Vojna akademija?

Drugo sam hteo da kazem. Akademci unapred znaju sta ce da rade, tj. imaju vec im je poznat predmet interesovanja. Studenti sa ETF to neznaju, bave se uopstenom pricom. Medjutim, dok nasi studenti posvecuju paznju vojnim vestinama, na ETFu proucavaju predmete iz struke. Po NPP iz '95. pa i '97. mala je razlika izmedju programa ETFa i VA. Po novom ima dosta razlike.
Elem, ako vec proucavaju rakete, smatram da treba da usmere sve svoje znanje na proucavanje raketne tehnike (vodjenje, upravljanje...) a ne na opste zakone automatike (kao primer). Misljenja sam da je to isto kao kada bi oficir OJ pokusavao da bude veci pesak od pesaka jer je prosao pesadijsku obuku.

Da ne shvatis pogresno ali smatram da treba da ostanu u struci jer to sto oni uce nema vani. A posla ima samo tako...

Ja bih pitao jednu stvar a da me ne ubijete :lol:

Sada pogeldah ovo

http://va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=6734

i ovo:

http://va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=9953

I veoma sam se zainteresovao za ove smerove za fakultet. E sad idu pitanja:
1. Da li bilo ko ima iskustvo sa ovim smerovima? (zaposljenje, tezina samog faksa ovo ono)
2. Iz cega se sastoji ovaj predmet fizicko? :confused:
3. Sta se polaze za prijemni za ova dva smera?
4. Koje su mogucnosti zaposljenja?

Za sada toliko, hvala :bye:

1. Imam ja (posao dobijas po zavrsenom faksu i radis kao oficir potporucnik i jos si inzinjer ili ako zavrsis jos jednu godinu diplomirani inzinjer, tako i dobijas tu diplomu i vazi ti i u civilstvu, e sada tezina u odnosu na druge faksove ne znam tamo zivis imas kontakta sa naoruzanjem i jos dosta stvari pa ne mogu da poredim sa civilnim gde nemas tekvih stvari)
2. Predmet ko predmet je cisto podizanje kondicije i fizicke spremnosti na kraju se polaze trcanje na 2400 m u cizmama i pantalonama, zgibovi, presadijske prepreke, plivanje, konopac, skok u dalj i to sve za neki rezultat ako ne mozes na primer 3 zgiba za prolaz okinava si i ako ne polozis good by.
3.Imas testove inteligencije i jos neke ragovor sa psihologom, ides na lekarski, fizicka provera i matemetika.
4. Ako zelis u civilstvo posle i neces da radis u vojsci ti njima pare i mozes da ides. Zaposlice te neko kao i svakog sa diplomom. Sve ti je za vreme studiranja besplatno ali ako ne das ispite u roku ides kuci i vracas im pare oko 2.000 evra po godini mozda je manje ili vise ne znam sigurno.

Ja bih pitao jednu stvar a da me ne ubijete :lol:

Sada pogeldah ovo

http://va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=6734

i ovo:

http://va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=9953

I veoma sam se zainteresovao za ove smerove za fakultet. E sad idu pitanja:
1. Da li bilo ko ima iskustvo sa ovim smerovima? (zaposljenje, tezina samog faksa ovo ono)
2. Iz cega se sastoji ovaj predmet fizicko? :confused:
3. Sta se polaze za prijemni za ova dva smera?
4. Koje su mogucnosti zaposljenja?

Za sada toliko, hvala :bye:

Rec dve od majstora... :per:

1. Ta dva smera su i ranije postojala, s tim sto je jedan bio inzenjerski na Vojno tehnickoj akademiji, a drugi je bio rodovski (ABHO) na Vojnoj akademiji. U poslednjoj reorganizaciji objedinjeni su kao slicni i uvrsteni u modul "Vojno hemijsko inzenjerstvo" koji je akreditovan od strane drzave i projektovan po Bolonjskoj konvenciji. Dakle, to je stara nova stvar, u kojoj su se mnoge stvari promenile, ali je sustina ostala ista. Ovaj modul spada u relativno teze module VA (kao i ostala inzenjerstva), ali naravno da se sa prosecnim zalaganjem moze zavrsiti. Po zavrsetku, oficiri ovih sluzbi bivaju rasporedjeni u jedinice ABHO... Glavni centar je u Krusevcu, ali manjih jedinica ima i po drugim mestima... Posao je tipican za sve NBC oficire sveta (www.google.com :ovca:)... Sve u svemu nije los izbor!

2. Predmet Fizicka vaspitanje... Daaaj :rotf: Fizicko ko fizicko... svakako ozbiljnije od igranja fudbala u srednjoj, ali niposto neizvodljivo i nepolozivo. Posto si primoran da ides na casove i redovno vezbas... Nikakvih problema (sem povremene upale misica) neces imati...

3. Prijemni za sve smerove VA je isti, osim za pilote koji je specifican... Polaze se test iz matematike, rade se psiho testovi, zatim intervju sa psihologom, fizicka provera i lekarski pregledi... Sve pise na sajtu i sto puta ponovljeno na forumu :think:

4. O mogucnostima zaposlenja sam vec rekao, ali evo... Svi koji zavrse VA imaju sigurno zaposlenje u jedinicama i ustanovama Vojske i Ministarstva odbrane. Pocetna plata oficira je oko 500 evra. Radno mesto moze biti od Preseva do Subotice, u zavisnosti od potreba firme.

Nadam se da sam bar malo pomogao :bye:

Poslednja izmena:
Pitanje za sig slucajno sam bacio pogled i kada zavrsis 4 godine VA inzenjer si a ako zavrsis jos jednu onda si diplomirani inzenjer (verovatno master). Ko odredjuje da li ces zavrsiti jos jednu godinu.

ja mislim da VA raspisuje konkurs za postdiplomske studije, kao i za ove osnovne, konkurises ako imas prosek preko 8 valjda, pa ovo ono drz nedaj i eto.
e sad mos ti u sopstvenom aranzmanu otic na master studije gde god, ali onda ces kuburiti s time da ti oni nece dat slobodan dan da npr odbranis master rad :D

sig,konsultovao sam sajt vise puta,i tamo se test znanja ne spominje,ali mi je covek koji radi u vojsci rekao da nije ukinut,pa da proverim..hvala

"Новина је то да кандидати који још увек похађају средњу школу не смеју имати слабу оцену на полугодишту четвртог разреда. Поред наведеног, од ове године кандидати који задовоље опште и посебне услове и буду позвани на селекцију, неће полагати тест знања већ само тест из математике. " :)

"Новина је то да кандидати који још увек похађају средњу школу не смеју имати слабу оцену на полугодишту четвртог разреда. Поред наведеног, од ове године кандидати који задовоље опште и посебне услове и буду позвани на селекцију, неће полагати тест знања већ само тест из математике. " :)

Upravo tako.....ove godine je samo matis i fizicko......

11913_160_va_38.JPG

Back