Vojna akademija?

mnogo je pametnije da se razocaras preko foruma nego uzivo ;)
pa ovo je srbija. znaci prakticno nigde.
ja sam u vojsku i otisao jer sam covek koji zeli red rad i disciplinu, mrzim javasluk i hohstopleriju. ja sam mislio da bar tamo ima ako nigde drugde. medjutim malo morgen.
ne da nema, nego je napolju 5x vise nego tamo. ne ogleda se disciplina u tome sto vi stojite poredjani ko vekne hleba, a cak i u tom poretku ne stoji niko kako treba vec se izmotava,
vec Disciplina znaci jedan odredjen odnos prema svojim obavezama, i nacin izvrsavanja istih. to tamo niko nema.
..au skroz sam drugacije zamisljaoo ... msm obicno pricaju da je disciplina na nivou (NEMA JACE) .. ko u nekim filmovima - gde je u stvari disciplina glavni faktor --dakle-bukvalno se promenis na VA .. kazu "drugi si cove" ... a ovo sad mi menja misljenje .... :)

..au skroz sam drugacije zamisljaoo ... msm obicno pricaju da je disciplina na nivou (NEMA JACE) .. ko u nekim filmovima - gde je u stvari disciplina glavni faktor --dakle-bukvalno se promenis na VA .. kazu "drugi si cove" ... a ovo sad mi menja misljenje .... :)
da, ono sa dril sargeantom postoji samo u americkim filmovima. a ovde nije ni blizu. ja bi voleo da je onako.
i drugi si covek zbog nekih drugih stvari, najvise zbog koncepta odlaska od kuce a ne zbog toga Gde si dosao.

na osnovu licnog iskustva ti kazem, da akademija nikoga nije promenila u tom smislu. ko je bio djubre i neradnik i nedisciplinovan, takav je i ostao i tamo.
nikoga oni jos nisu preobratili i napravili uzornog gradjanina. to ne rade, ne bave se time a ja mislim da bi trebali jos na selekciji. rekao sam ti, trenerke, alkoholizam, kladionice...
niko sa akademije jos nije odleteo zato sto je nikakav vojnik i skroz antitalenat za to. a ja mislim da bi trebalo bar 50% samo po tom osnovu da ode. mozes da polozis ispite ali da ne znas da bacis bombu, da uopste nemas u sebi razmisljanje vojnika i nikakve sklonosti ka tome, i zavrsices je i bices oficir.
ocigledno im nije bitno i kakav. ja sam ljubitelj automobila, naoruzanja, i nauticar. ja tamo pocnem da pricam o oruzju, oni me gledaju kao da pricam kineski i to ono kao ko je ovaj ludak o cemu on to. kao da pricam o gumicama za kosu. ja sam u civilstvu isao jos pre toga, na obuku u rukovanju vatrenim oruzjem, i znanje koje sam tamo usvojio je veliko, toliko je vece od onog u vojsci da eto tamo 90% ljudi nebitno koji su cin, ne razume o cemu ja to pricam. tolika doza nezainteresovanosti za sopstveni posao, da je to zapanjujuce. u vojsci zapravo nikakvo znanje o tome nije "podeljeno" osim onog pukog korisnickog e povuces ovo i onda uperis u nekoga i drzis ovo i onda ona puca.
prema mom shvatanju, moj boravak u vojsci sluzi tome da ja naucim sada sto vise mogu, jer u svakoj zivotnoj pa i borbenoj situaciji, mozda ce ta jedna mrvica saznanja da prevali tas na tvoju stranu, i okrene situaciju u tvoju korist. a najbanalniji primer evo ti si vezista negde na brdu su te ostavili sa tvojim kamionom, i neprijatelj te napao jer je element veze inace vrlo isplativa meta. a ti si boze moj inzenjer jelte, zasto ti da se bavis oruzjem ne interesuje tebe to, i sad se treba braniti. a ti si skoro i zaboravio kako da koristis svoje naoruzanje, nedaj boze da kojim slucajem umes da iskoristis neprijateljevo, ili improvizujes na neki drugi nacin. i sta se dogadja - poginuo si, tvoji ljudi su poginuli, kamion unisten/zaplenjen ne postoji vise veza tamo neke neke jedinice na terenu, sa komandom, ostala je odsecena fakticki...ili jos bolje, sad vas i prisluskuju a da ni ne znate to.
sta dalje? pa onda dodje tom henks i snimi film o njima jer je evidentno da ce biti fest belaj posto ste u jaaaaaako velikim goFnima...

od viska znanja, glava ne boli, deco upamtite to. a tamo znanje ide na kasicicu i to samo ako je ti sam zagrizes, niko te ne tera da znas, a podace ti svu najvecu odgovornost sveta sakom i kapom.

