..au skroz sam drugacije zamisljaoo ... msm obicno pricaju da je disciplina na nivou (NEMA JACE) .. ko u nekim filmovima - gde je u stvari disciplina glavni faktor --dakle-bukvalno se promenis na VA .. kazu "drugi si cove" ... a ovo sad mi menja misljenje ....
da, ono sa dril sargeantom postoji samo u americkim filmovima. a ovde nije ni blizu. ja bi voleo da je onako.
i drugi si covek zbog nekih drugih stvari, najvise zbog koncepta odlaska od kuce a ne zbog toga Gde si dosao.
na osnovu licnog iskustva ti kazem, da akademija nikoga nije promenila u tom smislu. ko je bio djubre i neradnik i nedisciplinovan, takav je i ostao i tamo.
nikoga oni jos nisu preobratili i napravili uzornog gradjanina. to ne rade, ne bave se time a ja mislim da bi trebali jos na selekciji. rekao sam ti, trenerke, alkoholizam, kladionice...
niko sa akademije jos nije odleteo zato sto je nikakav vojnik i skroz antitalenat za to. a ja mislim da bi trebalo bar 50% samo po tom osnovu da ode. mozes da polozis ispite ali da ne znas da bacis bombu, da uopste nemas u sebi razmisljanje vojnika i nikakve sklonosti ka tome, i zavrsices je i bices oficir.
ocigledno im nije bitno i kakav. ja sam ljubitelj automobila, naoruzanja, i nauticar. ja tamo pocnem da pricam o oruzju, oni me gledaju kao da pricam kineski i to ono kao ko je ovaj ludak o cemu on to. kao da pricam o gumicama za kosu. ja sam u civilstvu isao jos pre toga, na obuku u rukovanju vatrenim oruzjem, i znanje koje sam tamo usvojio je veliko, toliko je vece od onog u vojsci da eto tamo 90% ljudi nebitno koji su cin, ne razume o cemu ja to pricam. tolika doza nezainteresovanosti za sopstveni posao, da je to zapanjujuce. u vojsci zapravo nikakvo znanje o tome nije "podeljeno" osim onog pukog korisnickog e povuces ovo i onda uperis u nekoga i drzis ovo i onda ona puca.
prema mom shvatanju, moj boravak u vojsci sluzi tome da ja naucim sada sto vise mogu, jer u svakoj zivotnoj pa i borbenoj situaciji, mozda ce ta jedna mrvica saznanja da prevali tas na tvoju stranu, i okrene situaciju u tvoju korist. a najbanalniji primer evo ti si vezista negde na brdu su te ostavili sa tvojim kamionom, i neprijatelj te napao jer je element veze inace vrlo isplativa meta. a ti si boze moj inzenjer jelte, zasto ti da se bavis oruzjem ne interesuje tebe to, i sad se treba braniti. a ti si skoro i zaboravio kako da koristis svoje naoruzanje, nedaj boze da kojim slucajem umes da iskoristis neprijateljevo, ili improvizujes na neki drugi nacin. i sta se dogadja - poginuo si, tvoji ljudi su poginuli, kamion unisten/zaplenjen ne postoji vise veza tamo neke neke jedinice na terenu, sa komandom, ostala je odsecena fakticki...ili jos bolje, sad vas i prisluskuju a da ni ne znate to.
sta dalje? pa onda dodje tom henks i snimi film o njima jer je evidentno da ce biti fest belaj posto ste u jaaaaaako velikim goFnima...
od viska znanja, glava ne boli, deco upamtite to. a tamo znanje ide na kasicicu i to samo ako je ti sam zagrizes, niko te ne tera da znas, a podace ti svu najvecu odgovornost sveta sakom i kapom.