Vojna akademija?

Ma bicu ja pametan, pa cu da kazem "NE odustajem dok ne dobijem na lotou!" z:) A jel, kako si ti vratio? Tj. da li si uopste ti,na kraju, platio racun za Zid ? z:lol:
ja sam imao umanjenje od 100 i nešto hiljada na konto služenja vojnog roka (kao toliko državu košta vojnik 6 meseci), što je luksuz koji vi nećete imati jer služenje više nije obavezno, a tad je bilo.
plus što sam uštekao oko 800€ od tih "plata" koje smo dobijali mesečno - 9324din pa sam dug sveo na nešto razumnije i morao sam ga platiti niko me nije pitao jel imam il nemam...nekako sam znao od početka, bolje da ja čuvam ove pare, mislim i trošio sam (kupio pojačalo npr) ali uvek sam čim stigne plata otišao i kupio bar 50€ za štek, ostatak ako potrošim potrošim, ako ne, ništa. ja sam uglavnom trošio na hranu( kad volem :D ) . splavovi i ostali šljam i šund me ne interesuju pa nisam na to trošio, kao ni na glupave kladionice i slično. Kad mi onaj mamlaz došo u sobu da traži pare od mog cimera na zajam a pre 2 dana blia plata, teo sam kroz prozor da ga izbacim sa 3. sprata (a visoki plafoni :lol: ) od mene nije ni pomišljao da traži.

ja sam imao umanjenje od 100 i nešto hiljada na konto služenja vojnog roka (kao toliko državu košta vojnik 6 meseci), što je luksuz koji vi nećete imati jer služenje više nije obavezno, a tad je bilo.
plus što sam uštekao oko 800€ od tih "plata" koje smo dobijali mesečno - 9324din pa sam dug sveo na nešto razumnije i morao sam ga platiti niko me nije pitao jel imam il nemam...nekako sam znao od početka, bolje da ja čuvam ove pare, mislim i trošio sam (kupio pojačalo npr) ali uvek sam čim stigne plata otišao i kupio bar 50€ za štek, ostatak ako potrošim potrošim, ako ne, ništa. ja sam uglavnom trošio na hranu( kad volem :D ) . splavovi i ostali šljam i šund me ne interesuju pa nisam na to trošio, kao ni na glupave kladionice i slično. Kad mi onaj mamlaz došo u sobu da traži pare od mog cimera na zajam a pre 2 dana blia plata, teo sam kroz prozor da ga izbacim sa 3. sprata (a visoki plafoni :lol: ) od mene nije ni pomišljao da traži.

Pa dobro, tako nesto je i za mene normalno (bicu bezporocni kadet z:lol:). A kad smo vec kod pojacala, planirao sam ga od prve 2 plate... z:lol: NIsta onda, jedino mi ostaje da se zaposlim na letnjem raspustu... z:)

Hahahahahah ,plate su oko 35.000.
Ukoliko nemas smestaj ili dobijas u kasarni za dzabe ( sa hranom) ili dobijas novac ( oko 100 evra,malo vise) za stan.

Inace za sve koji zele da upisu...Ti ne mozes da biras gde ces biti rasporedjen. U Beogradu da budes tesko da ce moci...

Мислим да су веће плате.. Није ми логично да обичан полицајац има 36.000, а официр мање :)

sećam se da je kapetan jedan, znači u vojsci radi već 6+ godina, imao platu 34.000din

a što se policajaca tiče, realno njihov posao je daleko opasniji i više ga imaju. dok ovi u 90% ne rade bukvalno ništa. pop đaku, đak ckrvenjaku...
@petar
koliko ja znam, nema smeštanja u kasarni. ne legalno. možda i grešim, ali tako je prema mojim saznanjima.

a što se tiče mesta službovanja, koliko sam čuo par onih najboljih može da bira gde će, od ponuđenog, to ovi sa sabljama i pištoljima što ih vidite na tv. ostali šta im zapadne. a budale se sve trpaju u beograd da bi mogli da fenserišu u TC Ušće gde će najobičnija našminkana fufa od 16god potrošiti 2 njihove plate na jedan subotnji "šoping". Gade se službe u malim mestima, a tamo gde se u izlasku potroši 200din na 3 ture pića, sa tom platom možeš živeti. u BG i NS možeš da se slikaš samo.

