Vojna akademija?

Sto se mate tice...prvi test je dosta laksi od drugog(barem meni)danas sam konkurisao,i rekli su mi da odem u ponedeljak da mi daju neke zadatke...jel daju iste zadatke koji su postavljeni na sajtu?i jos jedno pitanje,koliko je maksimum poena iz srednje skole?mislim da je 40,45 na matisu i 15 fizicko...jesam li u pravu? :)

Kako nije los izbor fizikalises zivis u kasarni, plata mala, stanove vise ne poklanjaju i penzionises se sa 50 god ili ranije? U Americi studirati v. akademiju nije lose, a ovde nije isplatljivo. Naravno, nisam hteo nijog da uvredim, postujem slobodu izbora

Jesi ti bre normalan?!
Fizikališe kako ko,oficiri uglavnom "bleye" po kasarnama i komanduju tj. održavaju kasarnu i ono što je oko nje,tako je bar bilo kad sam bio u poseti u Pančevu,Jakovu...
Ako je tebi početna plata 500 evra mala,onda izvini molim te,slobodno idi u neku drugu državu,jer za početak,legalno,ovde više nećeš imati...
Naravno da stanove više ne poklanjaju,ne bi se ni čudio da krenu da privatizuju sve što postoji u ovoj državi pa i stanove,i još bi nam malo duga ostalo da vratimo...
Nekad bio,i nikad više neće biti... (komunizam)
Zavisi od položaja,a i šta fali penziji sa 50 godina,šta bi ti da ,kako si rekao,"fizikališeš" sa 60,70? idi bajo pa radi kao izbacivač ako ti je dosadno kući sa 50,60 godina...
O americi neću ni da pričam...

Jesi ti bre normalan?!
Fizikališe kako ko,oficiri uglavnom "bleye" po kasarnama i komanduju tj. održavaju kasarnu i ono što je oko nje,tako je bar bilo kad sam bio u poseti u Pančevu,Jakovu...
Ako je tebi početna plata 500 evra mala,onda izvini molim te,slobodno idi u neku drugu državu,jer za početak,legalno,ovde više nećeš imati...
Naravno da stanove više ne poklanjaju,ne bi se ni čudio da krenu da privatizuju sve što postoji u ovoj državi pa i stanove,i još bi nam malo duga ostalo da vratimo...
Zavisi od položaja,a i šta fali penziji sa 50 godina,šta bi ti da ,kako si rekao,"fizikališeš" sa 60,70? idi bajo pa radi kao izbacivač ako ti je dosadno kući sa 50,60 godina...

@SeriousGenius pusti decka, vidis da je blesav......a tebi hawk ako se ne svidja, nemoj da pises nesto lose o akademiji.....nadji ti neki bolji posao, pa radi u kancelariji ko covek, ako si tako bistar.....ili kopaj kanale.....posto ce takvo vreme doci jednog dana, a vec polako i dolazi....sve zive firme se privatizuju pa ti gleda sad..... a oficirski zivot je za onog ko hoce da postane oficir a ne za neke dramosere.....toliko....Pozzzz

Jesi ti bre normalan?!

@SeriousGenius pusti decka, vidis da je blesav......a tebi hawk ako se ne svidja, nemoj da pises nesto lose o akademiji.....nadji ti neki bolji posao, pa radi u kancelariji ko covek, ako si tako bistar.....ili kopaj kanale.....posto ce takvo vreme doci jednog dana, a vec polako i dolazi....sve zive firme se privatizuju pa ti gleda sad..... a oficirski zivot je za onog ko hoce da postane oficir a ne za neke dramosere.....toliko....Pozzzz

Covek je samo izneo svoj stav, a to sto se vi ne slazete sa tim ili sto vam trenutno ne ide u prilog, svakako nije razlog da ospete paljbu po njemu. Narocito ne na ovaj nacin i narocito ne vi koji nemate jedan minut u uniformi. Razmislite malo sta radite i odakle taj bezrazlozni bes u vama.

