac.co.yu. :wink:

Takođe,hvala Madam Piano na podršci ovoj temi.Bilo bi od velike pomoći kada bismo se više bavili pravim muzičkim vrednostima. :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back