Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Poštovani
vidim da ovde ima članova koji zaista vladaju materijom pa bih bila slobodna da postavim nekoliko pitanja, naročito GAGE-u 07:

Moj otac je stari vojni penzioner i tek nedavno, moglo bi se reći pre nekoliko dana, čuli smo da razliku penzija može ostvariti jedino i isključivo putem tužbe.
Čitajući neke vaše komentare i tumačenja došla sam do zaključka da za podnošenje tužbe ostaje tek još neko vreme (ne znam da li se to misli na nekoliko meseci ili manje) a da posle toga sledi zastarelost. Ako je tako za pokretanje postupka još i ima vremena ali zbog onog što ste naveli da:
''....prelaskom Fonda SOVO u PIO od 01.01.2011. godine, prestaće da važe svi propisi, Pravilnici, odluke i uredbe donete od strane VS u službenim listovima.....''

postavlja mi se jedno neizbežno pitanje (pošto sam prethodno razumela da će direktor Fonda učiniti sve da ne dođe do isplate velike sume novca pa i po osnovu pravnosnažnih presuda),

?da li uopšte treba u ovom momentu ulaziti u parnični postupak?

pošto sam čula da se prvo ročište (možda i zbog reorganizacije sudstva a možda i zbog raznoraznih uticaja) zakazuje tek za pet-šest meseci, negde u septembru - oktobru, i tako dok se postupak okonča... a on sada traje mnogo duže, računa se i do godinu dana.
Ako presuda bude doneta posle 01.01.2011. da li će uopšte biti moguće izvršiti je, tačnije, ako je Fond SOVO (kao tuženi i dužnik) već sada u minusu, prelaskom pod okrilje PIO nikako neće biti u mogućnosti da isplati toliko dug po osnovu 30.000 ili 40.000 tužbi tj. presuda.
Vođenje postupka, advokat, veštak koji obračuava sumu i ostalo košta poprilično, tako da stičem utisak da će se svako ko pokrene postupak samo izložiti nemalom trošku a koji mu s obzirom na nemogućnost naplate posle utvrđenog datuma nikada neće ni biti refundiran. Pa i oni koji su već pokrenuli postupak a nisu ga okončali, da li uopšte imaju šanse da ga realizuju tj. dobiju utvrđeni iznos?

Volela bih da mi odgovorite da li ovakva moja razmišljanja imaju osnova.

Hvala unapred

[КУОТЕ = паја1408; 13.979.099] ста је са договором да се састанемо у мом граду ..???[/ КУОТЕ]

PAJO; dogovor OSTAJE i biće realizovan. Nismo mogli do sada zbog velikog posla oko pripreme za Izbornu Skupštinu i na kojoj su usvojeni zadaci, a jedan od njih je i odlazak kod tebe. I ovo što sam napisao je deo toga, a e-mailom dobićeš od mene obrazac zahteva . Pozdrav !!!

Poštovani
vidim da ovde ima članova koji zaista vladaju materijom pa bih bila slobodna da postavim nekoliko pitanja, naročito GAGE-u 07:

Moj otac je stari vojni penzioner i tek nedavno, moglo bi se reći pre nekoliko dana, čuli smo da razliku penzija može ostvariti jedino i isključivo putem tužbe.
Čitajući neke vaše komentare i tumačenja došla sam do zaključka da za podnošenje tužbe ostaje tek još neko vreme (ne znam da li se to misli na nekoliko meseci ili manje) a da posle toga sledi zastarelost. Ako je tako za pokretanje postupka još i ima vremena ali zbog onog što ste naveli da:
''....prelaskom Fonda SOVO u PIO od 01.01.2011. godine, prestaće da važe svi propisi, Pravilnici, odluke i uredbe donete od strane VS u službenim listovima.....''

postavlja mi se jedno neizbežno pitanje (pošto sam prethodno razumela da će direktor Fonda učiniti sve da ne dođe do isplate velike sume novca pa i po osnovu pravnosnažnih presuda),

?da li uopšte treba u ovom momentu ulaziti u parnični postupak?