Covek je samo izneo svoj stav, a to sto se vi ne slazete sa tim ili sto vam trenutno ne ide u prilog, svakako nije razlog da ospete paljbu po njemu. Narocito ne na ovaj nacin i narocito ne vi koji nemate jedan minut u uniformi. Razmislite malo sta radite i odakle taj bezrazlozni bes u vama.

Necu da se raspravljam, pogotovo ne sa zemljakom :) tako da u redu je...covek izneo svoj stav, mi izneli svoj stav.......

Kako nije los izbor fizikalises zivis u kasarni, plata mala, stanove vise ne poklanjaju i penzionises se sa 50 god ili ranije? U Americi studirati v. akademiju nije lose, a ovde nije isplatljivo. Naravno, nisam hteo nijog da uvredim, postujem slobodu izbora

E sad da odgovorim i tebi... Da li je VA za nekog dobar ili los izbor, u to necu da ulazim jer je to individualna i intimna stvar oko koje se ne raspravlja. Ako pricamo jezikom argumenata... Ne znam odakle ti te pogresne informacije na osnovu kojih formiras svoj stav...

1. Oficiri ne fizikalisu, osim ako pod fizikalisanjem ne podrazumevas bavljenje sportom. Oficir je sirok pojam, ali uopsteno predstavlja profesionalnog pripadnika oruzanih snaga koji ima zavrsen fakultet. Raspon poslova kojim se bavi je od komandovanja jedinicom(upravljanje, HR, nastava, obuka i sl.), preko inzenjerskih i drugih usluznih deletanosti (ekonomija, geodezija, saobracaj, masinstvo, ETH...), rada na specificnim uredjajima i sistemima koji se ne srecu van Vojske (radari, raketni sistemi, avioni) pa sve do bavljenja medicinom na najvisem nivou (vecina lekara na VMA su takodje oficiri). ne bih bas rekao da se letenje na MiG-u 29 ili transplantacija srca mogu nazvati fizikalisanjem :mrgreen:

2. oficiri ne zive u kasarni vec u svojoj kuci (previse gledas americke filmove) :eek:

3. plata nije mala uopste. Pocetna plata je oko 500 evra (sto je skoro dvostruka prosecna zarada u Srbiji) i sto je vece od bilo koje plate pocetnika u bilo kom drugom Ministarstvu u Srbiji. Da ne pominjem da slicnu platu primaju i lekari, nastavnici, inzenjeri, ekonomisti i sl.

4. Stanovi se jos uvek dobijaju (na zalost) jer je to ostatak proslosti, ali verujem da ce i to biti ukinuto. Umesto toga dobijace se povoljnosti za kupovinu stana putem kredita kao u svim ozbiljnim zemljama. Nigde na svetu se stan ne dobija za dzabe, tacnije nigde u ozbiljnom svetu :rtfm:

5. to sto se ima beneficirani radni staz i sto se ranije ide u penziju, to je lose?! Smatracu da si se salio za ovo :per:

I da zakljucim... svaka drzava ima Vojsku kakva je i ona sama, jer je Vojska isecak drustva... Ko ne placa svoju Vojsku, obicno placa tudju. Malo je bezveze porediti se sa SAD. To je isto kao uporedjivati Golfa V sa Mercedesom S500... i jedno i drugo je slicno i kvalitetno na svoj nacina, ali klase su razlicite! :bye:

vecina lekara na VMA su takodje oficiri

Samim zaposljenjem u vojnoj ustanovi oni dobijaju status vojnog lica, a s' obzirom na to da bi bio lekar da moras da zavrsis fakultet, i tako su svi lekari oficiri, neki sa nizim, a neki sa visim cinom.

