Vojvoda Mišić o ujedinjenju sa Hrvatima

To je zato, jer je hrvatsko plemstvo gledalo samo svoje osobne interese. Njima je čak odgovaralo da vladar bude strana osoba stacionirana van granica Hrvatskog Kraljevstva, kako im ne bi odveć smetao. Također, radije su birali strance nego nekog između sebe, jer nisu mogli podnijeti da jedan od njih bude nadređen drugima. Glupa taština i sebični interesi.
Osim toga, teško je uopće bilo očekivati da bi Hrvatska u onakvom dramatičnom i teškom trenutku (1526.) mogla izabrati domaćeg vladara. S kojim bi je novcima taj vladar branio kad je većina velikaških prihoda i zemalja bila opustošena osmanlijskim zulumom? Tražio se vladar koji će moći braniti zemlju i izbor je pao na jedino moguće rješenje, na Habsburgovce. To što su oni zapravo bili tek manje zlo, a ne idealni kandidati, to je već druga priča.

''Domaci vladar''...hehehehe...pojam u hrvatskoj povijesti...hehe

Hrvati nikada u historiji nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom" (Franjo Josif)

a koji je pa to hrvatski jezik...čakavski, kajkavski, ok...

ajd da ustanovimo i autenticnost reci coveka ciji ste konjusari, balegari bili...

Poslednja izmena:
Ma naravno.To su price za malu djecu.To je plod maste koje su opet Hrvati izmislili da napakoste.Cetnici=Ustase

A gde nesretnice to vazi osim u ''tvojoj zadrtoj''...gde u svetu?

vasi pokusaji da prikrijete i umanjite sopstvene zlocine i istorijsku sramotu ne prolazi nigde do u ''zadrtoj vasoj''...zato i imate danas mladez koja se slika na maturi s kukastim krstevima, i koja po pravilu uzvikuje ''Ubij Srbina'', ''Srbe na vrbe'', drzavu u kojoj glavni grad organizuje ustaske skupove na celu sa ''Tupsonom'', drzavu gde se vodjama ustasa dizu spomenici, i isti se sahranjuju uz najvece pocasti...

ajde glupane, ako te tvoja istorija tako uci, sam odgovori na sledeca pitanja...

Nabroj cetnicke logore u II sv. ratu, cetnicke zlocine i zrtve....i samo me pusti price da necemo da licitiramo...i te kako ocemo...Takodje odgovori na pitanje koji je prvi oslobodjeni grad u okupiranoj Evropi, ko ga je oslobodio, ''ciji'' su prvi nemacki zarobljenici u okupiranoj Evropi, ko je prvi pokrenuo akcije protiv Nemaca u toj istoj Evropi i ko je za zasluge u borbi protiv tih istih Nemaca odlikovan najvecim mogucim ordenjem...

Cetnici?...hehe...ne uzimaj ih gluperdo uzalud u usta...idi uci, Tupsone, citaj malo, najmanje sto za sebe mozes da uradis pa da ne budes ovako glup i predmet sprdnje...

Poslednja izmena:
Predratni srpski i hrvatski politicari koji su raspirivali nacionalnu mrznju nisu mogli izazvati zlocine takvih razmera kao sto su to bila ustaska zverstva, ta mrznja je hrvatskom narodu ranije usadjena, radi se o vekovnom antagonizmu. Da su srpski politicari dvadesetih i tridesetih godina stvorili veliku Srbiju, kao sto tvrdis, mi verovatno ne bi imali zbog cega ovde da se dzevendamo, a ti se ne bi zvao Orion nego Ozren, ili Ostoja, ako vise volis. :D
Ako mislis na sukobe i zrtve devedesetih godina onda si potpuno u pravu, i mogao bi da potpisem tvoj post. Sporan je samo taj deo o mrznji i ustaskim zrtvama, o nastradalom srpskom stanovnistvu u genocidu tokom drugog svetskog rata.

brate raspisa se ja u ove sitne sate...ili krupne...hehe...al samo na jedno da se nadovezem...ne treba biti toliki psiholog pa skapirati mrznju pokatolicenih Srba prema SRBIMA...sve je vrlo prosto i jasno i sto se mene tice nema tu neke velike price osim klasicnog prepucavanja sa ''zapadnim komsijama''

brate raspisa se ja u ove sitne sate...ili krupne...hehe...al samo na jedno da se nadovezem...ne treba biti toliki psiholog pa skapirati mrznju pokatolicenih Srba prema SRBIMA...sve je vrlo prosto i jasno i sto se mene tice nema tu neke velike price osim klasicnog prepucavanja sa ''zapadnim komsijama''

