Cartmanland
Poznat
- Poruka
- 8.032
Drago mi je da je slavni vojvoda Misic, tako razmisljao. Steta samo sto je njegovo misljenje bilo usameljeno. Zaista se pokazalo da je zajednicka drzava sa Hrvatima nemoguca.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Srbi su vazda umjeli da prisvajaju sve sto se nade i zatece, desi i dogodi na njihovom teritoriju. Oni su sve i svakog ko bi ista znacajno ucinio i znacio proglasavali Srbinom i srpskom pojavom. Recimo, malo se zna da je osnivac Srpske akademije nauka i umetnosti, Sanu - koja je na svoj nacin i pripremila ovaj uzasni rat - bio Hrvat, znanstvenik, svjetskog glasa, prirodnjak Josip Pancic, on je bio i prvi predsjednik Srpske akademije nauka. Postoji cuvena Panciceva omorika, drvo koje je Pancic otkrio i koje po njemu nosi ime. Tu su Panicicevu omoriku 1991. godine neki kvazi ucenjaci u Srbiji pokusali preimenovati u Srpsku omoriku pa, ipak, nije proslo.

Sa Hrvatima , ne treba ni razgovo voditi , njihov mozak je na nivou pecinskog covjeka . Dosta smo se zavaravali o bilo kakvom prijateljstvu , dosta je bilo toga .
[/Evo da i ja nešto kažem na ovu temu. Sam čin ujedinjenja sa Hrvatima je izveden jer su se u tom trenutku poklapali interesi oba naroda. Ti su interesi bili od početka različiti i to svako treba da ima na umu.Nikada između Srpskog i Hrvatskog naroda nije bilo prijateljskih osećanja, uvek je tu bilo raznih međusobnih zađevica i sa time se neki jugo nostalgičari kad tad moraju pomiriti.
Znam odavno za ovu izjavu...E da je bilo srece i pameti pa da je kralj Aleksandar poslusao velikog Zivojina Misica, sve bi izgledalo mnogo drugacije (da ne kazem, de bi nam danas kraj bio)...Vidimo da je Zivojin Misic pored toga sto je bio izuzetan covek i Vojvoda, znao da proceni, prepozna i predvidi...
Niko ovako dobro nije opisao Hrvate i njihov odnos prema Srbima, pored Jovana Ducica.
Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”
Prejake reci, ciji znacaj danas prepoznajemo...istog smo i danas svedoci...nadam se da cemo na greskama konacno nauciti...vidim da ova vlast danas, u koju nisam imao ni malo poverenja, ipak ima iole pameti...
@Hroboatos...dobro bi mi dosla ta knjiga...ipak Perfeks je Perfeks...kako kazu, ''lakse se brise''...

Dakle, budući da je tema zaključana-sa vrlo slabom argumentacijom- nastavlja se ovdje. Cilje je da se istjera istina na čistac i raskrinka ova šovinistička izmišljotina.
664 Anegdota potječe iz bilježaka profesora Milorada Pavlovića Krpe, Mišićeva ratnog tajnika i neke vrste službenog ljetopisca u stožeru 1. armije, kojemu je Mišić navodno prepričao svoj razgovor s prestolonasljednikom, a javlja se više puta u radovima vojnih povjesničara Save Skoka i Petra Opačića (posljednji puta u knjizi Petra Opačića Vojvoda Živojin Mišić, Beograd, 2002., str. 393-395). Vjerodostojnost jedinog izvora anegdote (Krpa) višekratno je osporena, primjerice u knjizi Đorđa Stankovića Istorijski stereotipi i naučno znanje, Beograd, 2004., str. 294-302, te u radu Mile Bjelajca "Vojvoda Mišić kao vojnik i strateg" (prilog uz reprint Mišićevih memoara; v. Mišić, Živojin: Moje uspomene -pomenik, Beograd, 2004., str. 278-280.). - Vojvoda Mišić je u naznačeno vrijeme odista nakratko posjetio Hrvatsku, ali radi prisustvovanja prenošenju posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u grobnicu u zagrebačkoj katedrali (30.IV.1919. godine). U dokumentaciji regentova kabineta, koja je inače pomno vođena i vrlo pouzdana, ne postoje tragovi o audijenciji pa čak ni o telefonskom razgovoru prestolonasljednika s vojvodom Mišićem iz vremena njegova povratka s puta iz Hrvatske. Okolnosti Mišićeve "misije" u Hrvatskoj, koja je trajala svega tri dana tijekom kojih Mišić nije stigao ili nije fizički mogao obići neke lokalitete za koje se inače tvrdi da ih je bio posjetio (primjerice, u Rijeku nije mogao ni ući), temeljem dnevnika Vjekoslava Spinčića rekonstruirao je Mile Bjelajac u svojoj knjizi Vojska Kraljevine SHS 1918-1921., Beograd, 1988., str. 124 i 140-142 (svi podatci iz osobnog priopćenja Mile Bjelajca autoru).
665 Primjerice, Dakić koji u svojoj knjizi (Dakić 1994.) redovito navodi sve bibliografske
referencije, propušta navesti vrelo iz kojeg je preuzeo anegdotu.
666 O konceptu postvarenja u konstrukcionističkoj teoriji v. supra, str. 76.

Nije Jospi nego Josif. On je promenio ime i veru. Josip Pancic - rimokatolik
da li je rodjen kao Srbin rimokatolik ili Hrvat rimokatolik nisam siguran (negde sam cuo da je bio bunjevac)
Josif Pancic - pravoslavac
A sto se tice omorike, pa ona je srpska jer raste u Srbiji! A ime neka joj ostane Panciceva omorika. Ipak je on SRPSKI naucnik.

Laz je ono sto je rekao Misic ali je zato tacno sve napisano u bestseleru tipa ( dvobroj u kojem superjunak zvan Megakroaton rijesava problem zvan banda cetnicka ) sve tacno i cinjenicno potkrepljeno
Ma da .

Naravno da jeste. Nego čekamo da Hrobi završi... pa da reknemo svoje.![]()

Pazi da se ne zagrcneš.![]()
I šta je zaključak? Je li zapisao to, ili nije?
Izveštaj vojvode Mišića kralju Aleksandru po povratku iz Splita:
„Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..
Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.
Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.
Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.
A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.
Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”
Zabeležio sekretar vojvode Mišića Milorad Pavlović
Verovatno već mnogima poznato, al' nije s raskida da se spomene