4. Stanovi se jos uvek dobijaju (na zalost) jer je to ostatak proslosti, ali verujem da ce i to biti ukinuto. Umesto toga dobijace se povoljnosti za kupovinu stana putem kredita kao u svim ozbiljnim zemljama. Nigde na svetu se stan ne dobija za dzabe, tacnije nigde u ozbiljnom svetu :rtfm:

Za te stanove su svi zaposleni gradjani Srbije godinama izdvajali novac, tacnije za fond za solidarnu stambenu izgradnju, mnogi od njih nikada nisu dobili te stanove, i u redu je da dobiju oni koji su 20 godina izdvajali novac, ili da se vrati novac onima koji nisu dobili stan, mada, kao sto si i sam rekao, sve je to zaostavstina proslosti i bivseg politickog i sistema socijalne zastite.

vecina lekara na VMA su takodje oficiri

Samim zaposljenjem u vojnoj ustanovi oni dobijaju status vojnog lica, a s' obzirom na to da bi bio lekar da moras da zavrsis fakultet, i tako su svi lekari oficiri, neki sa nizim, a neki sa visim cinom.

Za te stanove su svi zaposleni gradjani Srbije godinama izdvajali novac, tacnije za fond za solidarnu stambenu izgradnju, mnogi od njih nikada nisu dobili te stanove, i u redu je da dobiju oni koji su 20 godina izdvajali novac, ili da se vrati novac onima koji nisu dobili stan, mada, kao sto si i sam rekao, sve je to zaostavstina proslosti i bivseg politickog i sistema socijalne zastite.

ne, vec vojnog namestenika. ostaju civilina lica, u sluzbi vojske.

Civili zaposleni u Ministarstvu odbrane ili Vojsci mogu imati status drzavnog sluzbenika/namestenika ili vojnog sluzbenika/namestenika. Status se odredjuje u zavisnosti od vrste posla kojim se bave, pa tako su ljudi koji se bave administrativnim poslovima SLUZBENICI (finansisti, pravnici, prevodioci...), a ljudi koji se bave pomocnim deletnostima NAMESTENICI (kuvari, pekari, vodoinstalateri, mehanicari, cistacice...). Da li su VOJNI ili DRZAVNI najcesce zavisi od toga da li rade u MO ili VS, ali ne mora uvek da znaci.

Dakle, status vojnog lica se ne dobija automatski stupanjem u radni odnos u Vojsci. Vecina lekara jesu oficiri (zbog napredovanja, prava, obaveza...), ali ima ih i dosta koji nisu jer ne zele ili ne ispunjavaju kriterijume (fizicka spremnost, zdravlje...). NIJEDAN lekar ili bilo ko drugi sa fakultetom nije namestenik.

Sto se stanova tice, slazem se da bi to bilo pravicno, jer su ljudi ulagali godinama u stambeni fond, ali se ne moze ici sa tim argumentom imajuci u vidu istorijska desavanja na ovim prostorima s kraja 20. veka. Da nam je to jedina nepravda koja je ucinjena gde bi nam bio kraj.

Poslednja izmena:
Ja sam voleo stvar koju nikada nisam ni video... To je ljubav... Volis, a ni ne znas sta volis... Kad shvatis sta si voleo, onda je vec kasno... Dok dlanom o dlan, tvoji skolski drugovi advokati, lekari, biznismeni... u skupim odelima i otmenim drustvima... a ti KAPETAN (kako to za'ebano zvuci obicnom narodu) sedis na nekoj livadi blizu Kursumlije u prljavoj uniformi, jedes pastetu i ne mozes da shvatis kako glupi vojnik ne moze da nauci da iskopa zaklon...

Vojska je kao fudbal... Mnogi krenu, svi znaju sve, 22 budale trce za loptom uzaludno, svi misle da su smekeri, a svi drugi ih smatraju glupim... Na kraju samo jedan od 100 000 zaigra za Real Madrid!

Da sam bio pametan do sada bih bio direktor neke banke, jer sam uvek bio najbolji i bas bezveze sam poklonio svoj talenat Vojsci...

To je samo moje razmisljanje... nemojte da vas previse pogadja... Ali ne bih voleo da nosim klince na dusi... meni nije imao ko da kaze ;)

Ja sam voleo stvar koju nikada nisam ni video... To je ljubav... Volis, a ni ne znas sta volis... Kad shvatis sta si voleo, onda je vec kasno... Dok dlanom o dlan, tvoji skolski drugovi advokati, lekari, biznismeni... u skupim odelima i otmenim drustvima... a ti KAPETAN (kako to za'ebano zvuci obicnom narodu) sedis na nekoj livadi blizu Kursumlije u prljavoj uniformi, jedes pastetu i ne mozes da shvatis kako glupi vojnik ne moze da nauci da iskopa zaklon...

