Vojna akademija?

Академија се уписује и на њој се школује из љубави. Међутим, од љубави се не живи, осим ако снимаш порниће, онда се живи и више него добро. Када прође и та Академија и кад крену да се руше илузије, ту настаје проблем. Ако љубав према позиву преживи првих 3-5 година рада у Војсци, 75% је шанса да ћеш у Војсци дочекати и пензију.
Све ово наведено није ништа лоше, шта више, сјајно је, али имамо ту и један проблем, заправо, сукоб мишљења и интереса. У интересу Војске је да те школује што боље може и да те задржи што дуже може. У процесу школовања, иако покушавају, не могу ти увек навући ам на главу и да видиш само оно што треба да видиш, а да радиш само оно што ти се каже. Са неких 20ак година почињеш мало озбиљније да размишљаш својом главом и сагледаваш ситуацију у којој се налазиш. Тада у глави настаје лом. Људи обично тада одлазе са академије, а они који остају, размишљају колико ће још дуго моћи да остану.
Завршиш Академију, почињеш да радиш. Ако си пешадија, артиљерија, ОМЈ, РВиПВО (овако се овај смер зове, а не онако како су нас натерали да их називамо...забрањено је било шта да буде "ратно", јер се за рат не спремамо, само их губимо) и томе сл., тада су све коцкице на месту. Глава служи за климање и, евентуално, стављање на пањ, мозак је на испаши, плата мање-више редовна, бедна, ал редовна. Шта ће ти већа, ко да ћеш да храниш жену и ситну децу. Али, ако си којим случајем завршио неки од смерова где је потребно мало и размишљати, ту почињеш да биваш проблемом свом окружењу. Дебели пијани (пот)пуковник само чека своју пензију, немој му стајати на путу и сметати му. Сине, немој превише да размишљаш, обиће ти се о главу, стрпи се мало, па ћеш постати и ти овакав и болеће те уво...али...пук. има стан, пук. има лепу плату и пензију у перпективи, цео живот је уживао на послу, није се бринуо за основно, бринула је држава. Сада државе више нема, од плате ћеш моћи да живиш САМ, школу не мораш да настављаш, имаш Академију и посао итд. итд. Али, да ли ико од вас зна како су завршили бугарски потпоручници пре 10-15 година након завршетка академије? Ако не знате, мораћете сами да пронађете информацију, јер је велика шанса да ће и вас тако нешто дочекати. Кад дође такво време, биће куд који мили моји. Ко има родитеље да му помогну, благо њему, ко нема, обр`о је бостан.
И, на крају овог реферата, мала препорука: погледати документарац "Лаку ти ноћ, Тиборе". Некима и ово отвори очи.

Колико год се војска чинила примамљивим и часним послом (гледајући са аспекта једног младог човека, тинејџера), то је само илузија. Ја лично не познајем толико добро ВА и посао који добијеш након завршетка, али слушајући приче људи који су били тамо, који су били део свега тога, схватам шта је то заправо, срећом на време!
А што се тиче тих илузија младих, они се углавном базирају на студијама, које су морам признати веома примамљиве, а не на животу који те чека након завршетка истих. Наравно, не усуђујем се рећи да је ВА једно велико ништа, далеко од тога, али ми је ипак жао оних који ће се разочарати у све то, пре или касније.

Kakve veze ima ovaj dokumentarac sa ovom temom? Nisam nasao nikakav podatak cime se Tibor bavio...
Чиме се Тибор бавио, у овом случају, није ни битно. Оно што јесте битно је да човек који је очигледно школован (ово се да закључити када истог послушаш како говори), али није био припремљен за оно што га је дочекало. Ово је општи случај који ће ти помоћи да погледаш даље од носа.
Ко после ВА буде имао КОРИСНО знање и вештине, може да се нада нечему. Онај који нема, кајаће се што их није стекао на време.

Hocu ove godine da upisem vojnu akademiju, i zelim da postanem snajperista jednog dana po mogucnosti. Tako da mi nejprivlacnije za snajperistu zvuci menadzment-pesadija, ali mi svi govore da ne upisujem menadzment, a takodje ne zelim da budem samo profesionalac zbog ogranicenja u cinu. dali neko mia iskustva sa tim smerom, ili predlog sta da upisem, i da bude srodno snajperisti??