Poslednja izmena:
a što se tiče mesta službovanja, koliko sam čuo par onih najboljih može da bira gde će, od ponuđenog, to ovi sa sabljama i pištoljima što ih vidite na tv. ostali šta im zapadne. a budale se sve trpaju u beograd da bi mogli da fenserišu u TC Ušće gde će najobičnija našminkana fufa od 16god potrošiti 2 njihove plate na jedan subotnji "šoping". Gade se službe u malim mestima, a tamo gde se u izlasku potroši 200din na 3 ture pića, sa tom platom možeš živeti. u BG i NS možeš da se slikaš samo.

Hahahahahahaha, koja istina!!:hahaha:
Ma ja bih se skromno zadovoljio i sa 500-600e, cenim da dotle najmanje mogu da doguram. Pogotovo ako odem na usavrsavanje posle akademije. (a procitao sam da ukoliko imam prosek iznad 8.5, sticem direktnu mogucnost da nastavim skolovanje) z:)

Ljudi nasao sam ovo na jednom forumu,zanima me jel tacno ovo sto lik prica

Evo mog iskustva,
Pre 3 godine otprilike sam posle zavrsenog osmog razreda osnovne skole konkurisao za upis na Vojnu gimnaziju posle koje se upisuje Vojna akademija. Konkurs se raspisuje januara meseca u godini a pregledi su obicno februara, onmah po zavrsenim zdravstvenim pregledima se ide na fizicke testove spremnosti i nakon tog testa onmah znas da li si upisala VA ili ne, sve to traje max 2 nedelje. Ja sam imao detaljan pregled u Nisu. Prosao sam sve zdravstvene testove kao i IQ testove ( kod IQ-a se rade tri testa, IQ, recenice, profil ) E sad, posle toga se u beogradu odrzavaju na Partizanovom stadionu fizicki testovi (trcanje, zgibovi, sklekovi, trbusnjaci, kozlic i nesto tome sl. ) Isto je i za upis VA i VG ( VA-Vojna akademija u daljem tekstu, VG - Vojna gimnazija )
Ja nisam upisao VG iz razloga sto mi je otac u inostranstvu, radi vec 20 god. u Austriji u Grazu...i to je bliska veza sa inostranstvom koja je do pre dve godine osporavala studente i osnovce za upis na VA odnosno VG.
Ukoliko se odlucis isto ces polagati i proci kroz iste stvari.
VA je apsolutno budzetsko skolovanje, odnosno finansiranje se vrsi iz budzeta Republike Srbije. U to ti je obuhvaceno skolovanje, hrana, smestaj, garderoba i jos neke stvari, knjige...VA ima poseban nacin skolovanja a i ocenjivanja. Jako je kvalitetno skolovanje na VA jer je strucni kadar jako kvalitetan i strucan po pitanju studiranja, recimo p[ozudano znam da je elektronika na jako visokom nivou ucenja. Pored toga VA ima i neke da kazem vanskolske aktivnosti ( ples, muzika, pevanje, jezici i sl. ) i to ti donosi odredjene bodove za upis na sledecu godinu itd. Studiranje traje od 4 do 7 godina zavisi koliko dobro i kako ucis i dokle ides...VA ima takavsistem da te ni u kom trenutku nece ostaviti cak ni ako okines godinu, jedino kada ce VA "dici ruke od tebe" jeste onda kada potpises ugovor o NAPUSTANJU VA. Ukoliko okines godinu oni su tu da te preusmere i opredele sta je bolej za tebe i sta mozes da zavrsis jer su polupsiholozi ( fali im samo diploma za psihologiju ). Bices smestena u Internat koji je u sastavu VA i imas malo limita na izlaske i slobodan zivot. Imas njihovu uniformu ( prosle godine su bile neke crne trenerke i ok je bilo , imam drugove koji su tamo pa nam ) Pored svega toga imaces i mesecnu "platu" odnosno dzeparac koji ti takodje daje VA. ALI ukoliko odustanes u nekom trenutku ti, odnosno tvoji roditelji/staratelji su duzni da plate sve do dinara VA sto iznosi cesto milionske sume u dinarima RSD. E to je ozbiljan i mnogo veliki problem, jer moras isplatiti tu sumu za odredjen broj meseci koji ti propide VA. Pored svega toga, na kraju skolovanja moraces da odradis nekoliko godina 5-7 za VA i primaces koliko ja znam 70% od ukupne plate kako bi im nekim delom vratila sve ono sto su ulozili u tebe kao licnost i tvoje skolovanje.
E sad, sve to sam ti napisao da bi znala sta te ceka...ali evo i nastavka, ukoliko upises VA svake godine zima-leto imas 7 dnevno prezivljavanje u prirodi bez higijenskih uslova na koje je civilizovan covek navikao. Pored toga imas fizicko svakog dana, razna trcanja, penjanja uz konopce i jos 100 cuda, malte ne kao rambo

