Vojna akademija?

Ja sam zamisljao po domovima fine devojke koje uce i spavaju, ali sam video da ispred 4. aprila ima iskoriscenih kondoma vise nego u fabrici dureksa:hahaha:[/QUOTE]

Мислим да не би требало на овој лепој теми о ВА поредити живот студената и кадета ВА, може избити расправа. Али, ако желите, пазите да предрасуде са ваше стране(мислим на ово што Галеб изнад мене помиње, али у повратном правцу) не покрену масу нових да вас демантује. Живот те слободне деце што дођу у град да студирају, а онда се понашају као да су заборавили по шта су дошли, не треба само критиковати.
Нико од нас не може бити сигуран да би, да није имао другачије услове, био такав. Нико од вас не може бити сигуран да би, да није имао специфичан живот на ВА, био такав.

Мислим да не би требало на овој лепој теми о ВА поредити живот студената и кадета ВА, може избити расправа. Али, ако желите, пазите да предрасуде са ваше стране(мислим на ово што Галеб изнад мене помиње, али у повратном правцу) не покрену масу нових да вас демантује. Живот те слободне деце што дођу у град да студирају, а онда се понашају као да су заборавили по шта су дошли, не треба само критиковати.
Нико од нас не може бити сигуран да би, да није имао другачије услове, био такав. Нико од вас не може бити сигуран да би, да није имао специфичан живот на ВА, био такав.

Iskreno... ne prija mi bilo kakvo svrstavanja na bilo koju stranu... stranku... partiju... ili bilo sta sto zahteva odricanje od licnog suvereniteta... Tako da... preskoci me u tim pricama kada se obarcas mnozini :mrgreen:

A za ovo o domovima i ostalo... potpuno si u pravu! Neki ljudi lakse potpadaju pod uticaj sredine... neki teze, a neki nikada... Ali vecina spada u prvu grupu... tako da... jos jednom, u pravu si ;)

Poslednja izmena:
Nisam hteo nikoga da uvredim ako jesam izvinjavam se. Dragoj @Ei sam hteo da objasnim da neko ako bude do 19. godine sa losim manirima nece posle prolaska kapije i oblacenja uniforme postati neko drugi i promeniti nacin misljenja. Da to sto je ona zamislila postoji kod malog broja kadeta. Isto tako to sto kadeti misle o prvim studentima postoji ko je prolazi oko onog doma kod vukovog spomenika isto moze da vidi da ljudi uce. Mislim da ona ne treba da trazi uniforme na zurkama, kadeti traze da ih devojka voli zbog onog sto su oni sami, a ne zbog uniforme. Mozda je moj nacin razmisljanja pogresan ali bih ja voleo da je nekom stalo do mene zbog mene, a ne zbog toga sto sam ja oficir i nosim uniformu. Mislim da su moguce i kombinacije lekar-konobar i nikad nisam gledao coveka kroz obrazovanje. Znam mnogo ljudi koji su uceni a nisu posteni, skoro svako moze da nauci i da polozi a fakulteti nisu samo za ucenje oni su i nesto drugo skola zivota. Ko je samo zavrsio fakultet i nije naucio nista drugo dzabe ga je i zavrsavao. Covek je oficir 8 sati u toku dana a 24 sata je osoba.

Poslednja izmena:
Mozda neku pricu kao iz onog filma sibirski berberin. Imas tamo neku pricu "очекивасмо дворану пуну угланцаних официра у плавим униформама, војни оркестар који свира фокстрот, бонтон који сија и са лустера..."

Pozdrav svima,
Vec godinu dana pratim forum i posebno sam zapamtio dva glavna junaka koje ovom prilikom posebno pozdravljam

Sig Panta :worth:

Obzirom da sam zavrsio VA i radim u VS, tema mi je jako zanimljiva...

I sta mislis kako ce junaci proci na kraju znas onu "Da li ce se u krevetu odigrati tragedija ili komedija zavisi od komada" mozda kada bi moderator video da si se i ti prijavio za krstaricu stavio bi u one lepljive teme na vrhu i ovako samo ova tema ima bas neki posta svakog dana ali nisam ja tu da govorim sta da rade. I kakva su ti sa iskustvima posle godinu dana vredi li ovo nesto ili tresemo praznu slamu. Od koje si struke ako nije tajna?

Cuj, dobri ste.
Ima dosta istine. Neki su malo vise iskreni a neki malo nervozni. Mada i jedni i drugi imaju nesto zajednicko. Boli ih surova realnost. Oni koji zele da upisu VA mogli su da vide i dobro i lose na ovom forumu. Moja procena je da imaju sliku koja predstavlja izazov:dash:

Ne vidim da ovde ima puno kadeta. Mislio sam da ce ih biti vise. Ko da su u zemlju propali... ;)
Ja sam zavrsio VTA u Zarkovu. Izuzetno lepa uspomena. Akademija sada nije onakva kakvu ja pamtim.