pošto sam čula da se prvo ročište (možda i zbog reorganizacije sudstva a možda i zbog raznoraznih uticaja) zakazuje tek za pet-šest meseci, negde u septembru - oktobru, i tako dok se postupak okonča... a on sada traje mnogo duže, računa se i do godinu dana.
Ako presuda bude doneta posle 01.01.2011. da li će uopšte biti moguće izvršiti je, tačnije, ako je Fond SOVO (kao tuženi i dužnik) već sada u minusu, prelaskom pod okrilje PIO nikako neće biti u mogućnosti da isplati toliko dug po osnovu 30.000 ili 40.000 tužbi tj. presuda.
Vođenje postupka, advokat, veštak koji obračuava sumu i ostalo košta poprilično, tako da stičem utisak da će se svako ko pokrene postupak samo izložiti nemalom trošku a koji mu s obzirom na nemogućnost naplate posle utvrđenog datuma nikada neće ni biti refundiran. Pa i oni koji su već pokrenuli postupak a nisu ga okončali, da li uopšte imaju šanse da ga realizuju tj. dobiju utvrđeni iznos?

Volela bih da mi odgovorite da li ovakva moja razmišljanja imaju osnova.

Hvala unapred

KOLEGA - KOLEGINICE, pokušaću da odgovorim na neka pitanja . Nije mi poznato iz kog mesta ste i ne mogu vas uputiti kod neke advokatske kancalarije (BGD, NI) koji su nam pružali profesionalnu uslugu, mnogo slučajeva smo već naplatili . Ovo vam na početku pišem iz prostog razloga što po zakonu, potraživanju ZASTAREVAJU od dana kada je vaš otac dobio, zadnje, usklađeno rešenje po Uredbama od 2004. i 2005. godine. Tužbu možete podneti, ali ne možete imati potraživanja od 01.08.2004. godine već to zavisi koliko ste meseci zakasnili, za toliko se pomeraju potraživanja. Baš zbog tih pravnih specifičnosti vas upućujem na advokata. Ja poznajem i dosta toga znam ali nisam pravnik, pa nemojte zameriti . Veoma je bitno da pokrenete tužbu a kada ćete dobiti presudu, to ne bi trebalo da vas brine, jer na kraju, dobit ćete sve to sa kamatom. Ja sam naplatio potraživanja (glavnice uz još jednu visinu glavnice na račun kamate), juna 2009. godine,a moj komšija je novac dobio tek sada i mogu vam reći da je naplatio za 40% više od mene (to vam je kamata) .
Takođe, ne treba (za sada), da vas brine i ta činjica što će Fond preći u PIO, jer dug koji mi tražimo jeste po vojnim propisima ali ne treba da zaboravite da i Vojska i MO i Fond su državne institucije, zato vam i savetujem da podnesete tužbu dok su propisi i zakoni još uvek na snazi. Isto tako nemojte zaboraviti da vaš otac ima usklađeno rešenje na koje se nije žalio, i samim tim je isto postalo konačno i pravosnažno po kojem se vrši njemu isplata penzija, pa i usklađena penzija od strane PIO tokom aprila, za 6,97 % i oktobra (14,13%) 2008. godine, jer po čl. 193. Zakona Vojske Srbije od 01.01.2008. godine za usklađivanje naših penzija je nadležan PIO. Zbog toga i sada podnosimo zahteve za isplatu istog, a ukoliko ne budu izvršili isplatu, onda treba pokrenuti tužbu .

Postoji zastoj oko potvrđivanja presuda osnovnih sudova od strane viših sudova, kao i sporija isplata izvršnih presuda, ali to ne treba da vas brine jer isplate mora biti. Razlozi mogu biti, reizbor sudija, nedostatak novca ali mogu biti i uticaj političara na sve to . To isto treba očekivati i prilikom naših potraživanja za isplatu vanrednog povećanja od 11,06 %. Razlika je samo u tome što za razliku penzije odgovorno je bilo MO Vojske , a za 11,06% odgovorno je Ministarstvo LJAJIĆA, PIO, ali FOND SOVO i dalje ostaje,u okviru PIO, da radi za potrebe sadašnjih i budućih vojnih penzionera .

Zato VAM savetujem, konsultujte se sa advokatom i pokrenite tužbu. Ali nemojte kod svakog, već kod onoga koji dobro poznaje naše vojne propise, Pravilnike i Zakone, odnosno onih koji imaju iskustvo u sudskim procesima po ovim pitanjima. Uzeti advokata i zbog toga što odnos i pristup sudija, pogotovo posle reizbora, je daleko profesionalniji i ozbiljniji u odnosu na pristup koji imaju prema nama tužiocima .