E sad, ja sam licno sada 4. godina Srednje Tehnicke ksole u Zajecaru obrazovnog profila Elektrotehnicar energetike, i ne planiram vise ni misliti o VG ili VA. A evo i zasto. Usled sadasnje finansijske krize budzet je odredjen na neku sumu, ima neki limit kao i ISP ( istrazivcka stanica petnica ) tako i VG i VA. Pored toga po meni to danas nije nimalo perspektivno upisati jer nemas buducnost osim da se pretvoris u profi vojnika koji ce celog zivota sljakati za vojsku, ili kao prasinar ( pesadija ) ili kao vazduhoplovac ili kao sekretar i baviti se papirologijom... Imaces zagarantovan posao posle skolovanja to stoji, ali to skolovanje je mnogo tesko i neperspektivno jer ce se tesko zaposliti van vojske kasnije...pored toga vezan si stalno za drzavu pa je cak u nekim slucajevima i putovanje u inostranstvo ograniceno...
Moj ti je iskreni savet da zaboravis na VA, jer ces posle prve godine fizicki se pretvoriti u polumonstruma, jer je tamo i hrana takva da nema debelih svi su krajnje misicavi i razvijeni...pored svega toga nemas dovoljno slobode, a i tesko je skolovanje jer sto je u srednjoj 3 kod njih je 2 skoro 1....imaju jako vizok kriterijum ocenjivanja u svim aspektima...
Upisi nesto u Srbiji i veruj mi da se neces pokajati, jeste tesko doci do posla ali ako vredis i imas znanje zaposlices se sigurno, a mani se VA u zemlji gde je propalo sve pa i vojska. Srbija je zemlja iz koje treba sto pre zavrsiti skole sto vise moguce i sto pre pobeci odavde jer ovde nema leba ni za PROF.DR. titulu a kamo li za diplomu VA ili srednju skolu...
Ne znam koja si srednja skola, rado cu ti pomoci u vidu informacija jer znam jako puno toga oko upisa fakulteta i opste skolstva u Srbiji i jos jednom kazem nek te noge nose STO DALJE OD VA ! ! !

Puno srece i pitaj ako imas jos nesto nejasno
Adamovic Nikola

Boldirani deo,tacno ili ne?Unapred hvala.