Bravo majstore, otkrio si toplu vodu... To sto si rekao je skroz uopsteno, odnosi se i na sve fakultete i akademije.
Е, видиш, ја сам је откривао јер сам био довољно глупав и својеглав да не слушам оне који су то учинили пре мене. Судећи према твом ставу и односу према некоме ко је у војну школу отишао када си се ти родио и то из љубави, када нико нормалан није ни размишљао о томе, чини ми се да ћеш је и ти поново откривати...да цитирам мог бившег цимера: "Цимеру, само љута пјешадија!"...после (десетак година касније) ми је рекао да се покајао, горко се покајао. То ти је млад мозак који не размишља и не планира, ради стихијски и само му је једно циљ (...ти као младић од својих 18-19 година знаш на шта мислим).
Немој мислити да те ниподаштавам и солим ти памет, то свакако не чиним, само, греота да мораш да пролазиш кроз исто као неки који нису били довољно разборити. Како год да одлучиш и учиниш, закључићеш исто за којих 5-10 година. Живи били, па видели.

Е, видиш, ја сам је откривао јер сам био довољно глупав и својеглав да не слушам оне који су то учинили пре мене. Судећи према твом ставу и односу према некоме ко је у војну школу отишао када си се ти родио и то из љубави, када нико нормалан није ни размишљао о томе, чини ми се да ћеш је и ти поново откривати...да цитирам мог бившег цимера: "Цимеру, само љута пјешадија!"...после (десетак година касније) ми је рекао да се покајао, горко се покајао. То ти је млад мозак који не размишља и не планира, ради стихијски и само му је једно циљ (...ти као младић од својих 18-19 година знаш на шта мислим).
Немој мислити да те ниподаштавам и солим ти памет, то свакако не чиним, само, греота да мораш да пролазиш кроз исто као неки који нису били довољно разборити. Како год да одлучиш и учиниш, закључићеш исто за којих 5-10 година. Живи били, па видели.

Pa ok, svacije iskustvo je razlicito. Inace, ja nisam znao koliko imate godina, previse ste licno prihvatili moju poruku. Nisam imao nameru da uvredim. Druga stvar, nije na mestu da me poistovecujete sa kadetom sa "ljute pjesadije", moj put je na neku drugu stranu. Nisam se juce odlucio na VA, naslusao sam se toliko prica da su vec pocele samo da se ponavljaju. Tacno je da upisujem VA iz ljubavi prema takvom nacinu zivota, ali to nije jedini razlog. Vec sam prihvatio vrlo verovatnu mogucnost da ce me to proci i da cu se razocarati. Medjutim poceo sam da razmisljam i na duze staze, da povlacim neke veze (naravno i da ih jacam), i ozbiljno da razmisljam sta posle akademije. Skolovanje ne mora tu i da prestane...

Poslednja izmena:
skolovanje NE SME da prestane zavrstekom akademije

O tome govorim. Zato sam i naglasio jednom prilikom da je neuspeh imati prosecnu ocenu manju od 8,5. (u slucaju da kadet ima visu ocenu od pomenutog, direktno stice mogucnost da krene na usavrsavanje. Uz posao u struci, naravno.) A na kraju krajeva, treba ganjati taj prosek i radi licnog obrazovanja, uvek zatreba.

O tome govorim. Zato sam i naglasio jednom prilikom da je neuspeh imati prosecnu ocenu manju od 8,5. (u slucaju da kadet ima visu ocenu od pomenutog, direktno stice mogucnost da krene na usavrsavanje. Uz posao u struci, naravno.) A na kraju krajeva, treba ganjati taj prosek i radi licnog obrazovanja, uvek zatreba.
Не брини, нисам увређен, потребно је много више од тога да бих нешто схватио као увреду. Чисто да знаш с ким имаш посла, када сам их питао да ли би ми војска (овај пут намерно малим словом) финансирала ПДС, персоналац ми је, уз увредљив осмех, рекао: "Да си имао просек преко 9.5, могло би. Овако, нема ништа од тога". Оно што је истина је да је било потребно имати преко 8 или 8.5, али њих то није било брига.
Оно што је суштина је да јако мало тога зависи од тебе, твоје воље и жеље. Тога сам имао сасвим довољно, али сам се нашао на погрешном месту у погрешно време окружен погрешним људима. На срећу многих, ово није правило, али је проценат у коме се дешава запањујуће висок.
Да закључим: никога не одговарам од ВА, уме тамо да буде јако лепо, свашта човек научи и види, али потребно је добро размислити да ли је то оно што СТВАРНО желиш. Уколико размишљаш о приступању некој од служби, а не родовима, то је разлог више да се замислиш.

ulazak u NATO je neizbezan!? sta vi mislite o tome i kako bi se osecali da sluzite u takvoj vojsci??

Иако Србија уђе у НАТО, војска неће бити у обавези да иде на међународне мисије. Све је добровољно.

Зашто је таква војска другачија од "обичне"? Ако служиш војску, ти је служиш Србији, а не њеном председнику, власти или НАТО-у.