JOŠ JEDNOM SAVETUJEM KVP DA NE PODNOSE "ZAHTEVE ZA USKLAĐIVANJE I DONOŠENJE REŠENJA OD STRANE FONDA" - kako je to objašnjeno u obrascu lista VETERAN, Udruženja vojnih penzionera Srbije, od strane predsednika DRAGANJCA.

TO je NAJVEĆA O B M A N A jer vas UPUĆUJE na UPRAVNI SPOR koji ga morate okončati sve do donošenja presuda ili rešenja da vam se mora doneti rešenje - KOJE VI VEĆ IMATE na osnovu KOJEG VAM SE VRŠI MESEČNA ISPLATA PENZIJE i po kome je VEĆ IZVRŠENO svima nama REDOVNO povećanje u aprilu za 6,97 % i od oktobra za 14,13 %, sve u DUHU propisa i ZAKONU PIO . Zavlačenjem IZGUBIĆETE blagovremenost za podnošenje tužbe po Zakonu o parničnom postupku i u duhu Zakona o obligacionim odnosima, jer je SVIMA NAMA napravljena materijalna šteta.

Tužbu ćete moći podneti tek nakon okončanja upravnog postupka, ali ko vam garantuje da i za taj period neće doći do promena, izmena i dopuna Zakona koja ukinu ili ograniče ono što vam sada to omogućava i pripada .

AKO TADA NIJE BILO POTREBNO (NE SAMO ZA MILION I PETSTO PENZIONERA VEĆ I ZA NAS), da se donose nova usklađena rešenja, ZAŠTO BI TO SADA TREBALO za ovo VANREDNO POVEĆANJE.

Poslednja izmena:
[КУОТЕ = паја1408; 13.979.099] ста је са договором да се састанемо у мом граду ..???[/ КУОТЕ]

PAJO; dogovor OSTAJE i biće realizovan. Nismo mogli do sada zbog velikog posla oko pripreme za Izbornu Skupštinu i na kojoj su usvojeni zadaci, a jedan od njih je i odlazak kod tebe. I ovo što sam napisao je deo toga, a e-mailom dobićeš od mene obrazac zahteva . Pozdrav !!!

problemi..!!
moje kolege i ja smo poslali neke zahteve koje sam dobio od prijatelja iz beograda...od tada je proslo 2-3 meseca...nismo dobili nista...i sta sad...???

problemi..!!
moje kolege i ja smo poslali neke zahteve koje sam dobio od prijatelja iz beograda...od tada je proslo 2-3 meseca...nismo dobili nista...i sta sad...???

PAJO, poslao sam ti obrazac zahteva i videćeš da se razlikuje u odnosu na onaj koji ste poslali. Ukoliko tražite da vam se uskladi povećanje i donese rešenje (koji plasiraju UVP od DRAGANJCA) onda ste ušli u UPRAVNOM postupku . Slučaj koji je to uradio u Nišu i podneo već tužbu, na prvom ročištu mu je proces za potraživanja isplate vanrednog povećanja stavljen u MIROVANJE jer je pokrenuo UPRAVNI postupak tim prvim zahtevom i dok se on ne okonča, neće se proces po Zakonu o parničnom postupku procesuirati već će biti u mirovanju. To znači biće odloženo za najmanje godinu dana, što je i cilj UVP kako KVP ne bi blagovremeno podnosili zahteve i tužbe za isplatu po Zakonima o obligacionim odnosima i Zakonima o parničnom postupku. Ovo sam poslao i COBRI73 . Bez obzira na prvi zahtev, pošaljite i ovaj a primerak tužbe koja je u fazi usaglašavanja sa advokatskim kancalarijama poslaću vam naknadno. Pozdravljam te !!!!!!!!!

[КУОТЕ = дркв@надлану.цом; 14008983]:) ГАГЕ07 молим те посаљи и мени образац захтева
поздрав [/ КУОТЕ]

POZDRAVLJENA, poslao sam ti na tvoj e-mail. Ukoliko nesto ti ne bude jasno javi se !!!!!

kolega..!!!
danas mi komsija doneo veteran iz aprila 2010.znas za onaj formular sigurno i za objasnjenje...verovatno si na njega i mislio kad si nas savetovao...tamo kazu da i onaj zahtev koji smo poslali vazi...i da sad posle 60 dana pisemo drugosyepenom organu...ali ako sam dobro razumeo tebe...tu i jeste problem...krajnji ishod vodi ka UP...a to se treba izbeci ovim tvojim novim zahtevom...jesam li ja to sve dobro shvatio..???