Ova zbirka matematiskop ima vise nekih delova, nesto kao fora za peti, sesti razred... prvu godinu, drugu... ima vise zbirki. Pa koju?
Inace uzela sam ono u vojnom odseku i imaju samo dva primera testa kakvi su bili prosle godine... Bzvz. samo par zadataka... vodafone

Поздрав народе!
Хтео бих будуће потенцијалне "академисте" и "академисткиње" да приупитам нешто.
Да ли уписујете Војну академију због студија (времена проведеног на академији) или због посла након завршених студија?
Мени изгледа веома примамљиво уписати академију, студирати, водити тај неки здрав начин живота, служити отаџбини и сл.

А онда се запитах, шта кад завршим? Где ћемо (Србија) бити за пар година, каква ће бити ситуација у свету, коме ћемо бити наклоњени, колико стабилни и јаки, колико војно опремљени? То наравно не зависи од нас (обичних смртника), то је ствар политике, будуће владе, режима, људи који управљају земљом. И онда сагледам ствар на следећи начин:

- Ја сматрам себе патриотом, човеком који пре свега воли своју отаџбину Србију. Међутим, поред тога, волим и Русију. Желео бих да се Србија наклони Русији, да уђемо у Евроазијску унију, да се окренемо истоку. Желео бих да имамо добре односе са свима, али наравно да ћу бити наклоњенији браћи Русима који су, историјски гледано, увек били уз Србе. Помагали колико су били у стању помоћи па чак и данас да нема њих, узели би нам Космет и ко зна шта већ. Е сад, шта ако Србија за коју годину уђе у ЕУ или НАТО пакт, уђе у сукоб са неком азијском земљом коју Руси бране, или чак уђе у сукоб са Русијом? Да ли то значи да ћу бити приморан, као прави војник од части, служити својој земљи? Нажалост, то значи управо то. Мораћу се одрећи властите части или војничке части. Једног сигурно!

- Опет иста прича, уђемо у НАТО пакт и они нас пошаљу на мисију у Иран, Азербејџан, Таџикистан, Зимбабве или неку стоту недужну земљу на којој желе испробати ново оружје или поробити их и одузети нафту. То значи да ћу ја опет изгубити достојанство и као војник и као човек, да ћу постати обичан терориста који убија за оне који су нас бомбардовали 1999. и убијали и рушили нашу земљу. Да ћу бити исти као и они. И то је тај часни војнички живот? Није!

- Опет иста прича, уђемо у НАТО пакт или неки други савез, они се заваде са неким трећим и наравно пошаљу српску војску у рат. Да ли то значи да ћемо гинути за интересе неких тајкуна којима је људски живот само статистика? Волео бих да није тако, али нажалост јесте!

- На следећим изборима победе Тадић, Чеда и Драшковић, што је веома могуће. Познавајући њих, није искључено да ће укинути или смањити број војника. Да ли то значи да ћу са тридесет година постати пензионер? Да ћу изгубити оно за шта сам дао малтене најбоље године свог живота? Управо то значи.

После свега овога, како ја да се одлучим за Војну академију? Као да се нешто питам, биће како кажу лоповчине које раде само за своје интересе, свидело се то нама или не. Војници су само марионете којима управљају више силе, било позитивне или негативне.
Да знам да ћемо "служити Србији" како је то замишљено, жртвовао бих не само "најбоље године живота", био бих спреман жртвовати и много више, одрећи се свега зарад нам земље. Али како да знам?

Због тога желим да чујем вас, ваше мишљење о свему овоме, о вашим жељама, амбицијама али и страховима. Желим да знам разлоге због којих уписујете ВА.

Сваки одговор ми је значајан, пишите! :)

Поздрав народе!
Хтео бих будуће потенцијалне "академисте" и "академисткиње" да приупитам нешто.
Да ли уписујете Војну академију због студија (времена проведеног на академији) или због посла након завршених студија?
Мени изгледа веома примамљиво уписати академију, студирати, водити тај неки здрав начин живота, служити отаџбини и сл.