Ако више волиш неку Русију од своје земље Србије, то је већ опасан проблем. У војсци и нормалном народу можеш само да добијеш статус русофила, а у крајњем случају и издајника своје државе, руског шпијуна итд. Са друге стране ако си Србин, и ако више волиш Србију од било које друге државе, неће ти бити проблем да се бориш за њу и да је браниш од било кога.
Уосталом, каква ће ми то бити братска земља, ако ми буде претила оружаним нападом.

Тек сад видех ову поруку.
А кад сам то ја рекао да више волим Русију од Србије?!
Рекао сам да Србија може постати део НАТО пакта а то значи да нећу ратовати за Србију него за оне који ми отимају Космет и руше земљу, за оне који су бомбардовали Србију 1999. и убијали српску децу. Ја бих Србију бранио увек па чак и да не завршим ВА, та твоја прича нема везе с везом!

Тек сад видех ову поруку.
А кад сам то ја рекао да више волим Русију од Србије?!
Рекао сам да Србија може постати део НАТО пакта а то значи да нећу ратовати за Србију него за оне који ми отимају Космет и руше земљу, за оне који су бомбардовали Србију 1999. и убијали српску децу. Ја бих Србију бранио увек па чак и да не завршим ВА, та твоја прича нема везе с везом!

Ово прво нисам нигде ни написао. Написао сам "ако више волиш", што значи: "у случају да више волиш".
2. Учествовање у НАТО мисијама је добровољно. Ако ти нећеш да учествујеш, не мораш. Ако пак одлучиш да кренеш, свакако нећеш 'ратовати' за њих, већ ћеш као кфор на Косову само да одржаваш ред и мир.

Као што је већ неко написао, иди на тему политика па тамо пиши та год хоћеш. Овде је тема ВА.

Mala pomoc...Ja sam druga godina gimnazije,u prvoj godini sam bio odlican,ali sam imao dva iz matematike,planiram da i u ostalim budem jako vrlo dobar...Zelja mi je da upisem recne jedinice na vojnoj akademiji...Ako neko moze ukratko da mi objasni sta mi sve treba za upis...Bio bih zahvalan...

Ово прво нисам нигде ни написао. Написао сам "ако више волиш", што значи: "у случају да више волиш".
2. Учествовање у НАТО мисијама је добровољно. Ако ти нећеш да учествујеш, не мораш. Ако пак одлучиш да кренеш, свакако нећеш 'ратовати' за њих, већ ћеш као кфор на Косову само да одржаваш ред и мир.

Као што је већ неко написао, иди на тему политика па тамо пиши та год хоћеш. Овде је тема ВА.

А шта ако нећу?!
Ти ћеш ми рећи где ћу шта писати, а?!

Године 1999. у мисији "Милосрди анђео" је малтене порушен Београд а ти ми причаш о милосрђу НАТО-а и одржавању реда и мира.
Ако мислиш да кршим нека правила онда би требало да ме пријавиш модерацији а не да досађујеш.

ACDC ne spamuj temu više. Ako nećeš da se pridržavaš pravila nisi trebao ni da se uključuješ u raspravu, isto kao što 99% njih nije trebalo ići u vojsku ako ne namerava da se pridržava tamošnjih pravila, pa bez obzira na to dal je uvek prisutan nadzorni organ ili ne. Lako je biti poslušan kad imaš prisilu, a kad nemaš tu se razlikuju ljudi...
što se tiče 1999, operacija se zvala "Allied force" a ne tako kako ti (i RTS koji je to izmislio) kažeš. i Beograd je odlično prošao u poređenju sa ostalima. mi smo bez svih mostova ostali, 30% tereta na SRJ je ostavljeno na novi sad. pa ne galamimo.

ACDC ne spamuj temu više. Ako nećeš da se pridržavaš pravila nisi trebao ni da se uključuješ u raspravu, isto kao što 99% njih nije trebalo ići u vojsku ako ne namerava da se pridržava tamošnjih pravila, pa bez obzira na to dal je uvek prisutan nadzorni organ ili ne. Lako je biti poslušan kad imaš prisilu, a kad nemaš tu se razlikuju ljudi...
što se tiče 1999, operacija se zvala "Allied force" a ne tako kako ti (i RTS koji je to izmislio) kažeš. i Beograd je odlično prošao u poređenju sa ostalima. mi smo bez svih mostova ostali, 30% tereta na SRJ je ostavljeno na novi sad. pa ne galamimo.

Ја се нисам ни хтео укључивати у расправу, не знам ни о каквој расправи је реч, мој први коментар је био питање за оне који уписују академију. Заиста немам намеру да спамујем тему а видиш и сам да се ради о неком клону који то покушава са пар налога. А Београд сам узео за пример, ионако нисам из БГ.
Ево да не дужимо, пошто видим да никада нећу добити одговор, одлазим са ове теме на дуже време. Поздрав!

Back