Jel utice na upis kriva kicma :( ?
kriva kicma moze da bude kifoz i skolioza prva ti je prema napred a druga u stranu i zavisi u kom su stepenu koliko je meni poznato uticu na kapacitet pluca i smanjuju radnu sposobnost. Zavisi u koliko stepenu je, mozes nekako da je prikrijes ako nije velika da prodjes ja sam prosao ali sam od kada su mi ustanovili radio vezbe i donekle ispravio drazanje do lekarskog. Za ostale odgovore moraces sacekati ostale kolege. Ja mislim da se spuste kriterijumi kada nema dovoljno ljudi ali ovih godina i vojni gimnazijalci ostase bez mesta. I gde nadje pitanje koliko je najmanje ovo treba da je elita a ne ko da manje.

Poslednja izmena:
kakva crna elita, previse idealizujete VA... slazem se da je u neko drugo vreme VA bila rezervisana za elitu, al danas je situacija drugacija, nema govora o nekakvoj eliti, upada ko ima jacu vezu i to je to, mogu da ti fale 2 noge i 1 ruka, ako ti je cale/ujak/stric neko mudo u vojsci, primljen si... :whistling:

Zato sam napisao treba.
Ja sam zavrsio, a nisam imao nikakvu vezu ni na prijemu ni sada je nemam i borim se i jos cu se boriti. Mogao sam kao ti da kazem, e tamo upadaju samo sa vezom i ovo i ono i nikada da ne pokusam mozda bi mi bolje bilo, a mozda gore, ali ako nesto hoces ti to uradi.
Nekada moras u zivotu da odigras, iako ne znas sta te ceka, zato se to zove zivot.

Ja bolje da cutim... Rekao sam i vise nego sto treba u blogu... Vojna akademija je na papiru dosegla VRH... a u stvarnosti DNO DNA! Ko ne veruje neka proveri...
Koliko kadeta govori strani jezik?
Koliko kadeta ne slusa narodnjake?
Koliko njih ima devojku (decka) medju studentima u gradu?
Koliko kadeta je sposobno da vodi ozbiljnu akademsku diskusiju na opstu temu?
Koliko kadeta cita knjige?
Koliko dugo i ozbiljno se sprema prosecan ispit na VA?
Da li postoji ijedna intelektualna stvar na VA koju su pokrenuli i vode kadeti?
Koliko kadeta misli da je vrednije od studenata ostalih fakulteta?
Kada bi otvorili privatnu kompaniju, da li bi zaposlili nekog sa VA na ozbiljno radno mesto?

Da li se Vojna akademija stvarno moze svrstati u visoko-obrazovnu instituciju nakon dobijenih odgovora na ova pitanja?!

Pozdrav svima :ovca:

• Podržavam
Reactions: Ea.
Што се мене тиче, у праву сте! Још сте ми лепо објаснили, да сте на папиру као Сибирски берберин, а у реланости као сељаци са највише планине...

Ако имате промоцију испред скупштине, протокол, одела, бројне секције, оркестар, велике сале, и најважније, могућност, имате људе спремне да вам организују журку, па и бал, ако желите, ви кажете: ''Не, то су сељаци...''

Ја ћу и даље да заступам предлог да се направи кадетска журка као из Сибирског берберина, јер имате могућности за то, а они који би то хтели, знате, немају!

Nisam hteo nikoga da uvredim ako jesam izvinjavam se. Dragoj @Ei sam hteo da objasnim da neko ako bude do 19. godine sa losim manirima nece posle prolaska kapije i oblacenja uniforme postati neko drugi i promeniti nacin misljenja. Da to sto je ona zamislila postoji kod malog broja kadeta. Isto tako to sto kadeti misle o prvim studentima postoji ko je prolazi oko onog doma kod vukovog spomenika isto moze da vidi da ljudi uce. Mislim da ona ne treba da trazi uniforme na zurkama, kadeti traze da ih devojka voli zbog onog sto su oni sami, a ne zbog uniforme. Mozda je moj nacin razmisljanja pogresan ali bih ja voleo da je nekom stalo do mene zbog mene, a ne zbog toga sto sam ja oficir i nosim uniformu. Mislim da su moguce i kombinacije lekar-konobar i nikad nisam gledao coveka kroz obrazovanje. Znam mnogo ljudi koji su uceni a nisu posteni, skoro svako moze da nauci i da polozi a fakulteti nisu samo za ucenje oni su i nesto drugo skola zivota. Ko je samo zavrsio fakultet i nije naucio nista drugo dzabe ga je i zavrsavao. Covek je oficir 8 sati u toku dana a 24 sata je osoba.