А онда се запитах, шта кад завршим? Где ћемо (Србија) бити за пар година, каква ће бити ситуација у свету, коме ћемо бити наклоњени, колико стабилни и јаки, колико војно опремљени? То наравно не зависи од нас (обичних смртника), то је ствар политике, будуће владе, режима, људи који управљају земљом. И онда сагледам ствар на следећи начин:

- Ја сматрам себе патриотом, човеком који пре свега воли своју отаџбину Србију. Међутим, поред тога, волим и Русију. Желео бих да се Србија наклони Русији, да уђемо у Евроазијску унију, да се окренемо истоку. Желео бих да имамо добре односе са свима, али наравно да ћу бити наклоњенији браћи Русима који су, историјски гледано, увек били уз Србе. Помагали колико су били у стању помоћи па чак и данас да нема њих, узели би нам Космет и ко зна шта већ. Е сад, шта ако Србија за коју годину уђе у ЕУ или НАТО пакт, уђе у сукоб са неком азијском земљом коју Руси бране, или чак уђе у сукоб са Русијом? Да ли то значи да ћу бити приморан, као прави војник од части, служити својој земљи? Нажалост, то значи управо то. Мораћу се одрећи властите части или војничке части. Једног сигурно!

- Опет иста прича, уђемо у НАТО пакт и они нас пошаљу на мисију у Иран, Азербејџан, Таџикистан, Зимбабве или неку стоту недужну земљу на којој желе испробати ново оружје или поробити их и одузети нафту. То значи да ћу ја опет изгубити достојанство и као војник и као човек, да ћу постати обичан терориста који убија за оне који су нас бомбардовали 1999. и убијали и рушили нашу земљу. Да ћу бити исти као и они. И то је тај часни војнички живот? Није!

- Опет иста прича, уђемо у НАТО пакт или неки други савез, они се заваде са неким трећим и наравно пошаљу српску војску у рат. Да ли то значи да ћемо гинути за интересе неких тајкуна којима је људски живот само статистика? Волео бих да није тако, али нажалост јесте!

- На следећим изборима победе Тадић, Чеда и Драшковић, што је веома могуће. Познавајући њих, није искључено да ће укинути или смањити број војника. Да ли то значи да ћу са тридесет година постати пензионер? Да ћу изгубити оно за шта сам дао малтене најбоље године свог живота? Управо то значи.

После свега овога, како ја да се одлучим за Војну академију? Као да се нешто питам, биће како кажу лоповчине које раде само за своје интересе, свидело се то нама или не. Војници су само марионете којима управљају више силе, било позитивне или негативне.
Да знам да ћемо "служити Србији" како је то замишљено, жртвовао бих не само "најбоље године живота", био бих спреман жртвовати и много више, одрећи се свега зарад нам земље. Али како да знам?

Због тога желим да чујем вас, ваше мишљење о свему овоме, о вашим жељама, амбицијама али и страховима. Желим да знам разлоге због којих уписујете ВА.

Сваки одговор ми је значајан, пишите! :)

Prijatelju totalno si upravu, dobar deo upisuje zbog toga sto ce dobiti dobro skolovanje, a onda kada zavrsi sluzi ce VS-e jedno 8 godina i onda ce da napusti vojsku, ako nema posao profesora ili nekog bosa ili sta vec, a ako nema tu srecu iskoristice svoju dobru i po meni cenjenu diplomu VA-e i naci ce jos bolji posao u menadzmentu, inzinjeriji itd.
A sto se tice nato pakta (namerno stavljam malim slovima, jer vec znate zasto) pljunula bih na svoju drzavu. Da sluzimo nekom ko nam je ubijao porodicu, zbog koga smo izgubili kosovo, jugoslaviju, socijalizam. Izresetala bih ih redom.
U svakm slucaju ako ostane ova vlast, sto mislim da je nemoguce, verovatno ce doci naprednjaci, neizostavno je moguce da se udruzi, ali valjda i narod ima neku ulogu, jer da nema naroda ne bi bilo ni drzave.
Za nasu "drzavu" je najbolje da se drzi dalje i od nato-a i od evroazijske unije. Sta fali Svajcarcima, ljudi brinu za sebe, zive kao bogovi. Najbola opcija je zlatna sredina tj. neutralnost

