LEGIJA93
Zainteresovan član
- Poruka
- 199
ovo je napisala osoba koja je veoma slabo obaveštena o svemu. VA nije centar za obuku spec. jedinica i ramba i ostalih nema. ima ih suvih i krivih ko ofingera. a i debelih. nema tu nikakvog drila i sardženta koji ti se dere u lice dok ti plačeš. opušteno je, mada bih ja više voleo onog što se dere nego ovu ladovinu.
vanškolske aktivnosti, a to ja dobro znam, ne donose nikakve bodove niti prednost, samo ti odmažu jer ti oduzimaju vreme za učenje. A neće te se setiti za dan vojske, ne brini se, to je bila tvoja dužnost. da to donosi nešto, ja bih bio general sad.
to oko dizanja ruku je promenjivo... kada padneš godinu na VA, moraš da pišeš molbu molim vas čika načelniče da me ne izbacite biću dobar i onda se on kao smiluje jel, onda ti ideš kući godinu dana i samo dolaziš na polaganje ispita, i ako uspeš onda se vraćaš u mlađu klasu. ako ne uspeš, dobiješ račun i ili beži u inostranstvo ili prodavaj bubreg. svake godine se najavljuje da neće biti toga više, ko padne pao je.
nema nikakvog "preživljavanja" sedmodnevnog itd... ja sam na terenu prvo bio 3 nedelje, pa sam posle bio na jednodnevnim izletima u smrznutom paklu u banatu (košava 30m/s temp -6 sve ravno nema drveta) pa sam bio u šapcu na savi da veslam, kruševcu da gledam ABHO, pasuljanama nedelju dana na diplomcu, i posle toga više nisam išao u rat. teren nije "preživljavanje" u smislu da te ostave u šumi pa se ti snađi. Kada sam u junu imao marš iz topografije, vodio sam patrolu 8 ljudi, imao sam kartu, busolu i vojni GPS za nedaj bože. Svi su se gubili ko magarci u magli, tražili su ih noću kamionima po šumi... mi smo se u kamp vratili oko 20h umesto u 4 ujutru kamionom kao svi ostali. Tu boraniju bre da ostaviš u šumi nedelju dana pojeo bi ih grizli iako ga nema u srbiji.
Što se tiče školovanja iz elektronike, ja znam za te bajkovite priče ali za VTA iz Zagreba, iz Onog vremena, i na VA imaš par stručnjaka koji su to završili. Ovo danas meni sve liči na nekakav crash course iz elektronike, sve bili neki najlakši zadaci. Svakako je bogatija nastava na civilnom fakultetu iz tih oblasti. a to znam jer mogu da uporedim oba. ko će bolje znati, onaj sa 3 stručna predmeta godišnje, ili onaj sa 10 ?
Al se nalagao covek.Hvala ti puno,iskreno meni je delovalo nerealno,zasto bi oprastali celu godinu nekome.
Primamljivo zvuci taj mars iz topografije i zanimljivo.Sta li su ti drugi radili kad su zalutali tako

A sto se tice elektronike,naravno da si u pravu da ce se bolje nauciti na civilnom gde nema dodatnih vojnih predmeta i gde si posvecen samo tome.Mene da zanima to nikad ne bih upisao VA vec civilni,al posto me ne zanima to vec vojska pesadija je cilj