kolega..!!!
danas mi komsija doneo veteran iz aprila 2010.znas za onaj formular sigurno i za objasnjenje...verovatno si na njega i mislio kad si nas savetovao...tamo kazu da i onaj zahtev koji smo poslali vazi...i da sad posle 60 dana pisemo drugosyepenom organu...ali ako sam dobro razumeo tebe...tu i jeste problem...krajnji ishod vodi ka UP...a to se treba izbeci ovim tvojim novim zahtevom...jesam li ja to sve dobro shvatio..???

PAJO prijatelju, bas o tome se i radi. Sve je to UPRAVNI POSTUPKA : 1/ podneseš zahtev za donošenje rešenja o usklađivanju - prvostepenom organu Fonda koji je dužan da ti odgovori u roku od 30 dana;
2/ Žalbu-urgenciju pišeš drugostepenom organu (komisiji Fonda), koji ima rok od 60 dana da ti odgovori. Ukoliko ti ne odgovori, onda ;
3/ Pišeš tužbu Upravnom sudu u Beogradu.......i td.

SVE je to samo OBMANA i ZAVLAČENJE jer se traži samo REŠENJE a ne i ISPLATA, a kažem ti, tebi nije potrebno rešenje, jer zadnje rešenje koje ti je usklađeno i dobijeno, je PRAVOSNAŽNO i KONAČNO, i po njemu ti vrše ISPLATU penzije. Takođe, kada smo dobijali usklađivanje povećanje penzija (od strane PIO), tokom aprila (za 6,97 % i oktobra 14,13 %), nikome od penzionera u PIO i nama nije donosio rešenja ili zahtevao da tražimo usklađena rešenja, već nam je na osnovu ova važeća izvršeno usklađivanje i izvršena isplata.

Zato ti i kažem DA Udruženje oficira VRŠI OBMANU i PREVARU svog ČLANSTVA i SVIH KORISNIKA VOJNIH PENZIA , TAKO je, i zato ja TRAŽIM da se podnosi takav zahtev - GDE SE TRAŽI ISPLATA - a ne rešenje . Pozdravljam te !!!!!!!!

Poslednja izmena:
PAJO prijatelju, bas o tome se i radi. Sve je to UPRAVNI POSTUPKA : 1/ podneseš zahtev za donošenje rešenja o usklađivanju - prvostepenom organu Fonda koji je dužan da ti odgovori u roku od 30 dana;
2/ Žalbu-urgenciju pišeš drugostepenom organu (komisiji Fonda), koji ima rok od 60 dana da ti odgovori. Ukoliko ti ne odgovori, onda ;
3/ Pišeš tužbu Upravnom sudu u Beogradu.......i td.

SVE je to samo OBMANA i ZAVLAČENJE jer se traži samo REŠENJE a ne i ISPLATA, a kažem ti, tebi nije potrebno rešenje, jer zadnje rešenje koje ti je usklađeno i dobijeno, je PRAVOSNAŽNO i KONAČNO, i po njemu ti vrše ISPLATU penzije. Takođe, kada smo dobijali usklađivanje povećanje penzija (od strane PIO), tokom aprila (za 6,97 % i oktobra 14,13 %), nikome od penzionera u PIO i nama nije donosio rešenja ili zahtevao da tražimo usklađena rešenja, već nam je na osnovu ova važeća izvršeno usklađivanje i izvršena isplata.

Zato ti i kažem DA Udruženje oficira VRŠI OBMANU i PREVARU svog ČLANSTVA i SVIH KORISNIKA VOJNIH PENZIA , TAKO je, i zato ja TRAŽIM da se podnosi takav zahtev - GDE SE TRAŽI ISPLATA - a ne rešenje . Pozdravljam te !!!!!!!!

hvala...znaci dobro sam shvatio sve...

imam 30 godina i otisao sam u invalidsku penziju 16.12.2009 godine ozenjen sam i imam dvoje dece a zivim kao podstanar u Nisu. Na ovom forumu sam sam procitao da od onih 20000e nema nista ali se opet nadam tome,bar za te pare mogu uzeti neku garsonjeru. E sada moje pitanje: Dali postoji mogucnost da ponovo daju te bespovratne kredite do 20000e? Unapred Hvala

Da li je moguce da vojni penzioner ima manji UTS od aktivnog lica? Naime, prijatelj mog oca isto ima cetiri clana u domacinstvu i ima veci UTS od nas... Da li neko zna nesto o ovome?