Prijatelju totalno si upravu, dobar deo upisuje zbog toga sto ce dobiti dobro skolovanje, a onda kada zavrsi sluzi ce VS-e jedno 8 godina i onda ce da napusti vojsku, ako nema posao profesora ili nekog bosa ili sta vec, a ako nema tu srecu iskoristice svoju dobru i po meni cenjenu diplomu VA-e i naci ce jos bolji posao u menadzmentu, inzinjeriji itd.
A sto se tice nato pakta (namerno stavljam malim slovima, jer vec znate zasto) pljunula bih na svoju drzavu. Da sluzimo nekom ko nam je ubijao porodicu, zbog koga smo izgubili kosovo, jugoslaviju, socijalizam. Izresetala bih ih redom.
U svakm slucaju ako ostane ova vlast, sto mislim da je nemoguce, verovatno ce doci naprednjaci, neizostavno je moguce da se udruzi, ali valjda i narod ima neku ulogu, jer da nema naroda ne bi bilo ni drzave.
Za nasu "drzavu" je najbolje da se drzi dalje i od nato-a i od evroazijske unije. Sta fali Svajcarcima, ljudi brinu za sebe, zive kao bogovi. Najbola opcija je zlatna sredina tj. neutralnost

Koji posao u menadzmentu :roll: Ne razumem,ako hocete da se bavite finansijama i ekonomijom imate ekonomski fakultet,visu poslovnu i jos milion takvih viskih skola u Srbiji. Racunovodju mogu da regrutuju iz gradjanstva. Vojska treba da se usresredi na skolovanju kadrova iz kopnene vojske - pesadije ,artiljerije,oklopnih jedinica,PVO sistema. Takodje i na skolovanju kadrova iz inzenjerije. U Jugoslaviji su konstruisani jedni od najboljih oruzija ikada,tenk M84 je jedan primer,Orkan raketni sistem ...Jedino sto do kraja Jugoslavija nije razvila su avioni (rat je sprecio projekat)...
Inace svejedno sto nismo u NATO paktu,kad armija tesno saradjuje sa NATO zemljama. Slali su oficire u Ohajo,radimo vezbe za Bugarima,Rumunima,saradjujemo sa Grcima...

Е сад, шта ако Србија за коју годину уђе у ЕУ или НАТО пакт, уђе у сукоб са неком азијском земљом коју Руси бране, или чак уђе у сукоб са Русијом? Да ли то значи да ћу бити приморан, као прави војник од части, служити својој земљи? Нажалост, то значи управо то. Мораћу се одрећи властите части или војничке части. Једног сигурно!

Ако више волиш неку Русију од своје земље Србије, то је већ опасан проблем. У војсци и нормалном народу можеш само да добијеш статус русофила, а у крајњем случају и издајника своје државе, руског шпијуна итд. Са друге стране ако си Србин, и ако више волиш Србију од било које друге државе, неће ти бити проблем да се бориш за њу и да је браниш од било кога.
Уосталом, каква ће ми то бити братска земља, ако ми буде претила оружаним нападом.

