Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sublimacija:
Hesse:
sublimacija:
Hesse:
sublimacija:
Rahmanjinov razbija i po klaviru i u kompozicijama, Musorgski takodje.
Betoven mi je za opustanje.
Obozavam II rukovet, naravno Mokranjac. Za hor postoje jako zanimljive stvari. Recimo, Hor Jevreja (Hor zarobljenika).
Pozdrav svim klasicarima!

"Rachmanjinov razbija i po klaviru i u kompozicijama..."

On je za sebe rekao da nikad u zivotu nije znao sta je zaista: pijanista, kompozitor ili dirigent? :wink:

P.S.Izvrstan je!!!

Ah, da i diriguje 8) Film o njemu je bio odlican, samo sam ga gledala davno.
Volim neobicne instrumente u kompozicijama, kao ono zvono koje nosi ovan predvodnik koji je neki nas kompozitor koristio u koncertu (ne mogu da se setim koji) :roll:

Ne znam na koji film mislis. Ja sam gledao davno film "Sjaj", prica o klincu koga su forsirali da svira Rachmaninova, pa je na kraju poludeo iako je postao poznati pijanista...a ne znam bas za film o Rachmaninovu.

E, da! Bas sam blesava! U pitanju je film 'Sjaj'. Da ne znas kako se zove glavni glumac?
I dalje ne mogu da se setim naseg kompozitora koji je za diplomski napisao fenomenalan koncert za zvono i bio prihvacen tek kasnije od svojih kolega. :?:

Ne mogu da se setim glumca...davno sam ga gledao...na BK cini mi se da je bio...
...jako mi se svideo...

sublimacija:
Hesse:
sublimacija:
Hesse:
sublimacija:
Rahmanjinov razbija i po klaviru i u kompozicijama, Musorgski takodje.
Betoven mi je za opustanje.
Obozavam II rukovet, naravno Mokranjac. Za hor postoje jako zanimljive stvari. Recimo, Hor Jevreja (Hor zarobljenika).
Pozdrav svim klasicarima!

"Rachmanjinov razbija i po klaviru i u kompozicijama..."

On je za sebe rekao da nikad u zivotu nije znao sta je zaista: pijanista, kompozitor ili dirigent? :wink:

P.S.Izvrstan je!!!

Ah, da i diriguje 8) Film o njemu je bio odlican, samo sam ga gledala davno.
Volim neobicne instrumente u kompozicijama, kao ono zvono koje nosi ovan predvodnik koji je neki nas kompozitor koristio u koncertu (ne mogu da se setim koji) :roll:

Ne znam na koji film mislis. Ja sam gledao davno film "Sjaj", prica o klincu koga su forsirali da svira Rachmaninova, pa je na kraju poludeo iako je postao poznati pijanista...a ne znam bas za film o Rachmaninovu.

E, da! Bas sam blesava! U pitanju je film 'Sjaj'. Da ne znas kako se zove glavni glumac?
I dalje ne mogu da se setim naseg kompozitora koji je za diplomski napisao fenomenalan koncert za zvono i bio prihvacen tek kasnije od svojih kolega. :?:

Aman ljudi,dosta više o tamo nekom filmu,čiji je Rahmanjinov bio povod.Vratimo se klasičnoj muzici i ostalim njenim stvaraocima,pogledajte koliko je to bogata kulturna baština i sa kakvim sve vrednim delima. :P

Što se tiče onog koncerta za zvono,meni je poznat slučaj našeg kompozitora Vuka Kulenovića iz vremena dok je još živeo i radio u Beogradu i predavao na FMU.Danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.
Godine 1992,pored ''Bugija'',koncertantnog komada za klavir i orkestar,iz njegovog pera je nastala i premijerno izvedena kompozicija za klavir ''Hilandarska Zvona'',sa efektnim skokovima u klavijaturi,koji dočaravaju zvonjenje zvona.Ubrzo zatim,februara 1993.godine,čuo sam to delo,trajanja je oko deset minuta,u izvođenju Aleksandra Šandorova(koji je tumačio i ''Bugi'').Bilo je zanimljivo videti i čuti jedno takvo novo delo.''Svetsko,a naše''. :lol:

I jedno pitanje: Prati li neko takmičenje flautista i violinista ''Beogradski pobednik''? Prvi put se organizuje i traje do 4.marta.

Pozdrav svima :D

Aman ljudi,dosta više o tamo nekom filmu,čiji je Rahmanjinov bio povod.Vratimo se klasičnoj muzici i ostalim njenim stvaraocima,pogledajte koliko je to bogata kulturna baština i sa kakvim sve vrednim delima. :P

Što se tiče onog koncerta za zvono,meni je poznat slučaj našeg kompozitora Vuka Kulenovića iz vremena dok je još živeo i radio u Beogradu i predavao na FMU.Danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.
Godine 1992,pored ''Bugija'',koncertantnog komada za klavir i orkestar,iz njegovog pera je nastala i premijerno izvedena kompozicija za klavir ''Hilandarska Zvona'',sa efektnim skokovima u klavijaturi,koji dočaravaju zvonjenje zvona.Ubrzo zatim,februara 1993.godine,čuo sam to delo,trajanja je oko deset minuta,u izvođenju Aleksandra Šandorova(koji je tumačio i ''Bugi'').Bilo je zanimljivo videti i čuti jedno takvo novo delo.''Svetsko,a naše''. :lol:

I jedno pitanje: Prati li neko takmičenje flautista i violinista ''Beogradski pobednik''? Prvi put se organizuje i traje do 4.marta.