На журци се створио ред за сликање са шапком, и други са неким момком у униформи. Можда је тај довео 20 девојчица, све себи до појаса, да вам напуни салу женскињем. Ја с најбољом намером предложих да кадети носе униформе на журкама, нек и њих спопадне четица женскиња. А ти кажеш: ''Хоћу да ме неко воли не због униформе''... Видех ја да 90% тако размишља, и видим да стоје у друштву другова! Дајте неки пример кад вас неко воли због униформе, је л то мучно, опасно?

Да додам, знам где грешим у својим ставововима, а знам и зашто. Ми имамо професије због којих нас људи никада неће доживљавати због оног што јесмо, већ идеализовано, намећући нам своје представе о томе какви треба да будемо, и томе треба да се, с мером, прилагођавамо. У поређењу са нама, неки имају тежих мука - колико доктора знаш које приватно не зову по имену, и које сви редом питају за савете? И колико њих се жали што су лекари ван радног времена?
Ви сте жртве моје идеализације, што је вероватно оправдано.
Моје лично искуство је да постоје 2 категорије: они што ме не цене и они што мисле да знају мој посао. Ако је ваше искуство исто, ја спадам у 2. категорију.

Што се мене тиче, у праву сте! Још сте ми лепо објаснили, да сте на папиру као Сибирски берберин, а у реланости као сељаци са највише планине...

Ако имате промоцију испред скупштине, протокол, одела, бројне секције, оркестар, велике сале, и најважније, могућност, имате људе спремне да вам организују журку, па и бал, ако желите, ви кажете: ''Не, то су сељаци...''

Ја ћу и даље да заступам предлог да се направи кадетска журка као из Сибирског берберина, јер имате могућности за то, а они који би то хтели, знате, немају!
Ides iz krajnosti u karajnost polako nemoj ja nisam seljak sa planine kao nije ni sig mi smo seljaci iz ravnice:D. Ne znam kako deluje na tebe ta sapka i uniforma ali izgleda da ti se dopada ako postoji interesovanje za to dajem 3 sapke imam viska pa neka se slikaju na zurkama i neka uzmu za poklon i dugo secanje. Mislim da i ostali imaju bar jednu koja im ne treba. Mislim da nisam uspeo da ti objasnim sta sam mislio ali ok. Mi se trudimo da VA bude sto bolja i ja sam se trudio ali je to tezak proces i spor.
Mozes li da objasnih kako deluje profesija oficira na devojke i uniforma i sapka na devojke bas me interesuje nemamo mnogo ovde devojaka koje imaju neko definisano misljenje o tome. To moze pomoci kadetima da znaju da li dobijaju naklonost zena ili ne u danasnje vreme. Ja bar licno mislim da mene moja devojka voli zbog mene, a ne zbog unifome jel je to samo parce tkanine.

Kadeti su takvi kakvi jesu, dosli iz naroda. Ne mogu se okriviti kadeti za sve nedace. Ima na VA i kadeta i oficira i CL koji postuju i cene prave vrednosti. Mislim da je edukacija potrebna i licima koji rade sa kadetima. Ponasanje, izgled, razgovor itd... Veliki je potencijal u tim mladim ljudima a treba ga pravilno usmeriti.

Ne verujem da ce neko sa VA osporiti zdravu ideju kadeta u pogledu intelektualnog rada. Mozda nece svi jednoglasno podrzati ali ce se sigurno naci oni koji ce podrzati.

Vidim da su pojedinci pisali strucne radove na raznim simpozijumima i to je lepo ali nije lepo sto ih na prste mogu prebrojati. I nije lepo sto hoce da budu veci automaticari od studenata ETFa itd... Velika je lepeza potencijalnog interesovanja u nasoj oblasti i iz toga ne treba izlaziti.

Panta postavlja jako pametna pitanja, mada ta pitanja treba postaviti u MO i VA. A ako bi tamo postavili ta pitanja prosli bi ste kao trezan medju pijanima...

Ima li neko neki predlog kako da se nesto poboljsa?!

Јеееее! На сву срећу завршавамо са овим мотивом журки! За питање - немам такав проблем, не знам ни како се то зове, можда СМБ фетиш? :think: Како ја доживљавам униформу, нисам ни написала, износим мишљење како учинити да жур буде бољи! А, са свим што си написао се слажем, само ја заступам ону ''идеју дајте народу колача''!:bye:

Zato sam napisao treba.
Ja sam zavrsio, a nisam imao nikakvu vezu ni na prijemu ni sada je nemam i borim se i jos cu se boriti. Mogao sam kao ti da kazem, e tamo upadaju samo sa vezom i ovo i ono i nikada da ne pokusam mozda bi mi bolje bilo, a mozda gore, ali ako nesto hoces ti to uradi.
Nekada moras u zivotu da odigras, iako ne znas sta te ceka, zato se to zove zivot.

ja nisam rekao da sam odustao, pokusao sam prosle godine i nisam prosao, pokusacu i ove, uz vise truda i spremanja, pa dgj, nadam se najboljem... :zag:

Back