Eeee ljudi,jel` zna neko da li zene moraju da rade uzane ili siroke sklekove na prijemnom? :)
svi uzane
Поздрав народе!
ne boj se da će neko nas slati u "mirovnu misiju" , nismo mi sposobni za tako nešto. I nisi ti kao član natoa obavezan da ideš da sprovodiš američke naftne interese, ali si dobrodošao da pomogneš i ugradiš tu i svoje interese, al ako nećeš ne moraš. kao član natoa si obavezan ukoliko je članica natoa napadnuta. Od rusije je poslednja pomoć stigla 1915.(ruski car je direktno ucenio saveznike da će se povući iz rata ako ne pošalju brodove po srbe u albaniju) a ono 1944.-45. je bio pokušaj okupacije YU kao i ostatka istočne evrope, tito ih je zaje8ao '48. ali je rizikovao rat protiv SSSR za čega ni ameri nisu imali muda. od rusa se mi nećemo najesti hleba, ne znam koji drugi pokazatelj je potreban osim činjenice da je u poslednjih 12god otkad merimo, od npr nemačke stiglo preko milijardu evra pomoći, od rusije i kine nula. da, nula. da bar kažeš nisu dali pare al su pomogli za kosovo, pa evo ne vidim da su pomogli, i dalje je kako amerikanci kažu. Dakle, ko se s pijanim rusima zamajava, samo ostane je8an na kraju.
a moje lično mišljenje o borbenim misijama napolju, takođe nisam za to. nisam išao u vojsku da bih ubijao talibansku decu nego da odbranim svoje ukoliko se ukaže potreba.

Ljudi nasao sam ovo na jednom forumu,zanima me jel tacno ovo sto lik prica

Evo mog iskustva,

Boldirani deo,tacno ili ne?Unapred hvala.
ovo je napisala osoba koja je veoma slabo obaveštena o svemu. VA nije centar za obuku spec. jedinica i ramba i ostalih nema. ima ih suvih i krivih ko ofingera. a i debelih. nema tu nikakvog drila i sardženta koji ti se dere u lice dok ti plačeš. opušteno je, mada bih ja više voleo onog što se dere nego ovu ladovinu.
vanškolske aktivnosti, a to ja dobro znam, ne donose nikakve bodove niti prednost, samo ti odmažu jer ti oduzimaju vreme za učenje. A neće te se setiti za dan vojske, ne brini se, to je bila tvoja dužnost. da to donosi nešto, ja bih bio general sad.
to oko dizanja ruku je promenjivo... kada padneš godinu na VA, moraš da pišeš molbu molim vas čika načelniče da me ne izbacite biću dobar i onda se on kao smiluje jel, onda ti ideš kući godinu dana i samo dolaziš na polaganje ispita, i ako uspeš onda se vraćaš u mlađu klasu. ako ne uspeš, dobiješ račun i ili beži u inostranstvo ili prodavaj bubreg. svake godine se najavljuje da neće biti toga više, ko padne pao je.

nema nikakvog "preživljavanja" sedmodnevnog itd... ja sam na terenu prvo bio 3 nedelje, pa sam posle bio na jednodnevnim izletima u smrznutom paklu u banatu (košava 30m/s temp -6 sve ravno nema drveta) pa sam bio u šapcu na savi da veslam, kruševcu da gledam ABHO, pasuljanama nedelju dana na diplomcu, i posle toga više nisam išao u rat. teren nije "preživljavanje" u smislu da te ostave u šumi pa se ti snađi. Kada sam u junu imao marš iz topografije, vodio sam patrolu 8 ljudi, imao sam kartu, busolu i vojni GPS za nedaj bože. Svi su se gubili ko magarci u magli, tražili su ih noću kamionima po šumi... mi smo se u kamp vratili oko 20h umesto u 4 ujutru kamionom kao svi ostali. Tu boraniju bre da ostaviš u šumi nedelju dana pojeo bi ih grizli iako ga nema u srbiji.

Što se tiče školovanja iz elektronike, ja znam za te bajkovite priče ali za VTA iz Zagreba, iz Onog vremena, i na VA imaš par stručnjaka koji su to završili. Ovo danas meni sve liči na nekakav crash course iz elektronike, sve bili neki najlakši zadaci. Svakako je bogatija nastava na civilnom fakultetu iz tih oblasti. a to znam jer mogu da uporedim oba. ko će bolje znati, onaj sa 3 stručna predmeta godišnje, ili onaj sa 10 ?