PORUKA za MRKELU83 - Ja znam da UTS i vrednost boda je isti kako za aktivne tako i za penzionisana lica. Razlika je u tome što je Pravilnik za sticanje UTS strožiji i onaj ko živi kod svojih roditelja nema pravo na UTS, Pozdrav !!!

imam 30 godina i otisao sam u invalidsku penziju 16.12.2009 godine ozenjen sam i imam dvoje dece a zivim kao podstanar u Nisu. Na ovom forumu sam sam procitao da od onih 20000e nema nista ali se opet nadam tome,bar za te pare mogu uzeti neku garsonjeru. E sada moje pitanje: Dali postoji mogucnost da ponovo daju te bespovratne kredite do 20000e? Unapred Hvala

PORUKA za VLADICU3007 - Nije mi poznato da li si podneo zahtev za taj kredit ali pošto se nadaš verovatno imaš podnet zahtev. Ima već podneto preko 500 zahteva, a novca određenog za taj nepovratni kredit je za oko rešavanje 500 zahteva do kraja godine. Takođe, imajući u vidu da su to sredstva koja su bila skupljena i odvajanja od nas u Fond za stambenu izgradnju, sada, kako je predvidjeno da Fond u celosti ode u PIO, da ne bi ta sredstva ostala i pripala PIO, uradjen je PRavilnik br.34/09 sa osnovnim ciljem da se ta sredstva utroše u te namene a time i rešila stambena pitanja naših kolega, njih oko 500. To znači da Pravilnik će biti na snazi dok se sredstva ne utroše i podele, a nakon toga predviđeno je da Pravilnik prestane da važi, samim tim i neće biti kredita ove vrste.
Uradjena je već i postoji PRVA verzija novog Pravilnika za stanove koji je dat u javnu debatu samo odredjenim licima, a za javnost je TAJNA . Šta će biti novina i kakav će status da imaju korisnici vojnih penzija u rešavanju stambenog pitanja VIDEĆEMO kada taj Pravilnik se usvoji i obelodani, to će verovatno biti u drugoj polovini godine . Pozdravljam te !!!

Hvala vam puno na odgovoru. Jos uvek nisam konkurisao jer sam tek predao papire za UTS (cekao sam zakljucak stambene komisije) ali cim ga budem dobio konkurisa cu pa ce mo videti sta ce biti.
Hvala vam jos jednom.
Pozdrav.

VLADICA3007 : Pre nego odlučiš, obavezno se raspitaj, da li primaju još zahteve, da li ima šanse da dobiješ kredit ili si već ZAKASNIO . Ima preko 500 zahteva a novca određenog za te kredite, za samo oko 500 zahteva, koji će biti rešavani do kraja godine.
Ovo je veoma važno jer daješ pisanu overenu izjavu da se odričeš pripadajućeg stana po Pravilniku u okviru MO VS, na onovu čega češ biti brisan sa listama prioriteta za pripadajuću strukturu .
Ukoliko se desi da ne dobiješ kredit jako teško i dugo će vremena proći dok te vrate da ponovo rešavaš stambeno pitanje u okviru MO i VS. Takođe, imaj u vidu da u drugoj polovini godine biće donet novi Pravilnik u kome retko ko zna šta su novine i kakav ćemo mi imati status . RAZMISLI DOBRO !!!

@gage07 doslo je do zabune ipak imamo isti UTS, malo se ovaj preracunao :D

PORUKA za MRKELU83, kolega interesuje me kako je tamo kod tebe situacija oko rešavanja stambene problematike, sudskih postupaka za razliku penzije (mali dug), i uopšte oko organizovanja nasih kolega, koirsnika vojnih penzija, i pružanja pomoći svima njima. Jesi li ti član nekog od Udruženja vojnih penzionera i kojeg . Ja imam tamo nekoliko prijatelja i klasića. Ovo te pitam iz prostog razloga što kod potraživanja isplate povećanja od 11,06 %, sudskim putem, je neophodna organizovanost i masovnost u podnošenju zahteva za isplatu povećanja i podnošenja Tužbe . Pozdravljam te !!!!!!!!

Poslednja izmena:

Back