Steta sto ovako malo ljudi posecuje ovu temu, no posecenost ove teme upravo odrazava stanje duha ovoga naroda, i ove drzave. Razvoj internet tehnologije u proteklih nekoliko godina, nam je u znatnoj meri, omogucio pristup raznim informacijama, pa tako i pristup veoma kvalitetnoj muzici. Organizacije i udruzenja ljubitelja klasicne muzike, koja su konstantno u ekspanziji, narocito u zapadnoj Evropi, gde clanovi takvih organizacija imaju mogucnost da se druze, razmenjuju muziku, utiske, iskustva i znanje koje poseduju o klasicnoj muzici, kod nas ne postoje. U zapadnoj Evropi, cak postoje i organizacije koje se ne bave klasicnom muzikom u globalu, vec se bave odredjenim pravcima unutar klasicne muzike, tako da npr. postoje drustva ljubitelja muzike srednjeg veka, renesanse, baroka, klasicizma, romantizma...
Zahvaljujuci internetu, uspeo sam nabaviti veliki broj kvalitetnih naslova vrhunskog izvodjenja, rariteta, ali sam isto tako uspeo upoznati ljude koji takodje slusaju klasiku, i sa kojima sam sada prijatelj...
Ova tema zasluzuje bolju posecenost, a posto kod nas ne postoje nikakve organizacije, ovo je relativno dobar nacin da prosirujemo svoje znanje o klasicnoj muzici, da razvijamo um i duh...
Posedujem veliki broj diskova sa klasicnom muzikom raznih pravaca, tako da se u mojoj kolekciji moze naci sve od srednjovekovnih gregorijanskog korala, pa do minimalizma Pärt-a i Pendereckog. Inace slusam sve pravce klasicne muzike, a pravac koji najvise preferiram je barok, kada muzika dozivljava svoj vrhunac u genijalnoj licnosti Johanna Sebastian Bacha...
Pored Bacha, kompozitori koje narocito volim su: Lully, Rameau, Marais, Couperin, Monteverdi, Vivaldi, Handel, Hasse, Mozart, Palestrina, Pergolesi... Ima ih previse tako da se ne isplati da ih sve nabrajam..:
Nego, da ne duzim previse, svako koga zanima nesto u vezi kompozitora i klasicne muzike uopste, me moze kontaktirati na mail
jsbach_1741@yahoo.com, i ja cu, u skladu sa svojim mogucnostima, drage volje, pomoci koliko mogu...Toliko za sada
P.S. Moja danasnja preporuka za slusanje: Sonate za klavir (cembalo) u brilijantnom izvodjenju Vladimira Horowitza ( najbolji pijanista XX veka, koji je poznat po izuzetnoj interpretaciji romanticara, izrazito Chopina i Rachmaninoffa) svira dela baroknog kompozitora Domenica Scarlatti-ja