Vojska je kao fudbal... Mnogi krenu, svi znaju sve, 22 budale trce za loptom uzaludno, svi misle da su smekeri, a svi drugi ih smatraju glupim... Na kraju samo jedan od 100 000 zaigra za Real Madrid!

Da sam bio pametan do sada bih bio direktor neke banke, jer sam uvek bio najbolji i bas bezveze sam poklonio svoj talenat Vojsci...

To je samo moje razmisljanje... nemojte da vas previse pogadja... Ali ne bih voleo da nosim klince na dusi... meni nije imao ko da kaze ;)

Шта ћеш, ово је Србија. Боље ишта него ништа.

Za mene sve ovo isto vazi samo sto sam ja PORUCNIK.

Za sve one koji posecuju ovu temu neka odslusaju do kraja

Lepo receno... Balasevic je uvek bio dobar pesnik pre svega... Ovo razmisljanje ne znaci mnogo onima koji nisu prosli kroz tu pricu, a autor se kocka sa eventulnim pogresnim shvatanjem, sto na kraju i sam kaze... Buducim generacijama srpskih oficira za nauk... ako budu sposobni da citaju poeziju i da je razumeju...

Veliki pozdrav sa Novog Zelanda! :ovca:

U kraljevoj vojsci, oficiri su bili gospoda... Isli su po balovima, zasluzeno nosili bele rukavice, govorili strane jezike, postavljali trendove u ponasanju tadasnjeg urbanog drustva... Prema tadasnjem zakonu kraljev oficir nije smeo da se ozeni devojkom koja nije imala da donese u miraz 30.000 u tadasnjoj valuti... Kad je doslo do rata, pokazali su se... Srpska vojska je 2 godine zajedno sa srpskom drzavom postojala ex teritorijalno na ostrvu Krf. Za te dve godine, ruka srpskog vojnika nije slomila jednu jedinu granu masline, a ne pocinila nesto teze. Grcke majke su se utrkivale koja ce pre udati svoju cerku za srpskog oficira, jer je to bio prestiz... Na Krfu se i dan danas hleb kaze "HLEB" i nigde vise u Grckoj... Vratili se, rame uz rame sa velesilama, dostojni svog zanata, znajuci za sta se bore i za sta zivot daju... To su bile zlatne generacije srpskih oficira...

Onda je dosla "narodna vojska" koja kao i sve sto ima taj prefiks nije mnogo marila za tradiciju i prave vrednosti... Pocela je negativna selekcija, generali su, kao po pravilu, postajali oni koji su najnepismeniji i najglasniji u prodavanju jeftine komunisticke demagogije o ravnopravnosti i boljem sutra... Oficiri su birani po partijskoj lojalnosti, a ne po znanju i sposobnostima... Slobodoumlje, kreativnost i inicijativa su smatrani jeresima, kao u svim komunistickim armijama... Sto je ostalo do danasnjih dana! Umesto klasike, belih rukavica i balova, oficiri su poceli da konzumiraju narodnjake (u skladu sa imenom armije), posela po domovima kulture i slicne plebs manifestacije... Belih rukavica se nisu nikada odrekli misleci da ce ih one svrstati u aristokratske redove, ne znajuci da su te rukavice posledica, a ne uzrok, noblesa! Poceli su masovno da se zene devojkama iz sto nize klase i sto neobrazovanijim... sto je dodatno doprinelo dekadenciji oficirskog kora... Kako tada, tako i dan danas... Oficiri slusaju "shote mori shote" muziku, nose jeftina odela, cipele na trenerke... Poeziju, pozoriste i klasicnu muziku smatraju atakom na svest... a vrhunac zabave sedenje u publici Grand show-a...

Da Zivojin Misic moze da vidi sta se desava u njegovoj Srbiji, sa njegovom vojskom... Da nije oficir, verovatno bi zaplakao!

Poslednja izmena:

Back