Ne Juzni sloveni , nego Srbi.
Ostali su . manje -vise dobro prosli , i izvukli neke koristi od toga .
Nemam sta da kazem osim :ok: i da pozdravim drugare... :)

pozdrav brate! :)

Evo i danas bas citam u Novostima intervju s Prof. Dragoljubom Zivojinovicem povodom njegove knjige ''Nevoljni ratnici - velike sile i Solunski front 1914-1918'', kao i povodom izjave Dobrice Cosica o Solunskom frontu:

''...A narod je dobro osecao da ide u tvorevinu suprotnu srpskim interesima. Uostalom i general Zivojin Misic predlagao je regentu Aleksandru: ''Mi na jednu, a Hrvati na drugu stranu''

Pa ako uzmemo u obzir jos i Londonski sporazum i srpske interese:

''Srpski interes je bio da nam budu granice onamo gde je ziveo nas svet. Vojvodina, istocna Slavonija, Bosna i Hercegovina i izlazak na more juznije od Splita. Dalje od toga nismo imali razloga da ginemo''

i jos da se vratimo na prvi post forumasa Urvan Hroboatos, na prvoj stranici, i da vidimo ko sve obitava na ovom forumu, tj podforumu Istorija...

Poslednja izmena:
... Pa ako uzmemo u obzir jos i Londonski sporazum i srpske interese:
''Srpski interes je bio da nam budu granice onamo gde je ziveo nas svet. Vojvodina, istocna Slavonija, Bosna i Hercegovina i izlazak na more juznije od Splita. Dalje od toga nismo imali razloga da ginemo''...

Nista normalnije od toga. Cak se ne moze ni prigovoriti da je to bila neka velikodrzavna strategija. Jednostavno, drzava pobednica iz minulog rata koristi istorijsku priliku da zaokruzi svoju teritoriju na racun bivse velike sile koja je izgubila minuli rat, a koja je godinama zauzimala teritorije koje joj ne pripadaju i koja je drzala pod svojom dominacijom nas zivalj, koji je na tim podrucjima bio vecinski.
Ali glupson Aleksandar i njegovi podrepasi nisu imali dovoljno mozga, samo su imali bezobrazluka i osionosti koliko hoces.

Nista normalnije od toga. Cak se ne moze ni prigovoriti da je to bila neka velikodrzavna strategija. Jednostavno, drzava pobednica iz minulog rata koristi istorijsku priliku da zaokruzi svoju teritoriju na racun bivse velike sile koja je izgubila minuli rat, a koja je godinama zauzimala teritorije koje joj ne pripadaju i koja je drzala pod svojom dominacijom nas zivalj, koji je na tim podrucjima bio vecinski.
Ali glupson Aleksandar i njegovi podrepasi nisu imali dovoljno mozga, samo su imali bezobrazluka i osionosti koliko hoces.

Teske reci

Upravo tako kako sam rekao. To su jos i blage kvalifikacije za tako loseg drzavnika kao sto je bio Aleksandar Prvi. Sto kazu ljudi i sam je zbog toga nastradao. Umesto da se izvuce iz nepotrebnih problema, on se mimo svih saveta nekih umnih i dalekovidih ljudi uvukao u avanturu koja je skupo kostala nasu zemlju i nas narod. Sve sto nas je kasnije snalazilo bilo je nadogradnja tih zalosnih temelja koje je on mimo svake pameti postavio.

pozdrav brate! :)

Evo i danas bas citam u Novostima intervju s Prof. Dragoljubom Zivojinovicem povodom njegove knjige ''Nevoljni ratnici - velike sile i Solunski front 1914-1918'', kao i povodom izjave Dobrice Cosica o Solunskom frontu:

''...A narod je dobro osecao da ide u tvorevinu suprotnu srpskim interesima. Uostalom i general Zivojin Misic predlagao je regentu Aleksandru: ''Mi na jednu, a Hrvati na drugu stranu''

Pa ako uzmemo u obzir jos i Londonski sporazum i srpske interese:

''Srpski interes je bio da nam budu granice onamo gde je ziveo nas svet. Vojvodina, istocna Slavonija, Bosna i Hercegovina i izlazak na more juznije od Splita. Dalje od toga nismo imali razloga da ginemo''

i jos da se vratimo na prvi post forumasa Urvan Hroboatos, na prvoj stranici, i da vidimo ko sve obitava na ovom forumu, tj podforumu Istorija...

split tada srpska prijestolnica bio :hahaha:

...sinoc motam kanale, nailazim na SOS i emisiju o Jadranskoj ligi, kad voditelj Tegeltija cita reci Zivojina Misica...Krivo mi sto nisam od pocetka gledao pa ne znam kojim tacno povodom...Procitao je i nesto ''najvece FUKARE'', sto nema u tekstu na ovoj temi, a onda na kraju povezao sve to i sa Jadranskom ligom...Ako je neko gledao i zna nesto vise, nek se javi...hehe

Poslednja izmena:
hehehe...sinoc motam kanale, nailazim na SOS i emisiju o Jadranskoj ligi, kad voditelj Tegeltija cita reci Zivojina Misica...Krivo mi sto nisam od pocetka gledao pa ne znam kojim tacno povodom...Procitao je i nesto ''najvece FUKARE'', sto nema u tekstu na ovoj temi, a onda na kraju povezao sve to i sa Jadranskom ligom...Ako je neko gledao i zna nesto vise, nek se javi...hehe

Ja sam Misicev izvestaj prvi put procitao bas u toj verziji. Ovo je prvo sto sam nasao na netu, neko pismo citalaca... Tu se nalazi citat o kome govoris, sa preciznim referencama.

Zloslutna vizija vojvode Mišića

Želim da podsetim na neka merila i putokaze vojvode Mišića koji su objavljeni u knjizi Veliki dani Srbije (1914 - 1918) svedočenja pisca Adama Stošića. U odeljku pod naslovom "Vojvoda Mišić o Hrvatima" na str. 546-547, između ostalog, piše:

"Posle pokušaja Hrvatske da stvori svoju nezavisnu državu, regent Aleksandar je marta 1919. poslao Živojina Mišića da obiđe neka mesta u Hrvatskoj i vidi kakvo je stvarno raspoloženje... Slavni vojskovođa je odmah po povratku rekao regentu Aleksandru: "Iz svega što sam učio i video ja sam duboko zažalio što smo se mi na silu boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice ... svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš... stvar je propala... Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč može osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se zajaziti ničim što bi joj se ponudilo".

Kad ga je Aleksandar zapitao šta misli, bez dvoumljenja mu je odgovorio. "Ja sam s tim načisto: ... potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju". "A granice", obrecnuo se Aleksandar. "A gde su granice toj njihovoj državi i ko će ih povući?"

Mišić se malo nasmeja:"Granice će tamo biti... gde istorija i etnografija kažu; ... gde sam narod po slobodnoj bolji opredeli, pa će to biti i pravo i Bogu drago". Sad se Aleksandar nasmeja: "To bi Talijani oberučke prihvatili. Mi bismo tada Hrvate prosto gurnuli u naručje Talijanima".

Mišić poskoči: "Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda prozirni kao čaša: nezajažljivi i u tolikoj meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi... Ne zaboravite, Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite, siguran sam da ćete se ljuto kajati" - rekao je na kraju vojvoda Aleksandru.

Kralj Aleksandar Ujedinitelj Jugoslavije nije imao prilike da se "ljuto kaje" jer je on prva žrtva stranputice na koju je poveo Srbe ne uvažavajući savete svoga vojvode Mišića koji mu je rekao: "Ja sam duboko zažalio što smo se mi na silu boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice..." Na žalost, zlosutna vizija vojvode Mišića o Jugoslaviji se obistinila pa Srbi i dan danas ispaštaju posledice ove zlokobne tvorevine čiji je idejni tvorac Nikola Pašić, a realizator kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj koji je odbio da Srbiju povede putokazom vojvode Mišića.

Profe. dr Petar Madić
profesor univerziteta u penziji

E hvala brate, na to sam mislio, a nisam uspevao da nadjem osim ovog koji je vec postavljen na temi...

ma covek samo da se iznervira kad ovo procita...Zamislimo na sta bi se svela Hrvatska da su granice ''povucene tamo gde istorija i etnografija kazu, gde sam narod po slobodnoj volji opredeli'' (a koliko samo govore ove reci, dakle ne poziva se na osvajanje, otimanje itd...vec SAMO tamo gde istorija i etnografija kazu, gde sam narod po slobodnoj volji opredeli), i jos prepustena Italiji...I Londonski sporazum jasno kaze....