svi uzane
ne boj se da će neko nas slati u "mirovnu misiju" , nismo mi sposobni za tako nešto. I nisi ti kao član natoa obavezan da ideš da sprovodiš američke naftne interese, ali si dobrodošao da pomogneš i ugradiš tu i svoje interese, al ako nećeš ne moraš. kao član natoa si obavezan ukoliko je članica natoa napadnuta. Od rusije je poslednja pomoć stigla 1915.(ruski car je direktno ucenio saveznike da će se povući iz rata ako ne pošalju brodove po srbe u albaniju) a ono 1944.-45. je bio pokušaj okupacije YU kao i ostatka istočne evrope, tito ih je zaje8ao '48. ali je rizikovao rat protiv SSSR za čega ni ameri nisu imali muda. od rusa se mi nećemo najesti hleba, ne znam koji drugi pokazatelj je potreban osim činjenice da je u poslednjih 12god otkad merimo, od npr nemačke stiglo preko milijardu evra pomoći, od rusije i kine nula. da, nula. da bar kažeš nisu dali pare al su pomogli za kosovo, pa evo ne vidim da su pomogli, i dalje je kako amerikanci kažu. Dakle, ko se s pijanim rusima zamajava, samo ostane je8an na kraju.
a moje lično mišljenje o borbenim misijama napolju, takođe nisam za to. nisam išao u vojsku da bih ubijao talibansku decu nego da odbranim svoje ukoliko se ukaže potreba.

Када сам говорио о руској помоћи, мислио сам искључиво на Русе. Односи Руса и Срба нису односи СССР и СФРЈ нити Јелцина и Милошевића, то су односи два народа. У малтене сваком који смо водили, стизали су многи руски добровољци, многи су гинули бранећи српску земљу и Србе.
А то што мислиш да је ситуација на Космету онаква какву је жели Америка је погрешно. Шта то спречава НАТО да опет бомбардују Србију и да је приморају да се одрекне свега што има па и Космета? Онај дан када окренемо леђа Русији у потпуности, почиње да се остварује прича о нестанку Срба као нације. Раскомадаће нас лешинари све са том Немачком и Америком. Нека хвала, њихова "помоћ" нам не треба. Сви добро знамо да је то уцена коју ћемо платити дупло скупље него што вреди.

Нека хвала, њихова "помоћ" нам не треба. Сви добро знамо да је то уцена коју ћемо платити дупло скупље него што вреди.

Говори у своје име.

Русија је једна од европских земаља које имају најмање улагања у Србију. У рангу су са Исландом, Андором, Естонијом... И још сад прете да ако уђемо у ЕУ, они ће престати да увозе наше производе. Такви савезници ми не требају. Не кажем да су ови из Европе или Амери нешто бољи, али бар подржавају Србију кредитима, новчаном помоћи...

Но, превише смо се удаљили од теме. Кол'ко видим овде је тема ВА, а за овакве конверзације направите другу тему.

Говори у своје име.

Русија је једна од европских земаља које имају најмање улагања у Србију. У рангу су са Исландом, Андором, Естонијом... И још сад прете да ако уђемо у ЕУ, они ће престати да увозе наше производе. Такви савезници ми не требају. Не кажем да су ови из Европе или Амери нешто бољи, али бар подржавају Србију кредитима, новчаном помоћи...

Но, превише смо се удаљили од теме. Кол'ко видим овде је тема ВА, а за овакве конверзације направите другу тему.

Svake godine EU "upumpa" u Srbiju oko 200 miliona evra pomoci. Dobar deo penzija i plata dolazi od toga. Koliko puta ste videli na zgradama, projektima ili proizvodima "Izgradjeno uz pomoc EU" ili "Donacija EU". Nigde ne pise "Donacija Ruske Federacije". Isto tako Rusija je obecala kredit (znaci sa sve kamatom na glavnicu) od milijardu eura a od toga je isplaceno samo 200 miliona. Zivim u Sloveniji, i znam koliko je EU doprineo razvoju Slovenije. Da nema EU Grcka bi bankrotirala odavno.

Back