Pozdrav svima :D[/quote]

U pravu si! Pocinjemo da smaramo, a Rahmanjinov to sigurno ne zasluzuje.
Hilandarska zvona...To me podseca na Plavi ton...
Flauta ima divan zvuk, nenametljiv, a dopire direktno do srca. Ali, nisam cula za takmicenje.
Pozdrav... :)

Malo zabave :)

Definitions:

string quartet: a good violinist, a bad violinist, an ex-violinist, and someone who hates violinists, all getting together to complain about composers.

detaché: an indication that the trombones are to play with their slides removed.

glissando: a technique adopted by string players for difficult runs.

subito piano: indicates an opportunity for some obscure orchestra player to become a soloist.

risoluto: indicates to orchestras that they are to stubbornly maintain the correct tempo no matter what the conductor tries to do.

senza sordino: a term used to remind the player that he forgot to put his mute on a few measures back.

preparatory beat: a threat made to singers, i.e., sing, or else....

crescendo: a reminder to the performer that he has been playing too loudly.

conductor: a musician who is adept at following many people at the same time.

clef: something to jump from before the viola solo.
transposition: the act of moving the relative pitch of a piece of music that is too low for the basses to a point where it is too high for the sopranos.

vibrato: used by singers to hide the fact that they are on the wrong pitch.

chromatic scale: an instrument for weighing that indicates half-pounds.

bar line: a gathering of people, usually among which may be found a musician or two.

ad libitum: a premiere.

cadence: when everybody hopes you're going to stop, but you don't.

virtuoso: a musician with very high morals

portamento: a foreign country you've always wanted to see

JaH_G|rL:
Cisto me zanima posto je neko ovde pomenuo klasicnu muziku...koliko vas uopste slusa tu muziku?Sta najvise volite da cujete iz tog zanra...i da li ste mozda isli u muzicku skolu?
Nadam se da tema nece biti toliko zapostavljena...jer se ne radi o hopu! ;(

Ja obozavam klasicnu muziku! Ali tema vec postoji na ovom forumu pod nazivom "Voli te li klasicnu muziku?".

Pozdrav za Jah_G rl

ja sam veliki obozavaoc klasike, narocito volim operu.. evo, trenutno slusam Verdijevog Macbeth-a, sa Leonie Rysanek i Leonard-om Warren-om
10794M.jpg

mnoooooooogo dobro, preporucujem!!!!!

Stoorbak:
Nisam neki ljubitelj ozbiljne muzike!!! Kad god je slusham uspavam se automatski, za mene je jedino dobra pre spavanja, mada u tu svrhu koristim i Led zepplen!!!!!!!
p0z
Prvo sam pomislio da je ovo bila negativna kritika Zeppelina, a onda sam shvatio da je to najveci kompliment koji sam procitao, poredjenje sa klsaicnom muzikom...

Inace pise se Led Zeppelin

Ja zaista volim klasicnu muziku, i kao sto se moze i videti zapocela sam temu o tome...
Ja sam inace drugi razred nize muzicke skole, odsek solo pevanje, i sada sam ozbiljno pocela da se interesujem za klasiku.
Inace omiljeni kompozitor mi je Betoven, a omiljene operske pevacice Maria Callas, Kathleen Battle, Elizabeth Schwarzkopf.
I iskreno mislim da je to najkvalitetnija muzika koja posotji!!

marko87:
Volim klasicnu muziku. Najvise volim Humereske od Dvorzaka
Tipkaros:
Mogu da slusam klasicnu muziku, to mi ne predstavlja nikakav problem, ali mi nekako najvise lezi Vivaldi.

Puno pogodak... :D
Evo moje liste:
Vivaldi - L'autunno Allegro (to je ono sto je Vannesa Mae svirala kao Storm)
Beethoven - Za Elizu, remek-djelo
Mozart - Turski mars
Dvorak - Humoreske (predivno) & String serenade
Puccini - Nessun Dorma ( Turandot, desavalo mi se da to slusam 5 puta zaredom :) )
Prokofiev - Troika (Lieutenant Kije)
Tchaikovsky - Valcer cvijeca (The Nutcracker)

celistkinja:
gde su svi nestali? :roll:

Nismo nestali,evo me ponovo draga Čelistkinjo.Bio sam prilično zauzet u proteklom periodu.A i malo sam se unervozio.Nekim je neobjašnjivim razlogom nestao moj post iz teme o dirigovanju posvećen maestru Otu Klemepereru(1885-1973).Bio je nabolji tumač oratorijumske muzike i simfonija Betovena,Bruknera i Malera.