A sta smo dobili za uzvrat, primivsi u drzavu one koji su nas do juce klali, i to uz sve ocuvane cinove za one koji su tim klanjem komandovali, svi znamo...

Zato sad pamet u glavu, a raduje me da vidim da je i ova danasnja vlast na celu sa Jeremicem skapirala o kakvoj se fukari radi...

Poslednja izmena:
(...) Dakle dragi moji, upravo ste vi stvorili Frankensteina, čudovište koje je uzrokovalo toliko tragedije, mada to ustašku kliku nimalo ne opravdava njihove krivnje koja je ipak, najviše na njima.
Čekaj, bre... polako sa Frankeštajnom...

Kog vraga su ovi tražili u Beogradu...

feljton1_1.jpg

Istorijski 1. decembar 1918: Grupa delegata Narodnog vijeća iz Zagreba stiže u Beograd na proglašenje ujedinjenja

Slika ne laže... a ima i malo teksta na ovom linku. I, koji su ovo?

I šta su još tražili kod onoga ćoravog Kljune, koji je patio od Napoleonovog sindroma, na svečanosti proglašenja, koja se zbila nešto posle 20 časova, tog 1. decembra 1918...

I zašto su donosili u koverti odluku da se u zajedničku državu ujedini „cijelo neprekidno jugoslavensko područje bivše Austro-ugarske monarhije”?

Još nam je vaš slikar Ivan Tišov, 1924. ostavio za večnu uspomenu na rodjendan Frankeštajna svoje umetničko delo, koje su neki pametni ljudi lepo zazidali, i iza zida je stajala 50 godina...

hronika1_2.jpg

... a posle se, opet, našli neki pametnjakovići da sruše zid, da daju grdne pare za restauraciju slike i da je postave ni manje ni više, nego u Novinarsku salu srpskog Parlamenta.

Pomodari , skorojevici ,jeftini politikanti ( mislim ti sto su rusili zid .

JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ
Jedan od najznačajnijih srpskih pisaca (Novi Sad, 24. studenog 1833. — Srijemska Kamenica, 3. lipnja 1904.).

Usvome bogatom životnom vijeku književnika,lirika,prevoditelja i općenito kulturnog djelatnika napisao je i jednu pjesmu,svojevrsni hvalospijev Hrvatima a koji je naravno gotovo pa nemoguće pronaći u srpskim užbenicima i literarnim osvrtima o spomenutom književniku.

Pjesma se zove "Hrvat":

Hrvat se ne bori da što otme kome,
čuva sveti oganj na ognjištu svome.
I dok tako čini i najteži dani
i Bog i pravda na njegovoj su strani.
A kuda će Srbin - zar da se dade
putu, na kom nema zakona ni pravde?

JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ
... napisao je i jednu pjesmu,svojevrsni hvalospijev Hrvatima a koji je naravno gotovo pa nemoguće pronaći u srpskim užbenicima i literarnim osvrtima o spomenutom književniku.

Pjesma se zove "Hrvat":
Ti, bre, čeprkaš po romantizmu, a ne umeš da zakopaš malo dublje, pa da nadješ pravu stvar...

Pa onaj krkoljivi Branko Hrvatima je "pevao" bolje od Zmaja.

Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!

Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!
Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter'o?
Ti si ka'no hitra munja,
što nikada ne pokunja.
Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?
Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago - Turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!
Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Naš i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!
Oj Slavonče tanani!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j'u pesmi veći đavo!
I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!
Hvatite se kola toga,
Od višnjega je ono Boga!

Ali romantizam u književnosti, to i predškolci znaju, daje prednost iracionalnom u odnosno na racionalno...

I to su sve "djaci" onoga sa štulom...

Branko je, u stvari, "pevao" Mini, a možda i njenoj mami Ani...
Nikada nije kročio južno od Save i Dunava... a kada bi to učinio, nije umeo čestito ni svoje nacionalno poreklo da zabeleži...

Oj Moravo, sto bi bez Srbinja,
Sto bi Srbinj bez srca junacka...

A čika Jova... pa ima njegovih kvalitetnijih stihova za srpske udžbenike...

... ali i poučnih za one koji vole da čeprkaju... recimo:

U kovčegu Laždipaždi
Amulet je Bilbiliti -
Ko pročita šta j' u njemu,
Doveka će srećan biti!

Back