Poslednja izmena:
**** ... moja shvatanja su bila drugacija .... kad je tako najbolje je da furam na PA ...msm ko klinja za mene je rec VOJNIK bila ......!!!! :) .. ako je tako da obican streber postane vojnik , koji zapravo ne zna sta je u stvarnosti "vojnik" .***** too .. !! :))

**** ... moja shvatanja su bila drugacija .... kad je tako najbolje je da furam na PA ...msm ko klinja za mene je rec VOJNIK bila ......!!!! :) .. ako je tako da obican streber postane vojnik , koji zapravo ne zna sta je u stvarnosti "vojnik" .***** too .. !! :))
pa jeste upravo je tako. svi odreda tamo nipodastavaju taj poziv, a i sami su vojnici. bez samohvalisanja, moj cimer i ja, smo toliko bolji vojnici od svog voda, ajde da ne pricam o celoj akademiji vec svojima, da bismo ih u stvarnoj borbi porazbijali ko beba zvecku, nas dvojica njih 30. neverovatno je kolika je razlika izmedju osobe koja zeli i moze da bude vojnik, i osobe kojoj je samo stavljena puska u ruke. jednostavno neko ne moze da bude matematicar, neko ne moze da bude hirurg, nekog mrzi da cita sve one knjizurine na pravnom fakultetu, i tako neko ne moze ni da bude vojnik. ali svejedno svakom daju cin.

sto se PA tice, to ti je civilni fakultet sa domom studenata. ako si dobar student dobices nove odlicne sobe, bio sam u poseti pa sam video. skroz je demilitarizovana institucija, nema tu postrojavanja i bilo cega, bukvalno isto kao i svaki fakultet. u okviru nekih predmeta ces imati obuku za pistolj i vrv pusku, i nekada ces nositi onu svecanu uniformu ali koliko sam shvatio nemas svoju vec to ima magacin pa koja ti odgovara.
ljudi cesto povlace paralelu, ali izmedju KPA i VA nema ama bas nista slicno. i ono sto mi svi kazu da ti treba dobra veza da upises KPA.

@SIG
mislim da si jako lepo to objasnio, i stvarno se vidi da volis sve to o cemu si pricao, stvarno je steta da neko kao sto si ti napusti VA, ali ako ti mislis da je dobro sto si napustio, onda sigurno jeste :)
btw, ti si i sam lepo rekao, ako zelis da budes vojnik, onda je to pravi fakultet tj akademija za tebe, uvek sam delio to misljenje "ako ne zelis da budes vojnik, i ako nemas ambiciju da napradujes, nemoj da upisujes VA, jer najgora stvar na svetu je kad radis nesto sto ti je neko nametnuo"

... ma msm da ti je to dovoljno , spremis to --pocepas ..eto te na VA ... :D

Sestra od mog druga kaze da je spremila matematiku bas sa tog testa koji su oni dali, spremala se bas dobro, i sve je znala, mislila je da ce da pokida matematiku, ali...kad je dosla na prijemni, ispalo je da je samo par zadataka bilo sa tog testa, imala je ukupno 5 bodova,ali dobro sve ostalo je dobro spremila, tako da je ipak uspela da udje na akademiju :P

@SIG
mislim da si jako lepo to objasnio, i stvarno se vidi da volis sve to o cemu si pricao, stvarno je steta da neko kao sto si ti napusti VA, ali ako ti mislis da je dobro sto si napustio, onda sigurno jeste :)
btw, ti si i sam lepo rekao, ako zelis da budes vojnik, onda je to pravi fakultet tj akademija za tebe, uvek sam delio to misljenje "ako ne zelis da budes vojnik, i ako nemas ambiciju da napradujes, nemoj da upisujes VA, jer najgora stvar na svetu je kad radis nesto sto ti je neko nametnuo"
da, bilo bi onda kada bi tamo dolazili Samo oni koji to zaista zele, i trude se da to postignu. nikada necu razumeti ono profesore ne znam nista dajte mi jedan, ima sutra kolokvijum on sedi i gleda tv i vice je8iga. hoces i u ratu da kazes je8iga? valjda treba imati neko postovanje prema sebi, a ne tako prihvatiti poraz i slegnuti ramenima. to je opsti problem ucenika u srbiji. u skoli niko nista realno ne uci, na fakultetima isto tako. gradivo je problem samo 10% a 90% je nerad ucenika i studenata. ne razumeju odgovornost, a u vojsci dobices mnogo vise odgovornosti nego sto ti sleduje, i svoju i svih onih iznad njih. sve se slije na tebe jer tu nema demokratije vec autokratije. ko je bio u gradjanskom ratu u jugoslaviji, zna koliko znaci vojnicka izgradjenost i Disciplina(nisam ja naravno, ali cujem i podudara se sa mojim misljenjem). bilo bi mnogo manje zrtava na svim stranama, zverstava i razaranja, da ne kazem da nebi ni bilo rata, da se nisu pijanice, kriminalci sa stadiona i ostali slicni dohvatili oruzja. a ovi su vec alkoholicari usred mirnodopskih uslova, i sutra treba nekoga jelte da sprece da pljacka siluje i ubija, a poroci i sveprisutni sovinizam, nacionalizam cak i fasizam, se tolerisu. bitno je koliko glasno vices srbija, i to je to. a po istoj srbiji bacas smece, razbijas gradove, razvaljujes drzavnu imovinu i vandalises po njenim kasarnama. ali da, srbija! i sve ok.

Poslednja izmena:
Sestra od mog druga kaze da je spremila matematiku bas sa tog testa koji su oni dali, spremala se bas dobro, i sve je znala, mislila je da ce da pokida matematiku, ali...kad je dosla na prijemni, ispalo je da je samo par zadataka bilo sa tog testa, imala je ukupno 5 bodova,ali dobro sve ostalo je dobro spremila, tako da je ipak uspela da udje na akademiju :P
e a jel je za matis fora da se samo prodje bar sa jednim bodom ,ili imaju neku normu ...koju moras ispuniti ... :)

Sig, brate , nemam vrremena da citam kako pokusavas da ODGOVARAS moje buduce kolege od upisa :)))

Samo nastavi, ne zelim vise da pokusavam da branim VA i sve ovde ...

neko je pitao za grad- zavisi od komandira , kao sto je sig vec rekao, pustaju u grad, a vise od 2x nedeljno ti i ne treba...

Back