Za Sublimaciju:Kompozicije Erika Satija,uključujući tu i njegove ''Gymnopedie'',svetu su poznate upravo zbog svojih čudnih naziva,manje zato što se izvode.Primeri:''Sedam grimasa za San letnje noći'';''Tri mala komada u obliku kruške'';''Birokratska sonatina'' ili ''Melodije za bežanje''.U ovim kompozicijama,pisanim pretežno za klavir,Sati izlaže podsmehu poznoromantičarska stremljenja,koja su u sebi sadržavala i realizam sklon preterivanjima,da se muzici daje previše vanmuzičkih,deskriptivnih elemenata.

Dakle,idemo dalje... :D

Opere su najkul. :wink:
Osim ako nisu smarajuće, lol, volim poneku da odgledam na 'Mezzo' televiziji, ali uvek zaboravim kako se zovu.
Normalno da ću da volim klasiku-sviram jedan klasičan instrument-violinu (poznatu kao kraljicu instrumenata, lol), i sviram klasičnu muziku - Vivaldija najviše. On mi je omiljeni, pogotovo 'Četiri godišnja doba'. Volim i Čajkovskog. :D :D :D

[quote="Majesty Of The Nightsky
Shta mislite o Vagneru? (izvinite ako je ovo pitanje vec bilo postavljeno na prethodnim stranicama)[/quote]

O Rihardu Vagneru još uvek postoji i posebna tema koju sam pre više od godinu dana pokrenuo na ovom Forumu.

Vagner je bio i ostao jedan od najvećih reformatora operske umetnosti.Pored Verdija,sa njim je opera dostigla svoj najveći vrhunac.Polazeći od koncepcije nemačke romantične opere,koja je još uvek imala podele,slično italijanskoj,na uvertire,arije,duete,instrumentalne međuigre i horove,Vagner izgrađuje monumentalnu muzičku dramu,pretežno u tri čina.Postepeno nestaju obležja klasične opere,a sve postaje neprekidan dramatski muzički lanac,konačno,u ''Prstenu Nibelunga'',prožet karakterističnim muzičkim ''lajtmotivima''.Svaki junak drame ili neko njegovo obeležje,dobijaju svoj muzički ''lajtmotiv''.Uvertire postaju specifične orkestarske predigre ili preludijumi.Za svoja operska ili muzičko-dramska dela,Vagner je sam pisao i libreta.

I orkestar je proširen,do kolosalnih razmera,postajući sam aktivni tumač muzičke drame.Čak njen glavni tumač.Na sceni se radnja odvija poprilično statički,učesnici najčešće učestvuju u radnji samo pevanjem ili deklamacijom.Primera radi,u ''Prstenu Nibelunga'',orkestar je definitivno sakriven od publike i zahteva instrumentalni korpus od šest harfi! I među ostalim instrumentima susreću se neki neobični,kao na primer rogovi,a definitivno se ustaljuju i bas-tube(takozvane ''vagnerove tube'',premda njih prvi u orkestar uvodi Berlioz).Dakle,orkestru se daje,a sa njim i muzici,glavna uloga u tumačenju dramske radnje.

I na kraju,minule nedelje je na radio-programu ''Stereorama'' izveden snimak romantične opere u tri čina ''Loengrin''.Bio je to onaj čuveni snimak sa Bajrojtskih Svečanih Igara 1962.godine.Više je puta do sada emitovan,a tom predstavom dirigiovao je poznati tumač Šuberta i Vagnera,Volfgang Zavališ.

Ranije sam se pitala hocu li ikada odrasti ili cu zauvek biti dete zarobljeno u telu coveka? A onda, kako je vreme prolazilo, shvatila sam da ja u stvari sazrevam, iako i ne primecujem to... Do pre desetak godina bilo mi je nepojmljivo da slusam klasicnu muziku, cinila mi se dosadnom, zamornom. Na casovima muzickog dok bismo slusali neke kompozicije, moje misli su letele ko zna gde i nikada se nisam usresredjivala na ono sto cujem. Medjutim, kako je vreme odmicalo, tako se i moj stav menjao, sve vise i vise sam uzivala kada bih makar u nekoj sekvenci, na trenutak, na radiju, TV-u i sl. cula neko poznatije delo. Tada bih takvu melodiju pevusila satima i satima i uzivala... Tek tada sam shvatala da u stvari celog zivota slusam klasicnu muziku, jer vecina crtanih filmova (makar Tom i Dzeri, Dusko Dugousko i sl.) je prozeta poznatim klasicnim delima, a ja toga nisam ni bila svesna.
A sada? Sada je sasvim druga prica, jer kad god ucim, uz mene su Tchaikovsky, Mozart, Johann Strauss, Chopin, Vivaldi, Orff, Bach, Gershwin i mnogi drugi... Opustaju me, a ujedno poboljsavaju moju koncentraciju...

*Lenja_Pita*:
Normalno da ću da volim klasiku-sviram jedan klasičan instrument-violinu
Mmmmmm, violina... Obozavam zvuk violine, ali i klavira. Udruzeni zajedno zaista me opijaju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back